Реклама
Реклама
Реклама

Скарга на ухвалу про відмову у прийнятті позовної заяви зразок

  1. Зразок приватної скарги позивача на ухвалу суду про повернення позовної заяви В силу статті 135 Цивільного...
  2. Повернення позовної заяви
  3. Підстави для повернення заяви
  4. Відмінність повернення від відмови в прийнятті
  5. Корисно знати
  6. Оскарження ухвали про повернення заяви
  7. Що включає ухвалу про повернення позовної заяви та як його оскаржити
  8. Оскарження ухвали і його термін
  9. Розмір держмито
  10. Приватна скарга на ухвалу районного суду про відмову у прийнятті позовної заяви зразок
  11. ЯК ВИРІШИТИ ЮРИДИЧНУ ПРОБЛЕМУ ЗА 3 КРОКИ
  12. Приватна скарга на ухвалу суду про відмову у прийнятті позовної заяви
  13. Скарга на ухвалу про повернення позовної заяви
  14. Зміст
  15. Підбіваючі Підсумки
  16. Дивіться ще:

Зразок приватної скарги позивача на ухвалу суду про повернення позовної заяви

В силу статті 135 Цивільного процесуального кодексу України, суд повертає позовну заяву в випадках, перерахованих в першій частині даної правової норми. У той же час повернення позову не завжди законний і визначення суду про повернення позовної заяви може бути оскаржено за допомогою подачі в вищестоящий суд приватної скарги.

Як даного зразка приватної скарги на ухвалу про відмову у прийнятті позовної заяви взята реальна скарга, подана в Санкт-Петербурзький Міський суд в 2015 році. Приводом для її подачі став курйозний випадок з практики, коли спрямоване адвокатом поштою позовну заяву було повернуто заявнику з формулюванням: позовна заява не підписана або подано особою, яка не має повноважень. Насправді, всі додатки до позовної заяви були нотаріально завірені і в них (в додатках), в тому числі, містилася і нотаріально завірена копія судової довіреності на адвоката.

Все сталося через те, що розкривши конверт, співробітник громадської канцелярії поставив штамп з вхідним номером не на перший екземпляр позову з нотаріально завіреними додатками, а на другий примірник, призначений для відповідача, до якого додавалися ксерокопії. Другий примірник, призначений для відповідача, був прийнятий за перший (призначений для суду) і оскільки він містив просту незасвідченою ксерокопію судової довіреності, був зроблений помилковий висновок, що повноваження адвоката, який заявив позов від імені довірителя, не підтверджені. Подана в Санкт-Петербурзький Міський суд скарга позивача була задоволена.

Приватна скарга позивача на ухвалу суду, про відмову у прийнятті позовної заяви
Зразок.

У судову колегію у цивільних справах Санкт-Петербурзького міського суду
Адреса: 196070, Санкт-Петербург, вул. Басейна, будинок 6.
Подається через найменування суду районний суд Санкт-Петербурга

Від позивача: Прізвище ім'я по батькові позивача, поштовий індекс, адреса місця проживання, мобільний телефон.

Відповідач: Прізвище ім'я по батькові відповідача, поштовий індекс, адреса місця проживання, мобільний телефон.

Третя особа: Прізвище ім'я по батькові третьої особи, поштовий індекс, адреса місця проживання, мобільний телефон.

Державним митом не обкладається

(П.7 ч.1 ст.333.36 НК РФ)

ПРИВАТНА СКАРГА
на визначення Найменування суду про повернення позовної заяви
за матеріалами 9 -_______ / 201__

М -_______ / 201__ р

«___» _________ 201__ року найменування суду районний суд Санкт-Петербурга, в складі головуючого судді Прізвище та ініціали, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали поданого мною через представника (адвоката) позовної заяви, виніс ухвалу про повернення позову. В обгрунтуванні повернення позовної заяви в ухвалі суду вказано, що воно не підписано або подано особою, яка не має повноважень.

