Реклама
Реклама
Реклама

Купити квартиру

  1. Як правильно купити квартиру
  2. Купити квартиру - підводні камені
  3. Що може завадити Вам купити квартиру:
  4. Чи збираєтеся купити квартиру? перевіряйте:
  5. У цьому розділі

Як правильно купити квартиру

Купівля квартири - це одне з найважливіших подій в житті, тому помилка в цьому питанні недопустима. сьогодні, купити квартиру легше, ніж її продати.

Вигідна, з точки зору покупця квартири, позиція ринку, коли сума торгу по квартирах досягає 10-20% від первісної вартості, може обернутися різними хитрощами продавця.

Як купити квартиру і не пошкодувати про витрачені кошти - про це читайте в розділі "Купити квартиру". У лівій колонці цієї сторінки Ви бачите внутрішні підрозділи, більш докладно розкривають тему "Купити квартиру".

Ознайомившись з цією сторінкою, не забудьте почитати інші матеріали. Нагадуємо що в розділі "Купити квартиру" ми будемо говорити тільки про квартири, в яких вже хтось жив, тобто про вторинному житло.

Отже: сьогодні багато продавців розуміють, що потрібно знижувати ціну на свою квартиру. Природно, при цьому вони все ж хочуть отримати максимум від покупця. На ринку нерухомості завжди була жорстка конкуренція, а сьогодні вона особливо сильна. Тому, щоб привернути того хто хоче купити квартиру продавці намагаються додати переваги своїй квартирі або "пустити пил в очі", при цьому ретельно приховують недоліки квартири.

При першому перегляді квартири, навіть дуже уважний покупець може не вловити всіх деталей. І навіть якщо Ви вирішили, що збираєтеся робити ремонт, пропущені Важливі деталі можуть коштувати Вам кругленьку суму.

Купити квартиру - підводні камені

Для початку радимо Вам вирішити, Ви збираєтеся купити квартиру самі (у Вас достатньо часу і терпіння), або краще звернутися до ріелтора. краще вибрати гарне агентство нерухомості , І не витрачати свій час, але можна впоратися своїми силами і купити квартиру без допомоги професіоналів.

Найбільше шансів купити квартиру через Інтернет, тобто Ви шукаєте, організовуєте перегляди, перевіряєте документи, даєте завдаток і оформляєте угоду. По-суті це самі основні етапи покупки.

Опустимо подробиці пошуку і перейдемо до етапу переглядів. Перш ніж купити квартиру, її необхідно оглянути. Будь-яка дрібниця в цьому питанні має значення, наприклад килим або пляма на шпалерах може прикривати цвіль від вогкості, або промерзлу, потріскану стіну.

Про Вашому майбутньому оточенні розкажуть бабусі у дворі або консьєрж в під'їзді, Ви ж не хочете жити біля алкашів, скандалістів або собача-котячого кубла :-), тому не соромтеся, розпитуйте всіх кого можете.

Перш ніж купити квартиру обов'язково потрібна юридична перевірка документів, переконайтеся, що квартира дійсно належить господареві, що все господарі (якщо їх декілька), дізнайтеся чи борги по комунальних платежах або борг перед податковою. І це далеко не повний перелік нюансів, які мають величезне значення. Саме з цієї причини рекомендуємо звернутися в агентство нерухомості.

Порада: до вибору агентства необхідно поставитися дуже серйозно, нехай це буде навіть рекомендований приватний ріелтор, але бажано щоб його рекомендували знайомі, які купили квартиру з його допомогою і залишилися задоволені.

Комісійні ріелтора або агентства нерухомості як правило складають від 3% до 5% від ціни квартири. Незважаючи на те, що це не мала сума, Ви значно знизите ризик обману або помилки в оформленні документів.

Найчастіше комісію платить покупець, але іноді, ріелтори домовляються про комісійні з продавцями або в повному обсязі, або 50:50 з покупцем. Тобто якщо Ви збираєтеся купити квартиру відразу уточнюйте хто буде платити комісійні, Ви або продавець.

Грамотний ріелтор правильно проведе операцію, а якщо Ви хочете взяти кредит на квартиру, розрахує для Вас всі витрати і щомісячні платежі. Іноді у ріелторів є домовленості про особливі умови кредитування їх клієнтів в деяких банках.

