Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути ліки в аптеку: нюанси і поради, дії в разі відмови

  1. Нормативна база
  2. Які ліки не можна повернути в аптеку?
  3. Чому не можна повернути ліки в аптеці?
  4. Коли ліки можна повернути?
  5. Повернення лікарського препарату неналежної якості
  6. Як повернути ліки в аптеку належної якості?
  7. Повернення при наявності чека
  8. Як повернути ліки в аптеку без чека?
  9. Дії в разі відмови
  10. Нюанси і поради

Ліки включені в товарну групу, підконтрольну державі. Згідно із законом обмін або повернення ліки після покупки в аптечній мережі допускається лише з обмеженим причин. Навіть якщо ви розчарувалися в препараті, не встигнувши покинути аптечний заклад, дізнавшись про протипоказання, повернути або обміняти його буде складно.

Увага! Якщо у вас виникнуть питання, можете безкоштовно проконсультуватися у чаті з юристом внизу екрана або зателефонувати за телефонами: +7 (499) 938-51-29 Москва; +7 (812) 467-30-52 Санкт-Петербург; +7 (800) 350-83-47 Безкоштовний дзвінок для всієї Росії.


Однак, є законні причини, які дають можливість здати куплене засіб назад, помінявши його на інший препарат, або повернути гроші за покупку. Таку можливість дає закон про захист прав споживачів в частині обігу ліків.

Нормативна база

Заборона на повернення аптечних препаратів зафіксовано в   Постанові Уряду №55   від 19 Заборона на повернення аптечних препаратів зафіксовано в Постанові Уряду №55 від 19.01.98 року.

Закон РФ від 07.02.1992 №2300-1 «Про захист прав споживачів» допускає повернення ліків в аптеку з деяких причин. Повернути назад препарат можливо за наступними приводів:

  • при невідповідності препарату необхідної якості;
  • при наявності особливих характеристик препарату, що не влаштовують покупця або порушеннях торгових правил.

Право на повернення лікарських засобів відображено в Галузевому стандарті ОСТ 91500.05.0007-2003 «Правила відпуску лікарських засобів в аптечних організаціях» зі змінами, затвердженими Міністерством охорони здоров'я Росії 30.01.2004 Наказом №31 , Пункті 6.15.

Розглянемо, які обставини і причини дозволяють здійснити повернення придбаних ліків в аптечний заклад.

Які ліки не можна повернути в аптеку?

Повернути придбаний лікарський препарат назад в аптеку не можна, якщо з'явився дефект або недолік, винуватцем якого є сам покупець. Наприклад, якщо ви:


  • розкрили упаковку, зірвали ярлик;
  • порушили його товарну привабливість, пом'явши упаковку;
  • частково використовували лікарський препарат.

На підставі Переліку, присутнього в Урядовій постанові №55 від 19.01.98 року, не можна повернути товари медичного призначення: металеві, гумові, текстильні і інші, які стосуються санітарії і гігієни, а також інші засоби гігієни та інші лікувальні засоби (відповідно до редакції Постанови Уряду РФ від 20.10.98 р №1222 ).

Чому не можна повернути ліки в аптеці?

Якщо покупець невірно проінформував фармацевта про назву засоби, або його ціна вище в порівнянні з аналогами, а з'ясувалося це після покупки, то повернути його не можна, т. К. Вина повністю лежить на вас.

Повернення лікувального засобу в аптеку здійснити неможливо тому, що так виключаються ситуації з підміною препаратів. Робиться це виключно в інтересах інших покупців, зацікавлених у купівлі товару, який не побував в чиїхось сторонніх руках і не став предметом підміни на марну підробку або взагалі був небезпечним для здоров'я.

Коли ліки можна повернути?

Повернути назад придбане лікувальний препарат в аптеку можливо, якщо він має суттєві недоліки, які можуть бути такими: Повернути назад придбане лікувальний препарат в аптеку можливо, якщо він має суттєві недоліки, які можуть бути такими:

  • ліки вже прострочено;
  • є порушення в маркуванні: не вказано термін придатності, а також серія, є розбіжності в цих даних на самій упаковці і блістері;
  • до препарату не прикладено силу інструкція по використанню, або опис товару в ній не відповідає виду препарату за кольором, запахом або формі;
  • є шлюб в пакувальній тарі або самій упаковці: відколи або тріщини на флаконі, слабо закрита пробка або її взагалі немає, зім'ята пачка і т. д.

У виняткових випадках провізори зобов'язані також прийняти якісні ліки, які не мають описаних дефектів. До них відносяться ситуації:

  • Коли провізор продав засіб, який повинен відпускатися за рецептом, а у покупця він відсутній. Ви маєте право повернути препарат, якщо протипоказання і побічні дії вас не влаштовують.
  • Коли аптекар помилково продав не той товар, який вказаний в рецепті.
  • Коли засіб є небезпечним, а вам його продали, не попередивши про це.

Повернення лікарського препарату неналежної якості

Повернути неякісні ліки, що має явні дефекти, можна відразу, якщо ви помітили важливий недолік, ще не покинувши аптеку. Якщо з моменту придбання до того, як ви виявили дефект, минув певний час, для повернення препарату потрібно проведення експертизи з метою визначення його якості. Витрати по її проведенню повинен нести продавець або виробник аптечного товару.


При зверненні в аптечний заклад потрібно пред'явити: що засвідчує вашу особу документ, чек, сам препарат в упаковці, яка була при продажу, банківську картку, якщо ви використовували її при розрахунку за товар.

