Реклама
Реклама
Реклама

Безгоспні мільйони на набережній

Городяни обживають нову дерев'яну набережну на Крестовському острові, заради якої знесли ресторани і кафе. Багатьом подобається. Тільки є небезпека, що проживе вона не більше п'яти років, заявили «Фонтанці» експерти. У бажанні перевірити, чи так це, редакція натрапили на змову мовчання. Неясно ні на чиї гроші, ні за чиїм проектом з'явився новий променад. Городяни обживають нову дерев'яну набережну на Крестовському острові, заради якої знесли ресторани і кафе

Ксенія Потеева / "Фонтанка.ру"

Через модринового променаду пішли під знесення старожили Крестовського острова: ресторани «Мед», «Південний», клуб «Повітря», а також тенісні корти. Вартість будівництва учасники проекту не розголошують, діапазон експертних оцінок широкий: від 20 до 100 мільйонів рублів. Як з'ясувала «Фонтанка», на будівництво набережної, мабуть, настійно попросили скинутися бізнесменів, чиї заклади залишилися працювати на Південній залізниці.

До того, як Південну дорогу вирішено було облагородити за допомогою нової красивою набережною, ця ділянка Крестовського острова постійно потрапляв то в світську хроніку, то в зведення міських подій. Особливо часто миготіло назва клубу «Повітря», який мав славу серед респектабельних мешканців Крестовського розсадником вад. На шум від цього вогнища нічного життя регулярно скаржилися навіть жителі Василеостровського району, хоча, здавалося б, він на іншому березі. А в 2013 році прокуратура Петроградського району виявила, що біля «Повітря» процвітає торгівля звеселяючим газом .

Тому проект створення набережної міська громадськість прийняла з натхненням. А ось ресторатори прийшли в жах. Підприємці збирали прес-конференції, писали звернення федеральної влади, судилися з містом в арбітражному суді, але все безуспішно. Взимку 2017 го у них підійшли до кінця десятирічні терміни оренди . Під ковші екскаваторів потрапили не тільки клуб «Повітря», але і не помічені в скандалах ресторани «Мед» і «Південний» і навіть тенісні корти. Зберегти бізнес вдалося тільки власникам закладів Sunday Ginza і Villa Zimaletto.

Довга дорога до набережної

Спочатку планувалося, що до чемпіонату світу з футболу Південна дорога одягнеться в гранітну набережну з дерев'яними тротуарами. Проект в 2015 році на замовлення КГА розробив НІПЦ Генплану, а вартість його реалізації оцінювалася більш ніж в 1,5 млрд рублів. Втім, далі ескізів справа не пішла. Коли на початку 2018 року віце-губернатор Ігор Албіна затвердив новий план розвитку Південної дороги, він вже не включав ніяких капітальних будівель, а просто мав назву «благоустрій території».

За даними сайту держзакупівель, єдиний пов'язаний з променадом на Крестовському контракт - це замовлення на проектування набережній, який в 2016 році виграло ЗАТ «Інститут Транспортпроект» за 3,6 млн рублів. Але в 2018 році КГИОП заборонив на набережній будь капітальне будівництво, і Смольний скасував цю закупівлю, виплативши виконавцю компенсацію.

Як повідомляли в січні представники КРТІ, яким доручили організувати роботи з облаштування набережної, витрати скоротилися до кількох десятків млн рублів. Так за кілька років масштабний проект реконструкції і перетворився в дерев'яний променад, на створення якого, судячи з усього, місто не витратило ні копійки, а скинулися ресторатори.

Чемпіонат небаченої щедрості

Безгоспні мільйони на набережній

Щоб встигнути до мундіалю, будували дерев'яний променад в пожежному порядку. На початку року КГИОП погодив ескізне пропозицію, розроблене за ініціативою Петроградської районної адміністрації і КГА. А в лютому 2018 року, коли до чемпіонату залишалося менше півроку, завершилися зноси ресторанів. В результаті підрядник - ТОВ «А2 ПЕК» - приступив до робіт тільки в кінці квітня і закінчив їх тиждень тому.

«Півтора місяці - це суперрекордний термін будівництва, навіть на дачній ділянці такі тераси будують по 2 - 3 місяці, - каже власник компанії Максим Ісьянов. - А нам до того ж довелося розбирати завали і фундаменти, що залишилися від ресторанів і клубів ».

Джерело в Смольному, знайомий з ситуацією, розповів «Фонтанці», що, хоча проект оформили як поточний ремонт, у нього були вкладені не бюджетні кошти, а гроші інвесторів. Які саме бізнесмени і скільки витратили на реалізацію проекту, він повідомити відмовився. У ТОВ «А2 ПЕК» навідріз не захотіли коментувати це питання. За даними «Фонтанки», швидше за все, всі витрати лягли на плечі залишилися рестораторів.

Нагадаємо, що в кінці 2017 року прес-служба віце-губернатора Ігоря Албіна повідомляла, що, якщо бізнесмени хочуть залишитися на Південній залізниці, це право треба заслужити, а саме - вкластися в благоустрій. Називалися суми в межах 30 - 50 млн рублів.

