Реклама
Реклама
Реклама

Як вчинити в фінський вуз? Навчання в Фінляндії просто і по пунктах

В цьому році я вступила до одного з вузів Фінляндії і хотіла б поділитися своїм досвідом з вами. Можливо, комусь це буде цікаво і корисно.
АПД: З 2017 року НАВЧАННЯ НА англійських ПРОГРАМАХ ДЛЯ негромадян ЄС СТАЛО ПЛАТНИМ !!!
В цьому році я вступила до одного з вузів Фінляндії і хотіла б поділитися своїм досвідом з вами

Дивна річ, але в Москві дуже мало людей знають, що вищу освіту в Фінляндії безкоштовне для іноземців. Причому вчинити може будь-хто, незалежно від віку, наявності вищої освіти в Росії і будь-якого іншого темного минулого. В цьому році я поступила в Haaga-Helia University of Applied Sciences на програма бакалаврату Hospitality, Tourism and Experience. І хоча в інші університети я чинити не намагалася, система скрізь приблизно однакова. У цьому пості я розповім, що треба робити для надходження на бакалаврат. Для магістратури система приблизно така ж.
1) Вивчити англійську
Це найголовніше і головне, що зупиняє більшість людей від надходження. Вивчити треба не аби як, а дуже добре, адже вчитися вам доведеться англійською. Більшість університетів перед надходженням вимагає сертифікат IELTS (мінімум 6 балів) або TOEFL (мінімум 550 балів на звичайному іспиті і 79-80 онлайн), Про ні досить дорогі, близько 12 000р за спробу. Але деякі не вимагають, дозволяючи здати внутрішній іспит на мову, що теж непросто. Haaga-Helia з їх числа. Я за освітою перекладач, тому особливих сумнівів у мене не було і здавала саме внутрішній іспит.
2) Визначитися з програмою
Ким ви хочете стати, коли виростите? Інженером? Біологом? А може лінгвістом? Всі доступні програми доступні по засланні . Пошук можна здійснювати за різними критеріями. У моєму випадку я хотіла вивчати саме туризм. Таку можливість надавали відразу чотири університети.
3) Надіслати заявку онлайн
Заздалегідь подивіться, коли починається прийом заявок в вашому університеті. Зазвичай на осінній семестр це відбувається в січні-лютому. Деякі програми починаються з зимового семестру, тоді іспити складаються восени, а аплікації подаються, відповідно, влітку. Як тільки день Х настав, йдіть сюди , Знаходите свою програму і подавайте аплікацію. Раніше подати заявки можна було на 4 будь-які програми, тепер їх, по всій видимості, розширили до 6. Майте на увазі, що порядок, в якому ви вказуєте університети, має величезне значення. При здачі іспитів в університеті першого вибору ви отримуєте додаткові 5 балів. Якщо ви вчинили і в перший університет і в другій, то відмовитися від першого і піти в другій університет ви не можете. Те ж саме і з третьої, четвертої та усіма іншими програмами. Так що заповнюйте відповідно до своїх реальними пріоритетами. Я хотіла вчитися саме в Haaga-Helia, тому що прочитавши багато інформації в інтернеті, я вирішила, що це найкраще місце в Фінляндії по моїй спеціальності, а іншого мені не треба.
4) Відправити документи
Через якийсь час вам прийде лист, що ваша заявка прийнята, і вас попросять вислати всі необхідні документи до приймальної комісії. Потрібно надіслати копію шкільного атестата і його переклад, завірений будь-яким бюро перекладів (300-600р). Якщо ви закінчуєте школу тільки влітку, то майте на увазі, що не всі університети приймають до розгляду академічні довідки. У Гельсінкі жоден з університетів не приймає без готового атестата (крім університету Аркада, але тільки на одну спеціальність) Якщо у вас є сертифікат IELTS чи TOEFL, то ці документи теж треба відправити. Якщо у вас в університеті обов'язкові ці сертифікати, то їх обов'язково відправляти. Якщо не обов'язкові, то не обов'язково. Я відправляла тільки атестат і для страховки ще переклад диплома про вищу лінгвістичному, тому що нібито без сертифіката про мову деяких людей не допускають до іспитів. Таке трапляється дуже рідко, але трапляється. Не ризикуйте відправляти документи поштою Росії. Йти буде три тижні і не факт, що дійде. Я відправляла компанією Major Express, яка в Москві працює через контору Мультіфото, яка в свою чергу має багато точок по місту. Коштувала відправка 1800р, але нас подавалося троє, так що вийшло по 600р з носа. Доставка протягом 1-2 днів і нічого не втрачають.
