Реклама
Реклама
Реклама

Ринок нерухомості Санкт-Петербурга 2015

  1. Ринок квартир Санкт-Петербурга
  2. Квартири в новобудовах
  3. Вторинне житло - аналітика цін
  4. Оренда квартир в Санкт-Петербурзі
  5. Аналітика оренди квартир в Санкт-Петербурзі
  6. Будинки і котеджі в Санкт-Петербурзі
  7. Земельні ділянки в Санкт-Петербурзі
  8. Комерційна нерухомість в Санкт-Петербурзі
  9. Офісна нерухомість
  10. торгова нерухомість
  11. Прогноз на 2016 рік

Ситуація на ринку житла Санкт-Петербурга непроста. Експерти впевнені, що угод з житлом стає менше через нововведення в оподаткування. Як новий закон про перерахунок податків і нестабільна економічна ситуація вплинуть на ринок нерухомості? Зі статті ви дізнаєтеся відповідь на це питання, а також про те, яке нинішній стан ринку нерухомості Санкт-Петербурга, і які прогнози дають експерти на 2016 рік.
Короткий відео огляд

Ринок квартир Санкт-Петербурга

Політичне та економічне становище в країні практично не відбивається на нерухомості північній столиці. Особливий інтерес приділяється первинним житлових будівель, тому конкуренція серед забудовників зростає. Вони поступово знижують вартість квартир на етапі забудови, а також надають нові послуги.

Наприклад, деякі забудовники укладають договори з меблевими та оздоблювальними компаніями, тому квартири після здачі надаються з обробкою і базовим комплектом меблів. Є приклади, коли забудовники надають меблі з IKEA. Причому, якщо купувати таке житло на етапі забудови, то за вартістю вони будуть рівноцінні багатьох об'єктах без обробки.

Зростання цін відзначений в сегменті заміського житла, а також на первинне житло і вторинку. Вигідні умови іпотеки нормалізують стан ринку нерухомості в Санкт-Петербурзі.

З 1 січня 2015 року набув чинності закон про перерахунок податків на квартири і кімнати по кадастрової вартості, а не за ринковою, як раніше.

Все менш затребуваним стає житло вторинного ринку. Квартири в новобудовах відрізняються підвищеною комфортністю, високою якістю будівництва. Місто займає 5-е місце серед всіх міст Росії за кількістю новобудов. За останній рік попит на них зріс на 14%. Це дивно, особливо в період кризи.

Квартири в новобудовах

Сьогодні середня вартість квадратного метра в новобудовах Санкт-Петербурга - 103, 9 тис. Рублів за кв.м. П'яту частину ринку новобудов складають квартири, вартість яких більше 135 тис. Рублів за кв.м.

Падіння цін на однокімнатні та двокімнатні квартири за вересень склало 0,2%. За вартістю квадратного метра найдорожчим сегментом є двушки в цегляних будинках - 125,6 тис. Рублів за кв.м.

Найдешевшими є також двушки, але вже в панельних будинках - 85, 2 тис. Рублів за кв.м.

Саме дорогі об'єкти в новобудовах зосереджені в Центральному та Петроградському районах - 189, 9 тис. Рублів за кв.м. Недалеко за вартістю відійшли Адміралтейський і Васілеостровкіе райони.

Середня вартість квартир в новобудовах Пітера становить 124,9 тис. рублів за кв.м. Мінімальна за вартістю житло в новобудовах орієнтоване на Виборзький район, де ціна за кв.м. становить 78,2 тис. рублів і Невський район - 78,5 тис. рублів.

Ціни на первинне житло Санкт-Петербурга по районам

Вторинне житло - аналітика цін

За останній місяць ціни на вторинні квартири знизилися на 0,1%. Це 83 рубля з кожного квадратного метра.

  • Середня ціна за квадратний метр в квартирі вторинного ринку становить 104 тис. Рублів.

  • Приблизно 20% об'єктів - це квартири, вартість яких менше 85 тис. Рублів за кв.м. Найбільша частка ринку - це житло, вартість квадратного метра в якому доходить до 106 тис. Рублів за кв.м.

  • За рік ціни на вторинне житло змінилися від мінус 0,6 до плюс 0,4% вартості.