Конверт з возращённим позовною заявою та доданими до неї матеріалами був отриманий позивачем «___» _________ 201___ року, тобто менше 15 днів тому. На офіційному сайті найменування суду районного суду Санкт-Петербурга інформації про факт повернення позову до сих пір не з'явилася. Ніякими іншими способами про повернення позову ні я, ні мій адвокат не повідомлялися.

З поверненням позовної заяви позивач не згоден, так як позов був підписаний представником за дорученням (адвокатом) і в додатку до позову за номером 2, була нотаріально завірена копія виданої мною судової довіреності. Причини, за якими позов не був прийнятий, не відповідають фактичним обставинам справи.

Після розтину конверта з повернутими матеріалами факт наявності прикладеної до позовної заяви нотаріально завіреної копії довіреності на представника, підтвердився. Була також встановлена ​​і передбачувана причина сталася судової помилки.

Справа в тому, що друк з вхідним номером була поставлена ​​не на саму позовну заяву, а на одну з копій позовної заяви. До цієї копії позову стиплером були прикріплені додатки, які були простими ксерокопіями. Серед них і проста ксерокопія довіреності знята з її оригіналу. Таким чином, «на стіл» судді потрапила копія позову з копіями додатків, а не перший екземпляр.

Саме позовну заяву, до якого стиплером були прикріплені нотаріально завірені додатки (в тому числі і нотаріально завірена копія довіреності - додаток до позову номер 2), виявилося в числі копій позову з копіями додатків для відповідача та третьої особи.

Ще раз звертаю увагу на те, що позовна заява, скріплене з нотаріально завіреними копіями документів, в тому числі і нотаріально засвідченою копією довіреності виявилося серед примірників для відповідача та третьої особи. За перший екземпляр позову з додатками для суду навпаки була прийнята копія позову з копіями додатків. Про це свідчать судові штампи з вхідним номером.

На підставі викладеного, відповідно до ст.ст. 331-335 ЦПК РФ,

Визначення найменування суду районного суду Санкт-Петербурга, у цивільній справі - матеріалами 9 -_______ / 201__

М -_______ / 201__ про повернення мені позовної заяви скасувати.

Відновити терміни подачі приватної скарги.

Врахувати, обмеження пов'язані з термінами позовної давності. Поданий мною позов є останнім шансом відновити справедливість.

Додаток:
1. Копії приватної скарги по числу осіб.
2. Повернені позовну заяву з додатками.
3. Копії повернутого позовної заяви з додатками по числу осіб.
4. Конверт.
5. Оригінал довіреності.

iskvsud.info

Якщо суд повернув позовну заяву

Якщо суд повернув позовну заяву

У цій статті ми розглянемо ситуацію, коли суд повертає подану вами в порядку цивільного судочинства позовну заяву.

Саме розгляд заяв в порядку позовного провадження є найпоширенішим в практиці судового вирішення цивільних справ.

Цивільний процесуальний кодекс Російської Федерації (ЦПК РФ) містить тільки дві окремо виділені норми, що регламентують цю процедуру - повернення позовної заяви (ст. 135 ЦПК РФ) і повернення заяви про присудження компенсації за порушення права на судочинство або права на виконання судової постанови в розумний строк (ст. 244.6 ЦПК РФ).

Це жодним чином не обмежує право судді на повернення заяв, що подаються в порядку окремого провадження або у справах, що виникають з публічних правовідносин. Беручи до уваги, що повернення зазначених заяв прямо не врегульовано процесуальним законодавством (тільки ч. 3 ст. 247 ЦПК РФ містить вказівку на можливість повернення заяви при порушенні правил підсудності), в даному випадку застосовує аналогія права.

Повернення позовної заяви

Основним критерієм повернення адресованого до суду заяви є неможливість його розгляду в рамках даного звернення.

Повернення позовної заяви - це процесуальне рішення, прийняте суддею на стадії порушення цивільної справи, тобто в період з моменту подачі заяви до винесення ухвали про прийняття його до виробництва.

