Реклама
Реклама
Реклама

Як купити квартиру в розстрочку від забудовника в Казахстані

  1. Переваги та недоліки розстрочки
  2. Які договори пропонують укласти забудовники
  3. У яких ЖК Астани можна купити квартиру в розстрочку?
  4. Розрахунок покупки в розстрочку 2-кімнатної квартири
  5. Пропозиції забудовників Алмати
  6. Чи є розстрочка на квартири в Караганді?
  7. Поради покупцям квартир в розстрочку

Фото: Андрій Чеботарьов

У зв'язку з кризою багато забудовників стали зазнавати труднощів з реалізацією об'єктів. Деякі навіть припинили будівельні роботи через нестачу фінансування. За даними аналітичної служби kn.kz, наприклад, в Астані, станом на кінець 2016 роботи велися в 79 житлових комплексах. Тим часом, ще в 2015 до будівництва заявлено було 122 об'єкта.

Сьогодні будівельні компанії проявляють особливу лояльність до клієнтів, пропонують різні бонуси, акції, подарунки, в тому числі і розстрочку, нерідко безпроцентну.

Переваги та недоліки розстрочки

Якщо ще пару років назад деякі будівельні компанії пропонували розстрочку тривалістю до 10 років, то сьогодні такі пропозиції не зустрічаються. В основному пропонують термін до 1,5 років.

З огляду на, що багато забудовників готові розтягнути платежі за квартиру на термін не більше року, розстрочка, по суті, - інструмент для тих, у кого вже є гроші на квартиру, але потрібної суми не вистачає. Наприклад, об'єкт коштує 12 млн тенге, з яких 6 млн тенге потрібно заплатити відразу, а решту суми, припустимо, розтягнути на 12 місяців по 500 тис. Тенге. Такі щомісячні виплати можуть дозволити собі лише топ-менеджери великих компаній або великі бізнесмени. Отже, у покупця в розстрочку вже є заощадження.

переваги

  • Немає вимоги підтверджувати щомісячний дохід.
  • Відсутність комісій та інших додаткових витрат.
  • Мінімальний пакет документів.
  • Стислі терміни оформлення.
  • Немає переплати або вона незначна, в порівнянні з іпотекою.
  • Можна без штрафів отримати відстрочку по виплатах.

недоліки

  • Короткий термін розстрочки і, відповідно, великий розмір внесків.
  • Найчастіше будинок ще не зданий в експлуатацію.
  • Ризик затримки будівництва і термінів здачі.
  • Ризик виявитися обманутим пайовиком.

Які договори пропонують укласти забудовники

Якщо мова йде про споруджуваному будинку, то покупець, купуючи квартиру в розстрочку, може отримати житло у власність тільки після здачі будинку в експлуатацію. На стадії будівництва (при укладанні договорів про пайову участь, ЖКС або інших видів договорів) покупець має тільки право вимоги на квартиру. Укласти договір купівлі-продажу відразу забудовник не може, так як об'єкта для купівлі-продажу ще не існує.

Попередній договір купівлі-продажу

В основному забудовники пропонують укладати попередній договір купівлі-продажу. Такий вид договору включає в себе зобов'язання укласти в майбутньому основний договір, на умовах, передбачених попереднім. Щоб документ був юридично сильним, договір потрібно оформляти згідно з усіма нормами чинного законодавства. Попередній договір повинен бути укладений в нотаріальній формі.

Що важливо передбачити

У договорі важлива кожна дрібниця. У ньому повинні бути обумовлені всі істотні умови, що визначають предмет основного договору:

  • точна адреса нерухомого майна;
  • площа;
  • власник;
  • ціна нерухомості;
  • термін укладення основного договору і інші моменти.

Коли певний строк не зазначений, то основний договір повинен бути укладений протягом року з дня укладення попереднього. Якщо сторони після закінчення терміну попереднього договору не уклали основний договір, і жодна зі сторін з цього приводу не зверталася письмово до іншої сторони, зобов'язання, передбачені попереднім договором, припиняються. При цьому попередній договір зберігає своє фактичне значення і може служити засобом докази в суді.

Висновок основного договору на нових умовах можливе лише за згодою обох сторін.

Договір житлово-будівельного кооперативу (ЖБК)

Зустрічаються пропозиції від забудовників укласти договір житлово-будівельного кооперативу. ЖБК вправі організовувати будь-які громадяни з метою будівництва житлового будинку та використання його приміщень для проживання членів кооперативу. Стаття 108 ЦК РК говорить, що в кооператив можуть вступати і юридичні особи.

При зведенні ЖК замовником виступає житлово-будівельний кооператив, будівельна компанія є генпідрядником. Відносини між ЖКС та компанією складаються на підставі спільної діяльності. Члени кооперативу можуть контролювати процес будівництва, а після його завершення - управляти об'єктом кондоминиумом. У разі банкрутства будкомпанії пайовики можуть самостійно добудувати будинок.

У яких ЖК Астани можна купити квартиру в розстрочку?

