Реклама
Реклама
Реклама

Шлюбний договір: нове в форму та зміст

Законом Республіки Білорусь від 07.01.2012 № 342-З «Про внесення змін і доповнень до Кодексу Республіки Білорусь про шлюб та сім'ю» (далі - Закон № 342-З) внесені зміни і доповнення, що стосуються питань укладання шлюбних договорів. Дані зміни і доповнення щодо шлюбного договору набудуть чинності з 24 липня 2012 р

Діюча сьогодні ст. 13 Кодексу Республіки Білорусь про шлюб та сім'ю (далі - КпШС) встановлює, що з метою зміцнення шлюбу і сім'ї, підвищення культури сімейних відносин, усвідомлення прав і обов'язків подружжя, відповідальності за дітей і один за одного особи, що вступають у шлюб, і подружжя може укласти Шлюбний договір, в якому визначаються їх угоди про:

  • спільному майні та майно кожного з подружжя;
  • порядку поділу спільного майна подружжя у разі розірвання шлюбу;
  • матеріальних зобов'язання по відношенню один до одного в разі розірвання шлюбу;
  • формах, методах і засобах виховання дітей;
  • місці проживання дітей, розмір аліментів на них, порядку спілкування з дітьми окремо проживаючого батька, а також інші питання утримання та виховання дітей у разі розірвання шлюбу.

У Шлюбному договорі можуть бути врегульовані і інші питання взаємин між подружжям, якщо це не суперечить законодавству про шлюб та сім'ю.

Зміни, внесені в КпШС Законом № 342-З, стосуються мети, змісту, термінів дії і форми шлюбного договору.

мета

У новій редакції ст. 13 КпШС дещо змінена формулювання про цілі шлюбного договору: «з метою підвищення культури шлюбних і сімейних відносин і відповідальності одного чоловіка перед іншим, визначення прав і обов'язків подружжя у шлюбі і (або) після його розірвання особи, що вступають у шлюб, і подружжя в будь-який час і в певному ними обсязі прав і обов'язків має право укласти Шлюбний договір ».

Формулювання мети шлюбного договору «визначення прав і обов'язків подружжя у шлюбі і після його розірвання», вважаємо, з'явилася виходячи із загального поняття договору. Адже відповідно до п. 1 ст. 390 Цивільного кодексу Республіки Білорусь, договором є домовленість двох або декількох осіб про встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Щодо Шлюбного договору - це встановлення, зміну або припинення прав і обов'язків подружжя.

зміст

Законодавець не розширив спектр питань, які можуть бути включені в Шлюбний договір, а більш детально їх конкретизував з урахуванням сформованої практики нотаріального посвідчення договорів.

Шлюбним договором і в даний час можуть бути врегульовані будь-які питання взаємовідносин між подружжям, якщо це не суперечить законодавству про шлюб та сім'ю, предмет і обсяг досягнутих сторонами угод може бути досить широким. Наприклад, таким способом можливо врегулювання майнових та особистих немайнових правовідносин між подружжям, а також прав і обов'язків подружжя по відношенню до їхніх дітей, включаючи:

  • місце проживання дітей;
  • розмір аліментів на них;
  • форми та методи їх виховання;
  • порядок спілкування з дітьми окремо проживаючого батька і інші питання утримання та виховання дітей.

Стаття 13 КпШС в новій редакції чіткіше визначає зміст шлюбного договору. Відповідно до неї в такому договорі можуть бути визначені:

  • права і обов'язки подружжя по взаємному утриманню, в тому числі після розірвання шлюбу;
  • порядок поділу майна, що є спільною сумісною власністю подружжя;
  • спільно нажите майно, яке буде передано кожному з подружжя після розірвання шлюбу;
  • умови щодо зміни встановленого законодавчими актами Республіки Білорусь режиму спільної сумісної власності подружжя шляхом встановлення часткової власності або власності кожного з подружжя на все майно, що підлягає віднесенню відповідно до законодавчих актів Республіки Білорусь до спільної сумісної власності, або на окремі види такого майна;
  • умови щодо неможливості визнання майна кожного з подружжя їх спільною сумісною власністю, якщо в період шлюбу за рахунок спільного майна подружжя або особистого майна другого з подружжя будуть проведені вкладення, значно збільшують вартість цього майна (капітальний ремонт, реконструкція тощо);
  • інші питання взаємин між подружжям (порядок несення кожним із них сімейних витрат і т.п.), батьками і дітьми, якщо це не порушує права і законні інтереси інших осіб і не суперечить законодавству Республіки Білорусь.
Законом Республіки Білорусь від 07