Таке рішення приймається суддею в вмотивованій визначення, в якому вказується, до якого суду слід звернутися заявникові, якщо справа непідсудна даному суду, чи як усунути обставини, що перешкоджають порушенню справи.

Визначення виноситься протягом п'яти днів з дня надходження заяви до суду і вручається або надсилається заявнику разом із заявою та всіма доданими до неї документами.

Визначення про повернення позовної заяви може бути оскаржено у вищестоящий суд шляхом подачі приватної скарги протягом п'ятнадцяти днів з дня винесення ухвали.

При пропуску терміну оскарження з поважних причин (наприклад, пізніше отримання визначення поштою), цей строк може бути відновлений.

Підстави для повернення заяви

Підстави для повернення позовної заяви встановлені положеннями статті 135 ЦПК РФ, згідно з якими суддя повертає заяву, якщо:

  • Позивачем не дотримано встановлений федеральним законом для даної категорії спорів або передбачений договором сторін досудовий порядок врегулювання спору або позивач не представив документи, що підтверджують дотримання досудового порядку врегулювання спору з відповідачем, якщо це передбачено федеральним законом для даної категорії спорів або договором;
  • Справа непідсудна даному суду;
  • Позовна заява подана недієздатною особою;
  • Позовна заява не підписана або позовну заяву підписано і подано особою, яка не має повноважень на його підписання і пред'явлення до суду;
  • У виробництві цього чи іншого суду або третейського суду є справа по спору між тими ж сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;
  • До винесення ухвали суду про прийняття позовної заяви до провадження суду від позивача надійшла заява про повернення позовної заяви.
  • Також позовна заява підлягає поверненню, якщо після винесення судом ухвали про залишення позовної заяви без руху, заявник у встановлений строк не виконав перераховані у визначенні вказівки судді, що встановлено ч. 2 ст. 136 ЦПК РФ.

    В принципі, нічого страшного в тому, що суд повернув вашу заяву, немає.

    Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню позивача до суду з позовом до того ж відповідача, про той самий предмет і з тих самих підстав, якщо позивачем буде усунуто допущене порушення.

    Сплачена держмито підлягає поверненню або може бути зарахована при повторному пред'явленні позову, якщо не закінчився трирічний термін з дня винесення попереднього рішення і до повторного позовом прикладений первісний документ про сплату державного мита.

    Відмінність повернення від відмови в прийнятті

    Повернення позовної заяви слід відрізняти від відмови в його прийнятті.

    Згідно ч. 1 ст. 134 ЦПК РФ, суддя відмовляє у прийнятті позовної заяви в разі, якщо:

  • Заява не підлягає розгляду та вирішенню в порядку цивільного судочинства, оскільки заява розглядається і вирішується в іншому судовому порядку;
  • Заява пред'явлено на захист прав, свобод чи законних інтересів іншої особи державним органом, органом місцевого самоврядування, організацією або громадянином, яким Кодексом або іншими федеральними законами не надане таке право;
  • У заяві, поданій від свого імені, оскаржуються акти, які не зачіпають права, свободи чи законні інтереси заявника;
  • Є що вступило в законну силу рішення суду по спору між тими ж сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав або визначення суду про припинення провадження у справі у зв'язку з прийняттям відмови позивача від позову або затвердженням мирової угоди сторін;
  • Є що стало обов'язковим для сторін і прийняте по спору між тими ж сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав рішення третейського суду, за винятком випадків, якщо суд відмовив у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду.
  • Рішення про відмову в прийнятті позовної заяви також оформляється шляхом винесення суддею мотивованого визначення, яке протягом п'яти днів з дня надходження заяви до суду вручається або надсилається заявнику разом із заявою та всіма доданими до неї документами.

    Оскаржується таке визначення аналогічно оскарженню ухвали про повернення позовної заяви.

    Крім відмінності в підставах для повернення позовної заяви та відмови в його прийнятті, існує ще один важливий відмітний момент.

