Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити та отримати допомогу по безробіттю

  1. Де можна оформити допомогу по безробіттю
  2. Як оформити допомогу по безробіттю. документи
  3. Як відбувається постановка на облік по безробіттю
  4. Кому не варто затягувати зі зверненням до служби зайнятості
  5. Які обов'язки має виконувати безробітний

«Як отримати допомогу по безробіттю?» - це питання зараз цілком логічний для людини, який втратив роботи. Про те, як отримати допомогу по безробіттю, куди і з якими документами потрібно звернутися для цього, піде мова в цій статті.

Де можна оформити допомогу по безробіттю

Як оформити допомогу по безробіттю. документи

Як відбувається постановка на облік по безробіттю

Кому не варто затягувати зі зверненням до служби зайнятості

Які обов'язки має виконувати безробітний

Де можна оформити допомогу по безробіттю

Для отримання допомоги по безробіттю знадобиться встати на облік в центрі зайнятості населення (ЦЗН) Для отримання допомоги по безробіттю знадобиться встати на облік в центрі зайнятості населення (ЦЗН). Це можуть зробити громадяни старше 16 років, які не мають роботи, не ведуть підприємницьку діяльність, не вчаться за очною формою. Служба зайнятості ставить безробітних на облік не з метою виплати їм допомоги, а для допомоги в працевлаштуванні. Боротьба з безробіттям - ось головна функція ЦЗН, а посібник - всього лише міра додаткової підтримки до того моменту, як громадянин отримає самостійний джерело доходу.

Звертатися до служби зайнятості слід за місцем постійної реєстрації. Як і інші держустанови, органи зайнятості багатьох великих населених пунктів мають свої сайти. Однак державна біржа праці сильно відрізняється від існуючих в віртуальному просторі бірж фріланса, і встати на офіційний облік по безробіттю через інтернет не вийде. Без особистого звернення з документами в ЦЗН в цьому випадку не обійтися. Більш того, знаходження на обліку потребують регулярного особистого відвідування служби зайнятості.

Сайт біржі праці служить більше для надання інформації: допоможе дізнатися адресу її розташування, контактні телефони, розклад прийому громадян. Крім того, на сайті можна знайти відомості про наявні вакансії.

Як оформити допомогу по безробіттю. документи

Для постановки на облік в ЦЗН громадянину доведеться представити певні документи, в число яких входять:

  • трудова книжка (якщо громадянин раніше був офіційно працевлаштований);
  • паспорт;
  • документ про наявний освіту (якщо він виданий за кордоном, то потрібно нотаріально посвідчений переклад);
  • пенсійне свідоцтво, видане в ПФР;
  • свідоцтво податкової інспекції про ІПН;
  • довідка про середню зарплату з останнього місця офіційного працевлаштування (не потрібна громадянам, які не мали роботи);
  • для інвалідів, які зберігали часткову працездатність, - програма реабілітації з рекомендаціями про можливе праці.

    Зразок заповнення довідки про середній заробіток

Трудова книжка, документ про освіту та інші документи подаються в оригіналах. При відсутності будь-якого з перерахованих документів громадянин на облік поставлений не буде, а значить, і посібник йому не нарахують.

Довідку про середню зарплату повинні заповнити в бухгалтерії організації, де раніше працював звільнився співробітник, протягом 3 робочих днів з моменту письмового звернення про її видачу. Вона заповнюється на підставі відомостей, що містяться в довідці 2-ПДФО, але на іншому бланку - видається в службі зайнятості (оскільки потрібні відомості тільки про доходи за останні 3 місяці). Довідка, як і будь-який фінансовий документ, повинна бути оформлена без будь-яких закреслень, приписок, незавірених виправлень. Зрозуміло, вона повинна містити достовірні відомості. Відповідальність за це несуть керівник організації та головний бухгалтер.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Фахівці державної біржі праці мають право перевіряти достовірність поданих документів. Для цього направляються запити в організації, що видали ту чи іншу папір, а також держустанови, які мають необхідними відомостями.

Як відбувається постановка на облік по безробіттю

Якщо громадянин звернувся на біржу праці з повним комплектом документів, це все одно не означає, що він буде в той же день зареєстрований як безробітний. Протягом 10 днів з моменту звернення служба зайнятості повинна запропонувати йому:

  • наявні вакансії (в тому числі тимчасові);
  • при відсутності вакансій - участь в громадських роботах;
  • професійне навчання (за відсутності спеціальності) або перепідготовку.

