Реклама
Реклама
Реклама

Комунальні квартири: як правильно розпоряджатися нерухомістю?

Комунальні квартири: як правильно розпоряджатися нерухомістю?

01.09.2015 2:46

Власники житловою нерухомістю можуть розпоряджатися нею на свій розсуд, але є такий вид житла, який можна продати або здати в оренду тільки узгодити з сусідами Власники житловою нерухомістю можуть розпоряджатися нею на свій розсуд, але є такий вид житла, який можна продати або здати в оренду тільки узгодити з сусідами.

Ці правила діють для громадян, які володіють кімнатами в комунальних квартирах. Якщо ж хоч один пункт договору буде порушений, сусіди мають право подати на вас до суду. Розглянемо докладніше всі нюанси.

Поняття «комунальна квартира»

У законодавстві України немає такого поняття, як комунальна квартира. Воно зустрічається тільки в Житловому кодексі, але його проект ще не затверджений. Комунальна квартира - житло з декількома окремими кімнатами, що належать різним власникам, якщо вони не планують здавати в оренду або продавати кімнати, то можуть розпоряджатися ними за власним бажанням. А якщо ж вирішать, то потрібно буде виконати деякі правила при укладанні угоди.

Домовленості з сусідами

Фахівці рекомендують всі домовленості з сусідами фіксувати письмово. Щоб уникнути конфліктних ситуацій, необхідно домовитися про правила користування спільним простором (кухня, ванна, туалет, коридор і т.д.). У разі порушення домовленостей однієї зі сторін, такий документ послужить головним доказом.

Прописка в кімнаті комунальної квартири

Відповідно до Житлового кодексу України, власник такої нерухомості може прописати кого-небудь тільки за згодою співвласників. Правило не поширюється тільки на власних дітей.

Продаж однієї з кімнат

Якщо хтось із власників кімнат захоче продати свою житлоплощу, то він зобов'язаний повідомити це всім співвласникам, так як за ними залишається право першості покупки. На думку юристів, необхідно відправити листа з детальним описом умов продажу і точної цінною. Якщо після закінчення місяця ніхто не виявив бажання до покупки, то до угоди можна залучати треті особи. Можливий варіант, коли відразу кілька сусідів захочуть купити у вас кімнату, в такому випадку ви самі вирішуєте з ким мати справу.

Якщо сусідів не довести до відома про продаж своєї частини, вони мають право подати на вас до суду, щоб повернути право першості покупки. Це право вони втратять по закінченню року після продажу. Також, сусіди повинні будуть внести певну суму на депозитний рахунок суду, за договором її зобов'язаний сплатити покупець.

Оренда кімнати

Сама здача кімнати в оренду не є проблемною. Але для того, щоб орендарі змогли користуватися загальними приміщеннями, потрібна згода сусідів. Знову ж таки краще, якщо всі домовленості будуть письмово засвідчені. Відповідно до Кодексу України про адміністративні порушення, в комунальних квартирах, так само, як і в приватних, не можна включати гучну музику з 22.00 до 8.00, і з 21.00 до 8.00 виконувати ремонтні роботи.

Комунальні квартири: як правильно розпоряджатися нерухомістю?