Реклама
Реклама
Реклама

Квартирне питання в вузах Астани - студентам не вистачає місць в гуртожитках

  1. «Бездомні» студенти
  2. Учні і ринок оренди
  3. Що в планах?

Істотна частина студентів у вузах Астани не забезпечена місцями проживання в гуртожитках. Про це говорять результати опитування, проведеного в декількох університетах столиці.

Такий дефіцит продовжує створювати значимий попит на знімні квартири, хоча майбутнє будівництво нових гуртожитків знизить потребу в оренді житла в середньостроковій перспективі. Поки ж цей фактор віддає напругою у вільній студентському середовищі.

За даними департаменту статистики Астани, на сьогоднішній день в Астані діє 14 вищих навчальних закладів, в яких навчаються 48 606 студентів. У порівнянні з минулим навчальним роком кількість студентів столичних вузів зросла на 4,7%. 86% всіх студентів навчається за денною формою; 13,2% - на заочній і 0,8% - на вечірній.

«Бездомні» студенти

Тонкість общежитейского питання в Астані оголювалася в 2012 році кілька разів. Так, на початку минулого літа, за повідомленням веб-сайту www.total.kz, через необхідність в ремонті зношеного будівлі місця проживання втратили кілька сотень студентів Медичного університету столиці. Далі, у вересні, за даними інформаційного агентства www.bnews.kz, в гуртожитках ЄНУ ім. Л.Н. Гумільова також спостерігалося хвилювання, що виникло через виселення великої кількості студентів. Це сталося після зміни директора студентських будинків і зміни правил розселення.

Однак, завдяки перевірці Міністерства освіти, керівництво університету переглянуло свою позицію і вжив заходів по заселенню цих студентів назад шляхом оренди додаткового житлового приміщення, збільшення кількості проживаючих у кожній кімнаті і активізації будівництва нового студентського комплексу на кілька тисяч місць. Такі негайні рішення потрібні були в зв'язку з щорічно зростаючим потоком студентів, які хочуть зі зручностями вчитися в столичному університеті.

Тим часом, глава студентських будинків ЄНУ ім. Л.Н. Гумільова Рамазан Саликжанов не надав будь-якої інформації у відповідь на письмовий запит «Нерухомості» в канцелярію університету про те, який відсоток забезпеченості проживанням іногородніх студентів вузу. У той же час самі «євразійські» студенти повідомляють, що після осіннього переживання деяким з них все-таки довелося створити додатковий попит на орендні квартири, що, безсумнівно, порадувало учасників ринку орендованого житла.

Колишній студент ЄНУ ім. Л.Н. Гумільова Ержан Багдат, який прожив в університетському гуртожитку чотири роки, констатує, що соціальне навантаження на гуртожитки в останні роки сильно зросла. «Поступово в 2005 році, мені випала удача жити в одному з новітніх гуртожитків в той час - Студентському домі. На той момент в ньому проживали тільки володарі знака «Алтин белгі», призери наукових змагань і викладачі. Умови проживання були відмінними. Однокімнатна квартира на три місця з ванною, кухнею, холодильником, в порівнянні з іншими гуртожитками ЄНУ, побудованими за радянських часів, це був рай », з ностальгією згадує він. «Звичайно, чотири роки пройшли непомітно. Так само як і той факт, що поступово замість трьох чоловік там почали проживати шестеро. З кожним роком дефіцит місць зростав, а студентів ставало все більше і більше. Чи не рятувало навіть введення в експлуатацію другого аналогічного Студентського будинку. Що стосується старих гуртожитків, то там умови не змінювалися, єдино, робилися ремонти і всілякі модернізації », з жалем констатує він.

