Реклама
Реклама
Реклама

Повернення податкового вирахування за навчання: хто і за яких обставин може отримати, необхідні документи, способи отримання і обмеження

  1. Обмеження на отримання вирахування
  2. Як одержати відрахування
  3. У податковій службі
  4. У роботодавця
  5. комбінований спосіб
  6. висновок

У частині 1 статті 219 Податкового Кодексу Російської Федерації громадянам надається можливість отримувати пільги у вигляді соціальних податкових відрахувань. Одна з таких пільг - це відрахування за навчання. Говорячи іншими словами, це можливість для працюючого громадянина повернути частину податку на прибуток, раніше сплаченого, або не платити прибутковий податок якийсь час.

Основне обмеження в отриманні суми відрахування це те, що вона не може перевищувати суми раніше сплаченого або нарахованого податку.

Отримувати відрахування може тільки офіційно працевлаштований громадянин, який сплачує ПДФО. Якщо офіційна тільки частина заробітної плати, то відрахування буде поширюватися тільки на цю частину.

Відрахування за навчання покладено будь-якому офіційно працюючій людині, за умови, що він сплачує ПДФО. Відрахування за навчання покладено будь-якому офіційно працюючій людині, за умови, що він сплачує ПДФО

Працюючий громадянин може претендувати на отримання вирахування в наступних випадках:

  • При оплаті свого власного навчання, незалежно від форми. Тобто освітній процес може здійснюватися в будь-якій формі: очною, заочною, дистанційною. Сюди також відносяться різні семінари з підвищення кваліфікації. Навчання може бути в будь-яких навчальних закладах.
  • При оплаті навчання за дітей, але тільки за умови, якщо вони отримують очне освіту. Відрахування можливо отримувати до досягнення дітьми віку 24 роки. Це відноситься не тільки до рідних і прийомних батьків, але і до опікунів та піклувальників.
  • При оплаті за навчання братів або сестер, як єдинокровних, так і зведених.

Пакет документів необхідний для оформлення податкового вирахування, можна подати як в поточному календарному році, так і по його завершенню, в залежності від обраного способу отримання податкової пільги.

У будь-якому випадку збирається стандартний список документів, який включає в себе:

  • Декларація, складена у формі 3-ПДФО, про доходи громадянина за період, за який він хоче повернути податок. Тобто якщо відрахування виходить не за один рік, то і декларацій має бути більше однієї. Завантажити форму Декларації та дізнатися докладніше про її заповненні можна по цим посиланням ;
  • Довідка з місця роботи форми 2-ПДФО, з якої беруться відомості про величину сплаченого прибуткового податку. Аналогічно декларації 3-ПДФО цих довідок може бути більше однієї. Завантажити форму і дізнатися докладніше про її заповненні можна по цим посиланням ;
  • Копія договору на здійснення освітнього процесу з навчальним закладом, в якому вказана вартість процесу навчання. Якщо вона змінювалася, то додаються всі копії додаткових угод;
  • Копія ліцензії про те, що обраний навчальний заклад може здійснювати навчальну діяльність. До речі це не обов'язково має бути заклад в Росії, можна навчатися і за кордоном.
  • Всі фінансові документи, що підтверджують перерахування оплати за навчання. У цих документах обов'язково повинні бути вказані дані особи, яка хоче отримати податкові пільги, навіть якщо оплата здійснювалася за іншу особу. В іншому випадку в наданні вирахування відмовлять.

ВАЖЛИВО: Якщо громадянин хоче повернути податок за один календарний рік і при цьому працює як на основному місці роботи, так і за сумісництвом, то декларація 3-ПДФО буде одна - на всі види доходу, а довідок 2-ПДФО - дві, тобто з кожного місця працевлаштування.

Якщо оплата навчання проводилася громадянином не за себе, то додатково додаються такі папери:

  • Свідоцтво про народження дітей, довідки підтверджують опіку чи піклування при необхідності;
  • Довідку про те, що навчання ведеться за очною формою;
  • Довідку про ступінь споріднення, якщо платник податків сплачував за навчання брата або сестри.