Якщо за цей період громадянинові не буде підібрано підходящої роботи, то на 11 день він ставиться на облік по безробіттю. При цьому він отримує офіційний статус безробітного і право на відповідну допомогу.

Однак є й винятки. Так, закон говорить про те, що людина не може бути поставлений на облік по безробіттю в разі:

Бланк заяви про відмову від

проходження професійного навчання

  1. відмови від 2 різних варіантів пристрою на відповідне місце роботи. При цьому підходящої визнається робота:
  • відповідна освіти,
  • допустима за станом здоров'я,
  • оплачувана не нижче прожиткового мінімуму (якщо раніше зарплата була нижча за цей мінімум, то відповідною буде робота з винагородою не нижче такого заробітку),
  • розташована в зоні доступності міського транспорту;
  • 2 відмов від вакансій або навчання, якщо людина не має професії та ніколи не працював;
  • неявки в ЦЗН для підбору вакансій в 10-денний термін після подачі документів;
  • неявки на біржу праці в призначений термін для постановки на облік;
  • подачі підроблених документів.
  • У названих випадках виноситься рішення про відмову у визнанні безробітним. Однак після 1 місяця громадянин знову може звернутися в ЦЗН з метою постановки його на облік.

    Кому не варто затягувати зі зверненням до служби зайнятості

    Строго кажучи, з постановкою на облік не варто зволікати будь-якому безробітному, так як до цього моменту йому не належить виплата допомоги. Але є категорія співробітників, що залишилися без роботи, яким особливо важливо звернутися в ЦЗН в найкоротші терміни. Це стосується осіб, звільнених за скороченням штатів або у зв'язку з ліквідацією підприємства. Згідно з Трудовим кодексом, за ними на період пошуку нової роботи зберігається середня зарплата на термін до 2 місяців. Якщо ж співробітник після звільнення встав на облік по безробіттю протягом 2 тижнів, то за рішенням ЦЗН йому може бути виплачений середній заробіток і за 3 місяць.

    Співробітникам, звільненим з інших підстав, теж не варто відкладати в довгий ящик звернення на біржу праці. Справа в тому, що безробітні, котрі стали на облік після закінчення року після звільнення, знаходяться в менш вигідному становищі в порівнянні з тими, хто звернувся в ЦЗН незабаром після припинення трудових відносин:

    • якщо з моменту відходу з роботи минуло більше року, то при постановці на облік по безробіттю буде призначено допомогу не у відсотках від середнього доходу, а лише в мінімальному розмірі;
    • якщо безробітний, який звільнився більше року тому, відмовиться від навчання або суспільно-корисних робіт (за плату), то його чекає санкція у вигляді зупинення виплати допомоги (за умови, що він перебуває на обліку понад 3 місяців);
    • підходящої для осіб, які не працювали більше року, вважається будь-яка оплачувана робота (навіть некваліфікована).

    Які обов'язки має виконувати безробітний

    Розглядаючи питання про те, як отримати допомогу по безробіттю, потрібно відзначити, що для його отримання безробітний повинен належним чином виконувати певні обов'язки. Інакше можливе скорочення величини виплати, її призупинення або навіть припинення нарахування допомоги.

    Які ж правила повинен виконувати безробітний для збереження права на отримання допомоги?

    1. Відвідувати біржу праці для перереєстрації. При цьому фахівець ЦЗН не може запрошувати безробітного частіше 2 разів на місяць. При прибутті на перереєстрацію необхідно при собі мати паспорт та трудову книжку (ніколи не працювали особи замість неї представляють атестат або диплом). Кожен раз співробітник ЦЗН під підпис повідомляє безробітного про дату наступного відвідання.
    2. Отримувати в центрі зайнятості напрямки в організації, які потребують працівників.
    3. Прибувати до потенційного роботодавця на співбесіду протягом 3 днів після отримання направлення.
    4. Негайно повідомляти в службу про працевлаштування, надходження на очну форму навчання, відкриття ВП.
    5. Після 3 місяців перебування на обліку - брати участь в громадських роботах або піти вчитися (цей обов'язок стосується тих, хто не працював більше року або взагалі ніколи не був працевлаштований).
    6. Вибирати хоча б 1 з 2 пропонованих вакансій, якщо вона є підходящою.

    Поведемо підсумок: для оформлення допомоги по безробіттю потрібно встати на облік в службі зайнятості, а для регулярного його отримання доведеться сумлінно виконувати цілий ряд правил.

    Ще більше матеріалів по темі в рубриці: " Виплати по безробіттю ".

    Не знаєте свої права?
    Які ж правила повинен виконувати безробітний для збереження права на отримання допомоги?