Реклама
Реклама
Реклама

Приватний юрист: Повернення автомобіля в автосалон або його заміна

Повернення автомобіля в автосалон або його заміна   Ритм життя сучасної людини спонукає до постійного користування, пропонованих на ринку послуг і покупці різноманітної техніки, а тому природно і бажання безпроблемного користування придбаними речами протягом довгого часу

Повернення автомобіля в автосалон або його заміна


Ритм життя сучасної людини спонукає до постійного користування, пропонованих на ринку послуг і покупці різноманітної техніки, а тому природно і бажання безпроблемного користування придбаними речами протягом довгого часу. Однак часто відбувається так, що куплена річ виявляється з дефектом або навіть не може виконувати ті функції, заради яких купувалася.


У цьому випадку навіть придбання недорогих товарів може принести покупцеві чимало переживань і турбот, що ж говорити про придбання нового автомобіля, до покупки якого зазвичай підходиш довго і докладно.
У даній статті будуть розглянуті вимоги, які покупець має право пред'явити продавцю у разі виявлення недоліків, в тому числі повернення автомобіля в автосалон і допустимі строки їх пред'явлення.
Слід зазначити в першу чергу, що Закон про захист прав споживачів (далі - Закон, Закон про ЗПП) зобов'язує продавця передати споживачеві товар, якість якого відповідає укладеним договором або звичайно ставляться до товару вимогам і бути придатним для використання.
Більшість автосалонів проводять передпродажну підготовку автомобілів і їх перевірку на якість. Але, не дивлячись на подібні заходи, деякі дефекти неможливо виявити відразу і вони виявляються вже після передачі автомобіля покупцеві.
Закон про ЗПП окремо визначає права покупця щодо технічно складного товару, до яких відноситься і автомобіль.
У разі виявлення недоліків в автомобілі споживач має право:
- відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати сплаченої за автомобіль суми, тобто здійснити повернення автомобіля;
- пред'явити вимогу про його заміну на автомобіль тієї ж марки або автомобіль іншої марки з перерахуванням купівельної ціни.
Термін для пред'явлення зазначених вимог становить п'ятнадцять днів з моменту передачі автомобіля покупцеві.
Згідно зі статтею 458 Цивільного кодексу РФ моментом передачі товару покупцеві є:
- вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов'язок продавця по доставці товару;
- надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві в місці знаходження товару. Товар вважається наданим у розпорядження покупця, коли до терміну, передбаченому договором, товар готовий до передачі в належному місці і покупець відповідно до умов договору обізнаний про готовність товару до передачі.
Якщо недолік автомобіля було виявлено після закінчення 15 днів з моменту придбання автомобіля, покупець має право пред'явити вимогу про повернення автомобіля або його заміні протягом гарантійного терміну, але тільки в наступних випадках:
- виявлення істотного недоліку автомобіля. Істотним визнається непереборний недолік або недолік, який не може бути усунутий без невідповідних витрат або витрат часу, або виявляється неодноразово, або проявляється знову після його усунення, або інші подібні недоліки;
- порушення встановлених Законом про захист прав споживачів термінів усунення недоліків автомобіля. Такий строк не може перевищувати 45 днів;
- неможливість використовувати автомобіль протягом кожного року гарантійного терміну в сукупності більш ніж тридцять днів унаслідок неодноразового усунення його різних недоліків.
Необхідно також відзначити, що умовою для повернення або заміни автомобіля є тільки такий недолік, який стався з вини продавця або виробника.
В якості приватного юриста я проводжу юридичні консультації, складаю претензії, а також представляю інтереси довірителів в судових процесах у справах про повернення автомобілів протягом гарантійного терміну.