До цих документів додається заява, в якому платник податків просить надати йому податкову пільгу, де вказує, яким способом він хоче її отримати.

Всі копії документів в пакеті повинні бути завірені особою, що подає документи.

Документи можуть бути піддані як особисто, так і відправлені за допомогою пошти. Якщо немає впевненості в тому, що всі документи на місці і правильно оформлені, то перший раз краще подати їх особисто. У цьому випадку можливе оперативне виправлення помилок і недоліків, допущених при заповненні - деякі з них можна буде усунути прямо на місці.

Якщо документи статі особисто, то потрібно мати при собі оригінали всіх документів і паспорт.

Податкову пільгу у вигляді вирахування можна використовувати як в період, в якому була здійснена оплата, так і після закінчення терміну, але не більше ніж три роки. Тобто якщо документи надаються в 2019 році, то в пакет можуть входити відомості за 2018, 2017 і 2016 року. Раніше цього терміну відрахування отримати вже буде не можна.

Якщо відрахування не був повністю використаний у поточному році, то можна подати документи на продовження вирахування в наступному періоді. Тільки тоді гранична сума буде знову складати 120 000 рублів, не використаний в попередньому році залишок не буде з нею підсумовуватися.

Зміст статті

Обмеження на отримання вирахування

У податковому законодавстві вказано, що податкове вирахування надається тільки в межах певної суми. У податковому законодавстві вказано, що податкове вирахування надається тільки в межах певної суми

Основна максимальна сума для надання податкової пільги в календарному році - 120 тис. Рублів. Ця сума поширюється на всі наявні види соціальних відрахувань (тобто в цю величину крім відрахування на навчання включається також відрахування на лікування і т.д.) На практиці це означає, що якщо громадянин витратив 120 тис. Рублів на освіту і таку ж суму на ліки, то йому доведеться вибирати, які витрати включити в відрахування і які папери додавати до декларації. У цьому випадку закон дозволяє вибирати самостійно, не віддаючи пріоритету видів соціального відрахування.

При цьому в 120 тис. Рублів не входить сума, витрачена на навчання дітей. Для цих витрат передбачено свій ліміт - понад 120 тис. Рублів. Він дорівнює 50 тис. Рублів на одну дитину, 100 тис. Рублів на двох дітей і так далі. Але тут є один нюанс - він поширюється на двох батьків. Тобто оформити відрахування за освіту дитини може тільки один батько або мати, або вони можуть цю суму розділити між собою так, щоб підсумкова цифра не була вище, ніж 50 тис. Рублів на кожного з дітей.

ВАЖЛИВО: Якщо на освіту дитини будуть витрачені кошти з материнського капіталу, регіонального або федерального, то податкове вирахування батьки отримати не мають права, оскільки кошти материнського капіталу не обкладаються прибутковим податком. Така ж ситуація буде якщо навчання оплачувалося за допомогою субсидій, грантів або роботодавцем.

Як одержати відрахування

Повернути податок можна двома способами: в податковому органі і за місцем роботи.

Кожен із способів має свої плюси.

При отриманні в податковому органі повернення здійснюється одноразово, весь обсяг. Максимально вона може скласти 15600 рублів плюс по 6500 за кожного з дітей.

При отриманні у роботодавця відрахування надається кілька місяців поспіль в межах нарахованої в поточному періоді суми ПДФО. Розглянемо всі способи докладніше.

У податковій службі

Для того, що б одержати відрахування в податковому органі необхідно подати пакет документів до служби після закінчення календарного року, в якому були зроблені грошові виплати за навчання. Подавати пакет документів можна до грудня місяця включно, а не до 30 квітня, як у випадку з податковою декларацією на доходи. Тобто якщо витрати були зроблені в 2016 році, то подати документи на отримання податкової пільги можна з 01.01.2017 по 31.1.2017.

Документи після здачі перевіряються співробітниками податкової, і приймається рішення про надання (або відмову на отримання) вирахування. Максимальний термін перевірки становить 90 днів з моменту здачі документів, якщо документи були відіслані через пошту, то термін починає відраховуватися з моменту отримання документів податковою службою. Саме тому рекомендується відсилати документи не простим листом, а рекомендованим з повідомленням.

