Реклама
Реклама
Реклама

Материнський капітал і вторинне житло - що і як

  1. Особливості придбання квартири на «вторинці» за допомогою МК
  2. Найпоширеніший варіант використання материнського капіталу

Більшість сімей вважають за краще використовувати материнський капітал на поліпшення житлових умов, адже купити квартиру на сучасному ринку нерухомості тільки власними силами, накопиченими заробленими грошима, практично неможливо.

Більшість сімей вважають за краще використовувати материнський капітал на поліпшення житлових умов, адже купити квартиру на сучасному ринку нерухомості тільки власними силами, накопиченими заробленими грошима, практично неможливо

Особливості придбання квартири на «вторинці» за допомогою МК

Під материнський капітал можна придбати у власність житло на, так званому, вторинному ринку. Але потрібно врахувати наступне: не всі власники такої нерухомості готові чекати кілька місяців, поки кошти за укладеним договором прийдуть їм на рахунок. Таку особливість потрібно відразу обговорювати і вказувати в документах.

Зазвичай для покупки житла з використанням такого роду державної підтримки одночасно оформляють і банківський кредит. А ідеальним варіантом буде покупка квартири у близьких родичів. Для цього необхідно оформити документи про відчуження майна. Врахуйте, що купити житло можна у брата, сестри, бабусі або батьків, а от оформити угоду, використовуючи материнський капітал з майном свого чоловіка (чоловік або дружина) не можна.

Також використання материнського капіталу передбачає покупку тільки частини нерухомості (частки). У законі зазначено, що таке приміщення повинне строго відповідати певним нормам, а саме:

  • Частка в придбаної нерухомості повинна бути відокремлена. Тому купити частину, наприклад, однокімнатної квартири не можна.
  • Також потрібно врахувати, що державна підтримка має на увазі поліпшення умов для житла сім'ї, тому, при покупці частки, не варто про це забувати.

Найпоширеніший варіант використання материнського капіталу

Більшість сімей, які вирішили витратити кошти МК на покупку житла, вибирають такий варіант: продають наявне житло меншої площі, а купують нерухомість більшого розміру. Знову ж з продавцем нерухомості потрібно заздалегідь домовитися про те, що певна частина грошей (кошти материнського капіталу) надійдуть в його розпорядження через кілька місяців. В даному випадку не доведеться звертатися в банк за якої бракує частиною грошей, не потрібно оформляти кредит.

Досягнувши з продавцем нерухомості домовленості, можна звертатися в пенсійний фонд і займатися оформленням всіх документів. В процесі оформлення угоди з купівлі нерухомості на «вторинці» необхідно виділити у власність частки на членів сім'ї. Ще один момент, на який хочеться звернути вашу увагу: якщо процес купівлі-продажу виконує чоловік / дружина власника сертифіката, потрібно надати його паспорт і обов'язково свідоцтво про укладення шлюбу.

Не забувайте, що всі ці операції можна починати виконувати тільки по досягненню вашим чадом трирічного віку.

Звертайтеся в наше агентство « центр Нерухомості »- ми постійно допомагаємо людям в оформленні угод із застосуванням материнського капіталу. Наші фахівці знають всі нюанси, особливості цього процесу. Будь-яка допомога і консультація будуть надані вам в день звернення.