Реклама
Реклама
Реклама

Завдаток при покупці квартири зразок розписки, розписка в отриманні грошей

  1. Завдаток при покупці квартири
  2. Застава при покупці квартири ( зразок розписки )
  3. Якщо від завдатку не втекти - розписка в отриманні грошей

Після того, як після довгих пошуків, нарешті, знайшовся варіант квартири, що називається «до душі», втратити його буває дуже прикро. В цьому випадку найпопулярнішим способом, яким забезпечуються зобов'язання, є застава. Підійшовши впритул до питання документального оформлення цієї процедури, виникає питання, як оформити завдаток при покупці квартири (зразок розписки)? І чи можна поєднувати його з угодою купівлі-продажу квартири?

Завдаток при покупці квартири

Перш ніж говорити про можливість застосування завдатку при купівлі квартири, потрібно з'ясувати, що ж він собою являє. Визначення завдатку дає цивільне законодавство (ст. 380). Він являє собою грошову суму, яка передається однією стороною договору іншій стороні і є забезпеченням виконання фінансового зобов'язання, виконання якого передбачає укладений між сторонами договір. Іншими словами він є певною гарантією того, що в майбутньому укладений між сторонами договір буде виконаний.

Оскільки завдаток є забезпеченням виконання угоди для обох сторін, які брали участь в укладенні договору, то в разі якщо він не буде виконаний, покупець втратить суму завдатку, а якщо від виконання зобов'язань за договором відмовиться продавець, то йому необхідно буде повернути покупцеві завдаток уже в два рази більше. Ця з однієї сторони не складна процедура насправді викликає чимало запитань з юридичної точки зору.

Ця з однієї сторони не складна процедура насправді викликає чимало запитань з юридичної точки зору

Цивільне законодавство (ст. 558) передбачає, що дійсність договору купівлі-продажу квартири настає з моменту проходження його госрегісраціі. У відповідність з цим зобов'язання по передачі квартири з одного боку, і оплаті її вартості з одною з'являються після того, як держреєстрація завершена. З цього випливає, що забезпечення угоди, яким є запорука, не можна вживати тільки після реєстрації її сторонами в Росреестра.

Однак на практиці завдаток найчастіше передається значно раніше, в момент укладення попереднього договору про покупку квартири. Необхідно відзначити, що ініціаторами такої міри забезпечення в нашій країні стали ріелтори, які часто не мають спеціального юридичної освіти, що дозволяє їм розбиратися в правових тонкощах, що виникають у сфері даних правовідносин. У своїх діях найчастіше вони керуються досвідом своїх колег або власною інтуїцією, а не вимогами закону.

Укладення попереднього договору застави не можна назвати абсолютно марною мірою, але до оформлення завдатку цей захід не має ніякого відношення.

Застава при покупці квартири ( зразок розписки )

Якогось спеціального зразка даного документа законодавство не передбачає. Навіть більше того, цивільне законодавство взагалі не містить такого поняття. На практиці завдаток при покупці будинку є попередньою оплатою, яка виробляється на підставі укладеного договору до того, як настав термін виконання зобов'язань по ньому. Тобто говорити про аванс або попередньої оплати можна тоді, коли договір вже укладено, а зобов'язання фактично будуть виконані пізніше, не в момент, коли угода укладається, а в інший термін, який настане в майбутньому.

Розписка в отриманні завдатку за квартиру, зразок

Судова практика дуже часто при розгляді спорів, які стосуються повернення завдатку при несостоявшемся договорі, трактує його як аванс, незалежно передавався він у рамках попереднього договору або без нього. Більшість фахівців в області юриспруденції вважають, що найбільш точною кваліфікацією цієї грошової виплати є безпідставне збагачення. Мається на увазі те, що стороною угоди в даному випадку отриманий дохід, на який вона не мала права ні за законом, ні за договором.

Результатом таких суперечок, як правило, є рішення, за яким безпідставно збагатило особа, зобов'язана повернути суму, отриману в якості завдатку. Крім цього з такої особи суд ще може стягнути відсотки за використання чужих грошей. Законодавство передбачає, що ці відсотки розраховуються відповідно до ставки рефінансування ЦБ РФ. Якщо суми не вистачить для того, щоб покрити всі збитки (у разі якщо такі мали місце), то може бути проведено додаткове стягнення різниці між сумою розрахованих відсотків і сумою понесені збитків. Що ж робити, взагалі не робити ніяких розрахунків до того як договір укладено?

Якщо дозволяють обставини, то діяти найкраще за такою схемою:

  • продавець виписується з квартири;
  • укладається договір купівлі квартири;
  • проводиться реєстрація;
  • покупець проводить оплату.

Однак дана схема дуже рідко влаштовує продавців нерухомості . Їх можна зрозуміти, адже їм також як і покупцям потрібна гарантія того, що зобов'язання за договором будуть виконані.

Найбільш правильним виходом з даної ситуації буде вдатися до послуг банківської комірки. Таке вирішення питання влаштує як покупця, так і продавця, оскільки продавець буде впевнений в тому, що покупець поклав обумовлену суму і забрати її до кінця угоди він не зможе. Можливість доступу до осередку він отримає тільки якщо будуть виконані умови, при яких можливий доступ до неї (такими умовами, як правило, є паспорт і договір купівлі-продажу, зареєстрований в Росреестра).

З іншого боку покупець буде впевнений в тому, що якщо договір купівлі квартири залишиться не зареєстрованим в силу будь-яких причин, то його гроші залишаться на місці.

Якщо від завдатку не втекти - розписка в отриманні грошей

У тому випадку якщо продавець, все-таки наполягає на оформленні завдатку, а проводити розрахунки після того як следка відбутися немає можливості, то найкращий варіант якщо буде оформлена розписка в отриманні грошей.

Складатися вона повинна письмово. У ній вказують паспортні дані боку покупця і продавця, дата, коли здійснюється передача грошей, сума, яка передається. За таких обставин доцільно вказати також мета передачі грошей - передоплата за квартиру (перерахувати індивідуальні ознаки квартири: адреса, площа і т.д.).

)

У розписці вказується дата, коли заплановано укладення договору і умови, на яких буде проводитися повернення грошей, в разі якщо висновок договору не відбудеться з вини однієї зі сторін. Запевняє розписку, особа, яка її склала та отримало по ній гроші. Найкращий варіант, якщо при її складанні будуть присутні свідки, які, в разі необхідності, зможуть підтвердити факт передачі грошей, про що поставлять свої підписи на складеної розписці.

Необхідно розуміти, що в разі якщо угода не відбудеться, то повернути ви зможете тільки суму, яка внесена в якості завдатку. До того ж завдаток зовсім не зобов'язує продавця укладати договір. В результаті чого недобросовісний продавець може продовжувати шукати покупця на квартиру, бажаючи знайти більш підходящі для себе умови, не побоюючись ніяких несприятливих наслідків.

Підійшовши впритул до питання документального оформлення цієї процедури, виникає питання, як оформити завдаток при покупці квартири (зразок розписки)?
І чи можна поєднувати його з угодою купівлі-продажу квартири?
Що ж робити, взагалі не робити ніяких розрахунків до того як договір укладено?