Реклама
Реклама
Реклама

Акт прийому-передачі товару зразок форми

  1. зразок 2019
  2. У яких випадках складається
  3. Юридичні особливості
  4. Хто може підписати
  5. Які відомості обов'язково відображаються в документі
  6. Документи замість акта: чи є альтернативні варіанти

Основний документ, що засвідчує фактичну передачу товару від однієї стороні інший, а також містить характеристику цього товару - акт прийому-передачі. У різних випадках форма паперу може змінюватися, тому важливо завжди розуміти, як скласти його. Зразок акту і юридичні особливості документа - про все це прямо зараз.

Акт прийому-передачі товару зразок простий (Excel) Акт прийому-передачі товару зразок простий (Excel)

Про прийняття-передачу товарно-матеріальних цінностей на зберігання бланк (Excel) Про прийняття-передачу товарно-матеріальних цінностей на зберігання бланк (Excel)

зразок 2019

Законодавство не передбачає єдиної, чітко визначеної форми акта. Тому в кожному випадку його вид може дещо відрізнятися. Існує 2 загальноприйнятих зразка таких документів:

  1. Простий акт складається у вигляді звичайної таблиці, в якій наводиться перелік товарів, переданих від продавця покупцеві.
  2. Інша форма передбачає більш детальний зміст:
  • в верхньому кутку або по центру обов'язково вказується договір купівлі-продажу, до якого прикладається цей акт (потрібно прописати номер договору, дату укладення та найменування сторін);
  • далі прописується предмет акту аналогічно предмету відповідного договору (про те, що одна сторона передала інший певні товари);
  • потім слід таблиця з докладним описом товару і його вартість з урахуванням і без урахування ПДВ;
  • після цього відображаються пункти про те, що покупець не має претензій до якості і комплектації товарів, які він отримав від продавця.

в верхньому кутку або по центру обов'язково вказується договір купівлі-продажу, до якого прикладається цей акт (потрібно прописати номер договору, дату укладення та найменування сторін);   далі прописується предмет акту аналогічно предмету відповідного договору (про те, що одна сторона передала інший певні товари);   потім слід таблиця з докладним описом товару і його вартість з урахуванням і без урахування ПДВ;   після цього відображаються пункти про те, що покупець не має претензій до якості і комплектації товарів, які він отримав від продавця

У яких випадках складається

Коли відбувається прийом товарів однією стороною і передача іншій, акт складається практично завжди. При цьому обмін цінностями відбувається в різних ситуаціях, кожна з яких має свої особливості:

  1. Найпоширеніший варіант - коли товарні цінності передаються покупцеві з боку продавця. Сторони можуть брати участь при цьому як особисто, так і за допомогою співробітників, які мають на це повноваження (підтверджуються довіреністю, завіреною у нотаріуса). У випадку з придбанням товару покупцеві важливо ознайомитися з можливими умовами повернення, обміну, а також оглянути продукцію на предмет наявності дефектів.
  2. Також документ оформляється, якщо товар передається на склад. В цьому випадку є своя особливість - акт потрібно скласти в 3 примірниках: 2 сторони і власне сторона складу. При цьому полягає також договір зберігання, за текстом якого обов'язково наводиться посилання на оформлений акт.
  3. Випадок, коли товари (або їх частину) передаються на так зване відповідальне зберігання (і складається відповідний договір), документ складається за затвердженою формою МХ-1. Підпис ставить фірма або приватна особа, яка передає цінності, а також представники організації, що зобов'язуються зберігати їх. При цьому в самому договорі дублюється інформація про кількість товару, найменування всіх одиниць, які передаються на відповідальне зберігання, умови розміщення, повторні поставки і т.п.

п

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Нерідко кількість примірників цього документа може збільшитися. Наприклад, якщо додаткові оригінали знадобляться перевізнику, охорони, яка буде супроводжувати вантаж під час доставки. До того ж нерідко послуги доставки і зберігання здійснюються через посередників. Тому теоретично і практично кількість примірників може збільшитися до 5-6 штук.

Юридичні особливості

Нерідко вважається, що складання акту прийому-передачі товару - це проста формальність, якої можна уникнути. Проте, такий документ має власне юридичне значення. Саме в ньому відбивається факт того, що:

  • продавець передав товар в необхідній кількості, з дотриманням заздалегідь оформленого договору, а також з дотриманням вимог до якості товарів;
  • покупець прийняв цей товар і при цьому не має будь-яких претензій до його якості.

