Реклама
Реклама
Реклама

Позовна заява про стягнення боргу по розписці

  1. Поняття боргової розписки і її зміст
  2. Як правильно скласти розписку
  3. Відомості, які повинні бути вказані в тексті розписки
  4. В яких випадках видається боргова розписка
  5. 1. Лист-претензія
  6. 2. Продаж боргу колекторам
  7. 3. Заява для винесення судового стягнення
  8. Поняття позовної заяви про стягнення боргу
  9. Які вимоги можна вказувати в позовній заяві
  10. Список документів, які додаються до позовної заяви
  11. Зразок позовної заяви
  12. Позовна заява про стягнення грошових коштів, відсотків за користування чужими грошовими коштами

Виникнення боргової розписки датується ще періодом, коли Русь перебувала під набігами татаро-монгольського ярма. Цей древній документ мав вагоме значення, так як на ньому стояв підпис позичальника, що гарантувало повернення боргу.

Поняття боргової розписки і її зміст

Боргова розписка - це документ, що підтверджує укладення договору позики між двома особами і передачу майна або грошей позичальникові. Складається в письмовому вигляді.

Розписка складається самостійно і пишеться вручну від імені однієї особи. З моменту її підписання у однієї людини з'являються зобов'язання перед іншим, що відповідно закріплено в тексті. У суді цей документ має більшу вагу, ніж договір, але навіть він не дає гарантії повернення боргу.

У суді цей документ має більшу вагу, ніж договір, але навіть він не дає гарантії повернення боргу

Як правильно скласти розписку

Для того щоб розписка мала певне політичне значення при судовому розгляді і справа закінчилася на користь позивача потрібно правильно вказати всі необхідні дані і дотримати багато нюансів:

  1. При підписанні документа (договору позики) бажано щоб було присутнє як мінімум одне незацікавлена ​​особа з юридичною або іншим профільною освітою. Факт такого засвідчення закріплюється шляхом розпису цих осіб.
  2. Слід пам'ятати, що якщо позика більше 10 МРОТ, то за законодавством для таких угод укладається договір, видається чек або накладна, і тільки ці документи визнаються юридичною підставою для стягнення такої заборгованості.
  3. Якщо складається розписка, то її текст повинен йти тільки від імені позичальника і написаний ним же. Присутність при цьому кредитора необов'язково.
  4. Не можна підписувати порожній бланк. Ніколи і ні за яких умов, так як позикодавець може вписати туди будь-який текст. Також розпис найкраще ставити прямо під текстом, в іншому випадку туди можна вписати ще один пункт без відома позичальника.
  5. У тексті документа можна використовувати тільки слова нормативної російської мови, намагатися уникати двозначних слів і словосполучень, щоб це в подальшому не обернулося в збиток становить особі. Зміст розписки не повинно суперечити законам РФ.
  6. При бажанні можна вказати розмір пені в разі несплати боржником суми в строк, однак, найчастіше при розгляді справи в суді пені рівні встановленою ставкою рефінансування - 8,3% від розміру боргу в рік.
  7. Позикодавець має ретельно і дуже уважно перевірити всі дані паспорта, подані позичальником. При будь-яку помилку розписка буде визнана недійсною.
  8. Для кредитора буде вкрай невигідно якщо позичальник вкаже в розписці метою свого позики бізнес в такому випадку буде лазівка ​​списати все на ризики, пов'язані з цією сферою діяльності і гроші ніколи не повернуться до власника.

Відомості, які повинні бути вказані в тексті розписки

  1. Вказівка ​​тематики розписки.
  2. Повні відомості про дату і місце (можна тільки місто) написання.
  3. Повні дані позичальника (Повне ім'я, прізвище, по батькові, дата і місце народження, а також адреса фактичного проживання і реєстрації).
  4. Інформація про кредитора (теж повна).
  5. Вказівка ​​суми, яка береться в борг і терміни її повернення.
  6. Розмір пені в разі неповернення у призначений число.
  7. Розшифровка підпису і сама підпис позичальника.

Взагалі, згідно із законом розписку можна оформити на будь-якому аркуші паперу навіть на самому недбалому, єдиним і обов'язковою умовою є підпис на ній особи бажає отримати суму в борг.

В яких випадках видається боргова розписка

  1. При оформленні позики між двома людьми за умови, що сума не перевищує розмір більше 10 мінімальних розмірів оплат праці.
  2. У разі отримання передоплати за послуги або товари.

Повернення боргу по розписці без судового втручання

Всього способів домогтися повернення заборгованості, не починаючи судового розгляду трохи - їх всього 3:

  1. За допомогою листи-вимоги (добровільно).
  2. Із залученням колекторів.
  3. Судове стягнення.