    Корисно знати

    Відмова у прийнятті позовної заяви перешкоджає повторному зверненню заявника до суду з позовом до того ж відповідача, про той самий предмет і з тих самих підстав.

    Найбільш що зустрічаються підставою для повернення позовної заяви є неправильне визначення підсудності.

    Оскарження ухвали про повернення заяви

    Оскаржити ухвалу судді про повернення позовної заяви або погодитися з доводами, зазначеними у визначенні та послужили підставою для повернення заяви, залежить від конкретної ситуації.

    У зв'язку з цим дати будь-які загальні рекомендації щодо визначення підстав для оскарження і перспективи скасування ухвали у вищій інстанції є досить складним.

    Якщо ви все-таки побачили будь-які невідповідності викладених у визначенні висновків судді чинному законодавству і вирішили оскаржити його в вищестоящий суд, робиться це в такий спосіб.

    Визначення оскаржується за тими ж правилами, що і рішення суду першої інстанції.

    На визначення протягом п'ятнадцяти днів з дня його винесення подається скарга.

    Подача скарги не оплачується адміністративний збір.

    Скарга подається до вищестоящого суду через суд, який виніс визначення.

    Стосовно до судів міста Москви це буде виглядати наступним чином:

  • Скарга на ухвалу мирового судді подається (адресується) в районний суд, до юрисдикції якого відноситься даний судовий ділянку.
  • Здається скарга в судовий ділянку мирового судді.
  • Скарга на визначення районного суду подається (адресується) в Судову колегію у цивільних справах Московського міського суду.
  • Відповідно здається скарга до районного суду.
  • Законом передбачена можливість подачі приватної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Однак, такий варіант може збільшити час вирішення питання по скарзі.

    Подальше оскарження ухвали про повернення позовної заяви можливо в касаційному порядку.

    До приватної скарги необхідно додати повернене позовну заяву.

    У разі, коли вищестоящий суд прийме рішення про задоволення скарги і скасування винесеного визначення, матеріал за позовною заявою (включаючи саму заяву) буде направлено до суду першої інстанції на новий розгляд зі стадії прийняття заяви до провадження суду.

    На закінчення хотілося б відзначити, що в більшості випадків повернення судом позовної заяви є наслідком грубої помилки, допущеної при його підготовці.

    Якщо для простого громадянина, через відсутність необхідних знань, ця помилка є цілком допустимою, то для фахівця в галузі права така помилка може служити підставою для виникнення сумнівів у його компетентності.

    У будь-якому випадку, не виключаються судові помилки, а кожна ситуація вимагає індивідуального підходу.

    pravo21vek.ru

    Що включає ухвалу про повернення позовної заяви та як його оскаржити

    Сторінка оновлена: 27.04.2017

    У процесуальному законодавстві встановлено мінімальну кількість вимог до позовних заяв. Але кожне з них має бути виконано в повному обсязі. Якщо суд виявляє в поданих документах істотні недоліки, які перешкоджають розгляду питання по суті, то виноситься ухвала про повернення позовної заяви. Таке рішення тягне за собою повернення документів, що надійшли позивачу і неможливість подальшого розгляду справи.

    Коли суд може повернути позовну заяву

    Документи повертаються заявнику в наступних випадках:

  • Позивач порушив досудовий порядок вирішення спору. Обов'язок сторін при вирішенні будь-якого конфлікту може бути передбачена як в нормативному акті, так і в угоді, обов'язковому для кожної зі сторін.
  • Наприклад, стаття 452 ЦК України вказує, що сторона може звернутися до суду для розірвання контракту тільки в тому випадку, якщо на офіційний запит з цього приводу від іншої сторони було отримано відмову. Або ж відповідь на звернення не надійшов в розумний строк;

