Реклама
Реклама
Реклама

CESSI: CESSI - Усвідомлення шкоди куріння для здоров'я серед батьків і серед підлітків

І батьки, і підлітки практично в рівній мірі усвідомлюють шкоду для здоров'я, що наноситься курінням. Найбільш високо шкоду від куріння оцінюють жінки і дівчатка, а також не палять і діти з некурящих сімей. У підлітків, на відміну від батьків, з віком ставлення до шкоди куріння пом'якшується.

Графік 9. Наскільки шкідливим Ви вважаєте куріння для Вашого здоров'я?
(Середня, серед батьків і серед підлітків)

І підлітки, і батьки підлітків практично в рівній мірі усвідомлюють шкоду, яку куріння завдає здоров'я людини. Більшість батьків і підлітків вважають, що куріння з високим ступенем ймовірності (7,5 за 10-бальною шкалою) завдає шкоди здоров'ю в короткостроковій перспективі. Імовірність такого шкоди в довгостроковій перспективі ще вище (майже 9 по 10-бальній шкалі).
Жінки вище чоловіків оцінюють шкоду, що наноситься курінням здоров'ю. Матері підлітків вважають, що в короткостроковій перспективі куріння завдає шкоди здоров'ю в середньому на 8,0 за десятибальною шкалою (батьки оцінили шкоду в середньому на 7,0), а в довгостроковій перспективі на 9,2 (за оцінкою батьків 8,5). З віком усвідомлення батьками шкоди, яке наноситься курінням здоров'ю людей, тільки збільшується. Некурящі батьки оцінюють шкоду від куріння вище кращих (8,0 проти 6,9 в короткостроковій перспективі і 8,4 проти 9,5 в довгостроковій).

Графік 10. Наскільки шкідливим Ви вважаєте куріння для Вашого здоров'я? (Середня, серед підлітків)

(Середня, серед підлітків)

З найбільшою серйозністю до наслідків куріння відносяться діти некурящих батьків. Підлітки, в сім'ях яких є палять або колишні курці, усвідомлюють що наноситься курінням шкоду в меншій мірі.

Дівчата вище оцінюють небезпеку куріння, ніж хлопчики (7,9 проти 7,2 в короткостроковій перспективі і 9,2 проти 8,8 в довгостроковій). Також на ставлення до шкоди куріння для здоров'я у підлітків впливає власний досвід куріння - більш-менш регулярні курці в меншій мірі усвідомлюють цю шкоду (6,8 в короткостроковій перспективі і 9,4 в довгостроковій), ніж курці епізодичні (відповідно 7,6 і 9,2). Найбільш високо шкоду, що наноситься курінням здоров'ю, оцінюють некурящі підлітки (відповідно 8,3 і 9,3).

На відміну від дорослих, у яких з віком зростає усвідомлення шкоди від куріння, у підлітків навпаки найбільш сильним шкоду вважають наймолодші 12-ти річні (відповідно 8,2 і 9,3). Далі в міру дорослішання ставлення до куріння поступово змінюється, і 17-річні вже оцінюють шкоду, що наноситься здоров'ю негайно, в середньому на 7,1, а в довгостроковій перспективі на 8,6.

далі

9. Наскільки шкідливим Ви вважаєте куріння для Вашого здоров'я?
10. Наскільки шкідливим Ви вважаєте куріння для Вашого здоров'я?