Реклама
Реклама
Реклама

Зразок договору завдатку при купівлі квартири

  1. Що таке завдаток і його відмінність від авансу
  2. Навіщо потрібен договір завдатку
  3. Зразок договору завдатку
  4. Правила складання договору
  5. Процедура складання та підписання договору завдатку
  6. висновок

Завдаток виконує значущу роль в угодах купівлі-продажу нерухомого майна, здійснюючи стимулюючу і забезпечувальну функції. Віддаючи частину грошей від ціни нерухомості, набувач демонструє готовність до покупки саме цього об'єкта, а продавець «резервує» саме товар для покупця. Але кошти не просто вручають на підставі усного змови, а лише після підписання розписки або договору завдатку.

Що таке завдаток і його відмінність від авансу

Що таке завдаток і його відмінність від авансу

Завдаток - це сума, яка надходить на рахунок належних надалі внесків. Потрібно чітко відрізняти завдаток від близького поняття - аванс. Аванс також є частиною проміжної попередньої оплати, але різниця полягає в тому, що аванс не представляє собою гарантію виконання зобов'язань. Аванс виконує тільки платіжну роль, і якщо сторона в подальшому зобов'язання не виконає, то аванс підлягає поверненню без будь-яких претензій.

Завдаток є найбільш серйозною формою неповної передоплати, яка змушує учасників виконувати свої зобов'язання. Завдаток не може бути повернутий сплатив його особі, якщо він не виконав покладені на нього обов'язки. Учасник, який отримав передоплату і не виконав свої зобов'язання, повинен повернути її в подвійному розмірі. Дані правила встановлені в статтях 380,381 ГК РФ. Таким чином, завдаток можна позначити, як якесь спонукання до виконання своїх обов'язків для сторін.

Для того щоб задаток не набув статусу авансу, договір завдатку при купівлі квартири повинен бути правильно складений і включати такі відомості, як:

  • паспортна інформація продавця і набувача;
  • вартість предмета купівлі-продажу;
  • розмір передоплати;
  • опис або посилання на додаток;
  • термін виконання виникли зобов'язань;
  • інші значущі умови для учасників договору.

Варто відзначити, що при появі конфліктних ситуацій, коли відсутня конкретна проведення платежу, як завдатку, платіж буде враховуватися судовою інстанцією, як аванс.

Важливо! Договір завдатку ніяким чином не може бути оформлений раніше головного договору. У статтях 380, 381 Цивільного Кодексу Російської Федерації прописано, що завдатком виступає та сума, яка перейшла одному з учасників, як доказ підписання угоди.

Інакше кажучи, завдатком є ​​той платіж, який був виданий на момент підписання договору або пізніше. Платіж, який пройшов до укладення угоди, - завжди аванс.

Навіщо потрібен договір завдатку

Передоплата при придбанні нерухомого майна виконує три головні функції:

  1. Забезпечувальна. Надходження попередньої оплати є для продавця гарантією того, що набувач не ставитиме під удар свої грошові кошти і виконає свої зобов'язання, прописані в контракті купівлі-продажу. Крім того, набувач отримує гарантію того, що продавець не змінить рішення, і угода буде реалізована. Відповідно до законодавства, при неналежному виконанні зобов'язань продавець зобов'язаний повернути покупцеві подвоєний розмір передоплати. До того ж учасник, який порушив умови, відшкодовує іншій всі збитки, завдані розірванням договору.
  2. Платіжна. Передоплата надходить продавцю до виконання ним дій, прописаних в контракті, тобто до переходу майна. Коли продавець повністю виконав свої обов'язки, то сума зменшується з вирахуванням внесеного раніше платежу.
  3. Доказова. При появі конфлікту, перехід передоплати, здійснений у присутності свідків, є доказом того, що між сторонами мають місце бути договірні відносини.

Зразок договору завдатку

У тексті зразка договору завдатку за нерухомість при купівлі повинна міститися наступна інформація:

  • повне ім'я сторін;
  • паспортні дані;
  • ідентифікаційні дані про об'єкт (адреса розташування);
  • дата передачі;
  • ціна нерухомого майна;
  • докладний опис предмета купівлі-продажу;
  • сума передоплати;
  • відповідальність учасників при неналежному виконанні;
  • підписи.

Зразок договору завдатку Зразок договору завдатку

Правила складання договору

Правила складання договору

Договір передоплати за квартиру буде розцінюватися укладеним і мати юридичну значимість лише в тому випадку, якщо форма договору завдатку при купівлі квартири буде письмовій, і також в ній виявляться позначені належним чином всі істотні умови.

Папір слід складати в трьох примірниках: по одному передається продавцеві і покупцеві, а останній зберігається в нотаріальній конторі. Документ варто завжди засвідчувати у нотаріуса, інакше його вкрай складно визнати дійсним. Гроші передаються або при наявності свідків, або через банківську комірку.

Угода про завдаток при покупці квартири можна не оформляти у вигляді спеціального документа, а включити його в текст основного договору купівлі-продажу.

У законодавстві не встановлено загальнообов'язковий зразок застави при продажу квартири.

Але кожен договір повинен включати в себе такі відомості:

  1. Учасники угоди. Прізвище, ім'я, по батькові, паспортна інформація. Продавцем виступає власник майна.
  2. Важливі відомості про товар. Якщо в якості товару виступає квартира, то обов'язково вказуються площа, адреса.
  3. Повна вартість об'єкта. Розмір передоплати прописується числом і прописом.
  4. Дата передачі передоплати, форма передачі (готівкою або банківським переказом).
  5. Обов'язки сторін угоди. Продавець повинен виселити всіх мешканців квартири, підготувати житлоплощу, а набувач - провести виплату вартості.
  6. Відповідальність набувача і продавця.

Процедура складання та підписання договору завдатку

Після того, як контракт про передоплату підписаний, можна скласти розписку. Її є сенс писати лише в тому випадку, якщо гроші передаються в готівковій формі. Розписку становить продавець своєю рукою за допомогою ручки. Якщо виникне суперечка, то він буде вирішуватися шляхом почерковедческого дослідження. Якщо сторони вирішили розписку надрукувати, то її краще засвідчити в нотаріальній конторі.

Складають розписку безпосередньо на момент переходу грошових коштів. Бажано, щоб були свідки з боку набувача - не друзі і не родичі, а сторонні громадяни. У тексті документа продавець пише «розписка», також вказується сума передоплати, паспортні дані сторін, підписи. Чим більше значимої інформації буде прописано в папері, тим краще.

висновок

Оформлення передоплати виграшно, як для продавця, так і для набувача. Попередня оплата забезпечує здійснення угоди через деякий час. Завдаток можливо скласти, як у вигляді окремого договору, так і просто розписки. Можна також оформити обидві паперу.

Сума, як правило, коливається в межах 5-10%, якщо говорити про покупку квартири, або визначається у формі фіксованого платежу. Перед врученням грошей, зрозуміло, потрібно перевірити ще раз всю правовстановлюючих документацію: хто є власником, хто має прописку, якщо комунальні заборгованості, не здійснювалася перепланування без дозволу.

Договір передоплати повинен бути оформлений за правилами і відповідно до законодавства. Для більшої надійності, передавати гроші бажано при наявності свідків або в присутності нотаріуса. Якщо продавець порушує умови контракту, то набувач має повне право вимагати повернення завдатку.