  • На трикімнатні квартири вартістю зменшилася на 0,3%. Вартість квартир з капітальним ремонтом становить 131 тис. Рублів за кв.м.

Найдорожчі пропозиції орієнтовані на Петроградський і Центральний райони міста. Тут середня ціна вторинного житла становить 141 тис. Рублів за кв.м. Недалеко за вартістю пішли такі райони, як Московський і Василеостровской. Найдешевші пропозиції орієнтуються на Красносельський район.

Ціни на вторинне житло Санкт-Петербурга по районам


Оренда квартир в Санкт-Петербурзі

За вересень ціна на оренду однокімнатних квартир в Санкт-Петербурзі зросла на 1,5%, до 21 500 рублів за місяць. На двокімнатне житло ціна зросла на 2,3%, до 28 700 рублів. На трикімнатне житло ціна практично не змінилася. В середньому це 37 200 рублів.

Ціни на оренду житла в Санкт-Петербурзі Ціни на оренду житла в Санкт-Петербурзі

Найбільшим попитом серед видами житла в оренду і раніше залишаються кімнати в комунальних квартирах, яких в Санкт-Петербурзі в надлишку, і однокімнатні квартири. Мінімальний попит встановився на трикімнатні квартири.

Аналітика оренди квартир в Санкт-Петербурзі

  • Найбільше виставлено пропозицій по оренді, ціна яких не перевищує 12 тис. Рублів. Такі оголошення зайняли 43% ринку оренди.

  • На другому місці стоять квартири, ціна яких не перевищує 16 тис. Рублів за місяць.

  • Найбільше квартир здається в Невському районі. Тут зафіксовано 11% пропозицій.

  • Далі йдуть Приморський і Калінінський райони. Найменше об'єктів вставлено в Петроградському, Адміралтейському, Василеостровського районах. Але ті варіанти, які є, по праву належать до найбільш дорогим.

  • Середня ціна оренди однокімнатної квартири за місяць в цих районах в середньому становить від 35 до 44 тис. Рублів. Трикімнатні квартири тут обійдуться в 46-59 тис. Рублів за місяць.

  • Найдешевші варіанти оренди квартир орієнтуються на Красносельський район. Тут можна зняти однокімнатну квартиру і за 16 тис. Рублів.

Рублів

Ціни на оренду житла по районам в Санкт-Петербурзі

Будинки і котеджі в Санкт-Петербурзі

За жовтень вартість приватних домоволодінь у середньому знизилася на 2,3%. Справа в тому, що із закінченням літнього сезону попит на будинки та котеджі трохи знизився, але на ринку ще залишилися нереалізовані об'єкти. Тому власники намагаються продати житло якомога швидше. У Ленінградській області за місяць будинки впали в ціні майже на 6%. Середня вартість будинків в Санкт-Петербурзі і області становить 26 тис. Рублів за кв.м. Ціна наведена без урахування вартості земельних ділянок.

Більшість людей прагне вибрати будинок з видом дозволеного використання на землю - індивідуальне житлове будівництво. Справа в тому, що багато залишають свої міські квартири і перебираються на постійне місце проживання за місто, де необхідно мати прописку. У будинок, з дозволеним використанням під садівництво прописатися можна, але це практично нереально, оскільки на такі будинки покладається занадто багато вимог, щоб він був визнаний придатним для життя. Середня вартість ділянки під індивідуальне будівництво з будинком становить 4,5 млн рублів. Будинок з ділянкою в садівництві обійдеться в середньому в 3,7 млн ​​руб.

Якщо розглядати пропозиції з продажу будинків з ІЖС в межах міста, то середня ціна їх буде становити 10 млн рублів.

Найдорожчі пропозиції орієнтуються на Приморський і Курортний райони. В середньому будинок з землею тут можна придбати за 15-20 млн рублів. Найдешевші будинки продаються в Лужском районі.