Великі столичні забудовники передбачають розстрочку до закінчення будівництва. Так, наприклад, в корпорації «Базис-А» двокімнатну квартиру площею 55,9 кв.м в ЖК «Ак Дідар» можна придбати в розстрочку до кінця 2017 за 15,261 млн тенге. Відразу потрібно заплатити не менше 30% початкового внеску, а решту суми віддавати рівними частками. Якщо відразу заплатити за квартиру 100%, вона обійдеться в 13,864 млн тенге.

У холдингу BI Group квартири в розстрочку можна придбати в ЖК «Арнау», «Камал», «7Я», «Пори року».

Так, в ЖК Камал, який відноситься до 4 категорії (раніше економ-клас), 2-кімнатна квартира пропонується за ціною від 15,95 млн тенге, тобто від 290 тис. Тенге / кв.м.

При цьому сума переплати залежить від терміну розстрочки. Наприклад, при повному розрахунку за житло в строк до 6 місяців надбавка при первинному внеску від 70% складе 5 тис. Тенге на кв.м, від 50% - 10 тис. Тенге, від 30% - 15 тис. Тенге.

Надбавку у розмірі 7 тис. Тенге на квадратний метр в розстрочку при первинному внеску 30% пропонує компанія «Шар-Курилис». За «квадрат» в розстрочку квартири в ЖК «Алтин куля» пропонують за ціною 267 тис. Тенге. Розстрочка - до 12 місяців. Закінчення будівництва планується в квітні 2018.

Розстрочку на квартири в ЖК, який вже зданий в експлуатацію, розглядає компанія «Айбин Курилис». У ЖК «Корк-2» можна придбати квартиру в розстрочку на півроку. Початковий внесок при цьому - не менше 50%.

Тривалий термін розстрочки - до 5 років - пропонує компанія «Альянсстройінвест» в ЖК «Лісова поляна» (сел. Косши). Розглянемо докладніше умови в таблиці.

Розрахунок покупки в розстрочку 2-кімнатної квартири

вартість квартири

14 237 950 тг

Площа, 2-3 поверх

45,9 кв.м

Початковий внесок, 30%

4 271 385 тг

Щомісячний внесок протягом 5 років

224 775 тг

Пропозиції забудовників Алмати

Один з найбільших забудовників південній столиці, компанія Global, пропонує розстрочку на термін від 1 року до 1,5 років. Так, при покупці квартири в ЖК «Алтин Булак» в розстрочку компанія пропонує надбавку в розмірі 20 тис. Тенге на кожен квадратний метр, що складе 290 тис. Тенге / кв.м. Без надбавки можна купити житло в готовому ЖК AFD plaza, так як дана нерухомість є дорогою. Двокімнатна квартира площею 82-84 кв.м пропонується за 55,5 млн тенге. Внісши 30% від вартості квартири, решту суми можна заплатити протягом 17 місяців.

Розстрочка розглядається також в таких готових ЖК компанії Global, як «Каусар», «Жагалау», «Шахрістан».

Корпорація «Базис-А» пропонує розстрочку в Алмати в ЖК «Симфонія», «Алмали». В останньому ЖК початковий внесок - 30-50%, решта суми рівними частками виплачується до кінця грудня 2017.

Холдинг BI Group в Алмати на тих же умовах розстрочки, що і в Астані, пропонує квартири в ЖК Gagarin Park, «Асил тау».

Чи є розстрочка на квартири в Караганді?

Тут також більшість будівельних компаній розглядають розстрочку, як правило, до моменту завершення будівництва.

ТОВ «ККК Інжиніринг» в ЖК «Сапа» пропонує квартиру в чистової обробки за 165 тис. Тенге за «квадрат». Заплативши перший внесок в розмірі 50%, решту суми потрібно внести да травня 2017.

Договір про ЖБК пропонують укласти в ЖК «Жану-2». Ціна в лютому становила 165 тис. Тенге / кв.м. Квартира площею 65 кв.м буде коштувати 10,7 млн тенге. Початковий внесок - 50%, решту суми потрібно погасити до липня 2017.

Поради покупцям квартир в розстрочку

- Купуючи квартиру в розстрочку в споруджуваному будинку, найбезпечніше укладати договір про пайову участь. Пайовик в цьому випадку отримує більший обсяг прав і захист.

- Вибирайте надійного забудовника. Зверніть увагу на те, які об'єкти були здані раніше, чи були затримки по термінах. З добросовісної компанією можна не боятися укладати інші види угод, такі як попередній договір і договір ЖБК.

- Уважно вивчіть договір, який вам пропонують підписати. Проконсультуйтеся з приводу його умов з юристами.

- Зверніть увагу на такі моменти, як санкції відносно клієнтів-боржників, умови розірвання договору, виплата неустойки забудовниками в разі зривів термінів будівництва.

Джерело: інформаційна служба порталу kn.kz , Інформаційного партнера Forbes.kz . Републікація матеріалу на інших сайтах заборонена правовласником контенту.

У яких ЖК Астани можна купити квартиру в розстрочку?
Чи є розстрочка на квартири в Караганді?