Реклама
Реклама
Реклама

Де і як отримати субсидії на придбання (купівлю) житла в 2018 і 2019 роках

  1. Яким законом регламентується надання субсидій на квартиру
  2. Що являють собою субсидії на поліпшення умов проживання
  3. Від чого залежить розмір житлової субсидії
  4. Хто має право на в 2018 - 2019 роках безоплатна субсидія на придбання житла або будівництво будинку
  5. Як отримати субсидію на будівництво будинку або покупку квартири
  6. Як стати на облік для отримання субсидії
  7. Порядок реалізації допомоги

Чинне російське законодавство передбачає можливість отримання допомоги від держави з метою поліпшення житлових умов потребують цього громадян. Що являють собою субсидії на придбання житла в 2018 - 2019 роках, хто може на них розраховувати, де і як їх отримати - відповіді на ці та деякі інші питання ви знайдете в даній статті.

Яким законом регламентується надання субсидій на квартиру

Що являють собою субсидії на поліпшення умов проживання

Від чого залежить розмір житлової субсидії

Хто має право на в 2018 - 2019 роках безоплатна субсидія на придбання житла або будівництво будинку

Як отримати субсидію на будівництво будинку або покупку квартири

Як стати на облік для отримання субсидії

Порядок реалізації допомоги

Яким законом регламентується надання субсидій на квартиру

Надання субсидій регулюється законодавством. При цьому Житловий кодекс РФ лише стверджує про необхідність надання такої допомоги, форма ж соціальної підтримки та порядок її надання прописані в окремих правових актах по кожній категорії громадян та відповідних правових актах суб'єктів РФ.

Так, наприклад, про надання допомоги в придбанні житла держслужбовцям йдеться в ФЗ «Про державну цивільну службу Російської Федерації» від 27.07.2004 № 79-ФЗ. Порядок надання житлових субсидій цієї категорії громадян докладно описаний в Постанові Уряду РФ від 27.01.2009 № 63-ПП «Про надання федеральним державним цивільним службовцям одноразової субсидії на придбання житлового приміщення».

Що являють собою субсидії на поліпшення умов проживання

Житлові субсидії - це допомога громадянам у вигляді грошової виплати з коштів місцевого або федерального бюджету. Її характеризують дві важливі складові:

  • неодмінно цільове використання (в даному випадку - придбання житла);
  • обмежений термін дії.

При цьому субсидія на квартиру є варіантом співфінансування і носить безповоротний (безоплатний) характер. По суті, це сертифікат або свідоцтво на певну суму з обмеженим терміном дії, який не можна перевести в готівку і можна витратити тільки на покупку квартири або будинку, площа якого не перевищує соціальних норм, або на їх будівництво.

Допускається використовувати сертифікат в якості першого внеску при оформленні іпотеки, для погашення раніше взятого кредиту на житло або пайових внесків при вступі до житлово-будівельного кооперативу. В окремих випадках дозволяється витратити ці кошти не на покупку нового житла, а на розширення площі наявного, яке не відповідає чинним соціальним нормам, або ремонтно-будівельні роботи, спрямовані на вдосконалення існуючих житлових умов.

Житлова субсидія не покриває повної вартості житла при його придбанні, тому що претендують на неї особам до моменту отримання свідоцтва (сертифіката) необхідно відповідати одному з варіантів:

  • мати кошти для погашення решти суми;
  • володіти житлом у власності, яке планується продати до моменту укладення угоди;
  • укласти договір про іпотечне кредитування, що передбачає виплату відсутньої суми протягом наступних кількох років.

Тим, хто отримував раніше субсидію і використовував сертифікат за призначенням, повторно він не видається.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

В даний час на використання субсидії за призначенням законодавство відводить різні терміни залежно від підстави для отримання субсидії. Це може бути 3, 6 місяців або інший термін. Ті, хто не зміг з якихось причин використовувати сертифікат протягом встановленого терміну, можуть претендувати на його повторне отримання, але - в порядку загальної черги.

Важливо пам'ятати, що субсидії на поліпшення житлових умов можуть бути використані тільки на придбання чистого з юридичної точки зору житла, тобто не знаходиться під арештом або заставою і не обтяженого правами інших осіб. При інвестуванні цих коштів у будівництво органи місцевого самоврядування можуть обмежити можливість використання субсидії ступенем готовності об'єкта. Так, наприклад, в Москві і Московській області неможливо використовувати допомогу держави при оплаті внеску за житло, готове менш ніж на 70%.

Від чого залежить розмір житлової субсидії

Сума, на яку виписується сертифікат, залежить від багатьох чинників і визначається в кожному конкретному випадку індивідуально. На неї впливають такі фактори, як:

  • категорія пільговика;
  • кількість членів його сім'ї;
  • встановлена ​​Мінбудом РФ середня вартість квадратного метра житла, що застосовується для розрахунку субсидій;
  • наявність поправочний коефіцієнт, встановленого урядом спеціально для розрахунку розмірів субсидій для конкретної категорії громадян - наприклад, в залежності від терміну державної служби, стажу роботи на селі, кількості років військової служби або числа років, проведених в черзі на житло.

Так, для придбання житла в межах міста в середньому виділяється допомога у розмірі 30-40% загальної вартості об'єкта, а для працівників села вона може скласти близько 70%. При цьому законодавство дозволяє органам державної влади самостійно збільшувати обсяг виплат понад норматив в залежності від конкретних обставин, якщо для цього є фінансові можливості.