Найдешевші будинки продаються в Лужском районі

Ціни на будинки в садівництві і на ІЖС в Санкт-Петербурзі

Земельні ділянки в Санкт-Петербурзі

За вересень вартість землі по всій території ленінградкою області в середньому знизилася на 3,4%. У Санкт-Петербурзі земля впала в ціні на 1,9%. Разом, сьогодні вартість сотки землі становить в середньому 82 800 рублів. найбільше продається ділянок , Ціна яких варіює в діапазоні від 20 до 50 тис. Рублів за сотку. На другому місці за популярністю знаходиться земля, середня ціна якої становить від 50 до 80 тис. Рублів за сотку.

Земля, вартість якої перевищує 140 тис. Рублів за сотку в Петербурзі продається не так активно. Багато людей намагаються викупити невелику ділянку за невисокою вартістю, щоб почати будівництво приватного житлового будинку.

Багато людей намагаються викупити невелику ділянку за невисокою вартістю, щоб почати будівництво приватного житлового будинку

Ціни на землю по районам в Санкт-Петербурзі

Комерційна нерухомість в Санкт-Петербурзі

Комерційні об'єкти в Санкт-Петербурзі користуються особливою популярністю, навіть в період кризи. Ринок даного сегмента розвивається динамічно. З'являються нові компанії, розширюються фірми і виробництво. Для цього потрібні нові майданчики.

Орендарі в першу чергу орієнтуються на якість надаваних об'єктів. Вони у же не хочуть самостійно вкладатися в обробку, тому намагаються купувати готовий бізнес. Власники комерційних приміщень в свою чергу заманюють потенційних орендарів додатковим сервісом, наприклад, переплануванням з урахуванням індивідуальних переваг, наявність додаткових приміщень для проведення серйозних конференцій, безлімітне підключення телефонних ліній та інтернету.

Особливістю ринку комерційної нерухомості Санкт-Петербурга - недолік банківських структур. У період кризи дуже багато приватних і комерційні банки вирішили покинути ринок Петербурга. Також в місті відзначена брак вільних площ для будівництва нових комерційних об'єктів. Наприклад, в центральній частині міста 15 великих бізнес-центрів, і орендарі не планують їх залишати. Але розвиток нового бізнесу також потребує наявності офісних і торгових площ, тому є брак простору.

Офісна нерухомість

За останній квартал 2015 року попит на офісні приміщення Петербурга збільшився на 8,6%. Особливо це стосується офісних площ, метрах яких не перевищує 50 кв.м. Попит на офіси, метраж яких перевищує 150 кв.м. впав на 30%.

За площами за останні півроку ринок офісів виріс на 2%. В середньому на кожну 1000 жителів міста припадає близько 481 кв.м. офісного простору. Основна маса бізнес-центрів орієнтується на Московський, Петроградський, Центральний райони.

Ціни на оренду офісів у Санкт-Петербурзі Ціни на оренду офісів у Санкт-Петербурзі

торгова нерухомість

За останній квартал 2015 року було зафіксовано спад економічної активності в місті. Незважаючи на це в місті було відкрито два довгоочікуваних торгових об'єкта, завдяки яким ситуація на ринку нормалізувалася. Було введено в експлуатацію близько 50 тис. Кв.м. торгової площі. Це майже в 5 разів більше, ніж на початку року.

Найбільша кількість торгових об'єктів орієнтується на Фрунзенський, Виборзький і Приморський райони. Тут міститься більше 50% від усього ринку торгових об'єктів міста.

Прогноз на 2016 рік

  • В цілому ринок нерухомості Санкт-Петербурга стійко реагує на кризу. У деяких сегментах його не спостерігається зовсім, наприклад, на ринку комерційних об'єктів. Якщо курс валют більше не принесе ніяких сюрпризів, то експерти стверджують, що цей сегмент ринку в 2016 році буде розвиватися більш стрімко.

Відносно ринку житлових об'єктів у експертів склалося двояке думку:

  • Багато хто стверджує, що з впровадженням закону про перерахунок податку виходячи з кадастрової вартості об'єктів, кількість угод на ринку має знизитися.

  • Друга половина експертів упевнена, що на ситуацію на ринку житлової нерухомості це не вплине, а ринок орієнтується тільки на курс долара, щодо якого підвищується або знижується вартість квадратного метра житла.

Михайло Морозан Приватний ріелтор



Як новий закон про перерахунок податків і нестабільна економічна ситуація вплинуть на ринок нерухомості?