Реклама
Реклама
Реклама

ІАіЕ - 10 російських вузів увійшли в предметний рейтинг THE по фізичним наукам

01.12.2017

Десять російських вузів увійшли до міжнародного рейтингу фізико-технічних університетів за версією журналу Times Higher Education;  кращих результатів домоглися Московський фізико-технічний інститут і Національний дослідницький ядерний університет МІФІ, потрапивши в топ-100, повідомили організатори дослідження Десять російських вузів увійшли до міжнародного рейтингу фізико-технічних університетів за версією журналу Times Higher Education; кращих результатів домоглися Московський фізико-технічний інститут і Національний дослідницький ядерний університет "МІФІ", потрапивши в топ-100, повідомили організатори дослідження.

Рейтинг кращих університетів світу за версією Times Higher Education оцінює університети по усіх ключових напрямах діяльності: викладання, дослідження, передача знань і міжнародна робота, використовуючи 13 показників. Рейтинг був розширений у порівнянні з минулим роком і тепер включає 500 вищих навчальних закладів замість 100, а також виділяє серед них провідні з таких предметів, як математика, статистика, фізика, астрономія, хімія, геологія і екологія.

Як відзначили укладачі рейтингу, велика частина вузів зі списку кращих університетів знаходиться в США. При цьому перше місце вперше з 2015 року зайняв Прінстонський університет.

"Це чудово, що 10 російських вузів увійшли в список кращих фізико-технічних університетів за версією THE. Кращі показники продемонстрував Московський фізико-технічний інститут: він піднявся відразу на 30 рядків і розділив 48-е місце з іншим університетом завдяки поліпшити якість викладацької діяльності, проведених досліджень, рейтингу цитованості і міжнародної репутації ", - наводяться в повідомленні слова шеф-редактора рейтингу Філа Бет.

За його словами, московський Физтех обійшов багато престижних вузів, включаючи Університет Британської Колумбії, Мельбурнський університет, Університет штату Пенсільванія і Берлінський університет імені Гумбольдта.

"Національний дослідницький ядерний університет" МІФІ "теж показав хороший результат, розділивши 89-е місце з іншим університетом, хоча він опустився на п'ять позицій в порівнянні з минулим роком. Насправді, в цілому результат університету виявився трохи краще, ніж у минулому році , але інші вузи покращують свої показники набагато швидше ", - додав Бет.

Ректор МФТІ Микола Кудрявцев нагадав, що вже другий рік поспіль МФТІ входить в топ-100 престижного рейтингу THE з фізики. "А в цьому році ми поліпшили свій результат відразу на 40 позицій. Тепер Физтех займає місця в топ-50 двох найпрестижніших рейтингів за напрямом" фізика ". Фактично це говорить про те, що світова спільнота визнає МФТІ кращим російським вузом в цій області" , - сказав він РІА Новости.

За його словами, цей результат є відображенням великої роботи з розвитку в стінах інституту досліджень по самим передовим областям сучасної фізики. Так, в цьому році в вузі створена нова лабораторія по напрямку фізики квантових інформаційних технологій, також великий комплекс досліджень ведеться в області живих систем.

"У тому числі завдяки програмі 5-100 в інституті запущений процес серйозних змін, які стосуються не тільки дослідної бази, але і навчальних програм, цифровізації освіти, посилення міжнародного співробітництва. Тому ми не збираємося зупинятися на досягнутому і очікуємо, що в найближчі роки ще більше зміцнимо свої позиції як з цього, так і за іншими напрямами ", - додав Кудрявцев.

Ректор МІФІ Михайло Стріханов нагадав, що вуз входить в топ-100 предметного рейтингу THE по фізичним наукам вже п'ятий рік поспіль. "Упевнений, що колектив НІЯУ МІФІ і далі буде досягати нових важливих для нашої країни і світу результатів, в тому числі у фундаментальній та прикладній фізиці. Важлива роль у цьому належить участі НІЯУ МІФІ в Проекті 5-100, направленому на підвищення глобальної конкурентоспроможності ВНЗ Росії ", - сказав він РІА Новости.

підсумки рейтингу

Московський державний університет ім. Ломоносова в рейтингу фізико-технічних вузів потрапив в групу місць 101-125. Новосибірський державний університет і Томський політехнічний університет розташувалися в групі 126-150. Санкт-Петербурзький державний університет увійшов до групи 176-200. Томський держуніверситет потрапив в групу 201-250, Казанський федеральний університет - в групу 301-400, Вища школа економіки та університет ИТМО - в групу 401-500. Причому всі російські вузи, крім МІФІ і МФТІ, торік не оцінювалися.

НГУ дійсно один з найсильніших фізичних факультетів країни. Висока якість освіти і наукових досліджень на факультеті обумовлено тісним мережевим взаємодією з інститутами, які розташовані в Академмістечку: Інститутом автоматики і електрометрії СО РАН, Інститутом фізики напівпровідників , Інститутом лазерної фізики , Іншими інститутами і, звичайно, Інститутом ядерної фізики СО РАН, з яким у НГУ шість спільних базових кафедр ", - сказав РІА Новини ректор НГУ Михайло Федорук .

Він зазначив, що викладачі університету є чинними вченими, які мають міжнародне визнання. Ректор нагадав, що НГУ бере участь в 13 колабораціях з фізики елементарних частинок. Ряд колаборацій, куди входить НГУ , Мають великі шанси в найближчі час зробити проривні наукові відкриття. Зокрема, колаборація darkside, яка будує детектор темної матерії в Італії.

Для цієї колаборації в рамках центру фізики елементарних частинок та астрофізики розробляється детектор, який може підвищити на порядок чутливість експериментів з пошуку темної матерії.