Термін дії

Шлюбний договір може бути укладений як щодо майна, спільно нажитого подружжям до укладення шлюбного договору, так і щодо майна, яке буде нажите подружжям в період шлюбу. Права і обов'язки подружжя, передбачені договором, можуть обмежуватися певними строками або ставитися в залежність від настання або ненастання певних умов.

Новелою є можливість зміни або доповнення Шлюбного договору не тільки до розірвання шлюбу, а й колишнім подружжям - під час дії Шлюбного договору, тобто в тих випадках, коли після розірвання шлюбу у подружжя або у одного з них залишилися невиконані зобов'язання за договором. Розірвання Шлюбного договору можливе також і колишнім подружжям, але тільки в період дії договору.

Новою редакцією ст. 13 КпШС визначено момент припинення Шлюбного договору. Відповідно до ч. 7 зазначеної статті дія договору припиняється з моменту припинення шлюбу, якщо інше не передбачено Шлюбним договором, КпШС або іншими актами законодавства Республіки Білорусь.

Шлюбний договір, що передбачає права і обов'язки колишнього подружжя після припинення шлюбу, діє до їх виконання.

форма

Законом № 342-З КпШС доповнений ст. 131 «Форма і порядок укладення шлюбного договору». Як і в чинній нормі, Шлюбний договір укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Але тепер безпосередньо в КпШС закріплюються положення про державну реєстрацію шлюбного договору в організації щодо державної реєстрації нерухомого майна, прав та угод з ним в разі, якщо в такому договорі містяться умови щодо нерухомого майна (далі - Державна реєстрація Шлюбного договору). Необхідність державної реєстрації шлюбного договору, що містить умови щодо нерухомого майна, раніше слідувала тільки з положень Закону Республіки Білорусь від 22.07.2002 № 133-З «Про державну реєстрацію нерухомого майна, прав на нього та угод з ним».

Шлюбний договір, що містить умови, які є або можуть стати підставою виникнення, переходу, припинення прав, обмежень (обтяжень) прав про зареєстроване нерухоме майно, а також про зареєстроване нерухоме майно та нерухоме майно, яке буде нажите подружжям в період шлюбу, підлягає державній реєстрації після нотаріального посвідчення Шлюбного договору. Якщо ж мова йде про нерухоме майно, яке буде нажите подружжям в період шлюбу, шлюбний договір підлягає державній реєстрації одночасно або після державної реєстрації створення відповідного нерухомого майна, або державної реєстрації виникнення, переходу, припинення прав, обмежень (обтяжень) прав на нерухоме майно.

Державна реєстрація шлюбного договору здійснюється після реєстрації укладення шлюбу, або після припинення шлюбу в разі, якщо такий договір передбачає права і обов'язки колишнього подружжя після припинення шлюбу.

На закінчення відзначимо, що Шлюбний договір, укладений між особами, що вступають в шлюб, набирає чинності з дня реєстрації речових створення сім'ї. Шлюбний договір, укладений між подружжям, вступає в силу з дня його нотаріального посвідчення. Умови шлюбного договору, які є або можуть стати підставою виникнення, переходу, припинення прав, обмежень (обтяжень) прав на нерухоме майно, вступають в силу з дня державної реєстрації Шлюбного договору.

У Республіці Білорусь висновок Шлюбного договору поки не сприймається як життєва необхідність. Однак потрібно мати на увазі, що можливість визначення Шлюбним договором режиму майна, придбаного подружжям у шлюбі, попереджає виникнення майнових суперечок між сторонами, оскільки навіть при розгляді спорів між подружжям та колишнім подружжям суд, при наявності шлюбного договору, керується його положеннями. Шлюбний договір є також документом, що підлягає виконанню судом.

"Особистий юрист". № 6/2012

Ще по цій темі: Шлюбний договір - закон для двох