Реклама
Реклама
Реклама

Список документів для податкового вирахування за квартиру

  1. Що включає в себе поняття податкове вирахування
  2. Розмір повернення
  3. Кому покладено відрахування
  4. податкові зміни
  5. Періоди повернення податку
  6. Способи отримання вирахування
  7. Отримання вирахування в шлюбі
Список документів для вирахування

Купівля житла включає в себе не тільки приємні моменти, але і великі витрати на його придбання.

Щоб нові власники житла змогли скоротити витрати, держава передбачила можливість отримання майнового податкового вирахування.

Хоча відрахування надається вже досить тривалий час, на практиці у громадян все одно виникають питання і труднощі, пов'язані з правилами оформлення повернення податку.

Що включає в себе поняття податкове вирахування

Поняття податкового вирахування

Питання, пов'язані з податковим вирахуванням, регулюються статтею 220 НК РФ .

Згідно з положеннями статті, новий власник житлового майна має можливість повернути частину коштів, витрачених на його покупку, за рахунок податків, раніше утриманих з нього.

Якщо бути точніше, то одного податку у вигляді ПДФО . Розмір податку вже довго залишається незмінним і становить 13% від доходів, які офіційно отримує громадянин.

Саме цей відсоток і повертається податковим вирахуванням, але вже не від заробітної плати, а від вартості придбаної квартири.

Увага!

для отримання вирахування необхідно враховувати обмеження, передбачені законом, правила і порядок його розрахунку.

Розмір повернення

Розмір відрахування

Розраховувати на майнове відрахування можуть ті, хто придбав житло у власність за готівковий розрахунок або оформив договір іпотечного кредитування.

якщо є оформлена іпотека , То повертатися будуть відсотки, які громадянин виплачує банку. Відповідно, всі правовідносини в цій сфері повинні бути правильно оформлені і мати документальне підтвердження.

Максимальна сума, з якої можна повернути 13%, становить 2 млн. Рублів. Шляхом простого обчислення виходить сума в 260 000 рублей. Саме її можна повернути, оформивши податкове вирахування.

Якщо житло купувалося в іпотеку , То повернути прибутковий податок можна з 3 млн. Рублів. Відповідно, максимальний розмір, на який можна розраховувати, складе 390 000 рулів.

Кому покладено відрахування

Можливість використання

З положень закону чітко вбачається, що повернути податок може той, хто його платив.

Таким чином, правом на отримання вирахування можуть скористатися платники ПДФО, тобто особи, які мають офіційне місце роботи, з якого в податкову регулярно робилися відрахування з їх доходів.

Повернути гроші від придбаної нерухомості можна в наступних випадках:

  • при купівлі будь-якого виду житла;
  • при зведенні будинку;
  • при ремонті або обробці житлового майна (при наявності документального підтвердження витрат).

податкові зміни

податкові зміни

У 2016 році вступили в силу нові поправки в податковому законодавстві, що торкнулися і податкового відрахування, передбаченого статтею 220.

Закон ставить часову межу, а саме 1 січня 2014 року. Майно, придбане після цієї дати, буде потрапляти під дію нової статті.

Хто придбав житлове майно раніше 2014 року, закон передбачає можливість одержати відрахування тільки один раз . Сума, з якої покладається пільга, залишилася колишньою, тобто 2 млн. Рублів.

Наприклад, якщо в договорі вказана сума, яку покупець оплатив за житло, в розмірі 1,5 млн., То розраховувати можна тільки на отримання 195 000 рублей. На цій сумі отримання вирахування закінчиться.

Після вступу в силу нових поправок, ситуація з отриманням вирахування змінилася в позитивну сторону.

Наприклад, житло купувалося після початку 2014 року, на суму 1,3 млн. Рублів і отриманий відрахування рівний 169 000 рублей. Залишок в розмірі 91 000 рублів можна буде отримати при покупці нової житлової нерухомості.

інфо

При цьому кількість угод не буде мати значення, так як, досягнувши по виплатах максимуму в 260 000 рублей, громадянин втрачає право на отримання вирахування.