Один з викладачів найбільшого вузу Астани вважає, що дефіцит гуртожитків в його університеті в наявності. «Їх ледве вистачає для студентів бакалаврату. Кожен серпень-вересень розгортається боротьба, до якої залучено студенти, батьки, куратори, завкафедрами, хтось намагається влаштуватися в гуртожиток, хтось когось влаштувати. Купа студентів в невеликих кімнатах - це норма. Місць не вистачає, потрібно розмістити багато бажаючих, тому багатоярусні «нари» повсюдні », - зазначає він. При цьому магістрантам і докторантам влаштуватися складніше. «Тут проблема не тільки нестачі місць, але ще грає роль той фактор, що умови, які влаштовували бакалавра, можуть зовсім не годиться для старших дітей», - вважає науковий співробітник університету.

Учні і ринок оренди

Говорячи про зв'язок між ринком оренди квартир в Астані та забезпеченістю студентів місцями в гуртожитках, викладач висловлює думку, що її практично не існує Говорячи про зв'язок між ринком оренди квартир в Астані та забезпеченістю студентів місцями в гуртожитках, викладач висловлює думку, що її практично не існує. «Студенти не є основною групою орендують житло і, тим більше, його купують. Більш того, специфіка спекулятивних ринків така, що вони практично не схильні до коливань попиту і пропозиції, точніше, агенти, що окупували ключові позиції, керують попитом », - упевнений він. «У нас дуже висока нерівність. Є невелика кількість людей з відносно великими грошима, але їм нема на що їх витрачати, так як сфера споживання дуже вузька. І вони витрачають гроші на квартири. Ті, хто торгує квартирами, розуміє це і усвідомлює, що їх все одно куплять. Тому ціна на цьому ринку призначається абсолютно довільно », - заявляє викладач.

Згідно з інформацією ріелтора агентства AST-Company Гульнур Абішева, учнів вузів, що знімають квартиру в Астані, налічується приблизно близько двох тисяч. «Зараз не дуже багато студентів шукають квартири на знімання, оскільки ціна оренди сильно підвищилася з осені минулого року. Багато учні воліють знімати кімнати. Часто студенти самі не хочуть жити в гуртожитках, де немає нормальних умов, предметів побуту і недостатньо місця через перенаселеності », - пояснює вона.

Що в планах?

Забезпеченість студентів загальним житлом залишається важливим питанням і для Казахського гуманітарно-юридичного університету. З огляду на, що більшу частину студентів в багатотисячному вузі становлять іногородні, зараз, за ​​даними відділу по духовному розвитку КазГЮА, в його гуртожитках проживають 422 людини. Однак в планах вузу - будівництво нового гуртожитку на кілька сотень людей.

У п'яти гуртожитках Казахського агротехнічного університету проживають майже 2 тисячі осіб. Зараз, за ​​інформацією прес-служби вузу, ведеться будівництво ще одного гуртожитку на кілька сотень койко-місць. У найближчому майбутньому університет збирається підвищити забезпеченість студентів гуртожитком з 52% до 53% в 2013 році, 64% у 2014 і 75% до 2015 року відповідно.

Ремонт одного з двох гуртожитків Медичного університету Астани, про який повідомляли ЗМІ в минулому році, був завершений в грудні. Всього в університеті навчаються п'ять тисяч людей, з яких три тисячі складають іногородні студенти, а в гуртожитках забезпечується 1125 місць для проживання. Протягом наступних двох років в навчальному закладі планують побудувати новий гуртожиток на 2 500 місць, що дозволить на 100% охопити всіх приїжджих учнів.

Такі амбітні плани укупі з державною програмою з будівництва двох студентських містечок в Астані на 10 тисяч місць протягом 2013-2015 років в разі правильної реалізації сприятимуть зменшенню попиту на орендні квартири. Це, безсумнівно, позначиться на ринку здається в оренду житла в Астані через кілька років. У разі ж, якщо зростаючі потреби студентів в забезпеченості гуртожитками не будуть задоволені, то цієї соціальної групи доведеться адаптуватися до умов дорогого знімання.

Фото: diapazon.kz

інформаційна служба www.kn.kz

Що в планах?