Реклама
Реклама
Реклама

Пенсії у Франції

  1. Як отримати пенсію у Франції Французька пенсійна система має досить складну структуру і безліч нюансів....
  2. Залежність пенсійних виплат від зарплати
  3. Пенсійний вік у Франції
  4. Російські пенсіонери у Франції

Як отримати пенсію у Франції

Французька пенсійна система має досить складну структуру і безліч нюансів. При цьому будь-який француз по досягненню пенсійного віку має право на пенсію незалежно від наявності стажу. Якщо розрахована сума виплат нижче певного рівня, держава виплачує так звану пенсію за солідарності в розмірі 800 євро, яка з 2006 року замінила мінімальну пенсію по старості. Крім цього, після смерті одного з подружжя, французи мають право на частину пенсії своєї дружини або чоловіка.
У Франції державна пенсія ділиться на базову і додаткову (накопичувальну) частини. Базова пенсія розраховується на основі середньомісячної зарплати, а додаткова - на основі балів, нарахованих працівникові після звільнення з кожного підприємства, на якому він працював.

Розмір пенсії у Франції

На розмір пенсії у Франції впливає наступне:

  • при наявності стажу понад 41,5 років (166 кварталів) пенсія нараховується в 100% розмірі, якщо він менше даного періоду, то виплати зменшують на 1,25% за кожний відсутній квартал стажу;
  • періоди вимушеного безробіття та декретної відпустки до 6 місяців враховуються в загальний стаж без зменшення його;
  • якщо протягом 40 років стажу проводилися страхові відрахування, до пенсії належить надбавка;
  • при виході на пенсію у віці 67 років, французам належить повна пенсія, не прив'язана до трудового стажу.

З огляду на те, що зазвичай пенсія становить половину середньої зарплати плюс накопичена страхова сума, французькі пенсіонери іноді отримують більше, ніж працююча людина.

Середня пенсія у Франції становить приблизно 1000 євро. Для Європи це середній показник, який знаходиться на одному рівні з виплатами в Великобританії і Італії. Кілька вище пенсії у жителів Швеції, Німеччини та Іспанії, а пенсіонери Північної Європи (Данії, Фінляндії, Норвегії) отримують пенсійні виплати в рази більше, ніж громадяни Франції. На жаль, в країнах колишнього СРСР, в тому числі в Росії, пенсії набагато нижче, подекуди навіть в десятки разів менше французьких. Звичайно ж, слід враховувати і рівень цін в конкретній країні в відношенні до розміру пенсії. Проте французькі пенсіонери в своїй більшості проживають багату старість і відчувають соціальну захищеність з боку держави.

Залежність пенсійних виплат від зарплати

Щомісячні відрахування в пенсійний фонд для працівників вільних професій, фрілансерів, ремісників і дрібних підприємців складають 16,35%. Решта працівників платять такий же відсоток, але половину від цієї суми відраховує підприємство.

Базову пенсію у Франції розраховують як 50% від заробітної плати за кращі 25 років з урахуванням інфляції. Для деяких державних службовців і чиновників базова пенсія відповідає 75% від середньої зарплати за останні півроку.

Додаткова пенсія вважається іншим методом. Страхові внески, сплачені працівниками в спеціальні пенсійні каси Arrco і Agirc, дають право на бали, кількість яких при звільненні множиться на їх фіксовану вартість. У сумі з додатковими надбавками і з урахуванням пенсійних балів французи отримують близько 80% середнього заробітку.

Пенсійний вік у Франції

Відмінністю пенсійної системи Франції є рівність мінімального віку виходу на пенсію для жінок і чоловіків. Відповідно до пенсійною реформою до 2018 року він зросте з 60 до 62 років, при цьому трудовий стаж повинен становити не менше 42 років. Слід зазначити, це досить висока планка, так як в інших країнах для отримання пенсії досить пропрацювати в середньому близько 30 років. Ще одним варіантом для отримання пенсії є вихід на пенсію в 67 років (до реформи - 65 років), що гарантує пенсійні виплати в повному обсязі навіть при неповному трудовому стажі.

Для деяких категорій працівників пенсійний вік залишиться на колишньому рівні.

Для деяких категорій працівників пенсійний вік залишиться на колишньому рівні

Громадяни, які почали трудову діяльність до 18 років, ті, хто постраждав від нещасних випадків на виробництві та внаслідок цього отримав інвалідність, учасники війни, колишні укладений концтаборів, як і раніше будуть йти на пенсію у віці 60 років. У працівників з важкими умовами праці, наприклад, шахтарів і залізничників, представників деяких професій мистецтва мінімальний вік виходу на пенсію також нижче стандартного.

У планах французького уряду поетапне збільшення до 2023 року мінімального пенсійного віку до 67 років. На їхню думку, реформа сприяє вирішенню проблеми щорічно зростаючого дефіциту коштів на виплату пенсійних допомог. Французи вкрай несхвально зустріли всі нововведення, проте, ці заходи виправдані бажанням врятувати країну від економічної кризи.

Російські пенсіонери у Франції

Росіяни, які іммігрували до Франції, і інші іноземці також можуть розраховувати на пенсійне забезпечення. Для отримання французької пенсії необхідно виконати кілька умов:

  • вік претендента понад 65 років;
  • проживання у Франції понад 10 років і обов'язкове перебування в країні не менше 6 місяців на рік;
  • пенсіонер повинен мати дохід менше 9 600 € в рік на одну людину або 14 904 € на пару;

При виконанні даних умов навіть при відсутності трудового стажу у Франції, можна розраховувати на мінімальну пенсію по старості в розмірі до 800 € в місяць на самотню людину або тисяча двісті сорок два € на пару.

Для того, щоб отримувати пенсію у Франції необхідно представити в пенсійний фонд наступні документи:

  • трудову книжку;
  • диплом про вищу або среднеспециальном освіті;
  • довідку про зняття з обліку в російському пенсійному фонді;
  • довідку про нараховану пенсії в Російській Федерації.

Якщо ж хоча б одне з вище перерахованих умов не виконується, можна оформити пенсію в Росії, а отримувати її у Франції. Відповідно до чинних законів Російської Федерації, пенсії, призначені до 1 січня 2015 року, можуть виплачуватися і перераховуватися особам, які виїхали на постійне місце проживання за межі країни. При цьому, пенсіонер щорічно повинен надавати в російський пенсійний фонд довідку спеціального зразка про знаходження в живих.

Пенсії, оформлені після зазначеної дати, виплачуються тільки на території Російської Федерації, якщо інший порядок не встановлено міжнародною угодою з країною, в яку іммігрував пенсіонер.

Пенсії, оформлені після зазначеної дати, виплачуються тільки на території Російської Федерації, якщо інший порядок не встановлено міжнародною угодою з країною, в яку іммігрував пенсіонер

Для росіян, які мають стаж роботи у Франції, умови розрахунку та нарахування пенсії аналогічні умовам для корінних французів, тобто виплати нараховуються при досягненні віку 62 років і наявності трудового стажу понад 41,5 років.

Більшість іммігрантів з Росії просто не встигають заробити у Франції такий значний трудовий стаж. Найкращим варіантом для таких людей є відрахування в приватні пенсійні фонди, що дозволяють отримати гідне доповнення до розрахованої державної пенсії. Найчастіше при укладанні контракту про працевлаштування роботодавець надає безліч варіантів приватних пенсійних програм. В такому випадку працівнику не завадить консультація фахівця, так як часом різниця в розмірі пенсійних виплат різних фондів цілком відчутна.

Оновлене: 29.12.2017