Згідно із законом повернути вам гроші повинні протягом тижня з моменту звернення з претензією в аптеку. Якщо засіб передається на експертизу, термін повернення становить 20 днів.

Як повернути ліки в аптеку належної якості?

Для повернення якісного ліки потрібно звернутися в ту аптеку, де була зроблена покупка, і пред'явити там документи:

  • що засвідчує вашу особу документ (паспорт);
  • чек;
  • якщо ви розплачувалися банківською карткою, то потрібно пред'явити її;
  • по можливості, показання двох свідків вашої покупки.

Також потрібно пред'явити самі ліки в тому вигляді, який був під час продажу.

Процедура повернення аналогічна повернення товарів неналежної якості.

Повернення при наявності чека

Якщо у вас зберігся чек на придбаний лікарський препарат, то це набагато спрощує процедуру повернення по законним причин Якщо у вас зберігся чек на придбаний лікарський препарат, то це набагато спрощує процедуру повернення по законним причин. Копію чека потрібно додати до заяви про повернення товару. Він є основним документом, що підтверджує вашу угоду, і містить інформацію про дату покупки, аптеці, що продала товар, а також прізвища фармацевта, який пробив чек. Пред'явивши копію чека разом із заявою про повернення, ви набагато швидше досягнете бажаного результату.

Як повернути ліки в аптеку без чека?

Якщо чек на придбаний в аптеці товар втрачено, то це не є причиною ( Закон №2300-1 «Про захист прав споживачів» стаття 18 пункт 5 ), Що виключає можливість повернення. Підтвердити покупку можна непрямим шляхом. Простіше це зробити, якщо ви розплачувалися банківською карткою. У виписці банку є інформація про проведену транзакції платежу на розрахунковий рахунок аптечного закладу в зазначену дату. Якщо розрахунок був проведений готівковими коштами, то краще мати свідків вашої покупки.

Також, доказом покупки ліки в цій аптеці є інформація на упаковці, де є серія препарату і партія випуску. У накладних на отриманий товар в аптеці повинні бути ці відомості.

Дії в разі відмови

Якщо вирішити питання повернення забракованого кошти відразу при зверненні в аптечний пункт не виходить і вам відмовили, потрібно діяти таким чином:

Якщо ще залишилися спірні питання, ви також можете безкоштовно проконсультуватися у чаті з юристом внизу екрана або зателефонувати за телефонами: +7 (499) 938-51-29 Москва; +7 (812) 467-30-52 Санкт-Петербург; +7 (800) 350-83-47 Безкоштовний дзвінок для всієї Росії.

  • Якщо продавець аптеки не компетентний у вирішенні цього питання, то потрібно звернутися до завідуючої аптечним пунктом. Можна також зробити запис у книгу скарг і пропозицій із зазначенням своїх даних і описом всієї ситуації.
  • Якщо вказаний термін минув, а реакції не послідувало, необхідно звернутися в Росспоживнагляд або Міністерство охорони здоров'я з заявою про претензії (Подробиці оформлення заяви наведено нижче).
  • Для проведення експертизи необхідно підготувати заяву у двох примірниках на ім'я продав товар фармацевта або виробника повертається кошти. Один екземпляр, повинен залишатися у позивача, другий передається безпосередньо продавцеві або направляється йому через пошту з офіційним врученням з повідомленням.
  • При передачі ліки на дослідження, працівниками аптечного закладу повинен бути виписаний чек, який підтверджує його вилучення.

Заява повинна містити всю інформацію, яка знадобиться при розгляді вашої претензії, включаючи опис дефектів купленого препарату, подробиць його покупки, а також прізвище, адресу і телефон продавця товару і покупця. Пишеться заява на ім'я керівництва аптеки. У ньому потрібно викласти характер ваших вимог. Якщо є товарний чек, то його копію потрібно додати до заяви. В кінці заяви потрібно перерахувати списком додані до нього копії документів і підписати його з розшифровкою ПІБ заявника, і зазначенням дати.

Повернути товар в аптеку, не має ніяких дефектів, по законним причин складно, але цілком можливо. Для цього потрібно, перш за все, спробувати домовитися з фармацевтом, що продав товар. Якщо він не піде вам назустріч і відмовить в поверненні ліки, потрібно написати в книгу скарг претензію з докладним описом ситуації і зазначенням своїх контактних даних. Якщо протягом 5 днів реакції не буде, ви маєте право звернутися із заявою до вищестоящих органів і суду. До заяви потрібно додати копії підтверджуючих придбання препарату документів (чек, показання двох свідків, інструкцію до використання препарату, його фото, а також письмову відмову аптеки, завірений підписом керівника).

Нюанси і поради

Повернення ліків в аптеку має специфіку тому, що закон в пріоритеті накладає заборону на їх повернення. Ми розглянули випадки, коли повернути або обміняти ліки все ж можна. Тільки процедура повернення - вельми клопітка справа, яка потребує часу, часто емоцій і при необхідності звернення до суду.

Тому, щоб не створювати подібну ситуацію, потрібно бути особливо уважним при купівлі лікарських засобів, особливо якщо вони дорогі. Якщо ви впевнені в своєму праві і готові пройти всі перипетії повернення коштів за дорогий препарат, щоб поводитися так, як описано в цій статті і тоді ви досягнете потрібного результату.

Чому не можна повернути ліки в аптеці?
Коли ліки можна повернути?
Які ліки не можна повернути в аптеку?
Чому не можна повернути ліки в аптеці?
Коли ліки можна повернути?
Як повернути ліки в аптеку належної якості?
Як повернути ліки в аптеку без чека?