Реклама
Реклама
Реклама

Зразок претензії про стягнення заборгованості та відповідь на претензію

  1. Претензія про стягнення заборгованості: основні поняття Однією з умов прийняття судом позовної заяви...
  2. прохальна частина
  3. Напрямок претензії безпосередньо боржникові
  4. Підписання обопільної угоди
  5. Відповідь на претензію про стягнення заборгованості
  6. Зразок претензії про стягнення заборгованості

Претензія про стягнення заборгованості: основні поняття

Однією з умов прийняття судом позовної заяви до провадження є наявність докази про спробу врегулювати суперечку в досудовому порядку. Викладені в письмовому вигляді вимоги повинні направлятися на адресу фізичної або юридичної особи тоді, коли це передбачено укладеним договором або нормою закону.

Досудове врегулювання спорів необхідно дотримати в силу закону в області:

  • Оподаткування громадян і організацій (про стягнення обов'язкових платежів і санкцій, оскарження актів податкового органу),
  • Страхування юридичних і фізичних осіб (про стягнення пені, страхових внесків та виплат),
  • Митного регулювання (про стягнення мит, податків),
  • Укладення, зміни, розірвання договору або контракту,
  • Перевезень вантажу морським, річковим, залізничним видами транспорту,
  • Надання послуг зв'язку,
  • Встановлення сервітутів,
  • Якості туристичного продукту.
завантажити

зразок претензії про стягнення заборгованості в форматі MS Word.

Складання листа з повним розрахунком боргу і вимогою його погашення

Перед складанням претензії необхідно встановити порушене право, а також норму закону, за допомогою якої можна здійснити захист цього права. Ці базові поняття є фундаментом претензії.

ОСНОВНІ РОЗДІЛИ ПРЕТЕНЗІЇ про стягнення ЗАБОРГОВАНОСТІ:

  1. Так звана шапка, яка містить дані про сторони передбачуваного спору. Відступивши вправо від краю сторінки, в самому її верху потрібно вказати відомості про одержувача: назва та адреса організації, ПІБ керівника. Нижче вказується аналогічна інформація про відправника плюс номер телефону для зв'язку. Порада! Актуальні дані щодо організації або індивідуального підприємця можна почерпнути з електронної виписки з ЕГРЮЛ, ЕГРІП з сайту податкового органу. В даному розділі прописується вихідний номер і дата складання листа.
  2. Істота заявлених вимог. В середині листа вказується офіційна назва складається документа: «претензія» або «Передсудова повідомлення». Потім потрібно детально викласти фактичні обставини виникнення заборгованості:
    • Дата, номер, назва укладеного між сторонами договору,
    • Умови договору про термін і спосіб його виконання, виконаних належним чином,
    • Умови про термін і розмір оплати за договором, вказівка ​​на те, що вони виконані були зовсім або виконані частково,
    • Факт утворення заборгованості і норма закону, що дозволяє вимагати її сплати.
    • Докладний розрахунок заборгованості. Сума, що підлягає поверненню в добровільному порядку, складається з самої заборгованості по оплаті, а також неустойки за прострочення оплати. Для початку в договорі потрібно знайти умова про її розмірі і перенести його текст претензії.

Для розрахунку розміру неустойки існує спеціальна формула:

(S / 100) * k * n, де

  • k - розмір неустойки у відсотках за кожен день прострочення,
  • n - кількість днів прострочення,
  • S - розмір заборгованості.

Наприклад, оплата за договором в сумі 10 000 рублів повинна була надійти 01.02.2015. За фактом грошові кошти були переведені 17.02.2015, разом 16 днів контрагент прострочив. Величина договірної неустойки становить 1% за кожен прострочений день. Розрахунок штрафної санкції проводиться таким чином:

(10 000 рублів / 100) * 1% * 16 днів = 1600 рублів.

Якщо умовами угоди величина неустойки не визначена, керуватися потрібно ст. 395 Цивільного Кодексу РФ. Є можливість вимагати з боржника відсотки за користування чужими грошовими коштами, які обчислюються в розмірі середньої ставки банківського відсотка за вкладами фізичних осіб. Вони індивідуально встановлюються для кожного федерального округу і опубліковані на офіційному інтернет-ресурсі Центрального Банку РФ.

Якщо розглядати наведений вище приклад для Центрального федерального округу, то ставка буде складати 7,32% річних. Тоді формула розрахунку виглядає наступним чином:

10 000 рублів * (7,32% / 360) * 16 днів = 3 253,33 рубля

10 000 рублів - сума заборгованості,

360 - кількість днів у році (цифра встановлена ​​для проведення розрахунків Вищим арбітражним судом РФ),

16 - число днів прострочення.

прохальна частина

Вона укладає текст претензії, позначаючи ключові моменти:

  1. Посилання на норми права, якими керувався кредитор при написанні претензії.
  2. Цифрове позначення заборгованості і вимога про її повернення.
  3. Термін, протягом якого заборгованість повинна бути погашена. Він визначається на розсуд кредитора і, як правило, становить від 5 до 10 днів.
  4. Банківські реквізити кредитора, на які потрібно перерахувати кошти. Якщо кредитором є організація, вказується: назва, ІПН, свідоцтво про Державну , БИК, банк одержувача, номер розрахункового рахунку. Якщо громадянин: прізвище, ім'я, по батькові повністю, номер особового рахунку в банку.
  5. Варіанти поведінки кредитора в разі відмови від погашення заборгованості або ігнорування претензії. Тут робиться вказівка ​​на право кредитора подати до суду позовну заяву про стягнення суми боргу, неустойки або відсотків, судових витрат і сплаченого державного мита. Коли кредитором є громадянин, то необхідно вказати на можливість заяви до суду вимоги про компенсацію моральної шкоди. Важливо! Ефективність цього абзацу показала себе на практиці: боржник реально оцінює вигоду врегулювання спору без суду.

