Реклама
Реклама
Реклама

Гарантія на взуття за законом в 2019 році - порядок повернення і обміну, судова практика

  1. Гарантійний термін на взуття за законом
  2. З якого числа діє гарантія
  3. Можна повернути, якщо гарантія пройшла
  4. Повернення протягом 14 днів
  5. Умови прийому товару
  6. порядок повернення
  7. Обмін на інший товар
  8. Отримання грошей
  9. Необхідні документи
  10. Повернення бракованого взуття
  11. Як написати претензію?
  12. Умови для звернення до суду
  13. Судова практика
  14. зразки документів

Гарантія на взуття повинна встановлюватися виробником відповідно до вимог Закону РФ від 7 лютого 1992 року № 2300-1 «Про захист прав споживачів».

Вироблена взуття повинна не тільки відповідати висунутим до неї вимогам, а й повноцінно виконувати свої функції. У разі допуску шлюбу покупець може пред'явити претензію про повернення грошей, ремонті або заміні товару.

Гарантійний термін на взуття за законом

Гарантійний період або термін придатності залежить не тільки від виду взуття, але також і від матеріалу, з якого вона виготовлена, і сезонності, тобто пори року використання. Це визначено нормами ГОСТу.

Для кожного виду вони свої, а саме:

  1. Штучні шкіряні вироби - від тридцяти до вісімдесяти діб.
  2. Дитяча - тридцять днів.
  3. Модельна - від шістдесяти до дев'яноста доби.
  4. Спортивна - шістдесят днів.
  5. На шкіряній підошві - п'ятдесят днів.
  6. Зимова - від тридцяти до дев'яноста доби.

Гарантійний період поширюється і на фурнітуру - замки, застібки, пряжки, набійки, декоративні елементи, якщо інше не встановлено виробником або умовами договору.

З якого числа діє гарантія

Термін буде починатися з моменту настання сезону, для якого взуття виготовлена. Період, що минув з моменту покупки, в такий час входити не буде. При цьому тип вироби ролі не грає. Наприклад, на шкіряні черевики та чоботи термін однаковий. Таке правило поширюється і на демісезонне взуття.

Винятком в даному випадку є вироби, виготовлені для певних цілей - спортивні, домашні, офісні. У цьому випадку термін обчислюється з моменту придбання.

Можна повернути, якщо гарантія пройшла

Законом Про захист прав споживачів встановлено, що товар неналежної якості може бути повернутий протягом встановленого терміну служби, який визначається виробником. Однак покупець може розраховувати на таку гарантію, навіть якщо вказаний період закінчився. Це відбувається у випадках, коли виробник не встановив термін спочатку. У таких ситуаціях людина може розраховувати на повернення неякісного взуття. Але при цьому необхідно дотримуватися певних умов.

Перш за все, потрібно дотримуватися термін пред'явлення претензій до неналежного товару, встановлений чинним законодавством. Він становить два роки з моменту придбання виробу. Також необхідно враховувати, що це буде можливим, якщо більш тривалий період не визначений нормативними правовими актами. При цьому споживач повинен буде довести, що дефект взуття мав місце спочатку, в момент продажу, а для цього потрібно провести експертні дослідження.

Повернення протягом 14 днів

Згідно із законом покупець має право повернути продавцеві навіть якісний товар.

Така вимога людини реалізатор повинен виконати протягом чотирнадцяти фактичних діб. У такий період не враховується день придбання. При цьому свої вимоги покупець може обгрунтувати тим, що виріб не підійшло йому за забарвленням, фасону, габаритам, комплектації, розміру або формі. Тобто в цьому випадку людина керується, перш за все, особистим переконанням. Це безумовне право споживача. Чинним законодавством затверджено перелік товарів, які не підлягають поверненню, але взуття в нього не включена.

Чинним законодавством затверджено перелік товарів, які не підлягають поверненню, але взуття в нього не включена

Умови прийому товару

Товар має бути повернуто тільки при дотриманні певних умов.

По-перше, виріб повинен зберегти свій зовнішній вигляд, функції, пломби, ярлики. Також товар не повинен бути використаний покупцем. Наприклад, якщо могла відклеїтися або тріснути підошва, або порватися вся взуття, то її не приймуть назад. В даному випадку потрібно провести експертизу для встановлення винної сторони.

По-друге, ініціатор повинен буде пред'явити касовий чек, накладну, або інший документ, який стане підтвердженням факту покупки.

Чинним законодавством визначено, що відсутність у покупця на руках будь-яких відомостей про придбання товару, не позбавляє його права пред'явити претензії до продавця. У таких випадках людина може прикласти в якості доказів іншу інформацію, наприклад, показання свідків.

