Реклама
Реклама
Реклама

Пенсії по-новому: Основні моменти нового пенсійного законодавства - новини ZIK.UA

Пенсії по-новому: Основні моменти нового пенсійного законодавства

11 жовтня цього року вступив в дію новий пенсійний Закон №2148, який передбачає ряд змін в призначенні пенсій. Отже, фахівці Головного управління Пенсійного фонду (далі ПФ - ред.) У Львівській області розповіли про основні положення, які передбачає пенсійна реформа, озвучили результати перерахунку пенсій в Львівській області, наочно продемонстрували, як змінилося пенсійне забезпечення у того чи іншого пенсіонера.

Про це начальник головного управління пенсійного фонду України у Львівській області Галина Недзельська, заступник начальника головного управління пенсійного фонду у Львівській області Галина Левицька, начальник управління пенсійного забезпечення головного управління пенсійного фонду у Львівській області Ірина Стародубова розповіли 12 жовтня у Львові під час прес-конференції.

Начальник головного управління пенсійного фонду України у Львівській області Галина Недзельська розповіла про роботу, яку провели органи Пенсійного Фонду в зв'язку з прийняттям Верховною Радою 3 жовтня Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Отже, проведений перерахунок пенсій всім пенсіонерам Львівської області із застосуванням середнього показника заробітної плати в Україні в розмірі 3 764 грн.

Пенсії по-новому: Основні моменти нового пенсійного законодавства   11 жовтня цього року вступив в дію новий пенсійний Закон №2148, який передбачає ряд змін в призначенні пенсій

;>

При проведенні перерахунків фахівці ПФ застосовували новий показник прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність у розмірі 1 452 грн. Також застосовували показник оцінки величини одного року стажу в розмірі один відсоток.

Даний перерахунок проведений автоматизованим способом, тому звертатися до органів ПФ не потрібно.

Розмір підвищення пенсій розрахований індивідуально для кожного пенсіонера в залежності від його заробітку, який він отримував, і його страхового стажу.

На Львівщині підвищення отримують 608,6 тисяч жителів.

На Львівщині підвищення отримують 608,6 тисяч жителів

;>

Середнє підвищення пенсії на Львівщині становить 502 грн.

Доплати в сумі 140 грн і більше пенсіонери отримають вже в жовтні. Списки додаткових перерахунків доставлені в поштові відділення та банківські установи 10 жовтня. Отже 11 жовтня особам, які отримують пенсії через установи банку на карткові рахунки були зараховані суми - тим, хто має термін отримання з 4 по 10 жовтня і 11 жовтня. На поштовому відділенні пенсіонери з 11 жовтня будуть отримувати пенсію за двома відомостями, - старої і з додатковою доплатою.

Ті особи, у яких розмір пенсії збільшено на суму, меншу за 140 грн, доплату отримають в листопаді одночасно з пенсією за листопад. Є категорія осіб, які отримували пенсію за спеціальними законами, - цим особам також буде проведено перерахунок пенсій в індивідуальному порядку і в разі збільшення виплати вони отримають в листопаді відповідно до графіка.

;>

Заступник начальника головного управління пенсійного фонду у Львівській області Галина Левицька розповіла про введення перехідного періоду щодо застосування нового показника оцінки страхового стажу.

Здійснюючи перерахунок пенсії, застосовувалася середня зарплата 3 764 грн, і оцінка показника страхового стажу - один відсоток. З 2018 року буде застосований середній показник заробітної плати за два роки - 2016 2017 рр. і показник оцінки страхового стажу - один відсоток. З 2019 року - відповідно будуть брати до уваги зарплату за три роки і показник одного року. Це роблять для того, щоб вирівняти пенсії, які будуть враховувати в подальших роках.

Для пенсіонерів у віці 60, 63, 65 років діє до 2018 року правило, яке дає право виходу на пенсію чоловікам у 60 років, жінкам - 58 років зі стажем 35 років для чоловіків і 30 років для жінок. Також мають таке право виходу на пенсію особи з мінімальним страховим стажем не менше 15 років.

З 1 січня 2018 року право на пенсію в 60 років чоловіки матимуть при наявності стажу не менше 25 років. За жінками зберігається вікова градація виходу на пенсію, передбачена ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Уже з 2018 року це торкнеться жінок у віці 58, 6 років.

Діапазон необхідного стажу буде щорічно збільшуватися на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 році. Є категорія осіб, які вийшли на пенсію в 2011 році, - для них максимальний стаж 25 і 20 років. Це право зберігається за особами.