Якщо приймається позитивне рішення, то покладена сума грошей перераховується на розрахунковий рахунок заявника.

У роботодавця

Отримати податкову пільгу можна також безпосередньо у роботодавця. Зробити це можна тільки в розмірі витрат вироблених в поточному році. Тобто якщо навчання була сплачена у 2017 році, то і претендувати на отримання вирахування за місцем роботи можна тільки в 2017 році.

ВАЖЛИВО: Для оформлення податкового вирахування у роботодавця, також необхідно подати документи в податкову. Але в заяві необхідно вказати про те, що податкове вирахування буде отримано за місцем роботи.

Повідомлення про те, що відрахування можна буде отримати за місцем роботи, буде отримано після перевірки. Платнику податків необхідно віднести його керівництву, відрахування буде надано йому з місяця подання заяви. На практиці це виглядає так: бухгалтерія при нарахуванні заробітної плати не утримує податок на доходи до тих пір, поки наростаючий підсумок зарплати не буде дорівнює суми відрахування.

Подавати документи можна протягом всього року, але оскільки відрахування буде надано тільки після отримання повідомлення, то доцільно зробити це відразу після оплати навчання. Оскільки дана податкова пільга діє тільки до кінця календарного року, незалежно від того вибере платник податків суму вирахування повністю чи ні. Потім документи збираються та подаються заново.

Цей спосіб можна використовувати тільки за основним місцем роботи.

Подавати документи можна кілька разів протягом року доти, поки загальна сума відрахування не скласти суму 120 тис. Рублів або 50 тис. Рублів на дітей.

комбінований спосіб

Платник податків може скористатися в одному календарному році двома способами отримання відрахування. Так за минулий період він може подати документи для отримання в податковій. А за оплату в поточному періоді, він може подати документи на отримання на роботі. Тільки цей пакет документів повинен подаватися після або одночасно з документами на отримання в податкову службу.

Також комбінованим способом можна скористатися, якщо у платника податків не одне місце роботи.

приклад

Іванов працює в організації А (основне місце роботи) і організації Б (сумісництво) Іванов працює в організації А (основне місце роботи) і організації Б (сумісництво). У 2015 році він витратив на своє навчання 87 тис. Рублів, які оплатив в травні місяці, а також сплатив навчання двох дітей в сумі 83 тис. Рублів в грудні. У січня 2016 він знову оплатив своє навчання в розмірі 88 тис. Рублів.

За своє навчання він подав документи і отримав податкове вирахування по мету роботи А протягом 3 місяців.

Ще він мав право на відрахування за навчання дітей, але не встиг подати документи в 2015 році.

Заробітна плата в організації Б у 2015 році склала 93 тис. Руб.

Відповідно, на початку 2016 року, він може подати до податкової документи про повернення йому суми податку в розмірі 88 * 13% = 11,44 тис. Рублів, вказавши в декларації 3-ПДФО тільки доходи по організації Б, а після подати заяву про надання йому вирахування за місцем роботи в розмірі витрат, вироблених в 2016 році.

Таким чином, навіть якщо одні витрати були зроблені в кінці року, а інші на початку наступного, є можливість повернути всю сплачену суму податку в межах вирахування.

висновок

  • Кожен офіційно працюючий громадянин має право на отримання податкової пільги у вигляді вирахування в розмірі суми, сплаченої за освіту;
  • Максимальна величина вирахування обмежена двома сумами: 50 тис. Рублів при оплаті за навчання дитини і 120 тис. Рублів у всіх інших випадках;
  • Відрахування можна отримувати як в податковому органі, так і за місцем роботи;
  • Для кожного виду отримання надається ідентичний пакет документів;
  • Подати документи можна протягом всього року, цей строк не обмежується 30 квітня;
  • В одному календарному році можна скористатися двома видами отримання вирахування, а документи про отримання вирахування у роботодавця можна подавати кілька разів протягом року.