порядок повернення

Щоб скористатися своїм правом на повернення товару, споживач повинен, перш за все, звернутися в магазин особисто. Це необхідно робити спочатку, щоб вирішити виниклі питання якомога швидше. Коли мова йде про повернення якісного товару, розгляд звернення буде тривати чотирнадцять діб.

Для цього споживач повинен мати при собі проданий товар. Також може знадобитися документ, що засвідчує особу, якщо в паперах на виріб згадуються дані людини. У випадках, коли споживач направляє свого законного представника, останній повинен мати на руках довіреність. Ініціатор зобов'язаний чітко сформулювати свої вимоги, а також обґрунтувати причину повернення.

Обмін на інший товар

Заміна продукт слід на вимогу покупця. У випадку з придбанням товару належної якості, людині повинна бути представлена ​​така ж взуття. Вона може бути іншого кольору або розміру, але мати той же фасон і конфігурацію, що і повертається. Тобто повинна не тільки виконувати аналогічні функції, але і бути тієї ж марки і моделі. Наприклад, не можна замінити зимові чоботи на зимові черевики, навіть якщо вони будуть подібні за ціною і представлені одним і тим же виробником.

Нерідкі ситуації, коли при зверненні покупця у продавця немає аналогічного товару. В такому випадку сторони можуть досягти взаємної домовленості про подальшу заміну. Правильним буде укласти письмову угоду. У такій ситуації реалізатор повинен буде негайно проінформувати споживача про надходження аналогів в продаж.

Отримання грошей

Ще однією з гарантій, встановленої чинним законодавством для споживача, є повернення вартості придбаного вироби. Якщо на момент звернення до продавця, останній не мав можливості надати аналог, то людина має право розірвати договірні відносини в односторонньому порядку і вимагати відшкодувати витрати. В даному випадку покупцеві буде повернуто стільки, скільки він витратив на придбання товару. Зростання цін в даній ситуації на розмір компенсації не впливає.

Вимога про повернення грошових коштів має бути виконано протягом трьох фактичних діб з моменту передачі виробу.

Необхідні документи

Щоб реалізувати своє право на повернення, людина повинна подати документи, які буду бути підтвердженням факту покупки. До таких можна віднести чек про оплату, гарантійний талон, укладений договір. У разі псування або втрати документів, людина може прийти разом зі свідками. Слід зазначити, що на практиці найчастіше в якості більш ґрунтовних і вагомих аргументів виступають саме документи. Пояснення свідків продавці в більшості випадків не беруть до уваги, і що виник спір доводиться вирішувати в судовому порядку.

Повернення бракованого взуття

У випадку з реалізацією неякісного товару все йде трохи інакше. Перш за все, в такій ситуації споживачеві необхідно довести, що шлюб виникла не з його вини. Для початку треба спробувати вирішити питання шляхом переговорів. Нерідко такий підхід дає свій позитивний ефект.

Якщо такий варіант не приніс результату, правильним буде звернутися до послуг експерта для проведення оцінки. В подальшому витрати можна стягнути з винної сторони в судовому порядку. Після того як експерт дасть свій висновок, споживачеві необхідно направити претензію реалізатора, приклавши до звернення отримані результати, а також гарантійний талон і чек, в якому вказана ціна на взуття. Треба надавати завірені копії документів, щоб оригінали були втрачені. Направляти лист найкраще спеціальної кореспонденцією з повідомленням про вручення продавцю.

Якщо реалізатор має намір задовольнити вимоги, він повинен дати відповідь в наступні терміни:

  1. Усунення виявлених дефектів - сорок п'ять діб.
  2. Заміна товару неналежної якості - сім днів, при проведенні експертизи - двадцять, при відсутності аналогів - тридцять.
  3. Зниження вартості, повернення грошей і відшкодування збитків - десять діб.

Слід зазначити, що відповідь має бути спрямований споживачеві в будь-якому випадку, навіть негативний. Якщо претензія не була задоволена або проігнорована, людина має право звернутися в Росспоживнагляд або суд.

Якщо продавець прийняв рішення задовольнити вимоги людини, то він передає останньому модель взуття тієї ж торгової марки, моделі та артикулу. У цьому випадку ціна не перераховується. У ситуації, коли покупець приймає аналог іншої моделі, марки і артикулу, який коштує дорожче, він доплачує різницю в ціні. Якщо взуття дешевше повертається, то витрати споживачеві компенсує реалізатор.

Як написати претензію?

Зразок претензії можна знайти на спеціалізованому сайті Росспоживнагляду. Правильним буде оформити заяву в письмовому вигляді. У документ повинні бути включені обов'язкові реквізити і вся інформація, що має відношення до виниклої проблеми.