1. Лист-претензія

У випадках, коли боржник не бажає або з якоїсь причини не повертає зайняті кошти, позикодавець має право написати йому листа з претензією. Це єдиний шанс повернути борг, не вдаючись до кардинальних заходів. Обом сторонам на цьому етапі спору ще можна заощадити нерви і час, а для позичальника ще й гроші.

Дуже важливо грамотно скласти такий лист, для цього слід вказати наступне:

  1. Слід зазначити, що вимога про повернення позики може бути передано до судового органу.
  2. Суд може стягнути за прострочений борг пеню.
  3. У разі невиконання судового позову, в подальшому боржника можуть обмежити в виїзді в інші країни.
  4. Суму боргу все одно віднімуть з доходів позичальника.
  5. Він втратить всіх пільг, які у нього є.

Передачу документа найкраще здійснювати особисто з рук в руки, щоб у опонента не було відмовок. Навіть якщо після цього кошти не будуть повернуті складання вимоги не є марною процедурою в будь-якому випадку цей факт буде вагомим фактором при прийнятті рішення в суді.

2. Продаж боргу колекторам

Це жорсткий і альтернативний метод досудового врегулювання по поверненню боргу. Перш за все до нього звертаються, коли кредитор не бажає займатися складанням листи або зв'язуватися з органами державної влади, він просто бере і укладає договір з приватними особами, які домагаються виплати всіх грошей після чого віддають суму позикодавцеві за вирахуванням відсотків по наданим послугам.

плюси:

  1. Відразу після укладення угоди з колектором кредитор отримує певну суму на руки.
  2. Немає необхідності особисто зустрічатися з заборгувала особистістю.
  3. Відпадає потреба у відправці листів.
  4. Економляться нерви і час, які позикодавець витратив би на судові позови та інші процедури, пов'язані із взаємодією, з органами судової влади.

3. Заява для винесення судового стягнення

У разі, коли претензії не допомагають, а до колекторів немає бажання звертатися (т. К. Це дуже витратна справа) можна подати заяву для винесення судового указу. Така процедура не вимагає розглядів в суді і пеня набагато менше, ніж при подачі позову. Після підписання указу кредитору видається виконавчий лист і судові пристави на примусовій основі проводять процедури по стягненню грошових коштів в розмірі суми заборгованості.

Для того щоб отримати такий документ потрібно тільки заяву потерпілої сторони і оригінал розписки. Присутність і будь-які розпису з боку боржника не потрібні. Неплатник має право заперечити на наказ, якщо у нього є обгрунтовані заперечення, на це йому дається 10 днів з моменту, коли їм було отримано наказ. В такому випадку домогтися повернення заборгованості можна тільки через судовий процес.

Поняття позовної заяви про стягнення боргу

Подача позову до суду можлива тільки після вжитих спроб про добровільне врегулювання процесу. Для цього дуже важливо мати фактичні докази. Це можуть бути незацікавлені свідки або чеки по відправці листів через пошту. Якщо дії не мали успіху, то саме час подавати позов до судового органу.

Термін давності для таких розглядів становить 3 роки, тому після їх закінчення у вимогах буде відмовлено.

Які вимоги можна вказувати в позовній заяві

Кредитор має право вимагати:

  1. Повернення суми боргу в повному обсязі.
  2. Відшкодування пені за прострочення відповідно до розпискою або ставкою рефінансування по законодавству РФ.
  3. Повернення грошових коштів, витрачених на судовий процес.

Правила подачі заяви:

  1. Оплата держмита. Її розмір залежить від суми боргу.
  2. Якщо сума перевищує 50 тисяч рублів, то звертатися потрібно до районного (визначається за місцем проживання боржника) суд, а якщо менше, то до мирового судді.
  3. Для гарантування повернення коштів потрібно вказати майно, на яке можна накласти арешт. Наприклад, мотоцикл або дача.

Для того щоб суд прийняв до розгляду заявку, вона повинна бути грамотно і правильно написана, тому перед подачею необхідно добре перевірити всю зазначену в ній інформацію:

  1. Повна назва органу судової влади в яке направлено позовну вимогу (без скорочень).
  2. Повне ім'я позивача або його представника, а також місце фактичного проживання і реєстрації.
  3. Без скорочень ф. і. о. боржника, його реальну адресу і місце реєстрації, якщо це юридична особа, то його фактичне розташування і юридична.
  4. Сума загального стягнення і докладний опис з чого складена така величина.
  5. Пакет документів є підставою для подачі вимоги щодо повернення боргу, а також доводять правомірність заявлених вимог.
  6. У тексті повинні бути описані всі нюанси справи, причини виникнення заборгованості та перелік заходів, вжитих позивачем для врегулювання ситуації в досудовому порядку.
  7. Все, що вказано в позові має бути підкріплено документами або свідченнями свідків, які не зацікавлені в позитивному або негативному вердикті суду.