    1. Заяву подано недієздатною громадянином. Така особа за рішенням суду було позбавлено права здійснювати дії, що мають юридичні наслідки. Тому ніяке звернення громадянина не може бути розглянуто офіційно;
    2. Раніше було винесено ухвалу про те, що заява залишається без руху через будь-якого недоліку. Наприклад, якщо не було сплачено держмито в повному обсязі. Для вирішення даної проблеми заявнику надається певний термін, який вказується в винесеному визначенні. У разі, коли даний термін був порушений, приймається рішення про повернення позову;
    3. До суду було направлено клопотання позивача про повернення документів. Заявник має право на таку дію, якщо не було прийнято рішення про прийняття заяви до розгляду. Так відбувається, якщо сторони змогли врегулювати конфлікт в ході двосторонніх консультацій;
    4. В іншому судовому органі знаходиться на розгляді справа з тими ж дійовими особами і з того самого предмета;
    5. Норми, які стосуються повернення заяв, викладені в статтях 129 АПК та 135 ЦПК.

      Оскарження ухвали і його термін

      В даному випадку рішення суду перешкоджає подальшому розгляду спору. Тому слід звертатися зі скаргою в апеляційну інстанцію. Такий порядок встановлений в статті 331 ЦПК РФ і статті 188 АПК.

      Стаття 331 ЦПК РФ і стаття 188 АПК РФ Стаття 331 ЦПК РФ і стаття 188 АПК РФ

      Ключ до складання пріватної Скарги знаходиться в документі, что надійшов з суду. Визначення повинно містити посилання на норми процесуального законодавства, які вказують на неможливість розгляду справи по суті в зазначених обставин. Відштовхуючись від цього, заявник може скласти власне звернення.

      У скарзі слід відобразити такі відомості:

    • Інформація про заявника: П.І.Б., адреса, контактний телефон;
    • Відомості про суд, куди направляється документ;
    • Дані про винесеному визначенні: дата, номер, найменування суду;
    • Суть наявного спору, який повинен був бути розглянутий в суді;
    • Короткий виклад суті претензій, висловлених у визначенні, із зазначенням норм процесуального законодавства, на підставі яких було прийнято рішення про повернення заяви;
    • Вказівка ​​на помилковість такого рішення;
    • Докладне обґрунтування позиції заявника із зазначенням статей АПК (ЦПК) та інших нормативних актів. Також необхідно посилатися на наявні докази. Конкретні докази залежать від підстав повернення заяви;
    • Наприклад, при поверненні позову в зв'язку з непідсудністю, Ви можете зазначити на місце знаходження спірного майна або місце проживання відповідача;
    • Вказівка ​​статті, відповідно до норм якої позивач вважає свої дії вірними;

    Зразок визначення арбітражного суду про повернення позовної заяви Зразок визначення арбітражного суду про повернення позовної заяви

    • Вимога про визначення додаткового строку подачі скарги при наявності підстав для цього. Також заявник вказує, з якого моменту, на його думку, починає текти період, встановлений для такого роду звернень;
    • Прохання скасувати винесене визначення і передати позов до суду для розгляду по суті;
    • Перелік додатків;
    • Дата, підпис, прізвище та ініціали заявника.
    • До справи слід додати копію скарги, визначення, позову і документи, які були включені до першим зверненням до суду.

      Цей період може бути продовжений, якщо позивач не був належним чином сповіщений про прийняте рішення. Наприклад, затрималося поштове відправлення.

      Розмір держмито

      Вартість звернення зі скаргою складе 150 рублів для громадян і 3000 для організацій. Це половина від розміру мита, встановленої для вирішення спорів немайнового характеру. Ставки встановлені в статтях 333.19 НК РФ і 333.21 НК РФ.

