Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно написати заяву на вступ до ВНЗ

  1. Написання заяви до ВНЗ
  2. Заява до військових ВНЗ

При вступі до вищого навчального закладу вам доведеться заповнити бланк заяви При вступі до вищого навчального закладу вам доведеться заповнити бланк заяви. Зробити це потрібно правильно, в іншому випадку члени комісії забракують документ. Ви змушені будете його переписувати заново, а це зайвий час і нерви. А якщо таке трапиться в останній момент, то ви ризикуєте і зовсім залишитися за бортом, не встигнувши вчасно виправити заяву.

Читайте також: Подача заяви на ЄДІ: терміни і особливості процедури

Щоб не сталося таких неприємних моментів, варто заздалегідь дізнатися, як коректно заповнити заяву на вступ ВНЗ. Для цього можна використовувати наявні зразки, які є на сайті Єдиного порталу державних і муніципальних послуг (функцій). Також можна скористатися зразками, розташованими на офіційних сайтах конкретного вищого навчального закладу.

Написання заяви до ВНЗ

Кожен навчальний заклад має власні правилами подачі заяви для вступу, але у всіх є спільні вимоги, які регламентуються законами РФ. Всю необхідну інформацію про те, як подати документи, можна знайти в самому ВНЗ на стендах для абітурієнтів, при виникненні питань варто звернутися до членів приймальної комісії.

Яку ж інформацію потрібно вносити в бланк заяви? Обов'язковими в документі є такі дані:

Прізвище, ім'я та по батькові.

  • Відомості про дату народження.
  • Вказівка ​​місця народження.
  • Паспортні дані (номер, серія, де, коли і ким виписаний), при відсутності паспорта - дані того документа, що посвідчує особу.
  • Вказівка ​​місця проживання та контактні телефони.
  • Наявність вже наявної освіти, дані документа, який підтверджує це.
  • За яким напрямом або спеціальністю планується отримання освіти. Обов'язково позначити, в якій формі ви хочете проходити навчання (на очному, заочному, очно-заочній або дистанційній відділенні), вказати умови навчання (за рахунок бюджетних коштів або на комерційній основі).
  • Інформація про ЄДІ (вказати результати і місце, де проводилося ЄДІ). За наявності кількох результатів при дійсному терміні, то слід зазначити, які саме результати абітурієнт бажає використовувати і по яких дисциплін.
  • Якщо абітурієнт був учасником шкільних олімпіад і зайняв призові місця, то про це також вказується в заяві. Слід уявити дані про назву олімпіади, часу проведення, вся інформацію про документ, що підтверджує участь і зайняте призове місце.
  • Якщо у вступника до вищого навчального закладу є пільги (особливі права), необхідно написати про це в заяві, якщо є документ, що дає право на пільги, вказати дані цього документа.
  • Заповнюється пункт про необхідність надання гуртожитку.

У заяві підписом абітурієнта підтверджується його ознайомлення з У заяві підписом абітурієнта підтверджується його ознайомлення з   дозвільними документами ВНЗ на проведення діяльності в сфері освіти (в тому числі свідченням про державну акредитацію, додатками за напрямом підготовки, яке вибрав надходить) дозвільними документами ВНЗ на проведення діяльності в сфері освіти (в тому числі свідченням про державну акредитацію, додатками за напрямом підготовки, яке вибрав надходить).

Крім цього, особистим підписом абітурієнта підтверджуються ще кілька важливих моментів:

про те, що навчатися за обраною спеціальністю він буде вперше;

  • що документи він подав не більше ніж в 5 вищих навчальних закладів;
  • про час проведення додаткових вступних іспитів, атестаційних іспитів, про дату подачі апеляційної заяви при вступі на перший курс в залежності від підсумків вступних іспитів;
  • про те, що надходить ознайомили з часом подання документів в оригіналах;
  • ставлячи свій підпис, абітурієнт підтверджує згоду на обробку його персональних даних, закріплене у відповідних законах РФ.

Якщо з'ясується, що абітурієнт вніс в заяву для вступу до ВНЗ не всю необхідну інформацію про себе, або ж внесення відомості не відповідають дійсності, то така заява не приймається членами приймальної комісії, а повертається вступнику.

Заява до військових ВНЗ

Вступ до вищих навчальних закладів за військової спеціальності дещо відрізняється від надходження в звичайні ВНЗ. На навчання приймаються особи двох категорій.

Військові службовці, які перебувають в армії за контрактом або ж призивалися для проходження служби. Вони подають рапорт на ім'я командира тієї частини, де вони проходять службу, про своє бажання навчатися у військових закладах. У рапортах зазвичай вказують П.І.Б., дату народження, в якому військовому званні складається, яку освіту вже отримав і назва того вищого військового закладу, де хотів би проходити навчання.

  • Друга група кандидатів - з числа цивільних осіб. Їм слід звернутися до військових комісаріатів за місцем свого проживання. Там вони пишуть заяву, в яке вносяться особисті дані із зазначенням прізвища, імені, по батькові, дати народження, адреси проживання, назви військового комісаріату (з його адресою та індексом), назви військового вузу, куди планується надходження.

Це загальні нюанси заповнення бланків заяв для вступу. Більш детальну інформацію можна отримати в тому конкретному навчальному закладі, куди будете подавати документи.

Яку ж інформацію потрібно вносити в бланк заяви?