Реклама
Реклама
Реклама

Як заповнити 3-ПДФО. Для вирахування за навчання або лікування на ПК

  1. Які документи необхідно буде подати до податкової інспекції для отримання вирахування?
  2. Куди подавати декларацію за формою 3-ПДФО
  3. Як заповнити 3-ПДФО для вирахування за навчання. три способи
  4. Спосіб заповнення 3-ПДФО №1
  5. Спосіб заповнення 3-ПДФО №2
  6. Спосіб заповнення 3-ПДФО №3
  7. Як заповнити 3-ПДФО на комп'ютері
  8. Як заповнити 3-ПДФО в програмі Декларація?
  9. Як дізнатися ОКТМО (колишнє ОКАТО) для заповнення декларації за формою 3-ПДФО
  10. Заповнення відрахувань на дітей (стандартні податкові відрахування) в програмі Декларація
  11. Заключний етап заповнення декларації за формою 3-ПДФО - заповнення соціальних податкових відрахувань

Отже, вчіться Ви, наприклад, заочно ... Або Ваша дитина вчиться очно, а Ви за нього платите навчання. В цьому випадку можна повернути собі в кишеню 13% від суми, витраченої на своє навчання або навчання дитини. Відрахування можна отримати не більше, ніж за попередніх три календарні роки. Так визначено в Податковому кодексі Російської Федерації. Все, що потрібно для отримання вирахування, - це заповнення декларації за формою 3-ПДФО. Про те, як заповнити 3-ПДФО, читайте далі.

Які документи необхідно буде подати до податкової інспекції для отримання вирахування?

1. Копію ліцензії навчального закладу, завірену печаткою навчального закладу

2. Копії платіжних документів, що підтверджують факт сплати за навчання в конкретному році, в якому Ви хочете отримати податкове вирахування.

3. Копію договору про платне навчання, в якому чітко і ясно прописана вартість навчання в конкретному році

4. Довідку про доходи фізичної особи за формою 2-ПДФО, яку видає бухгалтерія вашої організації, в якій ви працюєте. справа в тому, що повернення 13% від витраченої на навчання суми відбувається за рахунок сплаченого державі так назвати прибуткового податку.

5. Податкова декларація за формою 3-ПДФО за той рік, за який Ви хочете отримати податкове вирахування.
Власне про те, як заповнити 3-ПДФО, ми і поговоримо далі.

Куди подавати декларацію за формою 3-ПДФО

Декларація за формою 3-ПДФО завжди подається за місцем постійної або тимчасової реєстрації (прописки). При цьому місце роботи або проживання значення не мають, так як податковий орган ставить платника податків на облік за місцем його проживання (під місцем проживання податківці розуміють саме адреса прописки).

Якщо ви не знаєте код Вашої ИФНС, то на офіційному сайті Федеральної Податкової Служби є сервіс, який дозволяє дізнатися код ИФНС за адресою вашого місця проживання. сервіс доступний за посиланням https://service.nalog.ru/addrno.do . На скріншоті далі Ви можете бачити принцип роботи сервісу: після введення адреси на екрані відображається код ИФНС і код ОКТМО.

На скріншоті далі Ви можете бачити принцип роботи сервісу: після введення адреси на екрані відображається код ИФНС і код ОКТМО

Як заповнити 3-ПДФО для вирахування за навчання. три способи

Коротенько є три варіаната.

Спосіб заповнення 3-ПДФО №1

Заповнити декларацію вручну кульковою ручкою. Для цього потрібно буде в вашій податкової інспекції взяти бланк декларації за формою 3НДФЛ або завантажити бланк з офіційного сайту Федеральної податкової служби www.nalog.ru або будь-якого бухгалтерського сайту.

На цьому варіанті зупинятися не будемо, так як, на мій погляд, він викличе більше питань, як-то: який КБК вказати, в який рядок поставити ту чи іншу цифру і т.д. Втім, проконсультувати про те, як заповнити 3-ПДФО може і співробітник податкового органу при особистому візиті до інспекції або при дзвінку в податкову. Втім, навряд чи ви зрозумієте всі рекомендації податкового інспектора з ходу. Так що краще записуйте отримані рекомендації на папір.

Спосіб заповнення 3-ПДФО №2

Заповнити декларацію в Особистому кабінеті фізичної особи. Але тут є одне АЛЕ: потрібно бути зареєстрованим в даному кабінеті, для чого буде потрібно відвідати податкову інспекцію для отримання логіну та пароля. Може, комусь так і буде зручніше, якщо, наприклад, хтось вже зареєстрований в Особистому кабінеті фізичної особи. Але ми перейдемо до третього варіанту, на якому і зупинимося.

