Реклама
Реклама
Реклама

Тенденції розвитку роздробу в 2017 році

  1. Більше перевірок з боку держави
  2. Федерали проти регіоналів: боротьба посилюється
  3. Лідери галузі намагаються захопити ринок
  4. Обсяги продажів продовжують знижуватися
  5. Покупець економить гроші і гасить кредити
  6. Що робити роздробі?

31834 перегляду

Зниження роздрібного товарообігу за період 2015 і 2016 склало майже 20% - такого падіння ринок Росії не знав ніколи. На тлі звалився платоспроможного попиту і загострення боротьби за споживача в роздробі намітилися тенденції, які неодмінно вплинуть на розвиток ринку в найближчому майбутньому.

Більше перевірок з боку держави

Зміни в законі «Про торгівлю» і в нормативних актах наклали свій відбиток на взаємини гравців один і одним і з держ. структурами. У 2017 році продовжиться процес адаптації до роботи в новому правовому полі, який зачіпає і постачальників, і продавців.

За дорученням уряду з 1 січня 2017 р територіальні органи ФАС провели масштабні перевірки готовності підприємств до роботи за новими нормами закону «Про торгівлю» і запросили у компаній десятки тисяч сторінок договорів та звітів, що стосуються 2015 року, 2016 і початку 2017 років. Акцент був зроблений на великих федеральних мережах. «Компанії цілком готові до роботи в нових умовах, хоча далеко не всі договори з постачальниками було переукладено з різних причин, починаючи з перегляду стратегії мереж і закінчуючи неможливістю в стислі терміни знайти правильну, що задовольняє обидві сторони формулу взаємодії», - розповів Сергій Кузнєцов, директор Союзу незалежних мереж Росії.

Федерали проти регіоналів: боротьба посилюється

Територіальна експансія мереж, спрямована на захоплення частки ринку, призвела до того, що в великих містах магазини федеральних і регіональних мереж тісно сусідять і борються за споживачів. Місцеві торгові компанії вважають, що в своєму регіоні вони більш ефективно управляють мережею, краще знають споживача.

Однак федеральні мережі за рахунок своїх обсягів мають можливість продавати окремі категорії товарів на 30-40% дешевше. Місцевим компаніям доводиться робити складний вибір - продавати окремі товари собі в збиток, не продавати їх взагалі або шукати для них заміну. А знайти адекватну заміну великим федеральним виробникам вдається далеко не завжди.

«Теза про те, що конкуренція посилюється, звучав постійно, але в цьому році варто поміняти термін, так як конкуренція стала жорсткою як ніколи, і з цим доведеться рахуватися», - зазначає Іван Федяк, генеральний директор «INFOLine».

Лідери галузі намагаються захопити ринок

Лідери ринку стали ще більше. Згідно з попередніми даними щорічного рейтингу торгових мереж компанії «INFOLine», в 2016 р на топ-100 російського рітейлу припадає третина всього роздрібного товарообігу. При цьому 10 гравців консолідували більше половини виручки припадає на топ-100, що становить 4 трлн рублів.

У сегменті FMCG рітейлу лідерами по обороту стали компанії Х5 Retail Group і «Магніт», їх оборот в 2016 році перевищив 1 трлн руб., при цьому «Х5 Retail Group» за цей кризовий рік виріс на 27%. Зростання виручки в галузі відбулося в основному за рахунок екстенсивного розвитку, відкриття нових магазинів. На частку двох лідерів «Х5» і «Магніт» довелося 2/3 нових магазинів. «Х5» встановив видатний результат - по країні було відкрито більше 2000 магазинів, що стало найбільшим показником і для самої мережі, і для галузі в цілому.

«Х5» встановив видатний результат - по країні було відкрито більше 2000 магазинів, що стало найбільшим показником і для самої мережі, і для галузі в цілому

Обсяги продажів продовжують знижуватися

Виручка багатьох компаній в рублях залишилася на колишньому рівні і навіть підросла, тому що зростання інфляції приховав падіння обороту.