Список документів, які додаються до позовної заяви

Список:

  1. Копії позовної заяви для кожного з боржників, якщо таких декілька.
  2. Документ, що підтверджує сплату державного мита.
  3. Папери, які можуть підтвердити виникнення у відповідача заборгованості перед позивачем.
  4. Підтвердження зроблених кредитором дій на врегулювання проблеми без втручання суду. Документи, що підтверджують цей факт, а також показання свідків. Чи не є обов'язковою частиною розгляду (якщо інше не зазначено в законодавстві або не обумовлено в договорі), але стає вагомим аргументом на користь позикодавця.
  5. Повна розшифровка нарахувань по загальній позовної суми (сума боргу, прострочені відсотки, витрати на процедури, які робилися для досудового вирішення спору, витрати на судовий процес у тому числі на експертизу і адвоката).
  6. Якщо від імені сторони позивача виступає уповноважена особа, то необхідно надати довіреність, оформлену у нотаріуса.

При винесенні вердикту у справі суд приймає до уваги:

  1. Дія розписки починається з моменту передачі грошей від кредитора в руки позичальника.
  2. Весь процес з оскарження повернення грошей можливий тільки в разі наявності доказів в письмовому вигляді.
  3. Пені за службовим розраховуються виходячи зі встановленого розміру і терміну в розписці.
  4. Якщо відсотки не вписані в умови позики, то їх розмір встановлюється відповідно до банківської ставкою рефінансування.
  5. У випадках, коли кошти надавалися в борг без вказівки стягнення пені за простроченими виплатами, відповідач повертає тільки суму боргу і витрат, пов'язаних з позовом.
  6. Якщо в тексті розписці не зазначено термін повернення грошей, то суд призначає період в 30 днів.

Після прийняття судом рішення:

  1. Позивачу видається виконавчий лист. З ним він звертається в службу судових приставів.
  2. Спеціаліст ССП стягує суму боргу або виробляє арешт зазначеного в позові майна.
  3. Якщо пристав з якоїсь причини не виконує свої обов'язки, то позивач має право подати скаргу в прокуратуру району або до керівництва підрозділу ССП.
  4. У кредитора в чию користь було прийнято рішення суду є право доручити турботи про стягнення боргу висококваліфікованому адвокату, який буде діяти від імені позивача на його користь, особливо це вигідно, коли всі витрати покладені на боржника.

Зразок позовної заяви

Мировому судді судової ділянки №1

Первомайського адміністративного округу

міста Мурманська

183010, м Мурманськ, вул. Генералова, 10

позивач:

Іванов Іван Іванович

адреса: 183000, Мурманськ, пр. Кольський д. 105 кв. 6

тел. +7 ... і т. Д. Відповідач:

Петров Петро Петрович

адреса: 183000, Мурманськ, вул. Зелена д. 13 кв. 20. Ціна позову - 33 190 рублів 42 копійки

держ. мито: 1 195 рублів 71 копійка

Позовна заява про стягнення грошових коштів, відсотків за користування чужими грошовими коштами

На даний момент заборгованість становить 30 000 рублів основного боргу 3 190 рубля 42 копійки - відсоток за користування чужими грошовими коштами (розрахунок ціни позову додається нижче).

Розрахунок відсотків:

(Розрахунок суми заборгованості здійснюється з урахуванням правової позиції, викладеної в Постанові Президії ВАС РФ № 5451/09 від 22.09.2009 р)

Сума заборгованості 30000 руб. 0 коп. , В тому числі ПДВ 18% 4576 руб. 27 коп.

Період прострочення з 16.05.2009 по 29.09.2010: 494 (днів)

Ставка рефінансування: 7.75%

Відсотки за все за період = (30000) * 494 * 7.75 / 36000 = 3190 руб. 42 коп.

На підставі вищевикладеного та відповідно до ст. 307, 309, 314, 395 ЦК України, ст. 3, 22-23, 131-132 ЦПК РФ, ПРОШУ:

  1. Стягнути з Петрова Петра Петровича в мою користь грошові кошти (основний борг) в сумі 30 000 рублів.
  2. Стягнути з Петрова Петра Петровича в мою користь грошові кошти (відсоток за користування чужими грошовими коштами) в сумі 3 190 рублів 42 копійки.
  3. Стягнути з Петрова Петра Петровича в мою користь суму держмита в розмірі 1 195 рублів 71 копійки.

додатки:

  1. Копія позовної заяви на 2л.
  2. Оригінал розписки від 01.03.2009.
  3. Квитанція про сплату держмита.

29.09.2010 ___________________________ Іванов І.І