Реклама
Реклама
Реклама

Отримання законним способом податкового вирахування за оплачені пологи

  1. Особливості податкового вирахування на пологи
  2. Які документи слід пред'явити в податкову службу?
  3. Порядок дій
  4. Що робити, якщо податкова відповіла відмовою?

А чи знаєте ви, що можна частково повернути гроші, які пішли на оплату пологів? Держава надає нам таку можливість, гріх не скористатися!

Йдеться про податкове вирахування за оплачені пологи! Це надається державою можливість компенсувати частину грошей, сплачених до бюджету як податок на дохід. Так звані соціальні витрати (лікування, навчання, благодійність, добровільне медичне і пенсійне страхування) дають платникові податків право пред'явити вимогу на повернення 13% (стандартна ставка податку) від суми документально підтверджених витрат. На реалізацію цього права платнику податків надається три роки.
Йдеться про податкове вирахування за оплачені пологи

Особливості податкового вирахування на пологи

Держава зобов'язується повернути 13% від суми, витраченої на ведення вагітності (УЗД, огляди, аналізи, ліки) і самі пологи. Питання з оплатою палати підвищеної комфортності залежить від прейскуранта конкретного медичного закладу (включається розміщення в платній палаті в число медичних послуг чи ні).

Максимальна сума повернення залежить від наданих послуг. Якщо вони відносяться до дорогих (сюди відносяться пологи з ускладненнями і виходжування немовлям вагою до півтора кг), розмір відрахування не обмежується. За звичайних послуг верхня межа вирахування зафіксований на рівні 120 тис. Руб. (З майбутнього року планується підняти до 200 тис.).

Ви можете оформити повернення коштів і на чоловіка. Сімейний кодекс говорить, що отримані в шлюбі доходи є спільно нажитим майном, відповідно, витрати теж вважаються загальними. Тому чоловік має право написати заяву на отримання вирахування за витратами, понесеними на медичне обслуговування його дружини.

Які документи слід пред'явити в податкову службу?

На сайті податкової служби вказаний список документів, які необхідні для підтвердження права на відрахування.

  1. Копія договору на надання послуг (юристи стверджують, що вимога пред'являти договір не відповідає нормам НК, але простіше його показати, чим довго доводити право цього не робити).
  2. Спеціальна довідка з бухгалтерії лікарні або пологового будинку.
  3. Платіжні документи: платіжні доручення, чеки, касові ордери (оплата ліків компенсується тільки при наявності рецептів, завжди вимагайте рецепти!).
  4. Довідка про доходи, отримана за місцем роботи.
  5. Якщо заяву на відрахування пишеться від імені чоловіка, необхідно прикріпити також і копію свідоцтва про реєстрацію шлюбу.

Порядок дій

Отже, щоб ваш рахунок поповнився на суму пред'явленого вирахування, вам необхідно зробити наступні дії:

  1. Зібрати пакет підтверджуючих документів.
  2. Заповнити декларацію. На сайті податкової служби можна завантажити спеціальну програму, яка автоматизує цей процес.
  3. Написати і подати заяву на надання вирахування.
  4. Відвезти папери в відділення податкової служби за місцем постійної реєстрації. Обов'язково залиште один екземпляр декларації у себе і попросіть співробітників інспекції поставити на ньому відмітку про прийняття.
  5. Згідно з нормами НК, камеральна перевірка декларації займає три місяці.
  6. У разі позитивного рішення ви пишете ще одну заяву про повернення грошових коштів, і приблизно через місяць вони надходять на ваш банківський рахунок.

Що робити, якщо податкова відповіла відмовою?

Ви отримали негативну відповідь? Подивіться, чий підпис стоїть на акті перевірки. Якщо резолюцію виніс фахівець служби, для оскарження вам потрібно скласти заяву на ім'я начальника територіального управління. У заяві ви повинні пояснити, чому не згодні з винесеним рішенням і просите його скасувати. Якщо звернення до вищої інстанції виявилося безрезультатним, сміливо подавайте позовну заяву в суд. Втім, юристи рекомендують не втрачати час і звертатися до суду відразу після отримання письмової відмови.

А чи знаєте ви, що можна частково повернути гроші, які пішли на оплату пологів?
Які документи слід пред'явити в податкову службу?
Що робити, якщо податкова відповіла відмовою?
Ви отримали негативну відповідь?