З 1 січня 2018 року особи, які мають стаж від 15 до 25 років матимуть право виходу на пенсію в 63 роки.

При наявності з 1 січня 2019 роки стажу 15 років, але не менше 16 років призначення пенсії може бути в 65 років.

У період до досягнення необхідного пенсійного віку особа може отримувати соціальну допомогу в органах соціального забезпечення.

Законом №2148 вносяться зміни в 30 законів України, але для такої категорії осіб, як військовослужбовці, цим законом перерахунок пенсії не передбачений. Уряд працює над цим питанням і до 1 листопада 2017 року має бути розроблений законопроект, який передбачає осучаснення пенсій військовослужбовцям з 1 січня 2018 року.

Також Законом передбачається скасування обмеження у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам. Скасовується зменшення розміру пенсій жінкам, які скористатися правом виходу на пенсію в 55 років. Їм було відновлено це право при досягненні пенсійного віку з додаванням періоду, коли вони достроково вийшли на пенсію.

Законом також передбачається зміна механізму відшкодування виплаченої роботодавцем суми пільгових пенсій. Для них збільшується ставка сплати єдиного внеску.

Змінено порядок призначення пенсій за вислугу років, але збережено право особам, які на сьогоднішній день мають необхідний стаж для вислуги років, - за ними зберігається право на призначення такої пенсії.

Начальник управління пенсійного забезпечення головного управління пенсійного фонду у Львівській області Ірина Стародубова розповіла про право на пенсію окремих категорій громадян.

З 1 жовтня цього року призначення всіх пенсій для осіб, які будуть звертатися до органів пенсійного захисту, буде здійснюватися за нормами страхового закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Пенсійне забезпечення по окремим законодавчим заходами буде здійснюватися для військовослужбовців та чорнобильців.

Особи, які працювали у шкідливих умовах праці за списком №1 або №2, зокрема, мова йде про шахтарів, які працювали у важких умовах, - далі можуть достроково вийти на пенсію. Чоловіки, які мають не менше 15 років стажу на підземних роботах, а жінки - 7, 5 років стажу, отримуватимуть пенсію не менше, ніж трикратний розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (4352 грн).

;>

На пільгових умовах можуть скористатися виходом на пенсію чоловіки, які працювали трактористами-машиністами в сільському господарстві, жінки, які працювали доярками, свинарками, в текстильній промисловості - також мають право дострокового виходу на пенсію, і це право за громадянами залишається.

Водії міського пасажирського транспорту також можуть скористатися правом дострокового виходу на пенсію за віком при наявності певного спеціального стажу.

Для працівників, які набули стажу, необхідний для призначення пенсії за вислугу років, - медиків, педагогів, які придбали до 1 жовтня 2017 року спеціальний стаж не менше 26, 6 років, також можуть скористатися пенсією за вислугу років.

Також артистам театрально-концертних та інших видовищних закладів збережено право виходу на пенсію за вислугу років. Жінки, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до 6-річного віку, а також матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до 6-річного віку, набудуть право на пенсію у віці 50 років за наявності стажу 15 років. Якщо вихованням дитини займався батько, тоді це право поширюється і на нього.

Військовослужбовці, які брали участь в бойових діях, зокрема, в АТО, можуть виходити на пенсію по військовим законом, а також законодавством для них передбачено право дострокового виходу на пенсію за віком: чоловікам - 55 років і стажем не менше 25 років, жінкам - 50 і стажем не менше 20 років.

Громадянам, яким раніше було призначено пенсію за спеціальними законами, - держслужбовців, вченим, журналістам, прокурорам і тому подібне. На сьогоднішній день ці особи будуть отримувати пенсію за нормами страхового закону. Якщо ці особи не будуть згодні з таким перерахунком за їх заявою їм буде відновлена ​​раніше встановлена ​​ним пенсія в меншому розмірі. Якщо такі особи продовжують працювати, і не подавали в органи пенсійного забезпечення відомості про свою трудову діяльність, можуть звернутися з відповідною заявою про донарахування їм певного стажу.

Якщо такі особи продовжують працювати, і не подавали в органи пенсійного забезпечення відомості про свою трудову діяльність, можуть звернутися з відповідною заявою про донарахування їм певного стажу

;>

;>

;>

;>

;>

;>

;>

;>

;>

Нагадаємо , В Україні 11 жовтня набрала чинності нова пенсійна реформа. Отже, у Львівській області з 11 жовтня 2017 року розпочали виплату пенсій, перерахованих з 1 жовтня.

Підготувала Галина Палажа,
ІA ZIK

Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій.

* Якщо Ви помітили помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.