Реклама
Реклама
Реклама

Медкомісія у військкоматі | Проходження лікарів в комісаріаті

  1. Як пройти медкомісію у військовому комісаріаті Далеко не кожен юнак, який досяг призовного віку,...
  2. Які лікарі входять до складу військової медичної комісії
  3. Коли проходять першу медкомісію у військкоматі
  4. Порядок проходження та нюанси медичного огляду
  5. В яких випадках проводиться контрольне огляд (КМО)
  6. Очна і заочна форма КМО
  7. Скільки медкомісії у військкоматі можливо згідно із законом
  8. Чи можна відмовитися від медичної комісії
  9. У яких випадках можливе оскарження рішення ВВК

Як пройти медкомісію у військовому комісаріаті

Далеко не кожен юнак, який досяг призовного віку, може похвалитися ідеальним здоров'ям, що дозволяє без проблем відслужити покладений рік в армії. Багато молодих людей мають серйозні захворювання, несумісні з виконанням військового обов'язку. Для деяких виявлена ​​патологія і неможливість служити, це привід для розладу, інші розглядають хвороба, як законний спосіб відкосити. У будь-якому випадку, самим хвилюючим етапом для призовника стає медкомісія у військкоматі, до проходження якої краще підготується заздалегідь, вивчивши всі тонкощі процедури.

З якою метою проводиться медичний огляд

Програма вишколу включається в себе не тільки вивчення теоретичної бази, а й фізичні навантаження, здатні погіршити наявні проблеми зі здоров'ям і спровокувати загострення.

Завданням медиків, які входять до складу спеціально створеної на період призовної кампанії комісії, є встановлення однієї з категорій придатності, що визначає:

  • можливість хлопця безперешкодно йти в армію;

  • необхідність надати юнакові відстрочку;

  • або повністю звільнити від обов'язку служити.

Для того щоб уникнути непорозумінь в подальшому, до огляду слід ретельно підготуватися, зібравши пакет необхідної документації, яка підтверджує наявність проблем зі здоров'ям: медкнижки, знімки, результати лабораторних досліджень, довідки зі стаціонару і поліклініки та інші.

Які лікарі входять до складу військової медичної комісії

Проходження медкомісії у військкоматі зазвичай не займає багато часу, якщо юнак абсолютно здоровий, процедура зовсім зводиться до мінімуму. Призовник черзі відвідує кабінети, що знаходяться в будівлі комісаріату, де після огляду і пари питань, отримавши позначку одного лікаря, практично відразу вирушає до іншого.

Медгрупи, як правило, складається з семи лікарів:

В окремих випадках запрошуються додаткові цілеспрямовані фахівці відповідного профілю.

Детальніше про лікарів у військкоматі , Читайте в нашій статті.

Детальніше   про лікарів у військкоматі   , Читайте в нашій статті

Коли проходять першу медкомісію у військкоматі

Призовний вік, відповідно до закону, настає для кожного юнака одночасно з повноліттям. Однак перше знайомство молодої людини з військкоматом відбувається в 16 років. Метою візиту є медичний огляд і первинна постановка на облік. школярів викликають військовими повістками , Зазвичай вручають відразу всім однокласникам зазначеного віку.

Після проходження всіх процедур, хлопці отримують приписне свідоцтво з відміткою про придатність / непридатність до несення надалі військової служби.

Досягнувши встановленого віку, він знову отримає повістку на медкомісію, де буде прийнято рішення про долю новобранця на найближчий рік.

Порядок проходження та нюанси медичного огляду

Всупереч періодично виникають чутками, встановлені чинним законодавством рамки призовного віку залишилися незмінними, починаючи з 18 років і аж до настання 27. В даний період кожен громадянин, за винятком певних категорій, повинен відслужити 1 рік в рядах російської армії.

Детальніше про терміні служби в російській армії , Читайте в нашій статті.

Отримавши повістку, що зобов'язує молодої людини прибути до військового комісаріату, необхідно підготуватися до медкомісії, порядок проходження якої регламентується спеціальним положенням і складається з декількох пунктів:

  1. Попередня здача аналізів
  2. Перед тим, як з'явитися на обстеження у військкоматі, кожен юнак отримує направлення на аналізи. Пройти входять в список лабораторні дослідження необхідно в поліклініці за два тижні до майбутнього огляду.

    Без наданих результатів, лікарі не зможуть дати об'єктивну оцінку стану здоров'я і встановити категорію придатності, тому своєчасно виконати свій обов'язок, перш за все в інтересах самого призовника.

    нерідко при здачі аналізів у юнака виявляється симптоматика захворювань, що протікають в прихованій формі, про які сам хлопець до теперішнього часу не підозрював.

    Військово-лікарська комісія визначає в індивідуальному порядку категорію придатності, підтверджуючи факт наявності або навпаки відсутність у призовника будь-яких захворювань, що входять до переліку спеціально розробленого документа «Розклад хвороб» .

  3. обхід фахівців
  4. Кожен з лікарів проводить візуальний огляд, задає кілька питань, уточнюючи, чи є скарги на здоров'я, вивчає подані документи, включаючи результати недавно пройдених у напрямку клінічних досліджень. При наявності захворювань зіставляє патологію з «Планом хвороб». У лист медичного огляду кожен фахівець, зробивши висновок за своїм профілем, проставляє літеру «А», «Б», «В», «Г», або «Д», відповідну однією з категорій придатності.

