Реклама
Реклама
Реклама

Блог »Вибір вимірювальних трансформаторів струму

  1. коефіцієнт трансформації
  2. Номінальний струм
  3. Розрахункова потужність трансформаторів струму
  4. класи точності
  5. Вимірювальні трансформатори і захисні трансформатори
  6. Стандартні розміри шин для трансформаторів

У статті описані основні параметри трансформаторів струму.

коефіцієнт трансформації

Розрахунковий коефіцієнт трансформації - це відношення первинного розрахункового струму до вторинного розрахунковому току, він вказаний на табличці з паспортними даними в вигляді неправильного дробу.

Найчастіше використовуються вимірювальні трансформатори x / 5 A, більшість вимірювальних приладів мають при 5 A більший клас точності. З технічних і, перш за все, з економічних міркувань при великій довжині вимірювальної лінії рекомендується використовувати трансформатори x / 1 A. Втрати в лінії в 1-A-трансформаторах складають всього 4% від втрат 5-A-трансформаторів. Але в цьому випадку вимірювальні прилади мають зазвичай менший клас точності.

Номінальний струм

Розрахунковий або номінальний струм (використовувалося перш назва) - це вказане на табличці з паспортними даними значення первинного і вторинного струму (первинний розрахунковий струм, вторинний розрахунковий струм), на яке розрахований трансформатор. Нормовані розрахункові струми (крім класів 0,2 S і 0,5 S) рівні 10 - 12,5 - 15 - 20 - 25 - 30 - 40 - 50 - 60 - 75 A, а також числах, отриманим з цих значень множенням на число, кратне десяти.

Нормовані вторинні струми рівні 1 і 5 A, переважно 5 A.

Нормовані розрахункові струми для класів 0,2 S і 0,5 S рівні 25 - 50 - 100 A, а також числах, отриманим з цих значень множенням на число, кратне десяти, вторинний струм (тільки) 5 A.

Правильний вибір номінального струму первинної обмотки дуже важливий для точності вимірювання. Рекомендується максимально близьке зверху до виміряного / певному току (In) відношення.

Приклад: In = 1 154 A; вбрання відношення = 1 250/5.

Номінальний струм можна визначити на підставі наступних передумов:

  • Номінальний струм вимірювального трансформатора, помножений на 1,1 (трансформатор з найближчими характеристиками)
  • Запобіжник (номінальний струм запобіжника = номінальний струм трансформатора) вимірюваної частини установки (низьковольтні головні розподільні щити, розподільні шафи)
  • Фактичний номінальний струм, помножений на 1,2 (цей метод потрібно використовувати, якщо фактичний струм значно нижче номінального струму трансформатора або запобіжника)

Небажано використовувати трансформатори з надлишковими розрахунковими величинами,
тому в цьому випадку може сильно знизитися точність вимірювання при відносно низьких токах
(Щодо первинного розрахункового струму).

Розрахункова потужність трансформаторів струму

Розрахункова потужність трансформатора струму - це результат навантаження з боку вимірювального приладу і квадранта вторинного розрахункового струму, вона вимірюється в ВA. Нормовані значення рівні 2,5 - 5 - 10 - 15 - 30 ВА. Можна також вибирати значення, що перевищують 30 ВА в відповідності з випадком застосування. Розрахункова потужність описує здатність трансформатора пропускати вторинний струм в межах допустимої похибки через навантаження.

При виборі підходящої потужності необхідно врахувати наступні параметри: Споживання потужності вимірювальними приладами (при послідовному підключенні ...), довжина кабелю, поперечний переріз кабелю. Чим більше довжина кабелю і менше його поперечний переріз, тим більше втрати в лінії живлення, тобто номінальна потужність трансформатора повинна мати відповідну величину.

Потужність споживачів повинна бути близька до розрахункової потужності трансформатора. Дуже низька потужність споживачів (низька навантаження) підвищує кратність струму навантаження, тому вимірювальні прилади можуть бути недостатньо захищені від короткого замикання. Занадто велика потужність споживачів (висока навантаження) негативно позначається на точності.

Часто в системі вже є трансформатори струму, які можна використовувати при установці нового вимірювального приладу. При цьому потрібно звернути увагу на номінальну потужність трансформатора: Чи достатня вона для додаткових вимірювальних приладів?

класи точності

Залежно від точності трансформатори струму діляться на класи. Стандартні класи точності: 0,1; 0,2; 0,5; 1; 3; 5; 0,1 S; 0,2 S; 0,5 S. Коду класу відповідає крива похибок струму і кутова похибка.

Класи точності трансформаторів струму залежать від значення вимірювання. Якщо трансформатори струму працюють з малим по відношенню до номінального струму струмом, точність вимірювання істотно знижується. У наведеній нижче таблиці вказані граничні значення похибки з урахуванням значень номінального струму:

У наведеній нижче таблиці вказані граничні значення похибки з урахуванням значень номінального струму:

Для комбінованих вимірювальних пристроїв рекомендується використовувати трансформатори струму того ж класу точності. Трансформатори струму з більш низьким класом точності призводять до зниження точності вимірювання всієї системи - перетворювач струму + вимірювальний пристрій, яка в цьому випадку визначається класом точності трансформатора струму. Тим не менше, використання трансформаторів струму з меншою точністю вимірювання, ніж в вимірювальному пристрої, можливо з технічної точки зору.

Крива похибок трансформатора струму

Вимірювальні трансформатори і захисні трансформатори

У той час, як вимірювальні трансформатори повинні максимально швидко насичуватися після виходу за діапазон споживаного струму (виражається кратністю струму навантаження FS), щоб запобігти зростанню вторинного струму в разі збою (наприклад, короткого замикання) і захистити таким чином підключені пристрої, захисні трансформатори повинні максимально довго не наситишся.

Захисні трансформатори використовуються для захисту установки в поєднанні з відповідними коммутирующими пристроями. Стандартні класи точності для захисних трансформаторів - 5P і 10P. "P" означає "protection" - "захист". Номінальна кратність струму навантаження вказується (в%) після позначення класу захисту. Наприклад, 10P5 означає, що при п'ятикратному номінальному струмі негативний відхилення з боку вторинного струму від значення, очікуваного відповідно до коефіцієнта трансформації (лінійно),
становить не більше 10% від очікуваного значення.

Для комбінованих вимірювальних приладів настійно рекомендується використовувати вимірювальні трансформатори.

Стандартні розміри шин для трансформаторів

Стандартні розміри шин для трансформаторів

Роз'ємні трансформатори струму представлені в загальному каталозі.

При цьому потрібно звернути увагу на номінальну потужність трансформатора: Чи достатня вона для додаткових вимірювальних приладів?