      У більшості випадків суди приймають правильне рішення про повернення заяви. Позивачу слід проаналізувати факти, наведені у відповіді, і усунути наявні помилки. Це буде швидше і ефективніше оскарження в апеляційній інстанції. При необхідності слід звернутися до професійного юриста за роз'ясненнями.


      mirblankov.ru

      Приватна скарга на ухвалу районного суду про відмову у прийнятті позовної заяви зразок

      Приватна скарга на ухвалу районного суду про відмову у прийнятті позовної заяви. Ухвалою районного суду позовну заяву позивача до відповідача про поділ спільно нажитого майна було повернуто. Підставою повернення позовної заяви, на думку суду, стало те, що пред'явлене позовну заяву непідсудна даному суду. Позивач просить суд скасувати ухвалу районного суду про відмову у прийнятті позовної заяви.

      В ___________ міський суд

      ПРИВАТНА СКАРГА
      на визначення _________ районного суду м ______ від ________ р про відмову у прийнятті позовної заяви

      Ухвалою __________ районного суду м ______ від __________ року позовну заяву _____________ до ____________ про поділ спільно нажитого майна було повернуто.
      Зазначене визначення мною було отримано _______ року в канцелярії суду, про що є відмітка в матеріалах цивільної справи.
      Підставою повернення позовної заяви, на думку суду, стало те, що пред'явлене позовну заяву непідсудна даному суду на підставі п. 2 ч. 1 ст. 135 ЦПК РФ.
      Суд в своїй ухвалі посилається на ту обставину, що зазначені спори розглядаються в порядку ст. 30 ЦПК РФ, згідно з якою позови про права на земельні ділянки, ділянки надр, будівлі, в тому числі житлові та нежитлові приміщення, будівлі, споруди, інші об'єкти, міцно пов'язані з землею, а також про звільнення майна з-під арешту пред'являються в суд за місцем знаходження цих об'єктів або арештованого майна.
      Судом встановлено, що спірне майно у вигляді земельної ділянки, житлового будинку, які розташовані за адресою: ___________________________, а також грошові кошти, що знаходяться в банку ______, знаходиться на території, що не підсудною __________ районного суду м ______.
      При таких обставинах, позовну заяву ______________ до _______________ про розподіл майна у вигляді: земельної ділянки, розташованої за адресою: _______________________________, житлового будинку, розташованого за адресою: ____________________________________, грошових коштів, що знаходяться в Банку ______ не може бути прийнято до провадження _________ районним судом м . ______.
      Однак висновок суду є помилковим і суперечить нормам цивільно-процесуального законодавства, винесене визначення виключає можливість подальшого руху справи, а тому воно підлягає скасуванню з наступних підстав:
      Согласно ст. 28 ЦПК РФ позов пред'являється до суду за місцем проживання відповідача. Позов до організації пред'являється до суду за місцем знаходження організації.
      На підставі п. 10 ст. 29 ЦПК РФ вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, належить позивачеві.
      Мною заявлені позовні вимоги про поділ спільно нажитого майна у вигляді: земельної ділянки, житлового будинку, грошових коштів, що знаходяться на рахунку в Банку ______, автомобіля ____________.
      Розділу підлягає загальна маса спільно нажитого майна, включаючи грошові кошти, що знаходяться на рахунку в Банку _______, автомобіль __________.
      Право власності на автомобіль ___________ зареєстровано на ім'я ____________
      Крім цього, Договір вкладу фізичної особи «_____________» № _________________ від _____________ року на суму ___________ рублів, __ коп. укладений між ______________ і Банком ______.
      Отже, є підстави для подання позовної заяви за загальним правилом підсудності, тобто відповідно до ст. 28 ЦПК РФ.
      Відповідач проживає за адресою: __________________________, що знаходиться в юрисдикції ____________ районного суду м __________.
      Согласно ст. 372 ЦПК РФ приватна скарга, подання прокурора можуть бути подані протягом десяти днів з дня винесення ухвали судом першої інстанції. Оскільки визначення було мною отримано __________ року, то і термін оскарження необхідно обчислювати з ______________ року, відповідно справжня приватна скарга пред'явлена ​​в установлений законом термін для оскарження.
      Таким чином, є всі законні підстави для скасування ухвали ____________ районного суду м _______ від _____________ року.

