Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування при іпотеці в 2019 році


Податковий (майновий) відрахування при оформленні іпотеки в 2019 році - це вагома допомога від держави тим людям, які при придбанні нерухомості використовували кредитні кошти банків чи інших фінансових організацій. Як його можна оформити, хто має право на отримання - про все це розповімо далі.

Як відомо покупка нерухомості - дуже дороге задоволення, особливо з нинішнім рівнем цін на житло і низьким рівнем заробітної плати в широких верствах населення. На жаль, дуже мало хто може собі дозволити купити квартиру або будинок на власні кошти, тому росіяни все частіше вдаються до допомоги банків.

Житло і так недешеве, а при оформленні іпотеки воно стає і зовсім «золотим». Часом переплата досягає катастрофічних розмірів, тому що кредитування триває і 10 і 20 і навіть 30 років. Щоб трохи заощадити бюджет і повернути частину витрачених грошей, наші співгромадяни можуть скористатися допомогою від держави.

Отримати невелику компенсацію можна тільки тим, хто офіційно працевлаштований. Ви можете повернути прибутковий податок у разі, коли оформляєте іпотеку, причому неважливо, на покупку новобудови, готової квартир, будинку або будівництва. Важливо: при рефінансуванні такої можливості не буде, тому що у вас з'явиться матеріальна вигода, про яку ми детально розповідаємо тут.

Хто може отримати податкове вирахування?

Головні вимоги до позичальників такі:

  • постійне проживання на території Росії поспіль більше 200 днів;
  • офіційне працевлаштування з виплатою податків на користь держави;
  • придбання першої квартири самостійно або за договором іпотеки ;
  • відсутність заборгованостей.

Право на використання такого відрахування мають позичальники, які мають доходи, що оподатковуються податком на прибуток в розмірі 13%. Іншими словами, вам обов'язково потрібно мати офіційне працевлаштування.

До них відносяться.

  • Наймані працівники, офіційно працевлаштовану і отримують "білу" зарплату. При сумісництво працівник має право одержати відрахування з усіх доходів;
  • Позичальники, які мають інші доходи, крім заробітної плати - дохід від здачі або продажу майна, цінних паперів тощо
  • Пенсіонери, за 3 роки до подачі заяви на виплату працювали і платили податки з зарплати;
  • Члени сім'ї, де працює тільки один власник квартири. Якщо житло оформлено в часткову власність, зокрема - на дітей, то за них можуть одержати відрахування батьки.

Не мають права на отримання вирахування наступні категорії:

  • непрацюючі пенсіонери,
  • люди, які не є громадянами РФ,
  • підприємці, які працюють за «спрощенку»,
  • також позичальники, що складаються з продавцем квартири в сімейному спорідненості чи є товаришами по службі (начальник-працівник).

важливі нюанси

Важливо, щоб кредит був цільовим, тобто в договорі має бути чітко прописано, що кредит видавався з метою придбання квартири, кімнати, заміського будинку і т.д. Іншими словами, ви повинні оформляти саме іпотеку, а ось якщо ви брали звичайний споживчу позику, і отримані кошти пустили на покупку квартири, то тут вже розраховувати на повернення не вийде.

Крім того, має значення дата придбання нерухомості. Припустимо, ви не знали про те, що маєте право на отримання вирахування, придбали житло, і тільки через кілька років звернулися до податкової для того, щоб повернути частину сплачених грошей.

В даному випадку ви зможете оформити повернення тільки за останні 3 роки, що передують зверненню. І якщо квартира була куплена 5 або більше років тому, то тут вже зробити нічого не можна.

Та ж ситуація буде працювати і з жінками, що знаходяться в декретній відпустці. Декретні виплати не обкладаються податком, з них не сплачується ПДФО. Саме тому ви зможете вказати в декларації тільки ті роки, коли ви ще офіційно працювали.

Яку суму можна повернути?

У суму вирахування входить розмір цільової позики, відсотки по ньому у, а також вартість будівельно-оздоблювальних робіт, підключення до мереж і водопроводу, якщо була придбана нерухомість з чорновою обробкою.

