Реклама
Реклама
Реклама

ПДВ при імпорті з Білорусії в Росію: нюанси - 2019

  1. За якою ставкою вважати білоруський ПДВ
  2. Коли ПДВ при імпорті з Білорусії в Росію слід перерахувати в бюджет
  3. Імпорт з Білорусії в Росію: що здається в податкову
  4. Документація, що підтверджує імпорт
  5. Заява про ввезення при імпорті з Республіки Білорусь
  6. Як приймається ПДВ до відрахування
  7. Як бути з термінами
  8. підсумки

Ознайомитися з особливостями обчислення ПДВ в тих чи інших ситуаціях можна на нашому форумі. наприклад, по цій гілці можна дізнатися чи включаються в податкову базу по ПДВ транспортні витрати при імпорті товарів з Білорусії.

За якою ставкою вважати білоруський ПДВ

Коли ПДВ при імпорті з Білорусії в Росію слід перерахувати в бюджет

Імпорт з Білорусії в Росію: що здається в податкову

Документація, що підтверджує імпорт

Заява про ввезення при імпорті з Республіки Білорусь

Як приймається ПДВ до відрахування

Як бути з термінами

підсумки

За якою ставкою вважати білоруський ПДВ

При ввезенні товарів з Білорусії російський імпортер зобов'язаний сплатити ввізного ПДВ, причому незалежно від того, на території якої країни вони були здійснені (про це свідчить лист Мінфіну РФ від 08.09.2010 № 03-07-08 / 260). Винятків ні для кого не робиться: в даному випадку платники податків платять ПДВ незалежно від обраної системи оподаткування.

Однак існує перелік товарів, які звільняються від імпортного ПДВ. Перш за все, це списки, наведені в ст. 150 НК РФ і виданому відповідно до неї постанові Уряду РФ від 30.04.2009 № 372. Застосовується і звільнення за ст. 149 НК РФ.

Для що не звільняється від податку товару ставки при ввезенні з Білорусії діють звичайні - 20% або 10% - залежно від виду товарів. Знижена 10% -а ставка передбачена для товарів, що входять в спеціальні переліки, що встановлюються Урядом РФ. Зокрема, для продтоварів і дитячої продукції такі переліки затверджені постановою Уряду РФ від 31.12.2004 № 908. Ввізне продукція, для якої пільг не встановлено, оподатковується за ставкою 20%.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! При відвантаженнях перехідного періоду (2018-2019 рр.) Вибирати ставку ПДВ потрібно, орієнтуючись не на дату відвантаження товарів іноземним продавцем, а на дату їх прийняття на облік російським покупцем. Якщо товар відвантажено в 2018 році, а на облік прийнятий в 2019-м, ставка буде 20% .

Коли ПДВ при імпорті з Білорусії в Росію слід перерахувати в бюджет

Сплатити ПДВ потрібно до 20 числа місяця, наступного за тим, в якому ввезені товари були прийняті на облік. Якщо у компанії є переплата по федеральних податків, імпортний ПДВ вони можуть не перераховувати зовсім. Однак в цьому випадку інспекторам необхідно подати відповідну заяву з клопотанням про заліку переплати.

При цьому слід мати на увазі, що відповідно до п. 4 ст. 78 НК РФ, на прийняття рішення про залік податківцям дається 10 робочих днів з дати подання такої заяви. І якщо організація направить його без урахування того, що оплата повинна бути зроблена до певного дня, цілком імовірна ситуація, що інспекція проведе залік, коли термін сплати ПДВ вже пройде, і тоді будуть нараховані пені.

Імпорт з Білорусії в Росію: що здається в податкову

За імпортними ТМЦ заповнюється особлива декларація за непрямими податками. Крім цього, податківцям слід направити ряд паперів, що підтверджують факт імпорту і сплати ПДВ в бюджет.

Декларація заповнюється за місяць, в якому ввезені ТМЦ були відображені в обліку. При цьому якщо факт імпорту був відсутній, складати її немає необхідності.

Прямує дана декларація в інспекції не пізніше 20 числа місяця, наступного за тим, в якому активи були відображені в обліку. Якщо в компанії за минулий рік значиться 100 і менше працівників, декларацію можна здати в паперовому варіанті. Слід пам'ятати, що обов'язкова електронна форма передбачена тільки для звичайних (квартальних) декларацій з ПДВ. Про це говорять і самі податківці (лист УФНС РФ по м Москві від 11.03.2014 № 16-15 / 021948).

Див. Також матеріал «Правила НК РФ про електронну подачу декларації з ПДВ не діють при декларуванні" ввізного "податку» .

У разі ввезення безакцизних товарів заповнення в декларації буде підлягати тільки розділ 1 (крім обов'язкового титульного аркуша). При цьому сума імпортного податку, що підлягає сплаті до бюджету, відіб'ється в рядку 030 розділу 1.