      На основі викладеного,-

      Визначення _____________ районного суду м ________ від ______________ року про відмову у прийнятті позовної заяви _______________ до _______________ про поділ спільно нажитого майна - скасувати.
      Позовної матеріал передати в ___________ районний суд для прийняття її до свого провадження і розгляду по суті.

      Додатки:
      1. Копії приватних скарг
      2. Копія довіреності представників

      ______________
      «» __________ ____ р.

      ЯК ВИРІШИТИ ЮРИДИЧНУ ПРОБЛЕМУ ЗА 3 КРОКИ

      Заповніть форму зворотного зв'язку. По можливості докладно простими словами опишіть ваше запитання. Для письмової відповіді вкажіть зворотну адресу вашої електронної пошти.

      Протягом дня юрист відповість вам на пошту з роз'ясненням ситуації та рекомендаціями що робити далі. В остаточних рекомендаціях юрист повідомить вам які документи потрібно скласти і їх одержувачів.

      Після отримання від нашого юриста списку необхідних документів зайдіть на наш безкоштовний архів юридичних документів і знайдіть вам потрібний. Вставте персональні дані, поштові реквізити, адреса одержувача і відправляйте за призначенням.

      peopleandlaw.ru

      Приватна скарга на ухвалу суду про відмову у прийнятті позовної заяви

      Не часто, але зустрічаються ситуації, коли позивач раптово отримує лист з судовим актом, в якому говориться про неможливість прийняти справу до розгляду з якихось причин, даний акт носить назву - визначення суду. Причин у цього може бути дві: або відмова передбачений законодавством, або була допущена виробнича помилка.

      У даній статті ми розповімо детальніше на яких підставах суд повертає назад позовні заяви і що можна зробити, щоб ваш позов все-таки був розглянутий.

      При порушенні цивільної справи суддя може прийняти рішення про повернення позовної заяви, тому що існує неможливість його затвердження і розгляду.

      Суддя приймає подібне рішення в якості визначення, де вказує, що позивач може подати заяву в інший суд, якому підсудна ця справа. Також у визначенні суддя може дати раду про те, як позбутися від тих обставин, які перешкоджають порушенню справи.

      Документ про рішення повернення позовної заяви приймається в термін до 5 днів з моменту отримання заяви в суді. Визначення про відмову у прийнятті позовної заяви видається позивачеві разом з самим заявою, а також з іншими додаються документами.

      Трапляється, що через поважних причин п'ятнадцятиденний термін був пропущений. У цьому випадку можливе відновлення терміну. Поважними причинами може бути затяжна хвороба, яка вимагала лікування і догляду безпосередньо в лікарні, тривале відрядження або ж пізніше одержання листа з рішенням суду поштою.

      Причинами того, що суд повернув позовну заяву, можуть бути наступні:

      • Позивач не подбав про те, щоб дотримати порядок досудового вирішення конфлікту (цей порядок встановлений ФЗ для позначеної категорії спорів, а також передбачений угодою сторін) або не надав документи, які служать доказом того, що позивач слідував порядку вирішення спору до суду;
      • Даний суд не займається подібними справами;
      • Позов поданий громадянином, який є недієздатним;
      • Позов не був підписаний або був підписаний і поданий громадянином, у якого відсутні повноваження для підписання і звернення до суду;
      • Це ж справа вже розглядається цим або іншим судом;
      • До того, як позов був прийнятий до виробництва, до суду надійшла заява про відмову у прийнятті позовної заяви.
      • Ці причини для повернення заяви регламентовані в ст. 135 ЦПК РФ.

        Варто також відзначити, що позов може бути повернений в наступному випадку. Суддя виніс рішення про те, щоб тимчасово залишити позов без руху для врегулювання позивачем певних питань. Однак позивач в зазначені терміни не виконав умови судді. Дана ситуація регламентується в частині 2, статті 136 Цивільно-процесуального Кодексу Російської Федерації.