5) Запрошення на іспити
Приблизно в лютому-березні приходить запрошення на іспити, по email і поштою. Іноді в листі надсилають на посилання, де треба підтвердити свою явку на іспит. Іспити зазвичай проходять в квітні. На мою спеціальність треба було пройти три іспити: англійська (для тих, хто без сертифіката), тест по попередньо прочитаного матеріалу і математики та інтерв'ю. Попередній матеріал використовується в на декількох програмах. На моїй для цього треба було придбати книгу (35 євро онлайн, 50 євро паперову) і визубрити її фактично напам'ять. Книга була зборами статей про майбутнє розвитку хельсінгского аеропорту, 265 сторінок. Також цей час замислюватися про візу. Якщо у вас є проста туристична віза, відкрита на дати іспитів, то робити вам більше нічого не надоєм Якщо її немає, то отримуйте.
6) Іспити
Приїжджаєте в Гельсінкі або те місто, де ви робите, і просто робите все, що можете :)
Перший іспит у мене був в 8 ранку, есе по прочитану книгу. Треба було розкрити чотири поняття, описані в книзі. Наскільки пам'ятаю "Global village", "Augmented reality", "Glocal" і "Open innovation". Звучить, можливо, страшно, але в книзі вони все описані досить чітко. Есе повинно мати чітку логічну структуру, вступ і висновок. Загалом, якщо ви потрапили на шкільну систему до ЄДІ, коли багато писали твори, то проблем бути не повинно. Рекомендований обсяг 2 сторінки А4 через рядок. Я накатала 4, щоб напевно. Чи не була впевнена щодо точного значення одного з понять, тому зробила опис таким обтічним, що можна було його розуміти і в ту, і в іншу сторону, додавши до нього побільше мовних витонченість. Результати цього іспиту вказуються як pass / fail, ніяких балів не виставляють. Якщо провалив, то відразу можеш їхати додому, далі не пускають.
Другий іспит у мене був тестовим. Хоча спочатку на програму було 1500 осіб на 60 місць, до цього іспиту дійшло близько 300. Це не означає, що все зрізали англійською (хоча багато), просто більшість до іспитів не доїжджає за низкою особистих причин. Так що не треба боятися кількості вступників. Отже, тест складався з 50 питань по книзі і 10 з математики. Книгу, як я вже говорила треба зубрити. Я цього не зробила. Ніхто не зробив. Все, що виділено жирним, все марковані списки, всі дати треба вчити напам'ять. Було питання про кількість співробітників в Гельсінкі аеропорту, про дату відкриття зони відпочинку в ньому ж і багато багато інших питань на конкретну інформацію. Тобто просто прочитати і отримати загальну ідею не вийде. Треба зубрити факти і поняття. Втім, художні історії, яких там штуки 2-3, можна пропустити. Математика рівня нашого 5-7 класів, в основному відсотки. Люди вчать якісь спеціальні формули, але я вирішувала все просто логічно. І допустила всього одну помилку за тупості і то, тому що нам не дали окремий папірець для розрахунків, а я посоромилася писати на листочку з питаннями, хоча було можна. А у мене, між іншим, була двійка в школі. На технічні програми математика вже складніше. Вона незвична нашій школяреві, тому що часто зачіпає більшою мірою логіку, ніж чисту математику.