ВАЖЛИВО: недавно в Особистому кабінеті фізичної особи на офіційному порталі ФНС Росії з'явилася така річ, як некваліфікована підпис. Простіше кажучи, некваліфікована підпис - це різновид електронного підпису, яка поширюється на податкові документи, що надсилаються до податкової інспекції через Особистий кабінет. При цьому необхідність відвідування самої податкової інспекції відсутня.

Таким чином, керуючись статтею, яку ви зараз читаєте, для заповнення декларації та відправки її до податкової інспекції вам необхідно виконати наступні дії:

1) заповнити декларацію прямо в особистому кабінеті на порталі ФНС Росії ( www.nalog.ru );

2) на тому ж порталі отримати некваліфіковану підпис;

3) відсканувати перераховані вище документи, необхідні для податкового вирахування, на сканері для подальшої відправки разом з декларацією до податкового органу;

4) підписати декларацію і скани документів некваліфікованої підписом і відправити до податкової інспекції за місцем проживання через особистий кабінет;

5) спостерігати за ходом перевірки вашої декларації прямо в особистому кабінеті.

Не забудьте заповнити та направити до інспекції заяву на повернення переплати (теж в електронному вигляді, не відвідуючи податкову інспекцію і простою в чергах).

До речі, особистий кабінет дозволяє відправляти до податкового органу ще багато різних документів. Але це матеріал вже для іншої статті, яку я готовий написати, якщо будуть такі побажання в коментарях до цього матеріалу. Так що якщо Ви хочете дізнатися, як заповнити 3-ПДФО в Особистому кабінеті, коментуйте статтю відповідними побажаннями.

Спосіб заповнення 3-ПДФО №3

Для заповнення декларації вже давно використовуються програми з назвою "Декларація-2014", "Декларація-2013", "Декларація-2012" в залежності від року, за який ви хочете одержати відрахування.

Як заповнити 3-ПДФО на комп'ютері

Де ж завантажити зазначені програми? І знову три варіанти: на офіціалльном сайті www.nalog.ru , На сайті ГНІВЦ www.gnivc.ru або на даному сайті за посиланнями нижче.

1. Завантажити програму Декларація-2018

2. Завантажити програму Декларація-2017

3. Завантажити програму Декларація 2016

4. Завантажити програму Декларація-2015

Отже, далі нам необхідно встановити програму. Установка проста: клацаємо два рази лівою кнопкою миші по програмі установки, а у вікні майстра установки читаємо підказки і клацаємо кнопку Далі, в кінці натискаємо Готово.

Як заповнити 3-ПДФО в програмі Декларація?

Далі запускаємо пограмма подвійним клацанням по соответсвтующему ярличку із зображенням декларації. Після цього запуститься головне вікно програми, в якому ми послідовно заповнюємо пункти.

1. Тип декларації, отримуєте - 3-ПДФО. Примітка: нерезидент - це не громадянин РФ, швидше за все не Ваш випадок.

2. Номер інспекції - це чотиризначний код Вашої ИФНС по спрвочніку Соуна, перші дві цифри збігаються з регіоном вашого місця проживання. Для Смоленська - це 6732 ИФНС Росії по м Смоленська.

3. Номер коригування - якщо за даний рік ви подаєте декларацію вперше, то вказуємо тут нуль. Якщо ви щось неправильно укзано в декларації і заповнюєте її вдруге, то указиватся номер коригування 1. Якщо будете заповнювати втретє, то укзиваете номер коригування 2 і так далі по зростаючій.

4. Ознака платника податків - тут при заповненні для вирахування за навчання Ви ставите Інша фізична особа.

5. У графі "Є доходи" ставимо галочку навпроти пункту "враховуються довідками про доходи фізичної особи, ..."

6. Ну і в пункті "Достовірність підтверджується" ставимо перемикач "Особисто", так як набагато простіше подати декларацію самомтоятельно в податковий орган, менше буде проблем.

Далі переходимо на вкладку "Відомості про декларанта", де послідовно зполняем:

1. Прізвище, Ім'я та По батькові повністю.

2. ІПН - ідентифікаційний номер платника податків. Якщо не пам'ятаєте, можна дізнатися його прямо на сайті ФНС - www.nalog.ru - Дізнатися ІПН в сервісі "Дізнайся ІПН".

3. Дату і місце народження.

4. Відомості про громадянство (643 - Росія).

5. Відомості про документ, що посвідчує особу, в якості якого вибираємо паспорт громадянина РФ (код документа - 21).

Далі клацаємо по значку будиночка і переході до заповнення адреси місця проживання.

Як дізнатися ОКТМО (колишнє ОКАТО) для заповнення декларації за формою 3-ПДФО

На вкладці заповнення адреси місця проживання необхідно вказати ОКТМО. Для Смоленськом - це 66701000.

