Реклама
Реклама
Реклама

Ризики при покупці квартири на вторинному ринку

На відміну від придбання квартири в новобудові, на вторинному ринку ви купуєте саме право власності, що підтверджується свідоцтвом про державну На відміну від придбання квартири в новобудові, на вторинному ринку ви купуєте саме право власності, що підтверджується свідоцтвом про державну   реєстрації права на ваше ім'я (до липня 2016 року) реєстрації права на ваше ім'я (до липня 2016 року). І тут теж вас можуть очікувати підводні камені, з-за яких можна втратити і гроші і житло.

З чим може зіткнутися покупець при купівлі житла на вторинному ринку? Перерахую основні ризики:

1. Поява невказаних раніше спадкоємців, які могли б претендувати на придбану квартиру.

Таке може статися майже з будь-квартирою, яка продається по документам, що підтверджує право на спадщину (свідоцтво про право на спадщину за законом чи за заповітом). Також не варто забувати про осіб, які можуть мати право на обов'язкову частку у спадщині.

2. Порушення прав неповнолітніх при приватизації.

Це порушення часто зустрічається з документами, оформляє майже до середини 2000х років. Для того, щоб потім не мати справи з опікунською радою, дітей не включали в число власників при приватизації або виписували перед приватизацією. Що однозначно є порушенням їх прав.

3. Порушення прав неповнолітніх при здійсненні попередніх угод з нерухомістю.

Свого часу, для того, щоб не проходити опікунська рада, неповнолітніх дітей виписували з квартири перед продажем. Це теж може спричинити за собою звернення до суду за відновленням їх прав.

4. Право користування і проживання в квартирі зберігають певні особи, які можуть з'явитися після покупки вами квартири і через суд вселитися у вже вашу квартиру.

Право користування квартирою можуть зберігати обличчя, убившіе до в'язниці, військовослужбовці раніше теж виписувалися з квартири до проходження служби. Також могли бути особи, що зберігають право користування за попередніми договорами, яких при здійсненні подальших угод не вказували в договорах купівлі-продажу (реальний випадок з нашої практики).

5. Порушення переважного права купівлі при продажу часток або кімнат.

Відповідно до цивільного кодексу, при продажу частки в квартирі або кімнати, продавець зобов'язаний запропонувати викупити її сусідам / пайовою співвласникам. Іноді це зробити важко і продавці різними шляхами обходять цю вимогу законодавства.

6. Порушення прав подружжя.

За сімейним кодексом, майно нажите в шлюбі є спільною власністю подружжя. І, природно, розпоряджатися їм вони повинні разом. При операціях з нерухомістю таке розпорядження оформляється у вигляді нотаріального документа одного з подружжя про згоду на продаж. На жаль на практиці нерідко розкриваються випадки, коли це правило не дотримується.

7. Оскарження угоди особою, яка могла не розуміти наслідків своїх дій (особи, які страждають алкоголізмом, наркоманією, психічними хворобами).

Хоча перебування на обліку в психоневрологічному або наркологічному диспансері не забороняє громадянам здійснювати операції, варто уважно ставиться до покупки житла у даної групи громадян і підстрахуватися.

8. Продаж за недійсним паспортом.

Тут звичайно ж пряме шахрайство. Або паспорт викрали і продають замість реальної людини або паспорт "загубили", отримали новий, а потім по старому намагаються продати квартиру. Обов'язково треба перевіряти паспорти власника. Як на відсутність підчисток і виправлень, так і на недійсність.

9. Удаваний угоди (Тобто ті, які прикривають собою інші. Наприклад продаж кімнати або частки через дарування).

Тут описані не всі ризики. Можу сказати, що основну частину ризикованих квартир можна відкинути відразу при перевірці юридичної чистоти нерухомості, що купується . Ще частина відкидається при поглибленої перевірки, після замовлення додаткових довідок.

У будь-якому випадку, попереджений - значить озброєний. Цією статтею ви озброюєтеся проти значної частини ризиків, які супроводжують будь-якого з нас при покупці квартири на вторинному ринку.

А якщо ви відчуєте, що самі не впораєтеся - телефонуйте!

Телефон для консультації з юридичного супроводу угод 8 (499) 403-1143 або 8 (963) 750-7293 (WhatsApp, Viber)

З чим може зіткнутися покупець при купівлі житла на вторинному ринку?