Третій іспит був, напевно, самий напряжно. Це групове інтерв'ю. Група з п'яти абітурієнтів заходить в клас з двома викладачами. Групи спеціально набирають з людей різних національностей. Їм дають групове завдання на 20 хвилин і уважно дивляться на роботу в команді. У моєму випадку треба було уявити себе менеджерами аеропорту, в якому застрягли 12000 чоловік через снігопад, і вирішити, що робити. Нам також вручили список з декількох десятків дій (організувати безкоштовні дзвінки, організувати харчування, заспокоїти пасажирів, зателефонувати журналістам і т.д), які треба було розташувати в схемі за принципом (не) срочность- (не) важливість. Потім після закінчення 20 хвилин треба було розповісти про наше спільне вирішення. Мені попалася дуже сильна і адекватна група, ми все чітко обговорили, домовилися, хто яку частину розповідає і прекрасно виступили, на мій погляд. Не всім так щастить, іноді в групі буває дуже балакучий чоловік, який інших просто пригнічує. А буває, що намагаються валити навмисне, таких не люблять і ставлять їм низький бал. Головне показати своє вміння працювати в групі, слухати інших і відстоювати свою чітко аргументовану точку зору, робити це впевнено, але не жорстко. Після презентації кожному задають кілька персональних питань, Наприклад, були питання, що ви вмієте робити краще за все в житті, що ви зробите, якщо не вступите, чому вибрали саме цей університет, що у вашому розумінні hospitality. В кінці збирають документи. Треба ще раз здати копію атестата і, якщо є, довідки з роботи, якщо ваша робота була пов'язана з майбутньою професією. Це додає ще до 10 балів. Все, тепер додому.
7) Результати
Результати іспитів стають відомі в травні. У моєму випадку список надійшли вивісили на сайті університету. Трохи (або не чуть) пізніше приходить лист на пошту. Я боялася пошти, тому випросила надіслати мені всі документи на email, але зазвичай так не роблять. Там вказані набрані вами бали і все, що потрібно робити далі. Якщо ви не добрали балів, то вас можуть поставити в лист очікування, і якщо хтось від надійшли відмовиться, то можуть запропонувати місце вам. У мене прохідний бал був 60 з 100, я набрала 66,5 (незрозуміло з урахуванням довідки про роботу і першим вибором університету чи ні). Я спершу трохи засмутилася, це ж зовсім мало, але пізніше з'ясувалося, що приблизно такий же бал у дуже багатьох. Невідомо, набрав чи хтось істотно більше, з огляду на підступний характер тесту по книзі. Коли ви отримали документи, вам необхідно заповнити форму, яка підтверджує, що ви приймаєте запропоноване місце і готові приступити до навчання в цьому році, і відправити її назад. Ви також можете пропустити один рік і почати з наступного, для цього треба поставити відповідну галочку в формі. Через деякий час вам прийде підтвердження вашого місця, але можна заздалегідь уточнити по електронній пошті, не чекаючи зворотного листи.
8) Житло
Відразу ж, як тільки інститут підтвердив ваше місце в поточному році, кидайтеся подавати заявку на житло. Це треба робити дуже швидко, тому що пільгового житла всім не вистачить. Житлом завідує контора HOAS, а заявка подається ось тут . Є ще якісь компанії такого ж профілю, про це буде вказано в паперах, які вам надішлють. Крім іншого в заявці треба вказати ваш середньомісячний дохід (мінімум 560 євро), річний дохід (мінімум 6720 євро) і кількість кредитів (пишіть 0 і не парся). Можна подати заявку на одного себе, на сім'ю (якщо у вас є чоловік (дружина) і / або діти) і на друзів (поселять разом, а не з незнайомими людьми). Якщо ви один, вам запропонують кімнату в 2, 3 або 4-кімнатній квартирі, вартістю від 180 євро в місяць. Подружжю дають двокімнатну квартиру від 420 євро. З дітьми, відповідно, троячку або більше. У студента обов'язково повинна бути своя кімната. Тут не буває такого, щоб в одній кімнаті жили четверо в одним туалетом на поверх. Кімнати без меблів, є тільки шафа. Немає навіть люстри, а іноді треба купувати пожежну сигналізацію. Але є, звичайно ж, кухня і сантехніка. Моя кімната в двокімнатній квартирі коштує 229 євро. Наскільки мені відомо, у всіх будинках є пральня, сауна і іноді невеликий тренажерний зал.
