Реклама
Реклама
Реклама

Претензійний лист про погашення заборгованості: зразок

  1. Що являє собою лист-претензія?
  2. Різновиди претензійних листів
  3. Лист про виплату боргу
  4. Претензія до підрядника
  5. Претензія до банку чи страхової компанії
  6. Претензія щодо якості товару
  7. Претензія до транспортної організації
  8. Як правильно складається претензійний лист?

Комерційна діяльність має на увазі регулярні розрахунки між юридичними і приватними особами, не всі з яких виконуються в строго обумовлені терміни. Причиною для примусового стягнення заборгованості може стати порушення попередньо обумовлених термінів виплати. Легальним стягненням боргів уповноважені займатися судові пристави.

У деяких випадках сторони, що укладають між собою угоду, передбачають можливість досудового вирішення конфліктної ситуації за допомогою використання претензійного листа. У разі недотримання претензійного порядку, може виникнути ситуація, коли заява позивача не розглядатиметься судовими інстанціями. Щоб подібного не відбувалося, рекомендується направити контрагентам претензійний лист про погашення заборгованості, зразок якого згадується в даній статті.

Що являє собою лист-претензія?

По суті, такий документ являє собою письмове звернення одного фізичної або юридичної особи до іншої. У самому тексті листа обов'язково вказується суть претензії - певним чином впливати, що порушує права упорядника.

Пред'явлення листи можна вважати своєрідним попередженням про те, що подальші дії можуть виявитися більш жорсткими по відношенню до правопорушника. Здебільшого такі заходи являють собою звернення в судові інстанції, уповноважені вирішувати виникаючі конфліктні ситуації. Претензійні записки можуть бути відправлені в різні організації, що займаються наданням якихось послуг.

Різновиди претензійних листів

Перерахуємо кілька різновидів записок, які можуть бути відправлені боржникам.

Лист про виплату боргу

У такому листі обов'язково вказується сума заборгованості і термін, протягом якого повинна здійснитися виплата, а також всі штрафні стягнення. Якщо в домовленості не вказані процентні ставки, позичальник все-таки має повне право вимагати відсотки за користування грошима відповідно до ст. 395 ГК РФ. За своєю суттю подібні позики можна сміливо називати узаконеним злодійством, а боржник за існуючими нормами законодавства зобов'язаний виплатити злодію то, що він у нього вкрав. До того ж лихварство є руйнівним чинником, що провокує інфляцію в системі народного господарства.

До того ж лихварство є руйнівним чинником, що провокує інфляцію в системі народного господарства

Зразок претензії до боржника

Претензія до підрядника

У документі повинен бути вказаний конкретний пункт договору, який був порушений постачальником. Здебільшого в подібних випадках порушуються терміни здачі робіт по головному планом, час завершення будівництва по стандартному підряду та інші всілякі затримки по виплатах або перерахування коштів замовником в неповному обсязі.

Для підкріплення пред'явлених претензій потрібно застосовувати, крім основної угоди, відповідні статті ГК РФ, що описують правила закріплення ділових відносин. Наприклад, замовник має право скласти претензію відповідно до ст. 723 ГК РФ у разі, якщо якість виконаних підрядником будівельних робіт незадовільно.

Претензія до банку чи страхової компанії

Кредитну угоду і страхової контракт вважаються договорами приєднання. Це означає, що клієнт може погодитися або не погодитися з пропонованими йому умовами співпраці. Вносити будь-які зміни в угоду ніхто не уповноважений. Але після підписання угоди незаконний пункт може бути відредагований або повністю скасований.

У документі має бути зазначено конкретне оспорюване умова, а також посилання на законодавчий акт, яким суперечить пункт укладеного договору. Крім судового розгляду, комерційним банкам можна виносити попередження про подачу відповідної заяви в Центробанк або Росспоживнагляд.

Уже кілька років, як банкам заборонено стягувати комісію за те, що клієнту надається послуга ведення позикового рахунку. Однак мікрофінансові організації, вносячи зміни в опис характеру необхідної оплати, продовжують стягувати з платників додаткові кошти за надання такої послуги. У більшості ситуацій зразок листа-претензії про погашення заборгованості дозволяє платнику компенсувати сплачені гроші, оскільки судовий розгляд зазвичай обходиться кредитним організаціям набагато дорожче.

