Реклама
Реклама
Реклама

У Києві захищали від знесення храм на Сирці

20 липня, у другій половині дня, вирували пристрасті навколо невеликого дерев'яного храму ікони Божої Матері «Пом'якшення злих сердець», розташованого по вул. Щусєва 12А.

Там побував журналіст. Ближче до вечора мешканців прилеглих будинків зібрала на мітинг протесту група активістів Шевченківського району. Каменем спотикання стала земля, на якій стоїть храм, і недавно зведена навколо нього декоративне, майже невидиме огорожу.

Парафіяни церкви, в свою чергу, зібралися на її території захищати свій храм і його настоятеля, отця Іоанна Тронька.

Храм був зведений ще в 2008 році. Всі ці роки церкву нікому не заважала, молилися тут і зараз моляться чимало віруючих УПЦ з місцевого населення.

Настоятель храму з документами на руках розповів кільком присутнім тут журналістам невелику передісторію. «У січні 2016 року була зроблена спроба підпалу храму. Ця подія стала причиною встановлення в травні цього року декоративної огорожі навколо храму з метою забезпечення безпеки і збереження порядку на його території. У відповідь на це окрема група мешканців району почала активні дії не тільки проти огорожі, а й проти існування храму в цілому. Також поширювалися чутки про нібито плани захопити ділянку для забудови церквою УПЦ і моєму особистому інтересі в цьому. Я не раз намагався довести місцевим жителям, що все законно, але ніякі аргументи до уваги не приймаються. Можливо, комусь із можновладців припала до смаку ця земля ».

Підійшов батюшка і до мітингувальників, доводячи абсурдність всіх звинувачень на свою адресу, але «активісти» так і не дали йому поспілкуватися з людьми. Благо, що словесні перепалки присутніх не переросли в силове протистояння. Правопорядок забезпечував особовий склад Шевченківського райвідділу поліції.

Вимоги мітингувальників про знесення декоративної огорожі навколо храму назвав безпідставними приїхав сюди начальник управління документального забезпечення та контролю Комунального підприємства «Київблагоустрій» Олександр Мягкий.

У бесіді з журналістом він розповів, що настоятель храму надав документи на право користування ділянкою та ескіз декоративної огорожі території церкви. «Цього було досить, щоб ми розглянули це питання і прийшли до позитивного рішення. Земля під будівництво храму також була виділена законно. У мене, як представника столичної влади, ніяких питань до церкви немає. І якщо будь-які люди почнуть дії, пов'язані з самовільним демонтажем храму або інших споруд на його території, то ці дії потраплять під юрисдикцію кримінального законодавства і правоохоронні органи повинні будуть давати цьому правову оцінку », - підкреслив Олександр Степанович.

Примирити мітингувальників з прихожанами спробував народний депутат України Юрій Левченко, обраний до парламенту по цьому округу. Але, судячи з результатів цього заходу, кожна сторона залишилася при своїй думці, і через пару годин все розійшлися. А за спостереженнями автора цих рядків, серед тих, хто прийшов на цей так званий мітинг протесту, було чимало і тих, хто прийшов просто подивитися.

Журналіст поспілкувався з прихожанкою храму Надією Мартинової. Жінка зазначила, що за 10 років настоятельства отця Іоанна число прихожан храму помітно зросла. «При храмі діє ініціативна група. З благословення батюшки, за участю духовенства церкви відбувається соціальне служіння з відвідуванням психоневрологічного чоловічого інтернату та Будинку ветеранів сцени в Пущі-Водиці. При храмі працює недільна школа для дітей, а також проходять заняття зі скаутами. Батюшка дітей дуже любить. У нього з матінкою їх шестеро. Проводяться традиційні чаювання з вивченням Євангелія. Ще проходять зустрічі з психологом для підтримки сімей, де близькі страждають від алкоголізму та наркоманії. Регулярно відбуваються молебні про Божу поміч у створенні сім'ї. Чимало ще можна сказати про багатогранність служіння отця Іоанна. І ті, хто не ходить в храм, але готовий мітингувати за знесення храму і обливати брудом його настоятеля, просто не знають цього гідного служителя церкви і того безлічі його богоугодні справ », - сказала прихожанка.

джерело