Хто має право на в 2018 - 2019 роках безоплатна субсидія на придбання житла або будівництво будинку

Так як в більшості випадків субсидії виплачуються з місцевого бюджету, суб'єкти Федерації самостійно визначають перелік категорій громадян, які можуть розраховувати на дані пільги, понад категорій, встановлених федеральним законодавством, а також порядок надання та використання виділених їм коштів.

Безоплатна субсидія на поліпшення житлових умов в 2018 - 2019 роках пропонується наступним категоріям громадян:

  • багатодітним сім'ям з 3 і більше дітьми у віці менше 18 років, або з дітьми у віці до 23 років, які продовжують навчання у вищих навчальних закладах або проходять строкову військову службу за призовом;
  • молодим сім'ям, вік подружжя в яких не перевищує 30 років (Див .: Як молодій сім'ї отримати субсидію на поліпшення житлових умов) ;
  • державним службовцям (Див .: Як держслужбовцям отримати субсидію на придбання житла) ;
  • працівникам бюджетної сфери;
  • звільненим у запас військовослужбовцям і відставникам (Див .: Надання субсидії на придбання житла військовослужбовцям в 2019 і 2020 роках );
  • молодим фахівцям, які проживають в сільській місцевості і працюють в агропромисловому комплексі;
  • дітям-сиротам та які залишилися без піклування батьків;
  • малозабезпеченим громадянам, які стоять в черзі на отримання житла (Див .: Як отримати житлову субсидію для малозабезпечених) ,
  • ветеранам, інвалідам, учасникам та сім'ям загиблих учасників ВВВ;
  • особам, які виїжджають з території Крайньої Півночі, які мають стаж роботи понад 15 років.

Як отримати субсидію на будівництво будинку або покупку квартири

На отримання субсидії від держави можуть претендувати ті громадяни з перерахованих вище категорій, які на момент подачі заяви мають право на поліпшення житлових умов. Так, наприклад, Постанова Уряду РФ від 27.01.2009 № 63-ПП «Про надання федеральним державним цивільним службовцям одноразової субсидії на придбання житлового приміщення» відносить до них держслужбовців, які проживають:

  • в приміщенні площею менше 15 кв. м на кожного члена сім'ї;
  • житло, що не відповідає встановленим вимогам до житлових приміщень;
  • комунальній квартирі;
  • гуртожитку або службовому житлі;
  • разом з людиною, що страждають важким захворюванням в хронічній формі, яке не допускає спільного проживання, і які не мають іншого житла у власності або яким надано за договором соціального найму (перелік таких захворювань визначено урядом);
  • двома і більше сім'ями в однокімнатній квартирі або суміжній неізольованою кімнаті, включаючи батьків і їх дітей, які перебувають у шлюбі.

Перелік критеріїв, за якими громадяни інших категорій можуть вважатися такими, що потребують поліпшення житлових умов, прописаний в федеральних або регіональних постановах, що регулюють видачу житлових субсидій Перелік критеріїв, за якими громадяни інших категорій можуть вважатися такими, що потребують поліпшення житлових умов, прописаний в федеральних або регіональних постановах, що регулюють видачу житлових субсидій.

При цьому представник будь-якої категорії пільговиків не може претендувати на субсидію, якщо виявлено факт умисного зіпсуття наявного житла з метою погіршення житлових умов та отримання права на пільгу. До таких дій відносять обмін на меншу площу, вселення в приміщення інших осіб крім тимчасових мешканців, дружина або неповнолітніх дітей, а також відчуження приміщення або його частини.

Якщо з моменту постановки на облік до реалізації права на субсидію громадянин самостійно вирішує свої житлові проблеми або виходить з категорії пільговиків, наприклад за фактом звільнення зі служби чи внаслідок переселення з села в місто, смерті або з інших причин, він знімається з обліку. Також йому може бути відмовлено в отриманні допомоги, якщо буде виявлено факт неповідомлення комісії про зміни в складі його сім'ї, умови проживання, даних про місце роботи і інших факторах, важливих для конкретної категорії пільговиків.

Як стати на облік для отримання субсидії

Заява на отримання допомоги та пакет документів подаються до комісії при державному органі влади, що відповідає за виділення субсидій. Крім заяви на ім'я керівника даного органу для постановки на облік представляють:

  • паспорт заявника;
  • виписку з будинкової книги;
  • копію фінансового особового рахунку;
  • свідоцтво про шлюб і його копію;
  • свідоцтва про народження дітей та їх копії;
  • документи на інших членів сім'ї, які проживають з заявником спільно;
  • трудову книжку і її копію, або інший документ, що підтверджує приналежність до категорії пільговиків, які мають право на субсидію;
  • документи про право власності на наявне житло або договір соціального найму, а також їх копії;
  • документи, що підтверджують право на додаткову площу, якщо такі є, а також їх копії.

Якщо у заявника або членів його сім'ї, які проживають разом з ним, є у власності або оренді за договором соціального найму інші житлові приміщення, він зобов'язаний подати відомості про всі них, так як розмір субсидії і покладається площа житла, що купується буде розраховуватися виходячи з сумарної площі всіх наявних житлових приміщень.

Подані документи розглядаються спеціальною комісією і в разі виявлення порушень або відсутності у заявника права на субсидію повертаються йому у встановлені законодавством терміни.

Порядок реалізації допомоги

У разі позитивного рішення на ім'я заявника оформлюється свідоцтво або сертифікат на певну суму. В одному з банків, що беруть участь в реалізації житлової програми, він самостійно відкриває на себе ІБЦС (іменний блокований цільовий рахунок), на який і зараховується ця сума.

Ще більше матеріалів по темі в рубриці: "Житлові субсидії" .

Не знаєте свої права?