Реклама
Реклама
Реклама

Чи може працюючий і непрацюючий пенсіонер отримати податкове вирахування за лікування зубів?

  1. Що таке податкове вирахування за лікування?
  2. Отримання вирахування непрацюючими пенсіонерами
  3. Отримання вирахування працюючими пенсіонерами
  4. висновки

Досить часто пенсіонери змушені користуватися платними медичними послугами. Адже обсягу послуг, включених в безкоштовний гарантований державою перелік, часто не вистачає.

У Росії передбачена можливість повернення частини вартості дорогого лікування, що може непогано підтримати сімейний бюджет. Чи належить пенсіонерам податкове вирахування і як його отримати? Відповідь на це питання залежить від того, чи продовжують вони працювати на момент звернення за поверненням.

Що таке податкове вирахування за лікування?

Податкові відрахування на лікування входить в групу соціальних відрахувань Податкові відрахування на лікування входить в групу соціальних відрахувань. Їх можуть отримати платники податків, які в період оплати медичної допомоги мали доходи, що обкладаються ПДФО в розмірі 13%.

Максимальний розмір медичного вирахування зараз становить 120 000 руб. Це означає, що незалежно від фактичного розміру витрат, отримати від держави можна суму не більше 15600 руб. (120000 * 13%).

Але це обмеження не діє відносно дорогих медичних послуг, які містяться в переліку, затвердженому Урядом. Якщо медична допомога є дорогою і в довідці з медичного закладу варто код послуги «02», то можна повернути податок з урахуванням повної вартості лікування.

В цій статті

, Ви дізнаєтеся, як пенсіонеру можна отримати компенсацію за ліки.

Як оформляється повернення? Для цього претендентові на відрахування потрібно зібрати документи для Податкової інспекції, які підтверджують його витрати на медичні цілі (довідку з медустанови і платіжні документи - чеки, ПКО), а також заповнити декларацію за формою 3-ПДФО (завантажити) .

До зазначених вище документів додається заява за встановленою формою, в якому потрібно вказати реквізити для переказу назад коштів ПДФО. Це може бути пенсійна карта або ощадкнижка.

Отримання вирахування непрацюючими пенсіонерами

Отримання вирахування непрацюючими пенсіонерами

У загальному випадку непрацюючі пенсіонери НЕ можуть отримати соціальний податкове вирахування. Адже вони не мають доходів, які оподатковуються за ставкою ПДФО 13%. Згідно з чинним законодавством пенсія в Росії звільняється від оподаткування.

Єдиний вид вирахування, який покладається непрацюючим пенсіонерам, це майнове відрахування. Він надається тільки за умови, що вони вийшли на заслужений відпочинок не більше 3 років тому.

Але якщо пенсіонер працював в той період, в якому йому потрібна була платна медична допомога, то повернення оформити можна.

Наприклад, громадянка Петрова вийшла на пенсію в 2013 році Наприклад, громадянка Петрова вийшла на пенсію в 2013 році. У 2012 році вона придбала медичні препарати на суму 35000 руб. За 2012 рік вона отримала зарплату на підприємстві в розмірі 300 тис.руб. (25000 руб. На місяць).

Утриманий ПДФО з зазначеної винагороди склав 39000 руб. (300000 * 13%), що дає їй право на оформлення вирахування. Витрачена сума 35000 руб. менше ліміту в 120000 руб. Відповідно, її можна врахувати в повному обсязі. Розмір відрахування складе 4550 руб. (35000 * 13%).

Деякі непрацюючі пенсіонери мають доходи, які оподатковуються ПДФО. Найбільш поширеними є такі джерела поповнення сімейного бюджету:

  • здача квартири в оренду (офіційна);
  • продаж машини або квартири, які перебували у власності менше 3 років;
  • отримання пенсії не з бюджету ПФР.

Наявність таких джерел доходів дозволяє їм претендувати на отримання податкового вирахування від держави, або зменшить базу оподаткування за рахунок витрат на медичні цілі.

Наприклад, пенсіонер Федоренко продав машину в 2015 році за 300000 руб. (Купив її він за 200 000 руб. В 2014 році). У тому ж році він сплатив стоматологічні послуги вартістю 40 000 руб. Оподатковуваний база в даному випадку буде розраховуватися наступним чином: (300 000 - 200 000) - 40 000 = 60000 руб. Розмір ПДФО становить 7800 руб. Якби Федоренко не застосовуючи медичний податкове вирахування, то він повинен був перерахувати в бюджет 13 000 руб.

Варто враховувати, що відрахування може оформити не тільки сам пенсіонер, але і його найближчі родичі Варто враховувати, що відрахування може оформити не тільки сам пенсіонер, але і його найближчі родичі. У їх числі син або дочка, а також чоловік (дружина).

Оформлення повернення відбувається в загальному порядку. До стандартного пакету документів для ФНС потрібно додати документи, що підтверджують родинні зв'язки.

Потрібно також врахувати, що довідка з медичної установи про розмір понесених витрат повинна бути зроблена на ім'я родича, що оформляє повернення ПДФО.

Отримання вирахування працюючими пенсіонерами

Багато пенсіонерів після виходу на заслужений відпочинок продовжують працювати. Для працюючих пенсіонерів немає ніяких бар'єрів для отримання вирахування. Варто зазначити, що мова йде про офіційне працевлаштування, яке передбачає утримання та перерахування до бюджету роботодавцем ПДФО 13%.

Чи будуть працюючі пенсіонери отримуватимуть пенсію і зарплату в 2017 році? Ми відповіли тут .

Порядок отримання вирахування на медичні цілі для працевлаштованих пенсіонерів нічим не відрізняється від порядку, що діє відносно найманих працівників. У надається в податкову службу декларацію не потрібно вказувати розмір пенсії, а тільки оподатковувані доходи.

Важливо враховувати, що сума повернення не може перевищувати розмір сплаченого ПДФО.

Наприклад, пенсіонер Алфьоров переніс хірургічну операцію на шлунку, вартістю 350 000 руб. Його заробітна плата становить 18000 руб. щомісяця, пенсія - 12 000 руб. Розмір ПДФО, утриманого з Алфьорова за рік, склав 28080 руб. (18000 * 13%).

Хірургічна операція відноситься до дорогого лікування, значить, витрати на неї враховуються без застосування ліміту в 120 000 руб. З суми 350 000 руб. покладається повернення 45500 руб., але Алфьоров заплатив ПДФО за все 28080 руб. Тому він має право повернути тільки цю меншу суму.

висновки

Таким чином, для отримання медичного податкового вирахування потрібно, щоб у пенсіонера були доходи, що оподатковуються за ставкою 13%. Це можуть бути як надходження від основної роботи, так і від альтернативних джерел (наприклад, здачі майна в оренду). Відрахування за непрацюючого пенсіонера можуть оформити його найближчі родичі.

Максимальний розмір відрахування на медицину в загальному випадку становить 15600 руб. Якщо мова йде про дорогого лікування, то розмір повернутих коштів обмежений тільки розміром утриманого за рік ПДФО.

Що таке податкове вирахування за лікування?
Чи належить пенсіонерам податкове вирахування і як його отримати?
Що таке податкове вирахування за лікування?
Як оформляється повернення?
Чи будуть працюючі пенсіонери отримуватимуть пенсію і зарплату в 2017 році?