Як зазначив ректор Томського політехнічного університету Петро Чубик, ТПУ також є одним з визнаних провідних наукових центрів в області фізики високоенергетичних процесів, прискорювачів заряджених частинок, потужнострумової електроніки, интроскопии та інших. За його словами, дослідницький ядерний реактор при ТПУ, побудований в 60-х, до сих пір діє і знаходиться в активному науковому "обороті".

"Найменші прискорювачі електронів, які ми виробляємо - Бетатрон - стали фірмовою маркою Томського політехнічного, застосовуються у всьому світі. Сьогодні політехніки затребувані в головному науковому центрі планети - ЦЕРНі, плідно беруть участь в роботі декількох його колаборацій і департаментів (CMS і LHCb, RD51, NA64, COMPASS, ATLAS) ", - сказав РІА Новини Чубик.

Ще одним плюсом вузу Чубик назвав зростання числа наукових публікацій і їх цитованості. Він зазначив, що результати робіт вчених ТПУ в галузі математичної та експериментальної фізики, фізики плазми та інших фізичних наук, публікуються в авторитетних міжнародних виданнях з високим імпакт-фактором, і їх число росте. Велику роль відіграють прикладні дослідження і розробки політехніків в галузі фізики - вони розширюють сферу взаємодії з нашими індустріальними партнерами, серед яких "Росатом" і "Роскосмос", що теж враховується в рейтингових показниках.

джерела:

ТГУ вперше увійшов до рейтингу THE у напрямку Physical Sciences - БезФормата.Ru Томськ (tomsk.bezformata.ru), 27 листопада 2017.

У рейтинг THE за напрямом "Фізичні науки" увійшли 10 російських університетів - Острів знань (edu.ru), 27 листопада 2017.

Опубліковані результати рейтингу THE з фізики - Academica.ru, 27 листопада 2017.

ТПУ за крок від топ-100: предметний рейтинг THE за напрямом "Фізичні науки" - БезФормата.Ru Томськ (tomsk.bezformata.ru), 27 листопада 2017.

ТПУ і ТГУ увійшли до рейтингу THE по фізичним наукам Ранкові новини (morning-news.ru), 27 листопада 2017.

Рейтинг THE з фізики: в топ-100 увійшли два російських ВНЗ - Kp.ru, 27 листопада 2017.

Десять російських вузів потрапили в рейтинг THE по фізичним наукам - Головні новини Росії (mosaica.ru), 27 листопада 2017.

ТПУ і ТГУ увійшли до рейтингу THE по фізичним наукам - РІА Томськ (riatomsk.ru), 27 листопада 2017.

Вузи - учасники Проекту 5-100 поліпшили результати і збільшили представництво в предметному рейтингу THE по фізичним наукам - Проект 5-100 (5top100.ru), 27 листопада 2017.

Васильєва: рейтинг THE доводить високий рівень викладання фізичних наук в Росії - ТАСС, 27 листопада 2017.

ТГУ вперше увійшов до рейтингу THE у напрямку Physical Sciences - Томський державний університет (tsu.ru), 27 листопада 2017.

У рейтинг Times Higher Education за фізичними наук потрапили 10 російських вузів - Inline.ru, 27 листопада 2017.

Два російських ВНЗ увійшли в топ-100 предметного рейтингу з фізики THE - ТАСС, 27 листопада 2017.

Два російських ВНЗ зберегли місця в першій сотні рейтингу THE по фізичним наукам - Індикатор (indicator.ru), 27 листопада 2017.

Редактор рейтингу THE з фізики назвав відмінною новиною потрапляння в нього 10 вузів з РФ - ТАСС, 27 листопада 2017.

ТПУ за крок від топ-100: предметний рейтинг THE за напрямом "Фізичні науки" - Томський політехнічний університет (tpu.ru), 27 листопада 2017.

10 російських вузів увійшли в предметний рейтинг THE по фізичним наукам - Коммерсант. Новини Online, 27 листопада 2017.

МФТІ і МІФІ увійшли в топ-100 рейтингу фізико-технічних вузів за версією THE - РІА Новини, 27 листопада 2017.

ТГУ і ТПУ увійшли в предметний рейтинг вузів THE у напрямку Physical Sciences - БезФормата.Ru Томськ (tomsk.bezformata.ru), 28 листопада 2017.

Губернатор Сергій Жвачкін привітав ТПУ і ТГУ свхожденіем впредметний рейтинг ТНЕ - Департамент науки і вищої освіти Адміністрації Томської області (depvpo.tomsk.gov.ru), 28 листопада 2017.

НГУ увійшов до світового рейтингу кращих фізичних вузів - Новосибірський міський сайт (ngs.ru), 28 листопада 2017.

"НГУ увійшов до світового рейтингу кращих фізичних вузів" - Ivest.kz, 28 листопада 2017.

ТГУ і ТПУ увійшли в предметний рейтинг вузів THE у напрямку Physical Sciences - Томський огляд (obzor.westsib.ru), 28 листопада 2017.

Губернатор Жвачкін привітав ТПУ і ТГУ з входженням в предметний рейтинг ТНЕ - НІА Томськ (niatomsk.ru), 28 листопада 2017.

Губернатор Сергій Жвачкін привітав ТПУ і ТГУ з входженням в предметний рейтинг ТНЕ - Офіційний сайт Томської області (tomsk.gov.ru), 28 листопада 2017.

НГУ увійшов до світового рейтингу кращих фізичних вузів - БезФормата.Ru Новосибірськ (novosibirsk.bezformata.ru), 28 листопада 2017.

ТГУ і ТПУ увійшли в предметний рейтинг вузів THE у напрямку Physical Sciences - Gorodskoyportal.ru/tomsk, 28 листопада 2017.

Матеріал в форматі pdf