Реклама
Реклама
Реклама

Підстави виникнення права власності

Право власності виникає лише при сукупності певних юридичних фактів. При цьому може виникати як право особистої власності, так і право спільної власності.

Давайте розглянемо, які випадки можуть бути підставою для виникнення права власності.

приватизація квартири

Приватизація по своїй суті це первинна угода, в результаті якої виникає право власності. Виникає воно в результаті складання договору передачі квартири із зазначенням її кадастрового номера.

Для того щоб приватизувати квартиру, мешканцями пишеться заява, в якому зазначаються їх частки в квартирі. Також в заяві має бути зазначено відмова когось із мешканців від своєї частки у власності квартири.

У заяві зазначаються всі мешканці, прописані в квартирі на момент приватизації. Навіть якщо один з прописаних в квартирі мешканців в момент складання заяви на приватизацію знаходиться в місцях позбавлення волі, він також вказується, нарівні з іншими мешканцями.

Слід бути уважним, купуючи квартиру, де є відмова від своєї частки мешканця, прописаного в квартирі, але знаходився на момент приватизації у в'язниці і дав офіційну відмову від своєї частки в письмовому вигляді, завіреному підписом начальника виправної установи.

Людина, на момент приватизації, який перебував у в'язниці, може подати на пересуд і виграти справу, пославшись на умови, в яких він тоді знаходився, на важкий моральний стан або заявивши про чиєму-небудь тиск на нього при ухваленні рішення про відмову.

Придбання квартири

Купівля-продаж не може бути первинною угодою і проводиться вже після того, як квартира раніше була придбана кимсь у власність. При купівлі-продажу квартири укладається договір відповідної форми, що затверджується нотаріусом.

У разі втрати договору купівлі-продажу, його можна відновити, звернувшись до нотаріуса, у якого зберігається копія договору. Термін зберігання копії договору купівлі-продажу у нотаріуса становить 70 років.

Виплата паю ЖБК

Ще однією підставою виникнення права власності є повна виплата паю за квартиру в житловому кооперативі. Про те, що пай виплачений повністю, видається довідка ЖБК за підписом голови кооперативу, скріпленим печаткою. Реєстрація довідки про виплату паю в ЖБК у нотаріуса не потрібно.

Особливістю кооперативних квартир є наявність права власності на неї у кожного з подружжя, якщо вони виплачували внески, живучи разом. Квартира в цьому випадку є спільно нажитим у шлюбі майном. Тобто при покупці такої квартири потрібно обов'язково отримати офіційну згоду другого з подружжя на продаж.

Пайова будівництво (новобудова)

Також є первинною продажем. Купуючи таку квартиру, потрібно розуміти, що в період будівництва могли мати місце переуступки часткою між содольщікамі. Однак угода оформляється з власником, який отримав свідоцтво про реєстрацію права після приймання будинку державною комісією.

дарування

Також право власності може виникати при даруванні нерухомості - квартири або частки в квартирі. Дарування оформляється договором встановленої форми. При цьому отримав свою частку в квартирі за договором дарування отримує свідоцтво на право власності, де вказується його частка. якщо необхідна консультація дарування квартири , То зверніться до юристів Правового центру Москви.

Спадщина

Як правило, успадкування не йде далі спадкоємців другої черги, незважаючи на те, що законом встановлюється 8 черг спадкоємців.

До спадкоємців 1-ї черги відносяться пережили померлого чоловік або дружина, діти і батьки померлого. Спадкоємцями 2-ї черги є брати і сестри померлого.

При спадкуванні за заповітом коло спадкоємців описується в заповіті. Заповіт при цьому обов'язково посвідчується нотаріусом. Для складання заповіту на квартиру досить взяти паспорт, документи на право власності та відправитися до нотаріуса.

Заповіт складається в двох примірниках, один з яких залишається у нотаріуса. Заповіт вноситься в єдину комп'ютерну нотаріальну базу, завдяки якій завжди можна встановити, хто, коли і кому щось заповідав.

Заповіт можна в будь-який момент змінити або скасувати, звернувшись до нотаріуса.

Рента і договір розірвання ренти

Однією з підстав виникнення прав можуть бути рента і договір про розірвання ренти.

Договір складається і посвідчується нотаріусом і повинен обов'язково включати в себе певні істотні умови. Серед таких умов вказується предмет договору, розмір рентних платежів, форма рентних платежів, наявність або відсутність необхідності рентного боржника сплатити ритуальні послуги. Незважаючи на те, що людина все також проживає в квартирі, він вже не є її власником.

Договір ренти може бути розірваний за рішенням суду, якщо одержувач ренти доведе, що платник ренти не виконує свої зобов'язання належним чином.

Договір міни (обміну)

Договір міни може бути оформлений між міським управлінням житлового фонду і власником, в разі надання житла взамін пішов під знесення.

Рішення суду

Одним з можливих варіантів виникнення права власності може бути рішення суду. Наприклад, фірма-забудовник, бере зобов'язання перед містом побудувати кілька будинків, в яких будуть продаватися квартири, а також школу.

Зрозуміло, що в першу чергу будуються житлові будинки, квартири приносять забудовнику хороший дохід, а ось будувати школу він не поспішає. При цьому пайовики, які оплатили будівництво житла ніяк не можуть вступити в права власників житла, так як через недобудованої школи держкомісія не приймає закінчені будівництвом об'єкти. Адже зобов'язання перед містом забудовник, по суті, не виконав.

У цьому випадку будь-який з пайовиків має право звернутися до суду, щоб судовим рішенням було визначено його право власності на квартиру у вже побудованому будинку.

Також через суд може встановлюватися право власності содольщіков, які є власниками однієї квартири.

Автор: Євген Алексєєв