Якщо Ви не знаєте ОКТМО Вашого міста, можете скористатися сервісом "Дізнайся ОКТМО" на сайті nalog.ru - Дізнатися ОКТМО . Ну і не забудьте вказати Ваш номер телефону. Це може стати в нагоді, якщо інспектор камеральної перевірки виявить помилки в декларації або документах.

Далі переходимо до розділу "Доходи, отримані в РФ". Робимо активної вкладку 13% і тиснемо кнопку зі значком "+". У вікно, що з'явилося вносимо відомості про джерело виплати точь-в-точь як у довідці за формою 2-ПДФО з місця роботи.

Сюди можна внести кілька джерел виплати в тому випадку, якщо Ви змінювали місце роботи протягом звітного року. Не забудьте проставити галочку напроти пункту "Розрахунок стандартних вирахувань вести з цього джерела".

Далі тиснемо "+", який розташований нижче і вносимо ваші доходи за кожен місяць згідно з довідкою за формою 2-ПДФО. Всі коди доходів уже вказані в довідці, запам'ятовувати їх немає необхідності. Найчастіше це буде код доходу 2000 - заробітна плата і 2012 - відпускні виплати.

Не забуваємо заповнити пункти "Оподатковувана сума доходу", "Сума податку обчислена", "Сума податку утримана". Ці суми Ви також можете знайти в отриманої довідці про доходи фізичної особи за формою 2-ПДФО. В результаті у Вас повинно щось схоже на картинку нижче.

Заповнення відрахувань на дітей (стандартні податкові відрахування) в програмі Декларація

Переходимо на вкладку "Вирахування", проставляємо галочку "Надати стандартні відрахування" і вказуємо число дітей. Наприклад, у вас троє дітей. Тоді галки необхідно проставити так, як на малюнку нижче, а саме: число дітей нічого не змінено і склало 2 - двоє і число дітей, починаючи з третього, не змінювався і склало 1 - одна дитина. Якщо дитина є інвалідом, необхідно проставити галочку навпроти відповідного пункту.

Якщо ви є єдиним батьком (наприклад, Ви - мати-одиночка), то не забудьте встановити відповідний перемикач.

Заповнювати відрахування на дітей, якщо вони у вас є, потрібно обов'язково, інакше в заповненій декларації за формою 3-ПДФО будуть різнитися дані між довідкою 2-ПДФО, яку Ви отримали в бухгалтерії, і даними довідки 2-ПДФО, виведеними на друк після закінчення заповнення декларації 3-ПДФО.

Заключний етап заповнення декларації за формою 3-ПДФО - заповнення соціальних податкових відрахувань

Ну а далі справа залишається за малим - переходимо на вкладку "Вирахування", проставляємо галочку "Надати соціальні податкові відрахування" і вказуємо суму, витрачену на своє навчання або навчання дитини.

Власне, все. Процес заповнення даних закінчений. Залишається лише натиснути кнопку "Зберегти", щоб не довелося починати введення даних з нуля в разі необхідності внесення змін до декларації після її роздруківки і здачі в податкову інспекцію. Тепер ми можемо натиснути кнопку "Перегляд" і побачити, що у нас в в підсумку виходить.

Дивлячись на малюнок вище, Ви можете переконатися, що програма сама проставила КБК і розрахувала суму до відрахування 20700 * 0,13 = 2691. Залишається тільки роздрукувати декларацію в двох примірниках. Один примірник залишається в податковій інспекції, а другий у Вас на руках, містить дату прийому в податковому органі і підписом прийняв декларацію інспектора.

При подачі декларації не забудьте взяти з собою необхідні документи, про які я писав спочатку даної статті, а також заповнити заяву на залік / повернення переплати, в котрому Вам потрібно вказати номер Вашого банківського рахунку (наприклад, номер зарплатного рахунку Вашої зарплатної картки), на котрий після камеральної перевірки (термін камеральної перевірки складає 3 місяці) у разі прийняття рішення про підтвердження повернення будуть перераховані гроші. Про перерахування податковий орган Вас повідомить письмово поштою.

Сподіваюся, питання Як заповнити 3-ПДФО розглянуто в даній статті повністю. У разі якщо все ж щось у даній статті залишилося неясним, Ви завжди можете залишити коментар. Удачі в здачі декрацій в податкові органи Російської Федерації.

Сподобалася стаття? Не дуже? Тоді можливо, що ви напишіть свою набагато краще. Просто перейдіть за посиланням Розміщення статей і ознайомтеся з правилами публікації статей на сайті MultiBlog67.RU.

Які документи необхідно буде подати до податкової інспекції для отримання вирахування?
Які документи необхідно буде подати до податкової інспекції для отримання вирахування?
Як заповнити 3-ПДФО в програмі Декларація?
Сподобалася стаття?
Не дуже?