Реклама
Реклама
Реклама

Повідомлення про заборгованості: зміст і зразок вимоги

  1. Особливості складання нагадування про погашення заборгованості
  2. Різновиди повідомлень і зразки листів з вимогою сплатити борг
  3. Переваги направлення листа з проханням оплати боргу

Повідомлення про заборгованості - необхідний елемент розглядів кредитора і боржника. Він доречний на досудовому рівні, коли виникли затримки з оплатою. Являє собою спробу зв'язатися з боржником і повідомити його про необхідність погасити зобов'язання.

Лист про погашення заборгованості зазвичай носить характер претензії. Якщо людина не справляється зі своїми зобов'язаннями, направити нагадування - це необхідний захід, який передує зверненню до судового органу. Вимога про повернення боргу є важливим документом в судових розглядах. Воно свідчить про те, що особа була повідомлена про необхідність покрити борг. Для того щоб скласти нагадування, слід взяти для прикладу відповідний зразок.

Особливості складання нагадування про погашення заборгованості

Повідомлення про заборгованості направляється дебітором для того, щоб він знав про існування боргу. Нагадування - це досудове стягнення боргів , Що є передвісником подальшого звернення до суду. Найчастіше напрямок такого документа - ефективний захід. Боржник розуміє що, при відсутності виплат, його чекає певне покарання, і починає повертати гроші.

Лист про погашення заборгованості має повідомний характер. Це документ з проханням сплатити заборгованість в певні терміни. Якщо особа не робить цього, співробітники банку мають право на використання більш серйозних заходів.

Іноді інформація про те, що в разі відсутності виплат позичальнику буде відправлено відповідне нагадування, міститься в кредитному договорі. Якщо такого пункту немає, вимога про повернення боргу є першим кроком з боку банку, який розумно буде зробити.

Нагадування містить в собі наступну інформацію:

  1. Дані банку, його адреса і телефони для зв'язку;
  2. Дані про позичальника, його юридична адреса або місце проживання, якщо це фізична особа. Детальніше про стягнення заборгованості фізичних осіб ось тут ;
  3. Перелік порушень закону, обставини, при яких сталася затримка;
  4. Тип заборгованості;
  5. Пункт з проханням оплатити зобов'язання, а також термін здійснення виплат;
  6. Перелік заходів, які чекають позичальника в разі затримок;
  7. Дата і підпис. Також обов'язковою є друк банку, іншої юрособи-позичальника або підпис фізособи.

Нагадування може бути складено в письмовій формі. Допускається його друкований вигляд. Воно може складатися в довільній формі. При цьому зразок документа має офіційний вид.

Документ повинен бути простим і зрозумілим, і при його складанні не можна користуватися виразами, які можуть бути зрозумілі двояко.

Різновиди повідомлень і зразки листів з вимогою сплатити борг

Нагадування про оплату може бути різних типів. Розглянемо найпоширеніші з них:

  • Документ про погашення заборгованості. зразок повідомлення містить в собі відомості про суму зобов'язань, терміни оплати. Слід додати пункти з покараннями, які підуть за утриманням засобів. Це можуть бути штрафи, неустойки. Також документ може містити відсотки від позики, які потрібно сплатити дебітора, навіть в тому випадку, якщо в договорі між сторонами це не вказано.
  • Лист до замовника або постачальнику . Повинно містити вказівку рядків укладеного між сторонами договору, які порушили особа. Направляється такий документ в тому випадку, якщо утворилася заборгованість при оплаті послуг і продукції. Якщо потрібно написати такий лист, за керівництво можна взяти не тільки відповідний зразок, але і 723 статтю Цивільного кодексу.
  • Повідомлення про порушення заявленої якості. Є одним з документів, які складають найчастіше. Містить вказівку певного невідповідності якості.
  • Повідомлення, що посилаються на адресу банку або страхової компанії. Надсилається в тому випадку, коли потрібно оскаржити будь-який пункт укладеного договору.

Повідомлення можна скласти в довільній формі.

Повідомлення з проханням про оплату заборгованості є окремою категорією, до якої існує
зразок написання.

Переваги направлення листа з проханням оплати боргу

Лист з вимогами про оплату боргів обов'язково висилається при формуванні заборгованостей. Цей документ є вагомим в судових слуханнях. Він підтверджує, що позичальник знав про свої зобов'язання. Направляють цей документ за місцем проживання боржника. Якщо це заборгованість юридичних осіб , Береться до уваги їх юридична адреса.

Відправлення нагадування вигідна обом сторонам:

  • Вона дозволяє знайти шляхи вирішення проблеми без звернення до суду. Розгляд в досудовому порядку - найбільш вигідний варіант, так як він дозволяє уникнути додаткових витрат;
  • Боржник буде точно знати про суму своїх зобов'язань і терміни їх оплати;
  • 60% проблем із заборгованостями вирішується на досудовому етапі, що вигідно керівникам банку, так як вони зможуть в короткий час отримати свої кошти.

Якщо ситуація із зобов'язаннями щодо проста, за приклад складання можна взяти один з вищевказаних зразків. У ньому вказано базовий перелік інформації, яку має містити повідомлення. Зразок дозволить скласти лист правильно, що важливо для того, щоб використовувати цей документ в можливих судових розглядах.

Якщо ж ситуація складна, краще залучити до створення повідомлення юриста. Він зможе грамотно викласти всі пункти. Зокрема, це стосується пунктів з переліком вимог банку, які порушив боржник.

Для грамотного викладу цієї юридичної інформації потрібні відповідні знання. Якщо документ складено неправильно, він не матиме юридичної сили.

У випадках, коли це велике банківську установу, складанням повідомлення займається спеціальний відділ. Кредитору також важливо простежити, щоб боржник отримав цей документ.