Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування при покупці квартири для пенсіонерів

  1. Можливості для отримання вирахування у пенсіонерів
  2. Деякі особливості розрахунку податкового вирахування
  3. Які документи необхідно надати
  4. Процедура оформлення майнового відрахування

При придбанні у власність квартири російські громадяни має право на отримання від держави   податкового вирахування   , Що гарантується статтею 220 Податкового кодексу При придбанні у власність квартири російські громадяни має право на отримання від держави податкового вирахування , Що гарантується статтею 220 Податкового кодексу. Граничний розмір вирахування обмежений двома мільйонами рублів - це та максимальна сума, з якої вам можуть повернути прибутковий податок. Наприклад, при покупці квартири за 1,5 мільйона рублів, до відрахування буде прийнята повна вартість квартири, і максимально можлива до відшкодування сума складе 195 000 рублів (13% від 1 500 000). Якщо ж вартість квартири становить п'ять мільйонів рублів, то відрахування все одно буде надано тільки з двох мільйонів, і повернути годі й понад 260 000 рублей. Здійснити повернення податку можна тільки в тому випадку, якщо ви його раніше виплатили державі зі свого доходу. Якщо громадянин не працював все три роки, які передували покупку квартири (неофіційне працевлаштування не враховується) і не платив ПДФО, відрахування надано не буде.

До січня 2014 року працювало правило, згідно з яким, у кожного платника податків була тільки одна можливість скористатися вирахуванням, навіть якщо вартість нерухомості становила менше 2 мільйонів рублів. Тепер же, згідно з пунктом 3 статті 220 НК РФ, невикористана частина вирахування може бути застосована при декларуванні іншого об'єкта нерухомості.

Крім того, що відрахування слід запросити на ціну придбання безпосередньо самої квартири, він також може враховувати витрати на обробку в новому приміщенні. Для цього необхідно, щоб в тексті договору було чітко заявлено, що квартира купується «без обробки». Найчастіше це практикується щодо новобудов. Необхідно буде документувати всі витрати, і надати підтвердження в податкову інспекцію. Сумарно вартість квартири і ремонту не можуть бути вищими за ті ж два мільйони рублів.

додатково держава може покрити частину витрат на сплату відсотків за іпотечним кредитом. З усіх виплат, внесених банку в якості відсотків по кредиту, держава готова повернути 13%. Без обмеження по сумі і строках.

Можливості для отримання вирахування у пенсіонерів

У 2012-му році пенсіонерам дали можливість переносити період, за який враховується ПДФО, на більш ранні роки, які передували покупці квартири. Сенс цього перенесення в тому, що, як правило, до пенсії дохід у громадян більш високий і відповідно повернути ПДФО можна в більшому розмірі, або більш швидкими темпами.

Розглянемо чотири варіанти, коли можна отримати податкове вирахування для пенсіонерів при покупці квартири.

1. Платник податків оформив квартиру у власність вже будучи на пенсії. Потрібно почекати закінчення року, в якому сталася покупка і подати документи за попередні чотири податкові періоди.

Приклад: Пане Іванов вийшов на пенсію в 2013-му році, а в 2015-му купив собі квартиру. Значить, йому потрібно дочекатися завершення 2015 го року і на початку 2016- го року подати документи за 2015 ий (коли виникло підставу для витребування вирахування) і за 2013-2015-і роки (три роки до покупки).

2. Квартира куплена працюючим пенсіонером. Тут, як в першому прикладі, можна зажадати відрахування за попередні чотири роки. Якщо ж від суми відрахування ще щось залишиться, то продовжувати отримувати від держави відсутні суми наступні роки, оформляючи декларацію щорічно.

Приклад: Пане Петров оформив вихід на пенсію в 2015-му році, а в 2016-му купив квартиру за 2,3 мільйона рублів. Отже, відрахування покладено з суми в 2 мільйони рублів, загальна сума коштів до повернення дорівнює 260 тисяч рублів (13% від граничного розміру відрахування). У 2017-му році він подав декларації за чотири роки з 2013 по 2016 і зумів отримати від держави ПДФО в обсязі 190 тисяч рублів. Ще 70 тисяч рублів він може забрати, заповнивши декларації за 2017 ий або за 2017 ий і подальші роки (залежить від його поточного рівня доходів).

Звичайно, можна просто після виникнення права на відрахування почати подавати декларації як все і щорічно повертати ПДФО, і не користуватися правом переносити відрахування на інші періоди, але такий варіант не є раціональним. Для прискорення повернення сплаченого ПДФО скористатися цим правом просто необхідно.

3. Квартира придбана до виходу на пенсію. Тут можна спочатку повернути податок, виплачений за той рік, коли була куплена квартира. А потім, вийшовши на пенсію, повернути податок ще за три роки, скориставшись можливістю перенесення.

