Реклама
Реклама
Реклама

походження грошей



Копійка часів правління Івана IV Грозного, 1547-1584 р.р.

Різними теоретичними школами питання про походження грошей пов'язується, перш за все, з процесом обміну.

Вивчати походження грошей - це дослідити процеси розвитку торгівлі, обміну, тобто поява того етапу людської цивілізації, який Фрідріх Хайєк назвав «розширеним способом співпраці людини».

Найпримітивнішою формою обміну є бартер, який являє собою безпосередній обмін одного товару на інший. Наприклад, скотар обмінює належну йому корову на 600 кг зерна землевласника. Але бартерні угоди можуть проводитися тільки при обмеженому наборі обмінюваних товарів. Обмежено при цьому і кількість учасників бартерного обміну. При появі на ринку все нових учасників бартер стикається з серйозними труднощами. Наприклад, ви хочете обміняти свою картоплю на дерев'яну бочку, але власнику бочки не потрібен ваш картопля. Необхідно буде зробити безліч проміжних угод, перш ніж ви станете володарем потрібної дерев'яної бочки.

Дана проблема, відзначав Карл Менгер , Здавалася б непереборної, якби «в самій природі всіх речей не було б кошти, яке самостійно і без будь-якого угоди або примусу» призводить до вирішення цієї скрути ». Справа в тому, що в міру розвитку процесу обміну виділяється певний товар, який володіє максимальною здатністю до збуту, або, висловлюючись сучасною мовою, максимальної ліквідністю. Ліквідний товар - це легко реалізованих товар. Але від чого залежить здатність товару до збуту, або ліквідність ?

По-перше, дана здатність обмежена кількістю осіб, які можуть збути свій товар. Не можна продати свій товар особам, які в ньому не потребують; які в силу фізичних і правових підстав відсторонені від їх придбання; які не в курсі про що з'явилася можливість обміну (непопулярні товари мають обмежену здатність до збуту), а також в силу ще деяких обмежень.

По-друге, здатність товару до збуту обмежена областю в якій він може знайти збут. Це означає, що крім наявності певного кола осіб, яким можна збути свій товар, не повинно бути ніяких фізичних або правових перешкод для транспортування товару в потрібну місцевість; витрати на транспорт не повинні бути занадто високими.

По-третє, здатність товару до збуту обмежена кількісно. Тобто обмежена обсягами ще не задоволених потреб покупців; крім цього, існують межі кількісного обсягу збуту, відчутно відрізняється у різних товарів. Наприклад, К. Менгер пропонував порівняти здатності до збуту наукової праці про перуанських старожитності і м'яса або хліба.

По-четверте, здатність до збуту залежить від періоду, протягом якого можливий збут. Дані відмінності товарів стануть зрозумілішими, якщо порівняти час реалізації свіжої суниці, копченої ковбаси, устриць, газет, модного одягу і т.д.

Таким чином, товар, який має максимальну здатність до збуту, стає грошима . Гроші - це абсолютно ліквідний засіб обміну. Вони є одним з головних компонентів економічного життя суспільства і з'явилися на певному етапі його розвитку, але не як продукт державного законодавчого акту, а як результат розвитку економічних відносин в суспільстві, як результат природної господарського життя людей.

Уже на перших етапах розвитку торгівлі в різних регіонах і країнах люди знаходили такий товар, що відрізняється найбільшою здатністю до збуту, який міг бути поміняний на будь-який товар, в якому вони потребували. Весь цей процес проходив природно. В якості такого товару використовувалися зерно, худобу, мідь, сіль, хутро і т.д. Всі ці товари повинні були задовольняти одній єдиній вимозі: отримати загальне визнання як засіб обміну і у покупців, і у продавців. У Росії до кінця правління Дмитра Донського таким товаром виступали злитки зі срібла (гривні), іноземні монети (римські динарії, східні дирхеми, західноєвропейські монети) і хутро (куни, різані, Мордко і т.д.). Згодом всі ці товари змінили срібло і золото.

Потрібно відзначити, що неокласики підкреслюють величезний вплив звички на виникнення грошей. Даний фактор допоможе багато чого прояснити в природі сучасних грошей.

Повертаючись до золота та срібла, виникає питання. Чому саме вони стали грошима? Справа в тому, що золото і срібло стали грошима тому, що мали набір властивостей, які дозволяли їм краще виконувати роль абсолютно ліквідного кошти:

  1. збереженість;
  2. портативність (висока цінність в невеликому обсязі);
  3. економічна подільність (злиток золота, розділений на дві частини, означає і поділ його цінності);
  4. рідкість золота в природі.

Сьогодні золото, а ще раніше і срібло, перестали бути грошовим товаром. У нашому житті ми користуємося паперовими грошима (банкнотами), а не мішечками з золотими монетами.

Поняття ліквідності означає, що сучасні паперові гроші (рублі, євро, долари і т.д.) мають купівельної силою. Як зазначалося раніше, ліквідне засіб - це легко реалізовані засобами обміну. Наприклад, наявність у вас деякого кількість стільців, не означає, що ви зможете обміняти їх в будь-який час на інший товар. Навпаки, якщо у вас є певна сума грошей, ви завжди зможете обміняти їх на будь-який благо . Але виникає питання: чому якісь папірці мають абсолютної ліквідністю? І тут грає роль такий аспект, що стосується природи грошей . Гроші - це загальновизнаний засіб обміну. Дуже важливо звернути увагу на слово «загальновизнане». Але як, або чим визначається цінність сучасних паперових грошей? Мають вони цінністю?

Економічна теорія трактує це так: люди цінують паперові гроші. Якщо вони погоджуються вважати що-небудь грошима, то це «щось» і буде грошима. У наш час гроші Декретується державою посередництвом Центрального банку, який відповідальний за пропозиція грошей . Цінність в основному визначається рівнем довіри населення країни до уряду і Центральному банку, який тримає під контролем обсяг грошової маси. Стійкість сучасних грошей визначається зовсім не золотим запасом країни, а в їхній пропозиції. Як і золото, яке природа обмежила в своїх надрах, так і Центральний банк обмежує пропозицію грошей і робить їх доступність обмеженою. Якщо паперові гроші не будуть мати властивість відносної рідкості, то їх цінність зникне зовсім.



Поділитися

Додати в закладки

Додати коментарі
Чому саме вони стали грошима?
Але виникає питання: чому якісь папірці мають абсолютної ліквідністю?
Але як, або чим визначається цінність сучасних паперових грошей?
Мають вони цінністю?