Напрямок претензії безпосередньо боржникові

Закон зобов'язує кредитора надати суду підтвердження отримання боржником письмової вимоги про сплату боргу. Існує два способи подання претензії:

  1. Вручення документа навмисне. В такому випадку претензія роздруковується у двох примірниках. Один з них подається в приймальну організації-боржника, а інший залишається у кредитора. На обох документах секретар повинен поставити штамп «ОТРИМАНО», дату отримання та своє прізвище та ініціали. Увага! Саме з цієї дати піде відлік терміну, встановленого для добровільного задоволення претензії.
  2. Поштова відправка цінним листом з описом вкладення. Потрібно оформити бланк опису в двох примірниках, який є у вільному доступі в відділенні пошти і в інтернеті. У бланку зазначаються найменування та адреса боржника, а також назва і дата документа, що підлягає відправці. Оператор повинен засвідчити відповідність змісту листа бланку опису за допомогою проставлення поштового штампу. Підтвердженням відправлення стане поштова квитанція та примірник бланка опису з відміткою пошти.

Підписання обопільної угоди

Нерідко, отримавши претензію, неплатник висловлює бажання взаємодіяти і погасити заборгованість без суду. У такому випадку між сторонами має бути складено письмова угода, що містить всі взаємні обов'язки:

  1. Преамбула угоди. Вона оформляється як «шапка» будь-якого договору і містить відомості про контрагентів, а також вказівку на укладення ними угоди про сплату боргу.
  2. Умови оплати. Тут повинні бути перераховані суми і терміни оплати, спосіб - готівковий або безготівковий розрахунок, графік погашення боргу.
  3. Прикінцеві положення, де зафіксовані реквізити і підписи сторін.

Законодавчо будь-яких жорстких вимог до форми цього документа не встановлено. Однак, ділова та судова практика вивели кілька правил:

  1. Як будь-який офіційний документ, претензія повинна бути здійснена в письмовій формі. Перевага віддається машинописного тексту, але якщо комп'ютера в розпорядженні немає, зійде і текст, написаний від руки.
  2. Точні відомості про кредиторі та боржника: адреси і назви організацій, повні дані керівника фірми-кредитора; прізвище, ім'я, по батькові громадянина, його місце проживання.
  3. Виклад обставин утворення заборгованості повністю починаючи від моменту укладення договору, його виконання, і закінчуючи історією виникнення боргу.
  4. Цифрове позначення суми боргу.
  5. Посилання на норми права і договору, умови яких контрагентом були порушені.
  6. Вимога про усунення цих порушень та сплату суми боргу в певний претензією термін.
  7. Варіанти поведінки кредитора в разі відсутності реакції на отримані вимоги.
  8. Дата, вихідний номер, підпис керівника або іншого відповідальної особи, печатка організації.

Відповідь на претензію про стягнення заборгованості

Бажання зберегти ділову репутацію може спонукати кредитора письмово відповісти на отриману ним претензію. Залежно від його настрою відповідь може містити:

  • Визнання боргу і обіцянку виплатити його суму в узгоджений термін.
  • Принципова незгода з виниклою заборгованістю, заперечення факту її існування, відмова від оплати.

У будь-якому випадку документ необхідно зберегти. Він може знадобитися в якості додаткового доказу існування заборгованості для суду, а також свідчення наявності переговорів між сторонами.

Зразок претензії про стягнення заборгованості

Найменування організації:

________________________

Адреса:

_________________________

Заявник: ___________________

Адреса: ______________________

Вих. № __________ від ___________ р

ПРЕТЕНЗІЯ

Між Стороною 1 і Стороною 2 укладено Договір _______________________________

від _____________________ р Відповідно до умов даного договору Сторона 1 зобов'язується виконати / надати / поставити _______________________________________________, а Сторона 2 зобов'язана сплатити передбачену договором суму.

Відповідно до пункту _____ договору, вартість товарів / робіт / послуг становить ____________________ рублів. Термін сплати - ________________________________ р

На виконання зазначеного договору Стороною 1 були виконані всі зобов'язання по виконанню / надання / постачання _________________________ в передбачені договором строки.

Однак, оплата за договором не проведена Стороною 2 аж до теперішнього часу / проведена частково /, що є порушенням пункту ___ договору. У зв'язку з чим утворилася заборгованість в розмірі ________________________ рублів.

Згідно з пунктом ____ за порушення термінів оплати Сторона 2 зобов'язана виплатити неустойку в розмірі ______% за кожен день прострочення / річних /.

Розрахунок неустойки докладаємо.

Виходячи з вищевикладеного та керуючись __________________________,

ПРОШУ ВАС:

Виплатити заборгованість в розмірі _____________________________ рублів протягом _______________ днів з моменту отримання цієї претензії.

Виплату здійснити за вказаними реквізитами Сторони 1.

Також звертаємо увагу, що в разі незадоволення справжньою претензії у встановлений нею термін, Сторона 1 залишає за собою право звернутися до суду з позовною заявою про стягнення заборгованості за договором, неустойки за прострочення оплати, з віднесенням на Сторону 2 всіх судових витрат, включаючи витрати на оплату послуг представника і суму сплаченого державного мита.

З повагою, директор ________________/_______________

(підпис печатка)