Реклама
Реклама
Реклама

Як написати розписку правильно?

У наш час часто трапляється така ситуація, коли доводиться брати гроші в борг або давати самому в борг гроші і, звичайно ж, знання того, як написати розписку правильно, буває просто незамінним У наш час часто трапляється така ситуація, коли доводиться брати гроші в борг або давати самому в борг гроші і, звичайно ж, знання того, як написати розписку правильно, буває просто незамінним. Договір позики або розписка, яку потрібно скласти в такому випадку, зможе позбавити від дуже багатьох відкритих проблем. Закон вимагає цього за умови, що сума позики становить одну тисячу рублів і більше.

Боргова розписка повинна містити кілька обов'язкових параметрів. Цими параметрами є: сума позики (дивіться також: що таке кредит ), Термін повернення, а також необхідно вказати зобов'язання, які настануть після прострочення дати повернення грошових коштів. В даному випадку, людина яка дає гроші в борг є господарем становища і він має право диктувати свої умови. У договорі позики не слід уточнювати, що гроші даються в борг під відсоток. За законодавством не слід давати гроші під відсоток (тобто отримувати прибуток) більш ніж один раз на рік. Таким чином, не слід вказувати ці умови.

Цей документ складається в довільній формі. Але, тут можна відзначити, що чим правильніше цей документ буде складений, тим простіше можна буде відстояти свої права потім, якщо раптом траплятися судові розгляди. У нашій країні в суді приймають розписки будь довільної форми, де є наступна інформація:

  1. Прізвище ім'я та по батькові людини, який бере в борг, а також і його паспортні дані;
  2. Прізвище ім'я та по батькові того, хто дає в борг, його паспортні дані:
  3. Важливо вказати суму боргу, а також вказати і валюту, в якій вона береться;
  4. Умови повернення боргу теж є важливим і необхідним пунктом.
  5. У розписці також потрібно вказати число її складання і поставити підписи на документі.
  6. Для того щоб уникнути спірних ситуацій багато радять вказати двох свідків, відповідно їх паспортні дані та вказати місце реєстрації.
  7. Якщо цей документ завірити нотаріально, а це не обов'язково робити, то він набуде статусу договору позики.
  8. Важливим, з психологічної точки зору, моментом є вказівка ​​в розписці відповідальності за прострочення терміну повернення грошей.

Можна відзначити, що часто в боргових розписках зустрічаються такі помилки:

  • В роз-к-і индивидуализировано (персоніфіковане повністю або частково) особа, якій дісталися гроші.
  • Але також складна ситуація можлива і в тому випадку, коли в борговій роз-ке відсутні відомості про кредиторі
  • В роз-ке не вказано, що позичальником грошові кошти отримані.
  • У борговій роз-ке не вказано призначення коштів, отриманих в даній ситуації як позика, і, більш того, в ній не встановлено строк повернення позики. Таким чином, це формулювання дозволяє позичальникові стверджувати, що зазначена при складанні сума грошових коштів (читайте також: визначення і суть капіталу ) Була отримана ним в якості оплати, припустимо, за договором купівлі-продажу якоїсь речі або, що ще гірше, отримана в дар. Таким чином, немає підтвердження, що сума отримана в борг і її потрібно буде повернути. Ці обставини роблять важкими, а часто і неможливими процес повернення боргу.
  • У борговій документі немає вказівок на умови позики. Не встановлено цільовий чи позику чи ні. Також не відображені умови по виплаті відсотків за позикою. Відсутність цих умов створює неприємні складності по поверненню боргу, але їх можна уникнути, вказавши всі параметри.
  • Розписка зроблена на комп'ютері. За цих обставин, позичальник може почати оскаржувати факт справжності підпису на документі. Знадобиться для цього проведення експертизи автентичності подчерка. Все це спричинить подовження терміну повернення боргу.
  • Роз-ка написана власноруч, але документ має виправлення. Ці неточності не роблять документ краще. При виправленні важливих і значимих умови на ньому, це взагалі може створити великі проблеми. Довести справжність зроблених виправлень складно.

Таким чином, даючи гроші в борг потрібно бути дуже уважним до підписання документів, пов'язаними з цими діями. Постарайтеся все ж написати розписку правильно! Пам'ятайте, що неправильно оформлений документ може принести багато незручностей і неприємностей, краще їх відразу запобігти.