Якщо купувалася квартира вартістю менше 2 млн. Рублів, то з неї можна отримати 13% виплати, якщо від 2 млн. Рублів і більше - фіксовану суму в розмірі 260 тис. Рубл. Якщо куплене житло дешевше 2 000 000, то можна «добрати» податкове вирахування (до 260 000) зі наступних покупок нерухомості.

Якщо житло купувалося за кредитні кошти, тоді з сплачених відсотків також можна отримати 13%. Максимальна сума податкового (майнового) вирахування при іпотеці в 2019 році становить 3 млн. Рублів.

Наприклад, якщо відсотків по іпотеці сплачено лише 2,5 млн., То максимум, на який зможе розраховувати позичальник - 325 тисяч рублів. З іншого боку, максимальний фактичний розмір виплат за 12 місяців обмежений кількість сплачених податків протягом цього періоду.

Наприклад, в 2016 р позичальник заробив 200 000 рублів, отже, податків він заплатив 26 000 рублів. Саме цю суму він зможе повернути за підсумками року. Залишок перенесеться на наступний податковий період.

Документи для отримання вирахування

  1. Податкова декларація за формою 3-ПДФО. У перший раз після покупки квартири повинна бути подана до 30 квітня наступного року, інакше - штраф. При оформленні вирахування за кілька років (максимум - три минулі роки) треба буде заповнювати декларацію за кожен рік.
  2. Паспорти всіх позичальників. Якщо відрахування оформляється на дитину, то знадобляться його документи і паспорти батьків. Свідоцтво про народження малюка має бути забезпечено штампом про прописку.
  3. Іпотечний договір з банком. Якщо ви ще тільки думаєте про оформлення іпотеки та поки не знаєте, в який банк краще звернутися, то інформація з цієї статті допоможе вам зробити вибір.
  4. Графік внесення платежів.
  5. Платіжні квитанції за минулий рік, що підтверджують повну сплату своїх зобов'язань.
  6. Виписка з банку про відсутність боргів по платежах.
  7. Свідоцтво про реєстрацію прав на житлоплощу.
  8. Договір купівлі-продажу.
  9. Акт прийому-передачі (при наявності).
  10. довідки 2-ПДФО з усіх місць роботи, де значився позичальник в зазначені періоди часу.
  11. Копія ощадкнижки і реквізити банку для перерахування коштів.
  12. Заява на повернення податків.

Як отримати гроші?

Отримати податкове вирахування можна декількома способами:

  • через податкову
  • Через роботодавця.

Перший варіант

Для початку потрібно скачати з офіційного сайту фіскальної служби програму для заповнення декларації за потрібний період (максимум - три минулі роки). Їх потрібно заповнити самим або звернутися до фахівців. Далі потрібно:

  • зібрати всі необхідні документи, зробити копії і власноруч запевнити їх;
  • віднести декларацію, документи і заяву в податкову службу і здати реєстратору;
  • отримати від нього розписку в отриманні коштів;
  • чекати протягом місяця розгляду документів;
  • в разі необхідності - повторно здати декларацію з уточненими відомостями або принести відсутні документи;
  • оплатити штраф (якщо декларація вперше здана пізніше встановленого законом терміну);
  • очікувати перерахування коштів на вказаний розрахунковий рахунок.

Процес повернення коштів займає до 3 місяців. Заявнику потрібно повідомити реквізити банківського рахунку для перерахування грошей.

У другому випадку заявник виконує наступні дії:

  • Подати відповідну заяву до органів ИФНС
  • Надати пакет документів до податкової (список зазначений вище)
  • Отримати повідомлення з податкової і передати його в бухгалтерію за місцем роботи.

Якщо ви виберете такий варіант повернення податку, то подавати 3-ПДФО не потрібно. Всі розрахунки виробляє бухгалтерія. З вашої зарплати не утримується прибутковий податок до тих пір, поки сума цього податку не досягне 260 тисяч руб.

Хто може отримати податкове вирахування?
Яку суму можна повернути?
Як отримати гроші?