Реклама
Реклама
Реклама

Угода про завдаток :: iramara.by

При здійсненні операцій з нерухомістю виникає необхідність передачі завдатку. За винятком випадків, коли люди вірять один одному на слово (зустрічається і в наш час При здійсненні операцій з нерухомістю виникає необхідність передачі завдатку ).

Завдатком визнається грошова сума, що видається однією з договірних сторін в рахунок належних з неї за договором платежів іншій стороні на доказ укладення договору і в забезпечення його виконання.

Справа нескладна, але хвилююче. Як правильно оформити? Які правові наслідки? А якщо щось піде не так?

Отже, поїхали:

Угода про завдаток незалежно від суми завдатку має бути зроблено у письмовій формі ( Цивільний Кодекс РБ , Ст. 351). При недотриманні цього, сплачена сума вважається авансом, якщо не доведено інше.

Нерідко народ прагнути засвідчити цей документ нотаріально. Це завжди будь ласка. Сенсу немає, але якщо так спокійніше і є зайві гроші на держмито ...

Передана сума визначається сторонами. Як правило, залежить від загальної суми угоди і від термінів виконання зобов'язань. На сьогоднішній день в середньому становить близько 2 тис. У.о. по операціях купівлі-продажу типових квартир (40-80 тис. у.о.), що укладаються на термін до одного місяця.

Розрахунок проводиться в національній валюті. Які купюри будуть в реальності - інше питання. Але угода має бути оформлено грамотно. Незайвим буде прописати доларовий еквівалент.

Далі сторони тиснуть один одному руки, дотримуються досягнутих домовленостей і в призначений термін здійснюють операцію. Це при нормальному ході подій.

Якщо ж змінюються обставини або думки в голові і цей радісний момент не настає? Які наслідки невиконання зобов'язань для сторін?

Згідно ст. 352 Цивільного Кодексу: Згідно ст

  1. При припиненні зобов'язання, забезпеченого завдатком, до початку його виконання за угодою сторін або внаслідок неможливості виконання (ст. 386) завдаток повинен бути повернений.
  2. Якщо за невиконання договору відповідальна сторона, що дала завдаток, він залишається в іншої сторони. Якщо за невиконання договору відповідальна сторона, яка одержала завдаток, вона зобов'язана сплатити іншій стороні подвійну суму завдатку. Понад те сторона, відповідальна за невиконання договору, зобов'язана відшкодувати другій стороні збитки із заліком суми завдатку, якщо в договорі не передбачено інше.

Це в теорії.

На практиці ж ми маємо в якості недбайливого продавця плаче бабку-пенсіонерку, витягувати з гаманця 200 тисяч зі словами: «Прости мене, милок, це все що є і до пенсії хліб купити не на що». І яке тут повернення завдатку в подвійному розмірі? Приклад реальний, до речі.

З покупцями та ж пісня - винні чи ні, завдаток намагаються повернути неодмінно. Знаходиться купа причин і пояснень. При цьому найчастіше перекладається з хворої голови на здорову (див. Приклад з переплануванням ).

Але в будь-якому випадку завдаток, як форма забезпечення виконання зобов'язань - це працюючий механізм. Як мінімум, продавана квартира знімається з реклами, починається підготовка необхідних для угоди документів, усвідомлюється серйозність моменту. І тут головне не позіхати і вкластися в найкоротші терміни, щоб менше було можливостей передумати і іншого «форс-мажору».

Такі речі треба враховувати і бути до них готовим. Тобто запас оптимізму Вам не завадить.

Так чи інакше, важливо правильно оформити угоду про завдаток (договір завдатку).

Грамотний зразок такого документа Вам запропонують в агентстві нерухомості . Грамотний зразок такого документа Вам запропонують в   агентстві нерухомості

Як правильно оформити?
Які правові наслідки?
А якщо щось піде не так?
Якщо ж змінюються обставини або думки в голові і цей радісний момент не настає?
Які наслідки невиконання зобов'язань для сторін?
І яке тут повернення завдатку в подвійному розмірі?