«Пропозиція зростає завдяки санкціям і активної інвестиційної політики, а попит продовжує стагнувати, а, може бути, навіть і знижуватися. І це означає, що проблема реалізації товару і в цьому році, і в наступному, будуть загострюватися. Не залежно від волі тих чи інших учасників споживчого ринку та регулювання », - вважає Ілля Ломакін-Румянцев, голова президії Асоціації компаній роздрібної торгівлі.

Той факт, що люди стали менше купувати, підтверджують і дані аналітиків. Падіння продовольчого ринку склало за даними «INFOLine» 12-13% в 2015 році і 5% в 2016 році, при цьому інфляція за аналогічні періоди склала близько 15% і 5,4%. «Не дивлячись на те, що падіння останніх двох років було дуже болючим, найскладніше чекає нас попереду. Заходами держрегулювання інфляція знижується, а виросте купівельна спроможність у населення - велике питання. У найближчі 2 роки тільки найефективніші компанії зможуть продовжити своє зростання за рахунок збільшення фізичних обсягів продажів, коли інфляція вже не буде підтримувати показники діяльності компанії », - прогнозує Іван Федяк.

Показники Like-for-Like за підсумками минулого року у більшості компаній тримаються в районі нуля, але показник враховує інфляцію, що говорить про те, що магазини цих мереж насправді знижують реальний обсяг продажів, - аналізує Іван Федяк.

Показники Like-for-Like за підсумками минулого року у більшості компаній тримаються в районі нуля, але показник враховує інфляцію, що говорить про те, що магазини цих мереж насправді знижують реальний обсяг продажів, - аналізує Іван Федяк

Покупець економить гроші і гасить кредити

З 2015 року кардинально змінилася поведінка росіян в сфері накопичень і кредитований. З одного боку, обсяги депозитів росіян в банках РФ виросли на 7 трлн рублів. Ці кошти залишилися в банку і не були витрачені в магазинах. З іншого боку, обсяг заборгованості населення перед банками, який аж до кінця 2014 р щорічно подвоювався, з початку 2015 року став неухильно знижуватися. Банки перестали видавати нові кредити, а населення перестало їх активно брати і витратило свої кошти на повернення раніше отриманих кредитів.

«В кінці 2016 року в картині кредитування в цілому по країні настав слабкий і незначний перелом. У деяких регіонах, наприклад в Москві середня заявка на споживчий кредит уже майже повернулася на докризовий рівень. Можна сказати, що в Москві криза закінчилася. Але кожен регіон виходить з кризи по-різному, в Петербурзі та ж величина ще продовжує падати », - оцінює ситуацію Іван Федяк.

Що робити роздробі?

Роздрібним мережам доведеться ретельніше зайнятися дифференцированием, щоб відмінностей між ними ставало якомога більше:

  • Співпрацювати з місцевими виробниками і розвивати СТМ.
  • Піти від прямого порівняння в очах покупця і знайти свою певну нішу.
  • Впроваджувати омніканальность - люди поступово починають звикати до покупок продуктів харчування через інтернет.
  • Оновлювати магазини, застарілі фізично і морально. «У рітейлі очікується хвиля оновлення магазинів. Спочатку великі гравці, потім середні, потім і невеликі мережі будуть реконструювати свої торгові площі. Поліпшення фінансових показників торгової мережі «Пятерочка», говорить про успішність такого ребрендингу », - оцінив Іван Федяк.

У статті були використані виступи спікерів XII Всеросійського продовольчого форуму (В рамках виставки «Продекспо-2017»).

Антоніна Яблокова, спеціально для Retail.ru.

Поділитися публікацією: Підписуйтесь на наш канал в Telegram і Яндекс.Дзен , Щоб першим бути в курсі головних новин Retail.ru.

Що робити роздробі?