У SunDay Ginza - одному з двох ресторанів, яким пощастило зберегти місце, - «Фонтанці» розповіли, що на кінець травня компанія вклала в облагороджування прилеглої території 8 млн рублів, але це не остаточна сума. Керуюча другого закладу - Villa ZімаЛeto - Анна Лукьяненкова на питання «Фонтанки» про вкладення компанії в променад відреагувала нервово. «Всі питання до адміністрації району», - крикнула вона і кинула трубку. У прес-службі районної адміністрації емоційно відмовилися від спілкування з журналістами.

Крупним планом

Між тим нагадаємо, що набережна, виконана з модрини, - лише мала частина загальної програми благоустрою міста до чемпіонату світу з футболу. В кінці 2017 роки її реалізація зацікавила фахівців Transparency International - неурядової міжнародної організації по боротьбі з корупцією.

Співробітники російського офісу проаналізували конкурсну документацію і з'ясували, що чиновники Смольного так об'єднали і укрупнили лоти, що виділити конкретного замовника і вартість кожного реконструйованого або побудованого об'єкта вкрай складно. Крім того, експерти Transparency International підрахували, що в Петербурзі з 31,1 млрд рублів, виділених на дорожні проекти до ЧС-2018, більше 7 млрд рублів розподілено з порушеннями. Наприклад, закупівлі на 5 млрд проведені з укрупненням лотів, переможцями стали кілька великих фірм, а малий і середній бізнес міг претендувати тільки на субпідряди.

Зокрема, два контракти на 400 млн рублів отримало таке собі ЗАТ «Трест». За даними СПАРК, засновник і бенефіціар компанії - Сергій Ришкевіч, який володіє декількома десятками інших фірм в будівельній сфері. Телефони компанії, зазначені в СПАРК, не відповідають, на запит «Фонтанки», спрямований по електронній пошті, ніхто не відповів. Однак в системі держзакупівель видно, що компанія - частий учасник тендерів КРТІ, виграні нею підряди обчислюються десятками.

Ця ж компанія, як стверджує ще одне джерело «Фонтанки» в Смольному, брала участь у благоустрої Крестовського острова. Ще частина робіт, за даними джерела, замовив ГУП «Водоканал» в рамках зміцнення берега за проектом КГА. «А2 ПЕК» є, судячи з усього, субпідрядником однієї з цих компаній, але який саме - Максим Ісьянов розповідати не захотів.

«Вийшло добре!»

Чиновники КРТІ, коментуючи висновки Transparency International, про які багато писали ЗМІ, заявляли, що перевірка порушень не виявила. В середині травня адміністрація міста випустила офіційний реліз про те, що Ігор Албіна «пройшов пішохідним маршрутом облаштовувати прибережній частині Приморського парку Перемоги, де уздовж берегової лінії річки Малої Невки з'являється нове суспільно-рекреаційний простір».

Реліз оповідав про те, що берег впорядкований в рамках підготовки до чемпіонату світу з футболу, а в роботах брали участь ГУПи «Водоканал» і «Ленсвет». Останній, зокрема, встановив на набережній 119 світильників і прожекторів. Тим часом один з дрібних субпідрядників, який попросив його не згадувати, розповів, що свою частину робіт виконував взагалі без договору. «Вам ніхто нічого не скаже про те, хто замовник саме цих робіт, тому що ще нічого не розподілено», - говорить він.

Набережна площею 5 тис. Кв. метрів коштує на 1200 палях. Валентин Ткачук, гендиректор компанії «Планета Генплан», якій доводилося виконувати схожі проекти, собівартість одного квадратного метра набережній оцінює в 1,5 тисячі рублів, а одного палі - в 2 тисячі. З урахуванням робіт, променад повинен був обійтися його творцям в 20 мільйонів рублів, вважає Ткачук. «До речі, вся Венеція стоїть на модрини, - нагадує він. - Там це дерево служить 200 - 300 років. Але модрина не дуже добре переносить заморозки і танення, тому у нас набережну треба буде просочувати маслом раз на рік ».

Іван Копосов, власник майстерні Steel Balls, яка часто виконує замовлення на створення вуличних інтер'єрів, розповідає, що матеріали для такої обробки коштуватимуть близько 1 - 1,5 тисяч рублів на квадратний метр, а робота - від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Таким чином, щоб променад прослужив довго, на його зміст потрібно буде витрачати від 10 до 22 млн рублів на рік, тобто приблизно стільки ж, у скільки обійшлася і споруда. В іншому випадку він не простоїть і 5 років.

Віце-губернатор Петербурга Ігор Албіна повідомив «Фонтанці», що поточним обслуговуванням об'єкта буде займатися адміністрація Петроградського району. Глава КГИОП Сергій Макаров був більш відвертий: "Формально це територія Приморського парку Перемоги, не виключено, що в результаті набережна і виявиться на його балансі. Сам процес затягнувся, так як вибирали одну з декількох концепцій, потім довго не могли приступити до початку робіт. зараз вже майже закінчили - вийшло добре ".

Марина Васильєва, Ксенія Клочкова,

«Фонтанка.ру»