Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна повернути квитки за концерт. Масово захід. порядок повернення

  1. Як же повернути гроші за квиток на культурний захід?
  2. Як законно повернути квиток?

Ви придбали квиток на культурний захід, але у вас склалися обставини які не дозволяють відвідати даний захід і ви хочете відшкодувати вартість даних квитків при їх поверненні продавцю

Ви придбали квиток на культурний захід, але у вас склалися обставини які не дозволяють відвідати даний захід і ви хочете відшкодувати вартість даних квитків при їх поверненні продавцю. Питання полягає в тому, що вам можуть в цьому відмовити, навіть не на підставі закону, а просто так. Сьогодні ми розберемося наскільки буде правомірним даний відмова і законні в даному випадку вимоги продавця про стягнення штрафів і повернення неповною вартості квитків? Тема дуже цікава, але так як нам не кожен день доводиться стикатися з цією ситуацією і все таки люди в більшості своїй рідко цікавляться юридичною стороною питання і організації досить часто зловживають незнанням громадянами своїх прав і можуть ущемити ваші права діючи не на підставі закону, сьогодні ми будемо виправляти цю ситуацію і пояснимо вам як вчинити грамотно в ситуації, що склалася.

Як же повернути гроші за квиток на культурний захід?

Справа в тому, що продаж квитків на культурно масовий захід є договором возмездного надання послуг (Глава 39 ЦК України), а якщо послатися на частину 1 статті 782 ГК РФ, то в ній йдеться про те, що замовник має право відмовитися від виконання договору возмездного надання послуг, якщо виконана умова при якому замовник оплачує виконавцю фактично понесені ним витрати пов'язані з договором возмездного надання послуг.

Також установи культури і мистецтва мають право надавати послуги з продажу та розповсюдження вхідних квитків на відвідування культурно-мистецьких заходів як за готівковий так і безготівковий розрахунок. Організації дозвілля досі мають помилкова думка про те, що при поверненні квитка вони повинні утримувати певні суми від вартості квитка, тим самим повертаючи покупцеві неповну суму, посилаючись на лист Мінкультури СРСР «Про порядок повернення театральних квитків» яке діяло до 2010 року, дане лист передбачало можливість повернути квиток не пізніше ніж за три доби до дати в яку відбудеться спектакль і покупець мав право отримати тільки 50% від вартості квитка. Це не правильно і такі дії незаконні.

Адже згідно з положенням статті 32 Закону «Про захист право споживачів», у споживача є повне право відмовитися від виконання договору надання послуг в будь-який час, за умови оплати виконавцю (з боку покупця) фактично понесених ним витрат, пов'язаних з виконанням зобов'язань за цим договором. Як ми вже говорили точно таке ж формулювання закріплена в Цивільному кодексі України, а саме в частині 1 статті 782 ГК РФ. Найважливіше тут те, що ні «Цивільний Кодекс», ні «Закон про захист прав споживачів» не передбачає жодної можливості накладення будь-яких штрафних санкцій, за те що покупець відмовився від виконання договору возмездного надання послуг. Також дуже важливо знати, що штраф є мірою відповідальності, а відмова від виконання договору, це право споживача.

Висновок в цій ситуації напрошується однозначний, споживач має повне право без застосування до нього штрафних санкцій вимагати повернення номінальної вартості квитка, звичайно ж за винятком фактично понесених витрат організації культури і їх агентів. Також розмір понесених даними особами та організаціями витрат, не може бути відомий до настання таких. Організації або конкретній особі, агенту, потрібно ще довести факт понесених ним витрат в конкретному випадку.

Як законно повернути квиток?

Для того, щоб повернути квиток продавцеві, покупець повинен звернутися із заявою про повернення вартості квитка у ту організацію, в якій він купив квиток. Також при подачі заяви у вас повинна бути копія такої заяви (заява обов'язково подається в двох примірниках, один залишається у вас, а другий віддається в організацію де ви купували квиток). На копії заяви співробітник уповноважений розглядати дані заяви повинен поставити вхідний номер, дату отримання, ПІБ та посада особи яка прийняла заяву. Якщо ви зіткнулися з відмовою в прийнятті заяви, то його необхідно відправити поштою, рекомендованим листом з повідомленням про вручення та описом вкладення. Повідомлення в якому буде розписуватися особа отримує пошту і ваше заяву, буде підтвердженням того, що заява ви подали і якщо справа дійде до суду у вас буде підтвердження того, що ви намагалися вирішити конфлікт мирним шляхом, але зазвичай все відбувається без конфліктів, але все ж якщо вам відмовили в поверненні грошей навіть після подачі заяви, то вже пишіть претензію (також в двох примірниках і віддайте її особисто в руки по такому вже алгоритму як і з заявою, або надішліть поштою рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про доручень), якщо претензію проігнорували то пишіть скаргу в Росспоживнагляд або подавайте в суд. Всі докази, того що ви намагалися вирішити проблему без суду у вас є, це копія заяви і претензії.

Як грамотно написати скаргу в Росспоживнагляд Як грамотно написати скаргу в Росспоживнагляд?

Також ви як споживач маєте повне право повернути гроші за квиток в разі якщо захід переносять на іншу дату або його скасували. У таких випадках вам також необхідно написати заяву і подати його по точно такою ж схемою, описаною вище.

Тепер ви знаєте всі нюанси повернення квитків на культурно масовий захід і знаєте які у вас є права і найголовніше якими ви статтями можете апелювати, адже якщо ви посилаєтеся на конкретні статті закону або нормативно-правові акти, то оскаржити ваші слова практично неможливо, та й сперечатися з юридично грамотною людиною ніхто не захоче, собі дорожче вийде. Тому знайте ваші права, а я бажаю вам успіху!

Як же повернути гроші за квиток на культурний захід?
Як законно повернути квиток?
Сьогодні ми розберемося наскільки буде правомірним даний відмова і законні в даному випадку вимоги продавця про стягнення штрафів і повернення неповною вартості квитків?
Як же повернути гроші за квиток на культурний захід?
Як законно повернути квиток?
Як грамотно написати скаргу в Росспоживнагляд?