Реклама
Реклама
Реклама

З рук в руки: які квартири користуються попитом на вторинному ринку Москви

У нинішніх економічних умовах головною конкурентною перевагою стає ціна об'єкта, тому власники житла змушені погоджуватися на дисконт У нинішніх економічних умовах головною конкурентною перевагою стає ціна об'єкта, тому власники житла змушені погоджуватися на дисконт   Фото: PhotoXPress   Криза поставила власників вторинного житла в столиці в скрутне становище

Фото: PhotoXPress

Криза поставила власників вторинного житла в столиці в скрутне становище. Попит на квартири впав в кілька разів, і для того, щоб сторгуватися з покупцем, їм часто доводиться йти на істотний дисконт. За рік ціни в середньому знизилися на 15%. Термін експозиції замість стандартних 50-60 днів, зріс до 100, причому мова йде тільки про лоти, що пропонуються за відносно низькою вартістю. При цьому, по-справжньому ліквідні об'єкти більше місяця на ринку не затримуються. Житло, власники якого не готові робити знижки, практично не продається, тому господарі нерідко приймають рішення почекати з операцією, щоб потім знову спробувати виставити його на продаж.

У підсумку, за даними експертів, зараз пропозиція перевищує попит у 2,5 рази. У такій ситуації покупці, зіткнувшись з надзвичайно широким вибором, можуть довго перебирати підходящі варіанти і затягувати з прийняттям остаточного рішення. Втім, вже в квітні інтенсивність угод дещо зросла: ріелтори пов'язують це з настанням сезону відпусток і бажанням покупців скоріше вирішити «квартирне питання».

Очевидно, що в нинішніх умовах головною конкурентною перевагою квартири на вторинному ринку стає її вартість: потенційні покупці тепер в меншій мірі цікавляться видами з вікон і прибудинковою територією. Тому не дивно, що близько 80% угод проходять з дисконтом, а це значить, що уявлення про «справедливу ціну» у продавців і покупців як і раніше істотно розходяться.

Продавати житло на падаючому ринку апріорі невигідно, але більшість власників з тих чи інших причин не можуть відкладати операцію до кращих часів, тому їм доводиться проводити певну підготовку. Наприклад, фахівці компанії Est-a-Tet рекомендують уважно проаналізувати конкурентне середовище в своєму районі, що допоможе встановити адекватну ринку ціну, скласти докладний опис об'єкта і привести його в «товарний вигляд». Лідерами попиту зараз вважаються квартири в типових будинках панельних серій кінця 80-х років в спальних районах. «Однушки» з цієї категорії йдуть за 5-6 мільйонів рублів, а «двушки» - за 7-8 мільйонів рублів.

При цьому, вторинний ринок на 60, а то і 70% являє собою альтернативні угоди. В цьому випадку їх учасники не залежать від зниження цін: квартири, які беруть участь в обміні, зазвичай втратили в ціні пропорційно.

Безсумнівним полюсом покупки квартири на вторинному ринку можна вважати більш широку географію: далеко не в кожному районі Москви залишилося місце навіть для точкової забудови. До того ж, багатьох покупців приваблює перспектива жити в локації зі сформованою інфраструктурою. Зрозуміло, бюджет на покупку "вторинки" часто значно перевищує номінальну вартість лота в новобудові, навіть з урахуванням зниження цін. Але тим, хто все ж орієнтується саме на цей сегмент, варто почати пошуки якомога швидше, поки останнє слово залишається за покупцем.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?