Документація, що підтверджує імпорт

Поряд з декларацією до податкової необхідно подати певний пакет документів (при цьому, крім заяви про ввезення товарів, допускається направлення завірених копій):

  1. Виписки з банку в якості підтвердження сплати ввізного ПДВ (природно, якщо податківці прийняли рішення про заліку переплати, то вона буде не потрібна). Якщо ж говорити про те, як з цим моментом справа йде на практиці, то банківській виписці податківці вважають за краще копії платіжок з банківської відміткою і печаткою.
  2. Договору поставки імпортних товарів, укладеного з білоруським контрагентом. Якщо ж ТМЦ поставлялися через посередника, необхідно докласти відповідний посередницький договір, а також інформаційне повідомлення з відомостями про постачальника.
  3. Транспортних і супровідних паперів.
  4. Рахунки-фактури.
  5. Заяви про ввезення товарів і сплату непрямих податків. Воно здається в паперовому варіанті (в 4 примірниках), а також в електронному вигляді (його формат затверджений наказом ФНС РФ від 19.11.2014 № ММВ-7-6 / 590 @).

Про те, на підставі яких документів можна взяти в відрахування ввізного ПДВ, сплачений посередником, читайте в матеріалі «Як прийняти до відрахування ПДВ, якщо на митниці його сплатив посередник?» .

Заява про ввезення при імпорті з Республіки Білорусь

Компанії-імпортери заповнюють розділ 1 заяви, вносячи в нього дані про постачальника і покупця, відомості про договір і вартості імпортованих ТМЦ. Розділ 2 заяви заповнюється самими інспекторами (тут же вони проставляють свою позначку про сплату ПДВ). У деяких ситуаціях, наприклад, при посередництві, імпортеру необхідно заповнити та третій розділ.

Бланк заяви ви можете скачати на нашому сайті:

Бланк заяви ви можете скачати на нашому сайті:

завантажити бланк

Інспектори розглядають заяву протягом 10 робочих днів. Що стосується екземплярів, то один з них залишається у контролерів, а решта повертається компанії-імпортеру з проставленою відміткою про сплату податку. З них один документ залишиться у самій компанії, а 2 інших передаються білоруському постачальнику, щоб він зміг підтвердити нульову ставку по експорту на своїй території.

Див. Також матеріал «При імпорті з Білорусії позначку на заяві ставить російська ИФНС» .

Як приймається ПДВ до відрахування

Після того як імпортер отримає свій примірник заяви з відміткою податківців, він може заявити вирахування (лист Мінфіну РФ від 17.08.2011 № 03-07-13 / 01-36). Податкове законодавство (п. 2 ст. 171, п. 1 ст. 172 НК РФ) містить 3 умови, при одночасному дотриманні яких імпортер має право заявити про вирахування ПДВ при імпорті з Білорусі:

  1. Товари були придбані для ПДВ-оподатковуваних операцій.
  2. ТМЦ поставлені на облік.
  3. Сплачено ввізного ПДВ.

Однак правила ведення книги покупок, затверджені постановою Уряду РФ від 26.12.2011 № 1137, висувають ще одне додаткове вимога: заяву про ввезення товарів з відміткою контролерів має бути зафіксовано в книзі покупок із зазначенням номера платіжного документа, на підставі якого ПДВ було сплачено до бюджету (дата і номер заяви заносяться в графу 3 книги, а реквізити платіжного доручення - в графу 7). Що стосується журналу обліку рахунків-фактур, то заяву про ввезення товарів в ньому не реєструється.

Увага! Відрахування імпортного ПДВ заявляється в звичайній (квартальної) декларації - не плутайте її з декларацією за непрямими податками. Заявлена сума відрахування відіб'ється в рядку 190 розділу 3 (лист ФНС Росії від 20.10.2010 № ШС-37-3 / 13778 @).

Див. Також матеріал «Який порядок відшкодування (повернення) ПДВ при імпорті товарів?» .

Як бути з термінами

На практиці часто трапляються ситуації, коли ПДВ при імпорті з Білорусії сплачується в одному кварталі, а позначку податківців на заяві імпортер отримує в наступному. На думку чиновників, в цьому випадку ПДВ береться до відрахування тільки після того, як буде проставлена ​​відповідна відмітка (лист Мінфіну РФ від 02.07.2015 № 03-07-13 / 1/38180).

Однак судді в таких ситуаціях часто стають на бік платників податків, які заявляють відрахування в періоді фактичної сплати ПДВ до бюджету, без очікування позначки контролерів (постанова ФАС Московського округу від 25.07.2011 № КА-А41 / 7408-11). Однак якщо вам сперечатися з податковою не хочеться, то доцільніше все ж позначки дочекатися.

підсумки

Товари, що імпортуються з країн ЄАЕС (в т. Ч. З Білорусії), обкладаються ПДВ за звичайними ставками (20 і 10%), якщо не є звільненими від податку. Сплата такого податку є обов'язковою для всіх імпортерів незалежно від застосовуваного ними режиму оподаткування. Термін для сплати та звіту з податку, нараховуються при імпорті з ЄАЕС, закінчується 20 числа місяця, що настає за місяцем, що є звітним.

Звітність представлена ​​декларацією за непрямими податками і заявою про ввезення, супроводжуються копіями підтверджуючих ввезення і сплату податку документів. За місяць, в якому операції з ввезення відсутні, звітність не здається. Сплачений податок за умови прийняття ИФНС документів про ввезення підлягає відрахуванню.

Див. Також наші статті: