Реклама
Реклама
Реклама

Продаж і купівля нерухомості з ріелтором або без

  1. Чи обов'язково звернення до ріелтору
  2. Що робить агент з нерухомості
  3. Що можете зробити ви самі
  4. Аналіз ситуації на ринку нерухомості
  5. огляд житлоплощі
  6. Перевірка юридичної чистоти
  7. Підготовка документів для угоди
  8. Складання договору купівлі-продажу
  9. Укладення угоди
  10. Як вибрати агента з нерухомості
  11. Підведемо підсумки

09.02.2017

Придбання квартири без посередників - мрія більшості покупців, які не хочуть доплачувати за послуги ріелтора. Насправді нічого нереального в цьому немає, проте підготовка до операції і пошук відповідного варіанту в цьому випадку будуть більш нудними для споживача, а ризик залишитися без грошей і без житлоплощі зростає.

Насправді нічого нереального в цьому немає, проте підготовка до операції і пошук відповідного варіанту в цьому випадку будуть більш нудними для споживача, а ризик залишитися без грошей і без житлоплощі зростає

Як краще купувати квартиру - самостійно або з ріелтором

Перш ніж вирушити у відкрите плавання без досвідченого керманича, слід зважити всі плюси і мінуси самостійного придбання нерухомості, враховуючи особливості угод і пропозицій на сучасному ринку.

Чи обов'язково звернення до ріелтору

Ні, тому що він не робить нічого того, з чим не зміг би впоратися будь-яка розсудлива і дієздатний покупець квартири. Однак він виступає гарантом безпеки і прозорості угоди. Можна порівняти процес пошуку житла і підписання договору купівлі-продажу з капітальним ремонтом - багато беруться за нього самі, виконуючи всі необхідні роботи своїми руками, але є й ті, хто вдається до послуг професіоналів. В останньому випадку часу на переробку йде менше, а результат буде більш якісним. Мінус для споживача один - за це доведеться доплатити.

Щоб вирішити, звертатися до ріелтора чи ні, потрібно подумати про те, що для вас на першому місці - рішення квартирного питання без ризику потрапити на вудку шахраїв або економія бюджету.

Що робить агент з нерухомості

  • шукає оптимальний варіант серед сотень пропозицій на ринку - як первинному, так і вторинному;
  • перевіряє юридичну чистоту житла;
  • домовляється з продавцем;
  • збирає і оформляє необхідні документи і т.д.

Шукаєте грамотного і відповідального ріелтора? На виставці нерухомості ви можете отримати консультації десятків ріелторів зі свого питання і вибрати краще співробітництво.

Отримайте безкоштовний квиток на виставку нерухомості

Що можете зробити ви самі

Пошук квартири

Можна шукати в інтернеті, а можна прийти на 36-ту виставку-ярмарок «Нерухомість від лідерів», де будуть представлені кращі проекти в Москві і Підмосков'ї. Якщо ваше завдання - пошук житлоплощі, що вже перебуває у власності, можна скористатися базами вторинного житла в мережі. Однак немає ніякої гарантії, що отримана вами інформація з сайтів буде достовірна.

Аналіз ситуації на ринку нерухомості

На цьому етапі важливо врахувати всі пропозиції, представлені на ринку, доступність і ліквідність об'єктів, ефективність інвестицій. Зробити це при покупці вторинки буває особливо важко. Та й на первинному ринку теж є свої нюанси, які відомі тільки грамотному агенту. Важливо заздалегідь переконатися в тому, що обраний забудовник надійний, а договір з ним не обіцяє ризиків, можливих при угоді з шахраями. Так що консультація з фахівцем на цьому етапі є обов'язковою, якщо ви не хочете розчаруватися в купленої нерухомості або втратити гроші.

огляд житлоплощі

Уважно перевірте квартиру, оцінивши її стан. Про те, як вибрати оптимальний варіант і на що слід звертати увагу при покупці житла, ми розповідали в недавній статті . Нагадаємо, що важливим фактором стає не тільки справність основних інженерних комунікацій: водопостачання, опалення, каналізації, але і розташування будинку, наявність парковки і зони відпочинку, облаштованість присадибної ділянки, близькість основних об'єктів інфраструктури - шкіл, лікарень, дитячих садків, магазинів, банків.

При покупці квартири на вторинному ринку важливо переконатися в тому, що угоді ніщо не заважає, а продавець не веде з вами подвійну гру, користуючись поширеними схемами шахрайства. Бажано дізнатися заздалегідь, чому було прийнято рішення про продаж нерухомості, чи немає неповнолітніх дітей, на яких була оформлена житлоплощу. Можна провести огляд і поговорити з власником самому, а після показати обраний варіант ріелтору, щоб дізнатися, чи є ризики.

Перевірка юридичної чистоти

Її краще доручити юристу, оскільки непідготовленій людині важко розібратися в правових тонкощах процесу. Необхідні дії розрізняються залежно від того, що ви хочете придбати - первинку або вторинку. При покупці квартири в новобудові особлива увага приділяється історії забудовника і наявності у нього основних документів. У випадку зі вторічкой ріелтором вивчається історія самої житлоплощі - хто був зареєстрований на ній, чи є заборгованість по комунальних платежах, чи не була проведена несанкціонована перепланування і інші деталі. Купуючи нерухомість в споруджуваному ЖК, потрібно переконатися в тому, що об'єкт існує не тільки на папері, ознайомитися з планом БТІ на предмет виявлення невідповідностей, з'ясувати, хто є власником продаваного житла; при покупці вторинної квартири - чи не претендують на неї треті особи, які можуть заявити про свої права пізніше і т.д.

