Реклама
Реклама
Реклама

Методи розрахунку періоду окупності інвестицій

  1. Особливості поняття «окупність інвестицій»
  2. Формули розрахунку повернення інвестиційних вкладень

Для будь-якого бізнес-проекту одним із самих основних показників є термін окупності вкладених коштів Для будь-якого бізнес-проекту одним із самих основних показників є термін окупності вкладених коштів. Для тих, хто займається різними інвестиційними проектами період окупності інвестицій дійсно стає основним. Для того, щоб правильно визначити раціональність інвестування коштів, необхідно розуміти методи отримання та розрахунку показника повернення інвестицій.

Особливості поняття «окупність інвестицій»

Безумовним є той факт, що кожен бізнес до певного моменту вважається збитковим і тільки після досягнення точки повернення вкладених коштів і приросту, починає бути успішним і прибутковим. Також варто відзначити, що проект продовжує бути в мінусі, перейшовши тимчасову планку, яка була встановлена ​​для окупності на початку вкладень.

В цілому ж, період повернення інвестицій розраховується трьома різними способами, а виведений показник є виведеної величиною з сукупності цих показників:

  • дохідного;
  • порівняльного;
  • витратного.

Для розуміння рентабельності вкладень зазвичай орієнтуються на ROI ( докладніше про оцінку повернення з інвестицій ROI ), Або параметр окупності. Саме він відображає прибутковість або збитковість. Метод розрахунку періоду окупності інвестицій базується на наступних величинах:

  1. Собівартість - це показник включає в себе всі статті витрат від зарплати співробітникам, витрат на електроенергію, сировину і виробництво продукту. - S. ( докладніше про поняття собівартість )
  2. Розмір інвестиційних вкладень - цей параметр показує кількість залучених грошових коштів, для якнайшвидшого виробництва і розвитку проекту - I
  3. Дохід - власне чистий прибуток від продажу кінцевого продукту інвестується проекту. - D

- D

Формули розрахунку повернення інвестиційних вкладень

Щоб розрахувати період окупності інвестицій, формула прорахунку часто використовується в двох варіантах:

ROI = (DS) / I * 100%

  • в результаті ми отримаємо співвідношення кінцевого прибутку до суми вкладених грошей, а перевівши цей показник в відсотки, ми побачимо наскільки бізнес рентабельний. Якщо параметр менше 100 - проект збитковий.

Якщо формулу №1 доповнити періодом, то отримаємо наступне:

ROI (період) = (сума I до кінця періоду + D за цей період - I здійснена) / I здійснена

Тут терміном окупності інвестицій є період, обраний для розрахунків. Саме ця формула допомагає побачити рентабельність проекту на кожному обраному часовому відрізку.

Необхідно розуміти, що різні проекти мають не тільки різну ступінь рентабельності, а й свій період повернення вкладених коштів. Завдяки формулами, можна контролювати хід процесу розкрутки проекту на проміжних стадіях і відзначати динаміку зростання. Використання розрахунків допомагає вловити момент стагнація або збитковості і відкоригувати ведення проекту.