Як тільки HOAS прислали вам пропозицію, погоджуйтеся на нього. Якщо відмовитеся і попросіть шукати далі, вашу аплікацію знову перекинутий в кінець черги, і ви ризикуєте залишитися без житла взагалі. Зазвичай вони намагаються давати житло недалеко від університету, але це не завжди виходить. Мені дали в 5км від університету, що дуже навіть добре. Коли ви отримали пропозицію від HOAS, вам треба відразу ж відправити підписаний і відсканований контракт, а також внести депозит у розмірі 260 євро (на сім'ю 500 євро). Це можна зробити за допомогою банківського переказу. Депозит повернуть, коли закінчите навчання чи при переїзді, якщо ви нічого не зламали і не зіпсували. За житло ви платите до 6го числа кожного місяця. Якщо прострочили оплату, то стягується штраф 5 євро. Якщо не платили більше 2 місяців, вас виганяють. Влітку і під час інших канікул ви теж платите за вашу кімнату. Але багато неофіційно здають свої кімнати на цей термін.
9) Віза
Віза, а точніше дозвіл на перебування на рік, робиться не дуже складно. Вам знадобиться довідка про зарахування до університету, страховка на суму до 30000р на рік (від 2500р), 2 фотографії (стандартних вимог немає, робіть на фінську візу), закордонний паспорт, довідка про наявність на рахунку в банку 6720 євро (це дає гарантію, що ви не будете бомжувати) і роздруківку анкети. Анкету краще подавати онлайн, тоді візу зроблять за 2 тижні, а не 1-2 місяці. Для цього треба зареєструватися і податися ось тут . Довідка про кошти часто викликає найбільше труднощів, але і ця проблема вирішувана. У моєму випадку, батьки мені поклали на рахунок цю суму, а потім просто зняли. Але майте на увазі, що прожитковий мінімум в Фінляндії 560 євро в місяць. Деякі мудрі студенти вміють жити на 350-400 євро на місяць, включаючи орендну плату, але все ж краще розраховувати на 500-600 хоча б на перший час. Думайте заздалегідь, звідки ви будете брати ці гроші, так як роботу знайти протягом першого року непросто, а стипендія для іноземних студентів не передбачена. Якщо їдете з чоловіком, то сума збільшується майже вдвічі, за дітей плюсуется трохи менше. У Москві віза виходить в посольстві (не в візовому центрі), а Пітері в Генеральному Консульстві. Більш детальна інформація тут . Вартість дозволу на перебування 300 євро. Продовжується щороку вже в Фінляндії, перший рік 156 євро, а кожен рік вартість зростає.
10) Переїзд
Все, ви готові їхати до Фінляндії вчитися, всі документи в порядку, речі зібрані. Навчання починається в кінці серпня. Якщо з якоїсь причини не встигаєте приїхати до початку навчання, повідомте це в університет обов'язково. Не забудьте взяти з собою оригінал атестата і довідки з роботи (якщо вони є). Без оригіналу шкільного атестата, вас мають право відрахувати. Буває таке, що житло дають тільки з 1 вересня, а вчитися треба вже в серпні. Я в такій ситуації опинилася зараз і ось як мені вдалося її вирішити. Я забронювала місце в хостелі на два тижні. Це виявилося не кращим рішенням, тому що існує ось такий російськомовний сайт , Де можна зняти кімнату набагато дешевше. Більшу частину речей я залишила на складі . Сайт на фінському, але гугл-перекладач з ним справляється. Осередок метр на метр і майже три метри у висоту коштує 50 євро на місяць і 16 євро за придбання замку, який потім залишається вам. Його ви можете використовувати на цьому складі й надалі. 1го вересня я отримаю в офісі HOAS ключ і буду переводити речі зі складу за допомогою водія, якого теж знайшла на російськомовному сайті (50 євро за мікроавтобус, набагато дешевше, ніж у офіційного вантажного таксі). Сподіваюся, що все вийде.
Тепер я буду регулярно писати про особливості життя та навчання в Фінляндії. Так що стежте за новинами, якщо ця тема вам цікава.

Інженером?
Біологом?
А може лінгвістом?