Періоди повернення податку

Періоди повернення податку

Отримати відрахування можна не тільки за попередні роки, а й за майбутні. Отримання податку за попередні роки обмежена терміном на три роки, для пенсіонерів він може бути збільшений до чотирьох років.

Наприклад, в 2015 році була придбана житлова нерухомість, загальною вартість в 2,5 млн. Рублів. Подати документи на повернення податку можна в 2016 році.

При цьому не варто забувати по максимальний розмір, з якого буде проведений відрахування - 2 млн. Рублів, то є 260 000 рублей. Офіційний заробіток за 2015 рік склав в місяць 30 000 рублів.

30 000 множиться на 13% і виходить сума ПДФО в розмірі 3 900 рублів. Ця сума множиться на кількість місяців в році і виходить 46 800 рублів, тобто розмір ПДФО за рік. Така сума буде повернена за 2015 рік.

Виходить, що не вся сума буде обрана. 260 000 - 46 800 = 213 200 рублів. Якщо громадянин продовжить працювати офіційно, то він зможе забрати цю суму в наступні роки або, заявивши про їх повернення за попередні роки, тобто за 2013 і 2014. Звичайно, за умови, що за ці роки з нього утримувався прибутковий податок.

Способи отримання вирахування

Способи отримання вирахування

Законом передбачено кілька способів для отримання належного вирахування.

Звернутися безпосередньо в податкову службу.

Список необхідних документів:

  • Заява.
  • паспорт і ІПН .
  • заповнена форма 3-ПДФО .
  • довідка 2-ПДФО .
  • документи на право власності на житло. Так само як: свідоцтво, договір, акт прийому-передачі, якщо житло купувалося за договором пайової участі в будівництві, якщо купувалася земля під будівництво або з готовим зведеним на ній житлом, передаються всі правовстановлюючі документи, при покупці житла в іпотеку надається кредитний договір, графік внесення платежів, із зазначенням розміру процентної ставки;
  • документи, що підтверджують оплату за придбання житла (квитанція, виписка з банку про перерахування коштів, розписка тощо.).
  • реквізити рахунку в банку, на який будуть здійснюватися виплати.

Більш точний список документів потрібно уточнювати в податковому органі.

Подати пакет паперів можна особисто або за допомогою поштового переказу, оформимо цінний лист з описом вкладення.

Після підготовки всього переліку документів, їх подають в місцеве відділення податкової служби.

Попередження!

Перевірка паперів становить не більше трьох місяців, після чого при позитивному рішенні, заявнику буде надіслано повідомлення про прийняте рішення.

Протягом місяця кошти зараховуватимуться на вказаний в заяві рахунок.

Ще один спосіб - за допомогою роботодавця. Для цього самостійно подається заява на повернення податку, після його розгляду та прийняття позитивного рішення, податкова надасть повідомлення в бухгалтерію за місцем роботи заявника.

Сам заявник повинен надати повний пакет документів на придбане майно і написати відповідну заяву на ім'я роботодавця.

З цього моменту роботодавець припиняє утримання із заробітної плати ПДФО до тих пір, поки не буде граничне значення в розмірі 260 000 рублей або 13% від суми, яка вказана в договорі на придбання житла.

Отримання вирахування в шлюбі

Отримання вирахування в шлюбі

Якщо житлова нерухомість купувалася в спільну власність подружжя, то розподіл вирахування відбувається за домовленістю між ними.

Як правило, частки визначаються 50/50. Якщо розподіл було 100/0, то той чоловік, який нічого не отримав, зберігає за собою право на відрахування при покупці житла в майбутньому.

Угода про розподіл часток полягає один раз, надалі його міняти не можна.

При оформленні житла в часткову власність, кожен чоловік буде мати право на відрахування, рівний розміру своєї частки. При цьому відмовитися від своєї частки або одержати відрахування за другого з подружжя забороняється.

У всьому іншому, щодо житла, придбаного в момент барка, буде застосовуватися чинне податкове законодавство, з урахуванням всіх його змін.