        Державне мито може бути повернута, якщо не пройшло трьох років з моменту винесення минулого рішення і якщо до другого позовної заяви прикріпити старий чек про оплату держмита.

        Скарга на ухвалу про повернення позовної заяви

        У тих ситуаціях, коли позивач зауважив розбіжності виведення судді до законодавства, він може оскаржити суддівське рішення у вищу інстанцію (наприклад, в районний суд). При оскарженні варто враховувати деякі моменти:

      • Оскарження рішення відбувається за допомогою подачі в вищестоящий суд скарги протягом 15 днів з моменту винесення рішення;
      • Для того, щоб подати приватну скаргу, не потрібно оплачувати державне мито;
      • Зі скаргою потрібно звернутися до вищестоящого суду через той суд, який виніс рішення.
      • Також існує можливість звернутися з приватної скаргою до суду апеляційної інстанції. Але тут варто враховувати, що при цьому час розгляду скарги може бути збільшено.

        Надалі можна оскаржити рішення про відмову у прийнятті позовної заяви визначенням касаційного суду. Касаційний суд - це верховний суд республік, крайового і обласного судів, судів федеральних міст, а також судів автономної області і округів.

        При прийнятті вищим судом рішення про задоволення скарги, позовну заяву (і матеріал по цій заяві) направляється до суду першої інстанції для нового розгляду.

        Зміст

        Заява, з яким позивач згодом звернеться до вищих інстанцій, має включати такі складові:

      • Повне найменування судового органу, в який пишеться скарга;
      • Адреса судового органу;
      • Через якийсь судовий орган подається заява;
      • ПІБ, адреса, телефон позивача;
      • ПІБ, адреса і телефон відповідача;
      • ПІБ, телефон та адресу третьої особи;
      • Причини повернення позову;
      • Причини незгоди позивача з поверненням заяви;
      • Обставини, які доводять, що повернення заяви було здійснено не на підставі законодавства;
      • Прохання позивача;
      • Додатки - список документів, що надаються. Наприклад: ксерокопія приватної скарги, повернутий позов з додатками, ксерокопія повернутого позову та інші;
      • Дата;
      • Підпис.
      • Нижче ви знайдете зразок приватної скарги, в якому наочно показано як складається і заповнюється скарга на ухвалу про повернення позовної заяви.

        Застосовуючи всі рекомендації, які є в даній статті, ви зможете скласти скаргу і оскаржити рішення суду про повернення вам позову.

        Підбіваючі Підсумки

        Як показує практика, дуже часто суд повертає позовні заяви через виробничих помилок, які допускаються при підготовці позову.

        Для більшої впевненості в позитивному результаті справи рекомендується звернення до професіонала. Грамотний юрист допоможе вам не тільки за всіма правилами скласти скаргу, але і допоможе в її задоволенні судом.

        Грамотний юрист допоможе вам не тільки за всіма правилами скласти скаргу, але і допоможе в її задоволенні судом

        Адвокат у крімінальніх справах для. Досвід роботи в даному напрямку з 2006 року.

        ugolovnoe-pravo.ru

        Дивіться ще:

        • Адміністративний регламент державна експертиза умов праці Наказ Міністерства праці та соціального захисту населення Республіки Башкортостан від 3 квітня 2017 р N 135-о "Про внесення змін до наказу Міністерства праці та соціального захисту населення Республіки [...]
        • Податки в Чехії 2014 Податки в Чехії 2014 Зарплата буває різна. Наприклад, мінімальна (фактично, вмененная), середня, груба, чиста. Правда, дуже часто середня заробітна плата перевищує чиюсь звичайну. В цьому випадку можна [...]
        • Наказ Мінекономрозвитку 297 Наказ Міністерства економічного розвитку РФ від 20 травня 2015 р N 297 "Про затвердження Федерального стандарту оцінки" Загальні поняття оцінки, підходи і вимоги до проведення оцінки (ФСТ N 1) "Наказ [...]