  5. Винесення спільного рішення
  6. Головлікар, офіційно є керівником ВВК, на підставі висновків, наданих колегами, підводить підсумки, виносить постанову про придатність призовника (або непридатності) до армії і наявності можливих обмежень, проставляючи встановлену категорію.

  7. Додаткове обстеження.
  8. Даний пункт не є обов'язковим. Направлення на додаткове медичне обстеження в лікарню видається в разі, якщо фахівці військово-лікарської комісії не змогли винести остаточне рішення про придатність конкретного молодої людини до несення військової служби, поставивши під сумнів існуючий діагноз.

Пройшовши всі призначені процедури, призовник отримує необхідні документи, що підтверджують або спростовують раніше виставлений діагноз, і знову вирушає до військкомату. Рішенням комісії, після вивчення наданої документації, встановлюється придатність.

Новобранець, дійсно має захворювання, буде звільнений від армії при наявності серйозної патології, несумісної зі службою, або отримає відстрочку для проходження лікування , якщо це необхідно.

Представники ВВК не уповноважені виставляти діагноз, а також призначати лікування.


В яких випадках проводиться контрольне огляд (КМО)

Хлопець, визнаний за всіма параметрами придатним і згодний з рішенням військової комісії, без зайвих питань відправляється в частину для проходження служби.

У деяких випадках потенційний призовник може бути викликаний до вищестоящого військовий комісаріат для проходження контрольного медичного огляду .

Процедура передбачена для наступних категорій:

  • новобранців, які отримали в місцевому військкоматі відстрочку по здоров'ю;

  • громадян, звільнених через хворобу від виконання військового обов'язку;

  • юнаків, які вважають прийняте медкомісією рішення необ'єктивним, а остаточний висновок неправомірним.

Очна і заочна форма КМО

Контрольне обстеження може проходити заочно і очно, в залежності від конкретної ситуації:

  1. Відносно тих, кому була надана відстрочка, або повне звільнення, повторна медкомісія у вищій інстанції призначається з метою виключення помилки і уточнення відповідності проставленою раніше придатність. Процедура проходить в заочній формі, без присутності молодої людини. Профільний фахівець вивчає документацію, підтверджує діагноз і ставить позначку, закріплену підписом. У разі виникнення сумнівів, призовник буде відправлено на очне КМО.
  2. Особиста присутність юнака необхідно для заперечування вердикту районного військкомату, а також, якщо діагноз не був підтверджений фахівцем в стадії заочного вивчення документів. Обласна медкомісія проводиться за алгоритмом початкового медичного обстеження. Також запрошується встановлений склад і після стандартних процедур приймається рішення про придатність.

Проведення контрольної перевірки з метою визнати постанову ВЛК недійсним можливо при наявності заяви від призовника.


Скільки медкомісії у військкоматі можливо згідно із законом

Фактично, законодавством передбачено одне медичний огляд в період щорічної призовної кампанії. Юнакові присвоюється категорія, на підставі якої він чекає відправки до військової частини, отримує військовий квиток з позначкою «Не годен» або відстрочку до наступного призову.

Отримавши на певний термін відстрочку, молода людина, після закінчення її дії, знову отримує повістку для повторної медкомісії. Якщо виявиться, що за наданий час захворювання було успішно вилікувано, майбутній солдат поповнить ряди новобранців. За відсутності покращання юнак отримає нову відстрочку, або звільнення.

Тому кількість майбутніх медкомісії в комісаріаті індивідуально і залежить, перш за все, від здоров'я молодої людини.

Чи можна відмовитися від медичної комісії

При відсутності поважних причин, неявка до військкомату для проходження обов'язкової процедури огляду прирівнюється до спробі ухилення від призову , В результаті чого молодий чоловік буде нести відповідальність, передбачену чинним законодавством.

До «ухильників» застосовуються суворі заходи, починаючи від адміністративного покарання і закінчуючи кримінальним у вигляді взяття.

У деяких випадках, причини неявки вважаються поважними: серйозна хвороба, яка не дозволила прибути за повісткою; смерть найближчого родича і інші надзвичайні обставини, які повинні мати документальне підтвердження.

Юнак зобов'язаний прибути на медкомісію, а також на додаткове обстеження, але за ним залишається право вирішувати проходити призначений в результаті лікування або відмовитися від медичного втручання.

Юнак зобов'язаний прибути на медкомісію, а також на додаткове обстеження, але за ним залишається право вирішувати проходити призначений в результаті лікування або відмовитися від медичного втручання

У яких випадках можливе оскарження рішення ВВК

Діяльність лікарів-фахівців, які входять до військово-лікарську комісію регламентована положенням про порядок проведення процедури і «Планом хвороб». Однак співробітники військкоматів зацікавлені у виконанні певного плану за кількістю новобранців. Іноді медики ігнорують усні скарги, халатно ставляться до вивчення документації або ігнорують існуючий діагноз. Нерідко остаточне рішення виноситься необ'єктивно.

Грамотно скласти необхідні документи і відстояти свої права, не знаючи всіх тонкощів законодавчої бази, практично неможливо, тому краще звернутися за допомогою до професійних юристів "Військово-лікарської колегії".

Якщо вам потрібна юридична консультація з питань звільнення від армії законно, і військкомат не визнає ваше захворювання, то записуйтеся на безкоштовну консультацію по телефону 8-800-775-10-56 або на нашому сайті в формі нижче.