Зокрема, в тексті вказуються:

  1. Відомості про продавця - найменування, адреса розташування.
  2. Дані про покупця - повні прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання або фактичного перебування, контактний телефон.
  3. Дата і місце придбання товару, його вид, колір, марка, розмір, виробник.
  4. Момент і причина виникнення недоліків.
  5. Вимоги покупця - повернути гроші, замінити товар, компенсувати заподіяну шкоду, зробити ремонт за рахунок продавця.
  6. Перелік документів, що додаються.
  7. Дата і підпис споживача.

Складену претензію необхідно надати продавцю. Зробити це можна кількома способами:

  1. Передати особисто або через законного представника.
  2. Надіслати поштою.
  3. Переслати по інтернету.
  4. Скористатися кур'єрською доставкою.

Будь-який з варіантів вибирає сам покупець виходячи з особливостей ситуації, що склалася і своїх можливостей.

Умови для звернення до суду

Законом РФ від 7 лютого 1992 року № 2300-1 «Про захист прав споживачів» визначено, що будь-яка людина може звертатися до суду за відновленням порушених прав. Умовою в даному випадку є несумлінність реалізатора або виконавця.

Слід зазначити, що споживач має право на судовий захист незалежно від того, яку відповідь отримано від продавця або уповноваженої офіційної інстанції.

Для цього необхідно оформити позовну заяву і прикласти до нього всю підтверджуючу документацію. У тексті звернення повинно бути зазначено:

  1. Повне найменування та адреса суду, до якого направляється позов.
  2. Дані про ініціатора - прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання або фактичного перебування, контактний телефон. Незайвим буде вказати електронну пошту, при наявності такої.
  3. Відомості про відповідача - назва продавця, адреса розташування.
  4. Початок договірних відносин - дата і місце укладення угоди, предмет, вартість, терміни виконання зобов'язань сторонами.
  5. Виявлені недоліки і причини їх виникнення.
  6. Заходи, прийняті до досудового врегулювання спору - спрямовані претензії продавцеві і характер отриманих відповідей.
  7. Результати звернень в Росспоживнагляд, якщо такі мали місце.
  8. Докладний перелік додається документації.
  9. Дата позову і підпис ініціатора.

Складена заява може бути направлено по:

  1. Місця розташування продавця.
  2. Проживання або фактичного перебування ініціатора.
  3. Підписання або виконання умов угоди.

Від сплати державного мита позивач в даному випадку звільняється.

Судова практика

В одній з судових інстанцій РФ було розглянуто позов споживача до індивідуального підприємця. У процесі вивчення звернення встановили, що позивач придбав у відповідача зимове взуття на хутрі. Оскільки на момент покупки сезон закінчувався підприємець проводив розпродаж і товар реалізовувався зі знижкою. В процесі експлуатації взуття доставляла дискомфорт. Позивач відчував біль в ногах. Також відбувалося налипання снігу на підошви. Ініціатор порахував, що це обумовлено не надійністю взуття, незважаючи на той факт, що при покупці реалізатор запевняв про відповідність товару встановленим вимогам. З цієї причини взуття було здано продавцю для проведення експертної оцінки. Після закінчення аналізу товар повернули споживачеві з рекомендаціями використовувати його в зимовий період.

Повернути кошти продавець відмовився. Позивач посилався на той факт, що проживає в умовах Крайньої Півночі та взуття використовувалася в відповідний сезон. Через не якісність ініціатор отримав травму ноги. На момент звернення зимовий сезон закінчився, і ціни зросли, з цієї причини споживач не може купити взуття за колишньої вартості. На підставі викладеного позивач просив зобов'язати відповідача відшкодувати вартість товару, виплатити штраф за порушення термінів задоволення вимог, компенсувати шкоду, заподіяну здоров'ю та завдану моральну шкоду.

Представник відповідача з доводами ініціатора не погодився і пояснив, що за результатами проведеної експертизи виявили, що взуття відповідає нормам ГОСТу.

У процесі вивчення наданих документальних матеріалів було встановлено, що позивач дійсно придбав взуття у відповідача і використовував її в зимовий сезон. Проведена експертізп визначила, що виріб мав деякі дефекти у вигляді потертостей із зовнішнього боку, які утворилися в результаті використання людиною. Сама взуття на момент оцінки відповідала висунутим вимогам і могла експлуатуватися належним чином в зимовий період. Тому суд прийшов до висновку, що причинами шкоди майну і здоров'ю позивача, стала неправильне використання купленої взуття.

На підставі викладеного суд виніс рішення. В задоволенні вимог позивачеві було відмовлено повністю.

Рішення від 30 листопада 2015 у справі № 2-1673 / 2015

зразки документів

Зразок претензії на повернення неякісного взуття

Як написати претензію?