Підготовка документів для угоди

Ще один етап на якому необхідна допомога фахівця. У попередній статті ми докладно описували документи, які ви повинні вимагати у продавця - в разі придбання як на первинному, так і на вторинному ринку. Там же подано список паперів, підготовлених покупцем. Консультація ріелтора на цій стадії допоможе отримати з розглянутих документів максимум цінної інформації про власника квартири / ділянки землі або забудовника.

Складання договору купівлі-продажу

Без нього угода неможлива. Перед складанням договору необхідно узгодити питання про відображення в ньому наступних деталей:

  • Ціна - при покупці вторинки в угоді фіксується, покаже продавець повну вартість житлоплощі, як покупець застрахований від розірвання угоди та інших наслідків шахрайства з боку колишнього власника.
  • Терміни передачі нерухомості та проведення розрахунків - при покупці вторинки необхідно зафіксувати в договорі і терміни звільнення житлоплощі колишнім квартирантом.
  • Метраж, чітке визначення площі.

У договорі описуються умови, за якими він буде укладений. Звернення до ріелтора допоможе скласти його грамотно. В угоді вказується реальна вартість квадратних метрів, всі дані про нерухомість повинні бути ретельно перевірені юристом. В обов'язковому порядку звіряються реквізити будівельної компанії, продавцем підтверджується гарантія відсутності сторонніх претендентів на житло.

Якщо продаж квартири здійснюється за дорученням, необхідно звернутися до нотаріуса, щоб той підтвердив справжність наданого документа.

Укладення угоди

На цьому етапі покупець підписує договір, проводиться взаєморозрахунок. Наступний крок - подача документів в Росреестр і реєстрація прав на нерухомість. Останнє є єдиним і основним доказом того, що квартира належить вам. До моменту реєстрації підписана угода може бути визнано недійсним, а одна зі сторін може розірвати договір або домогтися його скасування.

Завершальний етап - підписання акту прийому-передачі. Після цього вас можна привітати з вдалим правочином - за умови, що квартира пройшла ретельну перевірку, а до забудовника або продавця немає ніяких претензій.

Процедура покупки нерухомості без ріелтора вимагає багатьох сил, часу і знань, яких немає у рядового споживача. Звернення до кваліфікованого агенту - ваша захист від шахрайства недобросовісних будівельних компаній і нечистих на руку продавців на вторинному ринку.

Варто нагадати про те, що навіть при всій обізнаності осіб, які беруть участь в угоді, перевірка історії житла, наявності арештів, заборон і інших ризиків неможлива без залучення фахівців, які володіють необхідною інформацією і здатних провести експертизу юридичної чистоти.

Запрошуємо відвідати семінари виставки нерухомості про самостійну купівлі / продажу квартири.

Отримайте безкоштовний квиток на виставку нерухомості Отримайте безкоштовний квиток на виставку нерухомості

Як краще купувати квартиру - самостійно або з ріелтором

Як вибрати агента з нерухомості

  • Досвід ріелтора і кількість вдалих угод говорять про його професіоналізм. Наявність ліцензії та інших документів, що підтверджують високу кваліфікацію фахівця - безумовний плюс.
  • На етапі пошуку підходящої кандидатури незайвим буде ознайомлення з рекомендаціями, відгуками і професійної біографією.

Ознаки того, що вам попався недобросовісний ріелтор або шахрай:

  • У вас просять гроші на додаткові витрати, а перевірити, на що були витрачені кошти, не виходить.
  • Вам пропонують знижку зі своєю комісії, що йде врозріз з офіційними оформленням відносин.
  • Винагорода за послуги більш ніж скромне - нижче ринкових розцінок. Це означає, що вам попався або приватний маклер, або початківець агент, який не має досвіду.

Підведемо підсумки

+/- Купівля квартири без посередників Купівля квартири з агентом з нерухомості

плюси

Економія грошей.

Аналіз ситуації на ринку і підбір оптимального варіанту.

Прозорість угоди.

Впевненість в автентичності всіх документів.

Проведення експертизи юридичної чистоти квартири при покупці вторинки.

Допомога в складанні договору купівлі-продажу.

Професійна оцінка нерухомості.

Виняток ризику втрати грошових коштів.

мінуси

Ризик втратити і гроші, і квартиру, зв'язавшись з шахраями.

Процес придбання житла може затягнутися.

Самостійна перевірка юридичної чистоти квартири і достовірності документів можлива лише в тому випадку, якщо ви отримали юридичну освіту.

Висока вартість послуг, що надаються (від 85 тис. Рублів за даними «НДВ-Нерухомість»).

Ризик співпраці з некомпетентними агентами.

Купівля квартири - непросте завдання, і допомога професіонала на всіх етапах (пошук нерухомості, її перевірка, складання договору) особливо важлива. Так ви вбережете себе від ризику укладення угоди з шахраями і втрати грошей. Однак на ринку ріелторів теж є недобросовісні ділки. Ретельно вибирайте агента з нерухомості і чітко прописуйте умови співпраці, укладаючи з ним договір, щоб результат роботи не став причиною розчарувань і претензій.

Шукаєте грамотного і відповідального ріелтора?