Приклад: пан Мельников прийняв квартиру від забудовника в 2015-му році, а на пенсію вийшов в 2016-му. Він може в 2016-му році повернути ПДФО за 2015 ий рік. А в 2017-му - подати документи і від податкової повернути гроші за 2013 ий і 2014-ий рік (за 2015 ий він вже отримав виплату).

Якщо рік придбання квартири збігається з роком виходу на пенсію, то ситуація аналогічна, але потрібно дочекатися кінця календарного року, щоб почати подавати документи. Повернути податок можна також за чотири роки.

4. Квартира куплена, коли людина вже вийшов на пенсію і не працює, але отримує додатковий дохід, з якого необхідно сплачувати ПДФО. Наприклад, якщо ви отримуєте дохід з інвестицій, від здачі в оренду нерухомості (буде потрібно офіційний договір), від продажу акцій, нерухомості або іншого майна. Якщо ви отримали будь-який дохід, з якого ви повинні заплатити ПДФО, то ви також можете звернутися в податкове відомство і отримати відшкодування сплаченого раніше податку.

В цілому, схема надання податкового відрахування пенсіонерам при покупці квартири передбачає дуже зручний спосіб повернення раніше сплачених податків і є пільгою, якій обов'язково варто скористатися.

Деякі особливості розрахунку податкового вирахування

Важливо те, що при перенесенні вирахування на більш ранні періоди документи потрібно буде складати в зворотній послідовності: спочатку за останній минулий рік, потім за попередній і т.д. Наприклад, при подачі декларації за період з 2011 по 2014-ий рік, спочатку створюється декларація за 2014-й, залишок вирахування переходить в декларацію за 2013 ий рік. Те, що не "забрали» за ці два роки, вказуємо в декларації за 2012-ий рік і т.д.

Друга особливість у тому, що чим швидше будуть подані документи в податкову на повернення вирахування, тим більша кількість періодів можна охопити. Тобто як сталася покупка квартири, потрібно починати збирати документи. Як тільки настав момент, коли їх можна подати в інспекцію - подавати. Чим пізніше звертаєшся в податкове відомство, тим менша кількість попередніх річних періодів зможуть врахувати.

Приклад: пан Старостін придбав квартиру в 2014-му році і в тому ж році став пенсіонером. Звернувшись до податкової інспекції в 2015-му році, він зміг повернути сплачені раніше ПДФО за 2011-2014-ті роки. А якби він звернувся до інспекторів тільки в 2017-му році, то зміг би повернути ПДФО тільки за 2013 ий і 2014-ий роки.

Також у працюючих пенсіонерів, які вже здійснили перенесення вирахування на більш ранні періоди, але повний обсяг відрахування ще не вибрали, є можливість не платити ПДФО в наступні роки.

Які документи необхідно надати

Податкове відомство вимагає досить об'ємний пакет документів для підтвердження права на відшкодування ПДФО:

  • Документи, що підтверджують факт придбання нерухомості (договір купівлі-продажу, акт прийому-передачі, свідоцтво про власність). Якщо квартира придбана в новобудові, то достатнім є наявність договору і акту прийому-передачі, причому дата підписання акта відповідає даті виникнення права на відрахування.
  • Документи, що підтверджують факт оплати за квартиру.
  • Документи, які показують витрати на ремонт квартири і придбання будівельно-оздоблювальних матеріалів (договір найму, чеки та накладні).
  • Кредитний договір і довідка з банку про суму погашених платежів (якщо є).
  • Паспорт.
  • Декларація за один або кілька звітних періодів.
  • Заява.
  • Довідки про доходи за формою ПДФО-2 за всі періоди, за які запитуємо повернення.
  • Пенсійне посвідчення .

Документи по об'єкту нерухомості подаються один раз. Необхідно принести в податкову інспекцію оригінал і копію кожного. Податковий інспектор перевірить справжність копій і поверне вам оригінали. Решта документів зі списку оновлюються щорічно, поки вся сума відрахування не буде перерахована платнику податків.

Процедура оформлення майнового відрахування

Зібравши всі документи, необхідно подати їх до податкової інспекції при особистому візиті, або відправивши Поштою Росії. Також зараз є можливість подати декларацію онлайн через сайт «держпослуги» (www.gosuslugi.ru) або сайт Податкової служби www.nalog.ru. Інспектор може прийняти документи, або повідомити платника податків про те, що будь-яких документів не вистачає. Після отримання повного комплекту документів у інспекції є три місяці на проведення їх перевірки. За результатами перевірки має бути прийнято рішення про повернення певної суми відрахування.

Як правило, інспекція повідомляє про прийняте рішення по телефону. Однак можна самостійно звернутися в інспекцію за результатом по закінченню трьох місяців, або відслідковувати ситуацію з перевіркою документів в особистому кабінеті на сайті податкової інспекції.

Отримавши позитивне рішення платник податків повинен звернутися до податкової інспекції і написати заяву про те, на які банківські реквізити грошові кошти повинні бути перераховані. На те, щоб здійснити повернення коштів, у податковій є один місяць.