Претензія щодо якості товару

Неякісним можна називати товар, нездатний виконувати всі або частину звичайних для нього функцій. У листі повинен бути вказаний конкретний недолік придбаного товару.

Претензія до транспортної організації

Ступінь відповідальності за певне порушення може залежати від різновиду транспортного засобу. Тому в претензійному документі доведеться посилатися на норми ЦК РФ, а на сам договір і окремі положення Повітряного кодексу і правила, прописані в Статуті залізничного транспорту.

Як правильно складається претензійний лист?

Перед тим як приступати, рекомендується уважно вивчити зразок претензії про погашення заборгованості, що відповідає конкретній ситуації. Результат виник спірного питання може бути обумовлений тим, як саме складено лист. Обов'язковою вважається написання ПІБ відправника повністю, а також необхідно вказати дату складання документа. Назва юридичної особи, що відправляє записку, теж має чітко прописуватися. У документі обов'язково вказується ПІБ одержувача, а також адреса його проживання. У разі якщо лист оформляється по відношенню до іншої юридичної особи, потрібно обов'язково прописати домашню адресу, а також ПІБ керівника організації.

У разі якщо лист оформляється по відношенню до іншої юридичної особи, потрібно обов'язково прописати домашню адресу, а також ПІБ керівника організації

Зразок листа-претензії про погашення заборгованості

У тексті складеної претензії обов'язково необхідно не тільки викладати власне бачення ситуації, що склалася, а й чітко позначити можливі наслідки і їхні дії в разі невиконання пред'явлених вимог.

У випадку з заборгованістю, необхідно чітко вказати, кому і в якій кількості боржник зобов'язаний здійснити виплату. Також рекомендується надати бланк, завдяки якому стає можливою виплата належного стягнення. В кінці складеного документа обов'язково необхідно розписатися, вказати дату і поставити печатку. Претензійний лист може відправлятися в самі різні організації і по будь-якого приводу, тому по ходу складання таких послань виділяються конкретні особливості, які обидві сторони зобов'язані дотримуватися.

Крім суми заборгованості в документі повинен бути зазначений розмір процентної ставки, а також пені, якщо такі згадуються в договорі, повний обсяг погашається суми, а також дата, до якої необхідно все оплатити. Також потрібно обов'язково вказувати можливі наслідки в разі відмови від виплати заборгованості. Щоб у одержувача не виникало труднощів з підрахунком сукупної суми боргу, рекомендується також в окремому додатку пред'являти детальний кошторис.

У діловому світі буде вважатися жестом непристойності відмова від відповіді на пред'явлену претензію. Слід враховувати, що одержувач, таким чином, втрачає можливість уникнути серйозних і вкрай небажаних для нього наслідків. Бездіяльність одержувача може бути розцінено пред'являє стороною як своєрідний сигнал, що змушує приймати набагато серйозніші дії. Претензія з конкретного питання обов'язково повинна бути аргументована і гранично чітко викладена. Також необхідно вказати власну точку зору щодо питання, що викликав спірну ситуацію.

У разі згоди одержувача з інформацією, що міститься в претензійному документі, потрібно також згадати допустимі терміни погашення заборгованості, а також період, протягом якого буде проведена виплата всіх зобов'язань.

Правила складання:

  1. Обидві сторони, які беруть участь у вирішенні спірного питання, текст листа повинні в однозначному порядку розуміти.
  2. Відповідно до діловим етикетом на відповідь з конкретного питання повинно бути відведено не більше десяти календарних днів з моменту вручення в руки одержувача.
  3. Вимоги в тексті обов'язково повинні бути гранично чітко сформульовані.
  4. У документі обов'язково зазначаються всі реквізити сторін і контактна інформація, відповідна дійсності.

Що являє собою лист-претензія?
Що являє собою лист-претензія?
Як правильно складається претензійний лист?