Реклама
Реклама
Реклама

Претензія на повернення грошових коштів за товар неналежної якості: зразок і правила оформлення

  1. Правила оформлення претензійного звернення
  2. Розділ перший (опис)
  3. Розділ другий (мотивувальній)
  4. Розділ третій (результативний)
  5. Особливості написання окремих видів претензій
  6. Правові обґрунтування претензії
  7. Правила цього заявою

Питання повернення вартості бракованого або неякісного виробу можна вирішити в досудовому порядку, якщо написати претензію в магазин або Росспоживнагляд. Рішучість клієнта в більшості випадків допомагає уникнути судового провадження.

Правила оформлення претензійного звернення

Зразок претензії на неякісний товар дивіться нижче. Існують юридичні нюанси - «лазівки в законі» для нечесних підприємців, за допомогою яких їм вдається уникати вимог про повернення грошей за неякісний виріб. Такі суперечки вирішити можна тільки через суд.

До звернення в суд варто спробувати вирішити справу мирним шляхом - переговорами з торговою точкою, де було куплено виріб (предмет спору). Для цього слід подати претензійний лист. Заява на повернення неякісного товару пишеться власноручно або роздруковується. Такий документ складається за певними правилами.

  • Обов'язково вказується повне найменування відповідача: назва, реквізити магазину або ПІБ приватного підприємця, адреса і телефон (якщо відомий).
  • Далі зазначаються відомості про заявника: ПІБ громадянина, його місце проживання, контактний номер.
  • Посередині сторінки: «Претензія на повернення товару неналежної якості».
  • Стандартна претензія на неякісний товар включає три розділи, в яких детально викладаються всі відомості.

Стандартна претензія на неякісний товар включає три розділи, в яких детально викладаються всі відомості

Розділ перший (опис)

Слід описати, коли і де була куплена річ, а також назву купленої речі. По можливості докласти підтверджуючі паперу - квитанцію, чек або договір. У тексті досудової претензії до продавця пошліться на перераховані документи. Детально опишіть виявлені вади, а також коли і за яких обставин вони були знайдені. Якщо є свідки придбання вироби, їх дані слід вказати в претензії про розірвання договору купівлі-продажу.

Розділ другий (мотивувальній)

У другому розділі слід вказати правові норми, які б підтверджували законність претензійної заяви про повернення неякісного виробу.

Таблиця: Закон «Про захист прав споживачів» та суть звернення.

Звернення ФЗ «Про ЗПП» (стаття) Надання неправдивих відомостей або ненадання таких про виробах мул послуги 12 Реалізація продукції не відповідає якості 18 Зрив термінів доставки покупки 23.1 Заміна неподошедшую придбання 25 Реалізація продукції дистанційно 26.1 Невиконання термінів виконання замовлення 28 Виявлення вад проведених робіт 29 Претензія про розірвання договору купівлі-продажу (якщо клієнт не Виконуємо) 32 Пошкодження матеріалу замовника з вини виконавця 35

Розділ третій (результативний)

Це розділ містить вимоги, що пред'являються заявником до відповідача. Клієнт має право висунути вимоги щодо повернення вироби з дефектом або погодитися на ремонт речі за рахунок відповідача.

Дотримуючись зазначеної форми легко скласти рекламацію (претензію за якістю товару) або заяву на обмін товару неналежної якості. Рекомендується писати дві копії претензії. Одна з них направляється відповідачу, друга з відміткою про вручення залишається у заявника.

Зразок претензії на повернення товару дивіться тут:

Особливості написання окремих видів претензій

Всі претензії складаються за правилами, перерахованим вище. Особливості написання залежать від конкретних вимог, заявлених у зверненні або самого придбання.

складання претензії на повернення грошових коштів за неякісну продукцію, що відноситься до технічно складної (телефони, побутова техніка) нічим не відрізняється від стандартної. Єдине, що слід включити - вказівка ​​статті 25 ФЗ «Про ЗПП» і гарантійного періоду функціонування вироби.

Єдине, що слід включити - вказівка ​​статті 25 ФЗ «Про ЗПП» і гарантійного періоду функціонування вироби

Крім претензії на повернення грошових коштів за товар, покупець має право подати заяву з вимогою замінити неякісну річ на подібну. В цьому випадку слід змінити мотивувальній розділ звернення і уточнити заявляються вимоги. Суб'єкт підприємницької діяльності може замінити виріб одразу після звернення клієнта.

Скласти претензію на проведення гарантійного ремонту неякісного товару можна, а то й минув період гарантійного обслуговування. Якщо подати подібне заява не відповідачу (магазину), а в сервісний центр, то питання буде вирішено набагато швидше.

Бланк заяви про ремонт неякісного товару можна скачати нижче.

Правові обґрунтування претензії

Закон захищає права клієнта:

  • Стаття 18 ФЗ «Про ЗПП» і стаття 50 ЦК РФ регламентують право клієнта скласти претензію на повернення товару, отримання суми, витраченої на його придбання, а також всіх витрат, понесених в результаті використання бракованого вироби;
  • Стаття 309 ЦК України забороняє підприємцю (торговельній точці) відмовитися виконувати зобов'язання за договором або законом;
  • ФЗ «Про ЗПП» (п.5 ст.18) надає право клієнта подати претензію з вимогою повернути витрачену суму навіть якщо квитанції або іншого платіжного документа немає.

18) надає право клієнта   подати претензію   з вимогою повернути витрачену суму навіть якщо квитанції або іншого платіжного документа немає

Правила цього заявою

Преамбула ФЗ «Про ЗПП» говорить, що продавець - це організація незалежно від її правової форми або фізична особа-підприємець. Тому адресується претензія про розірвання договору купівлі-продажу громадянину або юридичній особі.

Передати претензію на повернення грошей за покупку можна:

  1. Особисто в руки з відміткою про отримання. Якщо відповідач відмовляється її ставити, слід заручитися підтримкою двох свідків;
  2. Рекомендованим листом з повідомленням про те, що воно доставлено адресату;
  3. Через нотаріальну контору. Такий порядок передбачений статтею 86 Основ законодавства про нотаріат. Заявнику видається свідоцтво про направлення звернення.

Закон захищає права клієнтів, а вміння їх захистити залежить від самих споживачів. Заявляйте аргументовані вимоги, подаючи претензію в магазин, і продавець буде змушений їх задовольнити.