Що може завадити Вам купити квартиру:

Коли варіант квартири знайдений і Ви прийняли рішення купити квартиру, зверніть увагу на наступні нюанси:

  • недієздатні особи не мають права укладати угоди. Інформацію про недієздатність можна отримати в опікунській раді за місцем прописки особи
  • не радимо укладати угоди з громадянами, які перебувають на обліку в нарко- або психоневрологічних диспансерах, тому що легко можна визнати таку угоду недійсною і Ви останетес без квартири.
  • укладати угоду з господарем, здоров'я якого в критичному стані небезпечно, тому що якщо він помре, Ви не просто не зможете купити квартиру, але і втратите завдаток
  • якщо ви збираєтеся купити квартиру в якій не узаконена перепланування, це створить проблеми в подальшому, якщо Ви захочете пізніше продати квартиру. Розпізнати перепланування легко: порівняйте реальну планування квартири з планів техпаспорті БТІ.
  • якщо продавець повідомляє Вам про втрату документів на квартиру, не здумайте підписувати навіть завдаток, поки господар не відновить всі документи, без них продавець не зможе продати, а покупець купити квартиру.
  • при покупці кімнати в комуналці (частки у спільній власності), інші співвласники мають за законом право головним чином покупки. Вони можуть всіляко перешкоджати Вашим бажанням купити квартиру.

Чи збираєтеся купити квартиру? перевіряйте:

  • паспорт власників та правовстановлюючі документи на квартиру повинні бути в оригіналах.
  • дізнайтеся, чи часто квартира продавалася за останні роки. Якщо власники змінювалися надто часто, то швидше за все щось їх не влаштовувало. Поговоріть з сусідами, якщо Вам не дали нормального пояснення, це в жодному разі не зашкодить.
  • уточніть чи були судові тяжби щодо квартири. Якщо так, то на квартиру міг бути накладений і досі не знято арешт, що завадить угоді. Якщо суд ще йде, то не відомо, чи чим завершиться судова тяжба.
  • будьте обережні при покупці квартири за дорученням. Це законно, але переконайтеся, що довіритель дійсно підтверджує факт видачі довіреності. Перевірте довіреність в нотаріальній конторі за реєстром довіреностей, зверніть увагу на який термін видана довіреність і які повноваження у довіреної особи. Бажано все-таки особисто зустрітися з власником квартири.
  • збираєтеся купити квартиру, що дісталася в спадок? Перевірте порядо успадкування, і отримаєте підтвердження ступеня споріднення з померлим власником квартири.
  • ріелтори завжди держут вухо в гостро з дуже дешевими варіантами квартир. Такі квартири як правильно мають істотні недоліки. Винятки бувають, але можливі "темні плями" юридичної передісторії, що призведе до оспорювання покупки квартири, або приховані дефекти самого житла.

Найпоширеніші афери при покупці квартири

Існують 2 найпоширеніші способи обману покупця.

1. Збір задатків на квартиру у кількох покупців.

Зробити це можуть і шахраї (наприклад орендарі квартири) і просто недобросовісний власник. Допомагає грамотний договір завдатку (нотаріальний), а також попередня перевірка документів. Краще доручити це ріелтору або юристу, який має досвід з нерухомістю.

2. Підробка документів: на право власності, паспортів, довідок та ін.

Самостійно переконатися в достовірності документів покупцеві непросто, хоч якоюсь гарантією нормальної перевірки може служити послуга агентств нерухомості або нотаріуса по перевірці юридичної чистоти квартири.

У цьому розділі

Ви визначилися, що далі?

У Вас вийшло купити квартиру .. що далі?

Куплену квартиру Вам потрібно обов'язково зареєструвати. Державна реєстрація об'єктів нерухомого майна до 01 січня 2013 року здійснювалася в Бюро технічної інвентаризації місцевих органів виконавчої влади на підставі правовстановлюючих документів, виданих в нотаріальній конторі, за рахунок нового власника квартири.

Тепер з 01 січня 2013 року цю функцію виконуватимуть нотаріуси, і процедура спроститься. Щоб купити квартиру, не буде необхідності ходити в БТІ ні до угоди, ні після неї.

Відразу після того, як нотаріус потавіть відмітку про реєстрацію договору купівлі-продажу можна прописуватися і заселятися. Вітаємо, квартира вже Ваша!

джерело: Meget
Передрук матеріалів тільки з письмового дозволу редакції

Чи збираєтеся купити квартиру?
Збираєтеся купити квартиру, що дісталася в спадок?
О далі?