Щоб документ мав подібної юридичну силу, потрібно, щоб одночасно були виконані наступні умови:

  1. Акт повинен складатися як додаток до договору. Таким чином, без наявності самого договору сила втрачається. До того ж важливо послатися на раніше оформлений договір купівлі-продажу, оскільки відсутність посилання також веде до втрати сили акту.
  2. Акт обов'язково завіряється печаткою і підписом особи, яка має на це право (уповноважений співробітник).
  3. Документ завжди складається у двох примірниках (кожний з них - оригінал), при цьому кожен примірник має однакову юридичну силу.

Таким чином, акт як документ не має самостійної сили. Він являє складене додаток до раніше укладеного договору і без посилання на нього не може використовуватися як повноцінна папір. Однак підпису та печатки повинні проставлятися як в договорі, так і в самому акті. Тільки в цьому випадку документ має повне юридичне дію.

Навіть якщо в акті прямо не прописано твердження про те, що покупець не заперечує проти якості та комплектації товару, підписання документа автоматично означає його згоду і відсутність претензій.

Хто може підписати

Такий документ складається між будь-якими сторонами:

  • двома приватними громадянами;
  • приватною особою і фірмою, компанією (будь-яким юридичною особою);
  • двома юридичними особами.

Таким чином, акт прийому-передачі підписується і фізичними, і юридичними особами в момент отримання товарів:

  1. Якщо його підписує громадянин, він вказує ПІБ і паспортні дані. Друк з його боку в такому разі не передбачається.
  2. Якщо акт підписує приватна компанія, вона вказує своє повне або скорочене найменування, а також реквізити.

Акт підписується за фактом отримання товару, причому важливо зробити це в той же робочий день. Допускається скласти і підписати документ в самому кінці дня, коли весь товар буде прийнятий (щоб не складати кілька різних паперів).

Які відомості обов'язково відображаються в документі

Незалежно від сторін, що оформляють акт, а також самих товарів, під час їх прийому-передачі необхідно відобразити всі відомості, наведені нижче:

  • назва, дата і місце оформлення акта;
  • реквізити чи ПІБ осіб, які підписали акт;
  • відомості про договір, до яких додається документ: назва, дата складання та номер;
  • всі товари простим перерахуванням за списком, які передаються продавцем і одночасно приймаються покупцем;
  • кількість примірників кожного виду товару;
  • наявність / відсутність конструктивних, механічних, зовнішніх дефектів у товарів;
  • наявність / відсутність відповідних претензій покупця (якщо претензії є, сторони можуть не передавати пошкоджені товари або ж прописати прямо в акті претензії, способи і терміни їх усунення);
  • вартість з ПДВ і без (вказується виключно в рублях, навіть якщо договір був підписаний між вітчизняним та іноземним контрагентами);
  • підписи, розшифровки підписів, печатки.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Акт прийому-передачі складається як для окремо взятого товару (одиниці), так і в тому випадку, якщо передається ціла група найменувань. При цьому загальна кількість одиниць в цьому переліку не має значення - теоретично список може бути як завгодно великим.

Документи замість акта: чи є альтернативні варіанти

Якщо договір купівлі-продажу - це обов'язковий документ, який засвідчує угоду сторін, визначає їх права, обов'язки, порядок можливого досудового врегулювання розбіжності і інші важливі моменти, то замість акта можна скласти товарну накладну. По суті, документ повинен містити ті ж самі відомості:

  • відомості про сторони;
  • відомості про товар;
  • дати, ПІБ, найменування організацій, підписи.

Таким чином, факт передачі товарних цінностей від однієї сторони іншій може підтверджуватися одним з двох документів (на вибір самих сторін) - або актом, або накладної. В юридичному сенсі вони виконують подібні ролі.

Нерідко вважається, що акт можна скласти і замість основного договору купівлі-продажу, що є помилкою. Насправді договір - це основна папір, що підтверджує умови угоди, предмет, права та обов'язки і т.п. Акт є тільки додатком до договору, тобто невід'ємною його частиною, але ніяк не може замінити базову угоду.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. У деяких випадках складання акта обов'язково, оскільки в документі вкрай важливо відобразити опис конкретних претензій або відсутність таких. Наприклад, коли купується складне обладнання, механізми та інші технічні пристрої, альтернативи акту немає.

Таким чином, складання акта при прийомі-передачі товарів - це гарантія того, що сторони дійсно узгодили свої дії і здійснили приймання в повній відповідності з договором, без претензій один до одного.

Поділитися посиланням: