Реклама
Реклама
Реклама

Чи може непрацюючий пенсіонер отримати майновий податкове вирахування, чи має право, повернення прибуткового податку, ПДФО

  1. Яким законом регулюється
  2. Повернення податку непрацюючим пенсіонером
  3. Що це таке
  4. За які операції можна отримати
  5. Перенесення повернення податку
  6. Як отримати
  7. куди звертатися
  8. Перелік документів
  9. «Підводні камені», якщо пенсіонер не працює

Чи може непрацюючий пенсіонер отримати майновий податкове вирахування Чи може непрацюючий пенсіонер отримати майновий податкове вирахування? Така можливість з'являється при дотриманні ряду вимог, описаних в законі. Куди звертатися, і які документи знадобиться зібрати? Ряд нюансів здатний ускладнити отримання грошей. Дотримання строків звернення - важлива умова нарахування майнового відрахування.

Яким законом регулюється

роз'яснює, чи може непрацюючий пенсіонер отримати податкове вирахування. Одна з обов'язкових умов - наявність джерел доходів, з яких сплачується податок на доходи фізичної особи. В іншому випадку застосувати майнове відрахування не вдасться. Але не все так однозначно. Його дозволяється переносити, але з дотриманням певних умов, згідно з пунктом 10 статті 220 податкового Кодексу РФ.

Пенсія - дохід, який не обкладається ПДФО згідно зі статтею 217 НК РФ.

Повернення податку непрацюючим пенсіонером

Що таке податкове вирахування, і які фінансові операції дозволяють його отримати, якщо літня людина не працевлаштований Що таке податкове вирахування, і які фінансові операції дозволяють його отримати, якщо літня людина не працевлаштований? Майновий вирахування для непрацюючих пенсіонерів в 2019 році можна переносити на більш ранні терміни.

Що це таке

Майновий вирахування - це податкові пільги для пенсіонерів , Що дозволяють повернути частину платежів до бюджету, які були сплачені в результаті реалізації будь-якої власності. Він застосовується тільки до податків, сплачених за ставкою в 13%. Це означає, що повернення прибуткового податку непрацюючим пенсіонерам доступний не завжди. До якого ж ряду операцій його застосувати не можна? Розглянемо детальніше:

  • до виграшів і призів, отриманих від участі в заходах, що проводяться з метою реклами;
  • до виплат за страховими договорами;
  • до доходів за вкладами;
  • до дивідендів;
  • до сум зекономлених відсотків банку.

За які операції можна отримати

Відшкодування літня людина може оформити з операцій, які обкладаються ПДФО за ставкою 13%. До них відносяться:

  • будь-які доходи, з яких сплачено 13-відсотковий податок;
  • надходження від продажу нерухомості, акцій, автомобілів і так далі;
  • доходи від житла, що здається, в тому числі і на термін менше року.

Маючи подібні доходи, непрацюючий пенсіонер на загальних підставах подає документи на повернення ПДФО.

Перенесення повернення податку

Чи можна непрацюючому пенсіонеру отримати податкове вирахування, якщо в поточному році у нього не було оподатковуваних доходів? Якщо немає додаткових доходів крім пенсії, то він може скористатися правом на перенесення вирахування при купівлі нерухомості. Період, в якому вона купувалася, впливає на порядок застосування права.

Якщо квартира придбана після виходу на пенсію, то спершу необхідно дочекатися права на повернення податку. Після цього вибирати період, на який його перенести.

Наприклад: Пенсіонер перестав працювати в 2015 році. Через 2 роки (в 2017) придбав житло. В 2019 у нього з'явиться право на відшкодування податку. Після цього потрібно вибрати періоди, в які у нього був дохід, оподатковуваний за ставкою 13%. Залишок переноситься на вибір на 2014, 2015 року, 2016 роки. Тобто на три роки до моменту покупки житла. Оскільки вихід на пенсію відбувся в 2015, значить, в 2016 доходів не було. Залишаються 2014 і 2015 роки, за які і потрібно подавати документи.

Якщо ж житло куплено під час трудової діяльності, то очікувати, коли закінчиться рік, немає необхідності. Можна подавати документи відразу ж, і повернення податку розподілити на 4 останні роки.

Наприклад: Пенсіонер ще працював у 2017 році, і в цьому ж періоді придбав нерухомість. У 2019 він подав заявку на майнове відрахування і отримав його частково за 2017 рік. Після цього він вийшов на пенсію. У нього виникло право на перенесення. І оскільки в 2017 він своє право вже реалізував, то наступний повернення можна оформити за 2014,2015,2016 роки.

Нюанс: Якщо житло куплено в той же рік, коли і прийшла пенсія, то дочекатися закінчення календарного року доведеться, а вже після цього подавати папери. У ситуації, коли право вже використано, перенесення податкового вирахування для непрацюючих пенсіонерів на більш ранній період неможливий.

Докладніше в статті: «Чи може непрацюючий пенсіонер отримати податкове вирахування за лікування».

Як отримати

порядок отримання   пільги пенсіонерам в Московській області в 2019 році   , А також по всій РФ такий: порядок отримання пільги пенсіонерам в Московській області в 2019 році , А також по всій РФ такий:

  1. Звернення до компетентного органу.
  2. 3 місяці проводиться перевірка поданих документів.
  3. Через 1 місяць після перевірки гроші надходять до заявника.

куди звертатися

Даним питанням займається ИФНС. Звертатися слід в інспекцію за місцем прописки або тимчасового проживання, в рідкісних випадках при відсутності прописки дозволяється звертатися в інспекцію за місцем знаходження нерухомого майна.

У податкову можна звернутися особисто, направити папери поштою або через особистий кабінет на сайті ФНС.

Перелік документів

Для оформлення відшкодування податку після покупки квартири, дачі або іншого житла потрібно підготувати ряд паперів:

  1. Оригінал довідки 3-ПДФО.
  2. Посвідчення особи і його копію.
  3. Оригінальну довідку 2-ПДФО від роботодавця.
  4. Заява на отримання вирахування із зазначенням фінансових реквізитів.
  5. Копію договору купівлі-продажу нерухомості, завірену нотаріально.
  6. Завірені копії розрахункових документів.

Можуть знадобитися додаткові документи, пов'язані зі способом придбання нерухомості.

«Підводні камені», якщо пенсіонер не працює

Перед тим як звертатися за вирахуванням, потрібно врахувати наступні особливості: Перед тим як звертатися за вирахуванням, потрібно врахувати наступні особливості:

  1. Пільга застосовується тільки до трьох останніх років перед періодом придбання нерухомості. На більш ранні терміни не переноситься.
  2. Якщо має місце пайову участь, то і відрахування проводиться пропорційно частці пенсіонера.

Ще одна особливість стосується працюючих літніх людей: податкове вирахування їм дозволено отримувати у свого роботодавця. Для цього заяву і документи потрібно передати у відділ кадрів.

Чи має право на податкові відрахування непрацюючий пенсіонер стає зрозуміло, якщо розглянути його доходи не тільки за поточний, а й за минулий періоди. Так, здійснюючи операцію в поточному році, у нього з'являється можливість перенести відшкодування податку на 3 попередні роки, якщо в цей період були доходи, що оподатковуються за ставкою 13%.

Докладніше в статті: «Податкові відрахування при покупці квартири 2019, зміни для пенсіонерів».


[Всього голосів: 0 Середній: 0/5]

Куди звертатися, і які документи знадобиться зібрати?
До якого ж ряду операцій його застосувати не можна?